Monday 23 June 2014

Επίθεση προσωπική



Την περασμένη εβδομάδα, η Αγιάκα Σιομούρα, 35 ετών, μιλούσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο, για θέματα που αφορούσαν νεαρές μητέρες. Ένας δημοτικός σύμβουλος, τη διέκοψε. Όχι για να πει την άποψή του, αλλά για να της φωνάξει : «Άντε πήγαινε να παντρευτείς, δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;» Σεξιστικό σχόλιο και σίγουρα άνανδρο.

Η παραπάνω σκηνή, δεν είναι σπάνια, κάθε άλλο μάλιστα. Σε μια συζήτηση, σε μια αντιπαράθεση βλέπουμε συχνά να γίνονται προσωπικές επιθέσεις και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το θέμα καταντά προσβλητικό. Ίσως γιατί οι προσβολές και η προσωπική επίθεση είναι πολύ εύκολο από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο, μας έλεγε ότι μπορεί να δεχτεί την οποιαδήποτε ακραία απάντηση, φτάνει να υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της. Η προσωπική επίθεση εναντίον του άλλου είναι η ακύρωση κάθε επιχειρήματος, κάθε διαλόγου.

Οι γυναίκες πέφτουμε συχνά, η αλήθεια να λέγεται θύματα τέτοιων επιθέσεων. Είναι πολύ πιο εύκολο
να ειπωθεί κάτι για την εμφάνιση, για την ηλικία, για τα πράγματα που συνήθως κάνει μια γυναίκα. Όταν, για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον κατέβαινε υποψήφια το 2008, υπήρχαν μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν φωτογραφίες της με ρυτίδες, θέλοντας να δείξουν ότι ήταν γριά.

Το να απαντά κάποιος με επιχειρήματα σημαίνει ότι ξέρει το αντικείμενο συζήτησης, ότι σέβεται τον άλλο και ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει. Είναι εξαιρετικά άστοχο, για να μην πω γελοίο να απαντά κάποιος με προσβολές.

Στην προηγούμενη ανάρτηση ένας ανώνυμος έγραψε το εξής σχόλιο «Κάμερα κανένα γλύκισμα και κανένα κουπεπι που ξέρετε». Εννοώντας με το κάμερα κάμετε. Αντιπαρέρχομαι το πόσο απειλητικό είναι να μου προτείνει κάποιος να φτιάξω γλυκό.

Η ουσία είναι πως όταν θέλω να μαγειρέψω (Μοτορτζή μου μην το πάρεις τοις μετρητοίς) θα μαγειρέψω γιατί έτσι θέλω εγώ. Όχι για να σταματήσω να γράφω, να μιλώ ή να λέω την άποψή μου.

Και όχι δεν ασχολούμαι με τον κάθε ανώνυμο, που γράφει σχόλια στο μπλογκ μου. Απλά δυσανασχέτησα γιατί κάτι ανάλογο πριν μέρες έγινε και στη δουλειά. Συνάδελφος την είπε σε συναδέλφισα και πικαρισμένος από το ότι έκανε καλύτερα τη δουλειά της, την ειρωνεύτηκε για την εμφάνισή της.

Λες και έχει σημασία ένα άτομο ξέρει να μαγειρεύει ή όχι, αν είναι όμορφο ή άσχημο, λεπτό ή παχουλό, αν παντρεύτηκε και αν ξέρει να φτιάχνει κουπέπια.

Το να απαντάς του άλλου για τα προσωπικά ή την εμφάνισή του απλά δείχνει πως δεν ξέρεις να του απαντήσεις. Είναι σκέτη κακεντρέχεια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι μια προσπάθεια να φανείς καλύτερος, όχι γιατί είσαι καλύτερος, αλλά γιατί υποβιβάζεις τον άλλο.

Και θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτού του είδους τις επιθέσεις και ως ένα είδος βίας. Μήπως, τα σχόλια για την εμφάνιση, η υποβίβαση του άλλου, δεν είναι λεκτική βία; Σαφώς και είναι. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν εξισώνω ένα προσβλητικό σχόλιο με την κακοποίηση ή το βιασμό.

Το θέμα έχει και μια άλλη πλευρά επίσης. Είμαι άνθρωπος με πολλές αντοχές και με μια τεραστιααααααααααααααααααααααααααααα δόσης αυτοπεποίθησης και αναισθησίας. Επίσης, είμαι καλή στο να βγάζω κακίες.

Αν δεχτώ επίθεση, θα απαντήσω πίσω. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν έχουν τις αντοχές μου. Που θα πληγωθούν από μια προσωπική επίθεση, θα στεναχωρηθούν και θα το κουβαλούν μέσα τους. Και αυτό κάνει τις προσωπικές επιθέσεις ακόμη πιο απαίσιες.

Ξέρεις, έχεις κάτι να πεις; Πες το και ανάπτυξε τη γνώμη σου. Δεν έχεις; Σταμάτα και σιώπα. Μην ρίξεις προσωπική επίθεση.

Μου φαίνεται ότι μακρηγόρησα και σταματώ εδώ.



37 comments:

  1. se diavazo sihna -proti fora grafo. Afti ti fora simfono :) Elena

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλοσώρισες λοιπόν μιας και γράφεις πρώτη φορά σχόλιο. Οι διαφωνίες δεν με χαλούν. επομένως και να διαφωνείς μπορείς να το λες :)

      Delete
  2. Νομίζω ότι το 'καμερα' ήταν "κάμε, (β)ρα, κανέναν γλύκισμα" και όχι "κάνετε".



    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούφφου ήμουν έτοιμη να κάνω πανομοιότυπο σχόλιο!
      χαχαχα!

      Delete
    2. όχι γιατί μετά το διόρθωσε μόνος του.

      Delete
  3. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το cyber-bullying, (ή λεκτική βία όπως το έθεσες), δηλαδή η διαδικτυακή κακοποίηση και ο εκφοβισμός, έχει καταντήσει μάστιγα.

    Facebook, Twitter, blogs κ.τ.λ. δεν μπορείς πλέον να εκφράσεις την γνώμη σου ή να κάνεις κάτι, χωρίς να δεχτείς επίθεση.

    Και παρόλο που κάποιοι έχουν αντοχές και είτε αγνοούν τέτοια σχόλια, είτε απαντούν, υπάρχουν αρκετοί που δεν το αντέχουν και οδηγούνται μέχρι και στην αυτοκτονία. Κυρίως γυναίκες. Έτσι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

    Όπως για παράδειγμα, η Alyssa Funke, μια 19χρονη φοιτήτρια από τις Ην. Πολιτείες, που έπεσε σε κατάθλιψη και τελικά αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας ένα πυροβόλο όπλο. Τραγικό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι η μόνη. υπάρχουν πολλά δυστυχώς περιστατικά αυτοκτονιών λόγω επιθέσεων.

      Delete
  4. Και για να μην "αγιοποιήσουμε" τις γυναίκες έναντι των ανδρικών επιθέσεων, υπάρχουν άπειρες επιθέσεις λεκτικές ή μη (ένας υπόγειος πόλεμος ας πούμε) μεταξύ γυναικών, που δημιουργούν πρόβλημα στον ψυχισμό μιας άλλης γυναίκας, αλλά κινούνται υπόγεια και ύπουλα, οπότε, δεν βρίσκεται και το δίκαιο, άσε που δεν υπάρχουν και μάρτυρες. Γενικώς, είναι πολλά άτομα ξιπασμένα, ακόμα κι αν πλασάρουν τον εαυτό τους ως άμεμπτο και ανώτερης κλάσεως χαρακτήρα. Έχω δαιμονιστεί με κάποια πραγματάκια τελευταίως και το θέμα σου ήρθε κι έδεσε πάνω στην ώρα... Φιλούθκια και καλά κάνεις και είσαι αναίσθητη. Έτσι πρέπει στους ξεδιάντροπους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν αντιλεγω ότι υπάρχουν και γυναίκες που επιτίθενται. αλλά είναι σαφώς πιο σπάνιες. μέτρα πόσες σεξιστικές επιθέσεις έγιναν τους τελευταίους μήνες σητν ελληνική βουλή.

      Delete
  5. Είναι εξαιρετικά άστοχο, για να μην πω γελοίο να απαντά κάποιος με προσβολές....

    Να το διαβάζει κανένας που πρέπει, άραγε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω τουλάχιστον να πέφτει λίγος προβληματισμός αν μη τι άλλο για το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληγώνονται.

      Delete
  6. Πολύ σωστά τα λες.
    Αντιμετώπιζα το θέμα αυτό επί χρόνια, με άτομο που με προσβαλλε επί προσωπικού και όταν σιωπούσα (σπανίως) ήταν καλά, όταν απαντούσα με επιχειρήματα θεωρούσε ότι ήμουν μη-μου-απτου και δεν ανεχομουν κριτική και όταν απαντούσα ανταποδιδοντας θεωρούσε ότι ήμουν ειρωνας. Αποτέλεσμα- έκοψα κάθε σχέση επιτρέποντας της να (αυτο)επιβεβαιώσει ότι πιο άσχημο θέλει για μένα. Απλά ΒΑΡΕΘΗΚΑ.
    Είμαι η Ρουθ Μουσιαμμα.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. είναι και αυτό μια λύση. οταν μπορούμε να απομονώνουμε όσους προβάλλουν και όσους χρησιμοποιοούν λεκτική βία.

      Delete
  7. Ο κόσμος καλό δε χρωστάει να πει. Μόνο κακό. Αυτό εγώ έχω μάθει. Έτσι, όταν νιώθουμε πως πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, ενστικτωδώς ίσως, καλό θα είναι να το κάνουμε· όπως ξέρει ο καθένας μας και όπως μπορεί. Εγώ ας πούμε, εκνευρίζομαι. Έτσι χάνω το δίκιο μου και ξεχνώ τα επιχειρήματά μου. Γι' αυτό σιωπώ συνήθως και μπολοκάρω οτιδήποτε θεωρήσω τοξικό για να μη με ξαναπλησιάσει. Άλλος πάλι αρέσκεται να απαντά στα κακόβουλα σχόλια, αραδιάζει επιχειρήματα και κερδίζει -ίσως. Το καλύτερο πάντως είναι η αδιαφορία. Σε όποιους αρέσουμε, ντε! Για τους άλλους ουδέποτε θα μπορέσουμε...
    Φιλί σου στέλνω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με στεναχώρησε καλή μου φίλη αυτό που λες, αλλά δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω. υπάρχει πολλή κακία, οι περισσότεροι κοιτάζουν πως να διαλύσουν τους άλλους αντί να βοηθήσουν.

      ανταποδίδω τα φιλιά.

      Delete
  8. Αγαπώ σε σου λέω! Αρέσκεις μου, αρέσκεις μου, αρέσκεις μου! Αυτό που θέλω να σου πω εγώ είναι αυτό που θέλω να μου πεις εσύ, αλλά άμα σου το πω εγώ πως θα μου το πεις εσύ? Μάνα μου η Λινούα μου! Μάνα μου η Σμιλούα μου! Μάνα μου η Μαριλούα μου! Μάνα μου η Γρουτούα μου! Μάνα μου η Καλαμαρούα μου! Μάνα μου τα, Μάνα μου τα, Μάνα μου τα! Θέλω να σε γλουμπήσω εγώ εσένα! Ένας μικρός και αγαθός, όλο τρελό χαμόγελο και νάζι, δίπλα σε μία πιατέλα αφράτους λουκουμάδες και γεμισμένα μαγουλάκια: Μπινελικάκι κυρά μου! Αγάπη μου, συνάρτηση!!

    ReplyDelete
  9. Επί του κειμένου, κάποια αρρωστημένα σκοτεινά δωμάτια, όπως θα μάθουν πολύ καλά ορισμένοι, ότι δεν είναι αντιπρόσωποι κανενός!

    ReplyDelete
    Replies
    1. άγνωστη λέξη: γλουμπήσω.

      με ρωτούσε η μικρή μου πότε βάζουμε θαυμαστικό σε μια πρόταση. Θα της απαντήσω σύμφωνα με τον Μενέλαο σε κάθε πρόταση :) :) :)

      Delete
    2. Μα εγώ πολύ σε αγαπώ! Εγώ είμαι εσύ, κι εσύ εγώ! Γλουμπήσω. Το άτομο: Γλουμπίσκους! Γλόμπος με άλλα λόγια. Ισχύουν τα παρακάτω:
      1.) μωγιάκι χωρίς μαλλάκια!
      2.) Ο γλόμπος του Κύρου Γρανάζη!
      3.) Κατεπέκταση του Κύρου, αναμμένος γλόμπος = φαεϊνή ιδέα!
      Όταν θέλω να σε μουσουδίσω και να σε μαϊμουδίσω η λέξη προφέρεται, Γλόμπης Γλουμπίσκους, σοκολάτα με ονοματεπώνυμο! Πολύ σε αγαπάμε καλή μου!

      Delete
  10. Η προσβολή εν το καταφύγιο του χαμένου.

    Με το να επιτεθείς στο άτομο, τζιαι όι στην πράξη ή στο επιχείρημα, παραδέχεσαι ότι εσύ η ίδια εν έσιεις επιχειρήματα (ή την δυνατότητα να σκεφτείς επιχειρήματα).

    Στες προσβολές απαντάς με αδιαφορία. γιατί μόνο έτσι εν διάς υπόσταση ή "παράταση" σε ένα argument που εχάθηκε που την στιγμή που εκστομίστηκε η προσβολή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ εν μέρει για την αδιαφορία. δυστυχώς πολλές φορές ο άλλος θα την εκλάβει ως αδυναμία και θα προσπαθήσει να χτυπήσει ακόμη περισσότερο. όπως σχολιάζαμε στην Κολόνα καμία ανοχή στη βία, καμία ανοχή και στην προσβολή. να μην σιωπούμε.

      Delete
  11. Τα γαμάνε οι Νεράιδεεεεεεεεεεεεες!

    ReplyDelete
  12. Έννα συμφωνήσω μαζί σου (πάλε)... Αντιμετώπισα αρκετές φορές επίθεση για διαφόρων ειδών θέματα. Το πρόβλημα μου εμένα όμως εν ότι εν είμαι μουσιαμμάς. Μεν μου κάμεις τίποτε. Θα το θυμούμαι. Και δεν μπορώ να σιωπήσω. Με τίποτε. Κάποτε τα καταφέρνω και μένω ψύχραιμη αντιμετωπίζοντας με επιχειρήματα τον απέναντι αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που βγήκα εκτός εαυτού. Και δυστυχώς και δίκιο να έχεις όταν αντεπιτεθείς με τον ίδιο τρόπο χάνεις το.

    ReplyDelete
    Replies
    1. όπως είπα τζαι στη Δεσποσύνη πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση, κυρίως αν έχεις σημάδια ότι ο άλλος θα συνεχίσει. διάβαζα κάπου ότι ένας καλός τρόπος άμυνας είναι το χιούμορ, μια ατάκα που θα αφήσει τον άλλο άφωνο. ίσως να δουλέψει, τι να σου πω.

      Delete
  13. πού υπογράφω.

    ReplyDelete
  14. Από τα καλύτερα που έχεις γράψει.

    ReplyDelete
  15. Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση! Δεν μακρηγόρησες καθόλου... Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά μόνο οι ανεγκέφαλοι και οι δειλοί χρησιμοποιούν τέτοια μέσα για να επιτεθούν. Την καλημέρα μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα απαντήσω με καλημέρα αλλά με καλό απόγευμα.

      Delete
  16. Τι ειναι ρε παιδιά τα κουπέπια...?
    για τα ανώνυμα... τι να σχολιάσω. Οτι εχεις δικιο? Μη δει κανεις εδώ μέσα ανθρωπο να περνά καλα και να περιγράφει την ομορφη ζωή του... εεεεερχεται να ρίξει ανωνύμως δηλητήριο. το ζήσαμε καλα. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν εχει ονομα να το πει επωνύμως αλλα που.

    ReplyDelete
  17. Και λέω ασχολίαστα θα μείνουν τα κουπέπια; ρίξε μια ματιά εδώ http://kypriakes-syntages.blogspot.com/2010/12/blog-post_06.html

    ReplyDelete
  18. Ήθελα να γράψω σχόλιο αλλά τελευταία επιτέθηκα στην Ντονατέλλα, στους χίπστερς, την γιαγιά μου, τον φούρναρη, οκ φεύκω.

    ReplyDelete
  19. 'θέλει αρετήν και τόλμην το κουπεποπαρασκευάζειν' dijo μπούλμπι το σωτήριον έτος 2k14 [τζαι εννοώ το].
    εκτός που τούτο. τα επίπεδα υπάρχουν για τζείνους που τα αντέχουν. ο νοών νοείτο.

    ReplyDelete
  20. Τα Σεντούκια της Νεράιδας ανοίγουν και βγαίνουν οι Ακατονόμαστοι! Αθάνατοι!

    ReplyDelete