Thursday 17 July 2014

Πήγαιναν γυρεύοντας



Δεν περνά μέρα που να μην ακούσουμε για κάποιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όλοι όσοι σκοτώθηκαν είναι νεαρής ηλικίας. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές έφταιγαν οι ίδιοι. Είτε έτρεχαν πολύ, είτε δεν φορούσαν ζώνη, είτε δεν φορούσαν κράνος.

Ναι ρε παιδί μου έφταιγαν. Είναι όμως λόγος αυτός να λέγεται «καλά να πάθουν»; Και δυστυχώς λέγεται τόσο συχνά.

Ακούω σε συζητήσεις, «δεν θα τους λυπηθώ κιόλας τα ήθελαν και τα έπαθαν» ή τα «ήθελε το κεφάλι τους», «πήγαιναν γυρεύοντας».

Ενδεχομένως να πήγαιναν γυρεύοντας, ποιος θα διαφωνήσει ότι δεν είναι ηλίθιο να πιάνεις τα 200 χιλιόμετρα για πλάκα ή για να φανείς μάγκας.

Αλλά αν το να τρέχεις είναι ηλίθιο, το να μην έχεις ένα δείγμα συμπόνιας για ένα νέο άνθρωπο που σκοτώθηκε είναι απάνθρωπο και σκληρό.

Κάποτε που θυμόμαστε τα παλιά με τη γυναικοπαρέα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πόσο τυχερές είμαστε. Και τρέχαμε και πίναμε και κάναμε καμπόσες μαλακίες. Θα μπορούσε να μας συμβεί οτιδήποτε, θα μπορούσε ένα βράδυ να σκοτωθεί κάποια ή κάποιες από εμάς.

Όταν είσαι νέος, είναι η εποχή που δεν λαμβάνεις υπόψη σου κανένα. Νιώθεις ότι είσαι ανίκητος και ότι δεν μπορεί να σου συμβεί κάτι. Νομίζεις ότι ελέγχεις τα πάντα. Ψευδαισθήσεις, φυσικά. Αλλά μέχρι να το καταλάβεις και να  χωνέψεις πόσο τρωτός είσαι και ότι η ζωή σου μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, νιώθεις ένας μικρός θεός.

Και μετά κάνεις παιδιά και αντιλαμβάνεσαι ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν και σε πιάνει τρόμος, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί μια στιγμή, που θα μπορούσε να είχε πεθάνει. Ο καθένας μπορεί να αναπολήσει πολλές στιγμές, που θα έλεγε στον εαυτό του πόσο μαλάκας και απερίσκεπτος υπήρξε.

Αυτό που θέλω να πω ότι ο καθένας από εμάς, θα μπορούσε να είναι στη θέση ενός από τα παιδιά που σκοτώθηκαν. Αλλά ακόμη και να υπήρξε άγιος στα νιάτα του και να τα έκανε όλα σωστά, ας μην πει το «καλά να πάθει».


Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε τόση μικροπρέπεια, τόση απονιά, τόση έλλειψη κατανόησης. 

24 comments:

  1. Θεωρώ ότι με το "¨καλά να πάθει" είναι σαν να διώχνουμε το κακό από πάνω μας.. Δεν είναι μικροπρέπεια.. Είναι εγωισμός.. υπέρμετρος εγωισμός ότι εμείς τα κάνουμε όλα σωστά αλλά ποτέ δεν θα πάθουμε.. και θεωρώ ότι αυτό είναι ακόμα χειρότερο από το να πιάνεις το τιμόνι μεθυσμένος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το σκέφτηκα έτσι αλλά με βρίσκει σύμφωνη η τελευταία σου πρόταση.

      Delete
    2. "... και θεωρώ ότι αυτό είναι ακόμα χειρότερο από το να πιάνεις το τιμόνι μεθυσμένος."

      Δεν σκοτώνουν ανθρώπους τα αρνητικά σχόλια, που γράφονται κάπου στον κυκεώνα του Ίντερνετ. Οι μεθυσμένοι οδηγοί σκοτώνουν ανθρώπους.

      Delete
  2. είμαι απόλυτη σύμφωνη. Ο κόσμος εν πολλά κακός

    ReplyDelete
  3. Κατζία. Το ότι προκαλείς την τύχη σου εν γεγονός, αλλά τζείνη την ώρα που μια οικογένεια θρηνεί, πώς μπορείς να ξεστομίζεις έτσι πράμα; Λες τζαι αποκλείετουν να συμβεί αν δεν εβούραν. Που την άλλη, διαφοροποιώ το που το "ρε γαμώ το, εν τους εμάθαν να φορούν ζώνες; λαλούν τους τα τόσα χρόνια, ακούν τα τόσα χρόνια", που ούτε τούτο πολλές φορές εν έχει νόημα γιατί μπορεί να μεν εχάθηκε ο άλλος λόγω του ότι δεν εφόρεν ζώνη, εντούτοις τα μέσα το αναφέρουν για παραδειγματισμό.
    Ό,τι και να'ναι, τζείνη την ώρα εν μπορώ να σχολιάσω κάτι με έτσι τρόπο προσωπικά. Αν τζαι μέσα μου νιώθω κατζιά άμα βλέπω κανέναν να οδηγά σαν τον πελλό, θέτωντας σε κίνδυνο τις ζωές τρίτων τζαι σκέφτουμαι ότι εν το δικαιούται...
    Άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή, τι να πω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. είναι λογικό να σκεφτείς βλέποντας κάποιον να τρέχει με μηχανή χωρίς κράνος ότι θα σκοτωθεί. αφού παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα. αλλά το να ξεστομίζεται με τόση ευκολία το καλά να πάθει είναι απάνθρωπο.

      Delete
  4. Προσωπικά έχω μεν στεναχωρηθεί με τα πρόσφατα θύματα, είμαι όμως και πολύ θυμωμένη μαζί τους.

    Θα μπορούσα να πω και άλλα. Θα τα πω άλλη στιγμή και όχι εδώ γιατί εν πολλά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοίτα δεν δικαιολογώ την ανοησία κάποιου να τρέχει ή να μην φορεί ζώνη. με τόσα περιστατικά που γίνονται θα έπρεπε να μην το παίρνουν τόσο χαλαρά το θέμα.
      φυσικά και υπάρχει θυμός για κάποιον που πετάσσει τη ζωή του και βυθίζει στο πένθος την οικογένεια του.

      εν κρίμα όμως. πολλά κρίμα.

      Delete
  5. Αν χάσεις τον αδερφό σου σε τροχαίο και ένα χρόνο μετά, τρέχεις στον ίδιο δρόμο χωρίς να φοράς ζώνη, θεωρώ ότι παρουσιάζεις εγκληματική αδιαφορία όχι μόνο για τη ζωή σου αλλά και για τον πόνο που θα προκαλέσεις στην ήδη πονεμένη οικογένεια σου. Δεν νομίζω ότι δεν λυπούνται αυτούς που έφυγαν αλλά δεν μπορείς να μην κακίσεις και τέτοιες συμπεριφορές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν διαφωνώ. καθαρή βλακεία και περιφρόνηση της ζωής. επιμένω όμως ότι ένα "είναι κρίμα" είναι καλύτερο από το "καλά να πάθουν".

      Delete
    2. θα εγραφα σχολιο χρησιμοποιωντας το ιδιο παραδειγμα. δυστυχως απουσιαζει η συνειδηση που τους νεαρους οδηγους.
      νταξει, συμφωνω μαζι σου γενικα. αλλο το να θυμωσεις με τη βλακεια τους, την αναισθησια τους αλλα σε κανεναν δεν αξιζει να πεθανει νεος. τζιε εννοειται οτι σε κανενα γονιο εν αξιζει να θαψει το παιδι του επειδη μισιημου εν του μαθε να φορει ζωνη

      Delete
  6. Είναι τόσο κρίμα να χάνονται έτσι νέα παιδιά.
    Αυτή η μικροπρέπεια και ο σχολιασμός του κόσμου σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει!
    Γενικότερα, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να σχολιάζουμε χωρίς να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό μας!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πραγματικά είναι πολύ κρίμα να χάνει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος για μια βλακεία.
      καλή σου μέρα

      Delete
  7. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Κι εγώ μέσα μου θύμωσα για την τόσο περιφρονητικά ριψοκίνδυνη αντιμετώπιση της ζωής, αλλά πόσο πιο τραγικό μπορούσε να είναι το επακόλουθο; Όχι βέβαια μετρώντας το σαν τιμωρία, αλλά σαν συνέπεια της συγκεκριμένης ενέργειας. Σε μια στιγμή έσβησαν αφήνοντας πίσω τους τον απόλυτο πόνο στις οικογένειές τους.
    Κρίμα και πάλι κρίμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα έτσι είναι. Ζούμε με τις συνέπειες των πράξεων μας. οδηγώντας ριψοκίνδυνα παίζεις με τη ζωή σου. Δεν τους δικαιολογώ. ίσως όμως να τους κατανοώ.

      Delete
  8. Τζιείνοι που εν φταιν αλλά επειδή ήταν συνοδηγοί ή ήρτεν ο άλλος τζιαι έμπηξέν τους την επειδή επέρασεν με κότσινο ή ετσίλλησέν τους; Εν πολλά σκληρό, αλλά αμα χάσεις κάποιον δικό σου χωρίς να φταίει που λάθος άλλου, γινόυμαστε σκληροί γιατί μιλά ο πόνος. Τωρά αν κάποιος εμπήκτηκε επειδή εβούραν, εν πολλά εγωιστικό τζιαι κακό να πεί καποιος 'καλά να πάθει', ούλλοι κάμνουμε λάθη τζιαι δυστυχώς τούτα τα λάθη εν που τζείνα της στιγμής, των δευτερολέπτων, που παρακαλάς ο χρόνος να ήταν αναστρέψιμος.............

    ReplyDelete
    Replies
    1. "παρακαλάς να ήταν ο χρόνος αναστρέψιμος"... Ξέρεις πόσες φορές το σκέφτηκα τούτο το πράμα;

      Delete
  9. Ούτε να το συζητήσω, ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα που άνοιξες... Ας είναι καλά όλα τα παιδιά του κόσμου κι ι Θεός να είναι μαζί τους...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αμην. Μόνο ένα αμήν μπορούμε να πούμε. Ας είναι καλά όλα τα παιδιά.

      Delete
  10. Πιστευω οτι μονο στην Κυπρο εχουμε τουτη την κακη συνηθεια.. εν ακουσα κανεναν ξενι να πει ως τωρα τουτο το πραμα.. Οι μιτσιοι γενικα εξεφυγαν πλεον.. εν ελεγχουνται που κανενα...δηλαδη καταλαβω καποιους με ποια εννοια το λεουν το καλα να παθουν.....
    εμενα παντως σπαζει μου την πιο πολλα να ακουω να λαλουν ηταν θελημα θεου η ηρτεν η ωρα τους..
    Καλημερουδια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αποκλείεται να είναι δικό μας "προνόμιο". Πως να ακούσουμε για παράδειγμα για παρόμοια δυστύχματα σε άλλες χώρες, δεν είναι από τις ειδήσεις που παίζουν στα δελτία και τις τηλεόρασεις;
      που την άλλη σε άλλες χώρες έχουν άλλα. Η Συρία τζαι το Ιράκ εγέμωσε 17αρηδες από Ευρωπαϊκές χώρες που πάνε να πολεμήσουν τζαι να σκοτώσουν.

      Καλημέραααααααααααααααααααααα

      υγ. συμφωνώ στο πόσο σπαστικό είναι το θέλημα θεού ή ήρτε η ώρα τους.

      Delete
  11. αν τζαι εν μου αρέσκει να επαναλαμβάνομαι, εννα το ξαναπώ: μιλούμε, σχολιάζουμε τζαι πράττουμε ελεύθερα μέχρι η συμφορά να χτυπήσει την πόρτα μας.
    κατά τα άλλα, κρίμα τα παιδιά, τζαι ας δώσουν στους υπόλοιπους ένα μάθημα με την αφέλεια slash πελλάρα τους.

    ReplyDelete
  12. Συμφωνώ μαζί σου. Εν θα πεις ρε κουμπάρε "καλά να πάθει". Θέλεις να σχολιάσεις οκ. Έννα πεις "ρε παιδί μου πόσες φορές ακούσαν για ζώνες και κράνη και ταχύτητα". Φυσικά δεν δικαιολογώ κανένα απερίσκεπτο που θέλει να κάμει show ή που οδηγά μεθυσμένος διότι μαζί του μπορεί να παρασύρει και αθώο κόσμο. Πριν ανοίξουμεν όμως το στόμα μας πρέπει να σκεφτούμε τζιήνη τη μάνα τζιαι τζείνο τον πατέρα που θρηνούν το παιδί τους. Μπροστά σε τούτο νομίζω απλά πρέπει να σκάζουμε.

    ReplyDelete