Monday 11 August 2014

Τι είναι ευτυχία



Κάθομαι αναπαυτικά στην καρέκλα μου και διαβάζω το BΗΜΑgazino. Απλώνω το ένα μου πόδι πάνω στο λεβεντόπαιδο και το άλλο πάνω στο Μοτορτζή. Οι μικρές σκαρφαλώνουν στη χαρουπιά, που φέτος μας έδωσε τα πρώτα της χαρούπια. Και είμαι σε ετοιμότητα, μόλις γκρεμοτσακιστούν να τις παράσχω Πρώτες Βοήθειες.

Το άρθρο μιλά για την ευτυχία και λέει ότι η αναζήτησή της είναι ένα πρακτικό πρόβλημα με εκατομμύρια θεωρητικές λύσεις.

Οι Αμερικανοί επιδίδονται μέσω ερευνών επί δεκαετίες στο κυνήγι της ευτυχίας. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, για παράδειγμα, από το 1972 ως τις μέρες μας, παρατηρούσε άνδρες και γυναίκες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες: γονίδια, γεγονότα και αξίες.

Τα γονίδια, μάλιστα, καθορίζουν το 48% της ικανότητας ενός ανθρώπου να ευτυχήσει ή να δυστυχήσει στη ζωή του και αυτό έχει αποδειχτεί με την παρακολούθηση της παράλληλης ζωής ομοζυγωτικών διδύμων, οι οποίοι, αν και δεν είχαν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον, η ψυχοσύνθεσή τους έμοιαζε σαν δυο σταγόνες νερό.

Το 40% της ευτυχίας οφείλεται σε σημαντικά γεγονότα της ζωής, μια καλή δουλειά, ένας ευτυχισμένος γάμος, οικονομική άνεση, η απόκτηση παιδιών.

Το περιοδικό έγραψε πως μένει ένα κρίσιμο 12%, το οποίο εξαρτάται από εμάς για να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό το ποσοστό καλούμαστε να το γεμίζουμε με τις προσωπικές μας αξίες. Την πίστη μας σε κάτι, την οικογένεια, την προσφορά για το σύνολο, τη μόρφωση, τους φίλους.

Η έρευνα συμπεραίνει ότι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι ηθικά, όχι χρηματικά  με τη δουλειά και την καθημερινότητά τους είναι ευτυχισμένοι και στην προσωπική τους ζωή. Και οι οικονομολόγοι έρχονται να συμπληρώσουν ότι τα χρήματα είναι σε θέση να κάνουν ευτυχισμένους μόνο όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ξαφνικά μπορούν να τραφούν σωστά, να πληρώσουν λογαριασμούς, να πάνε τα παιδιά τους στον γιατρό. Αλλά για όσους παίρνουν έναν ικανοποιητικό μισθό, τα χρήματα αυτά καθαυτά δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στο αίσθημα του ανικανοποίητου που όλο και εξαπλώνεται μέσα τους σαν επιθετικός μύκητας.

Ένας από τους βασικότερους εχθρούς της ευτυχίας είναι τα διάφορα ενοχικά σύνδρομα. Πίσω από την ελληνικότατη φράση «μπα, σε καλό να μας βγει», όταν μια παρέα ξεκαρδίζεται, ελλοχεύει μια σχεδόν οργανική ενοχή απέναντι στο πηγαίο γέλιο και, κατ' επέκταση, στην ευτυχία. Αντιθέτως, όταν ξεσπάς στο κλάμα, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, σου φαίνεται πιο φυσιολογικό.

Για να μην στα πολυλογώ ήταν και πολυσέλιδο το άρθρο, το συμπέρασμα ήταν πως ευτυχία είναι η αγάπη. «Χρειάστηκαν 75 χρόνια και ξοδεύτηκαν 20 εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί μια τόσο μεγάλη έρευνα, η οποία μας οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο πόρισμα πέντε λέξεων: Ευτυχία σημαίνει αγάπη. Τίποτε άλλο».

Σας φαίνεται υπερβολικό να ξοδευτούν τόσα χρήματα για να φτάσει κανείς σε ένα τόσο απλουστευμένο συμπέρασμα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά. Σκεφτείτε πόσες ζωές ξοδεύονται άσκοπα, κυνηγώντας χίμαιρες, χρήμα, δόξα, αφήνοντας την αγάπη να περνά απαρατήρητη, τους ανθρώπους να φεύγουν από κοντά μας εξαιτίας του τρόμου να τους κρατήσουμε, για να καταλήξουμε, χρόνια αργότερα, να σκεφτούμε ότι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι ένας συμβατός δότης συναισθημάτων.


9 comments:

  1. Χαίρομαι που από χρόνια εστιάζω πάντα στην αγάπη ως συνώνυμο της ευτυχίας.
    Εγλυτωσα τζιαι μιαν κοπή λεφτά που τις έρευνες! Χα χα
    Χωρίς αγάπη (να δίνεις ΚΑΙ να παίρνεις) τίποτε δεν έχει νόημα.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού.

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο κείμενο με πολλές αλήθειες!

    ReplyDelete
  3. Γί αυτο παιδι μου εφκαλε η γλώσσα μου μαλλια να το λαλω, όσο πιο απλά τόσο πιο καλα, μεν δυσκολευκεστε μόνοι σας τζιαμε έξω.

    ReplyDelete
  4. all you need is love love love :-)

    αν έχεις το άρθρο ονλάιν μπορείς να μου το στείλεις πλιζ; :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να στο στειλω σε word γιατι θελεις κωδικους να μπεις στο σαιτ.

      Delete
  5. Πόσο αληθινό!! Αγάπη και μόνο αγάπη!!

    ReplyDelete
  6. Τι ωραία και ενδιαφέρουσα ανάρτηση, τι ωραίο τραγούδι, τι ωραίο βίντεο. Για ακόμα μια φορά Μάνα, είναι απόλαυση να σε διαβάζω.

    I am clapping along...! :)

    ReplyDelete
  7. τζιε ηρτε τουντο ποστ λιγο πριν να πεθανει ο Ρομπιν Γουιλιαμς που φαινοταν να τα εχει ολα εκτος απο προσωπικη ευτυχια.

    Οϊμε! Σκεφτου να πεθανει ο Ρομπι σου

    ReplyDelete