Monday 1 December 2014

Φύγε εσύ, έλα εσύ. Ναι, για φίλους μιλάμε



Πόσους αληθινούς φίλους έχετε; Είπαμε αληθινούς φίλους, τα άτομα που είναι κοντά σας ό,τι και να συμβεί, όχι τα άτομα που πάτε για μπύρα ή για καφέ.

Το επόμενο ερώτημα είναι πότε τους αποκτήσετε; Είναι άνθρωποι που φάγατε ψωμί και αλάτι μαζί, που ξέρετε ο ένας τον άλλο σαν την παλάμη του χεριού σας ή είναι πρόσφατες γνωριμίες;

Τρίτο ερώτημα. Πόσο εύκολα κάνετε νέους φίλους; Μήπως με μια νέα φιλία, απομακρύνεστε από μια παλιά;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, αν κάποιος δημιουργήσει μια καινούρια φιλία και αποκτήσει έναν νέο καλύτερό του φίλο, θα χρειαστεί να κάνει χώρο για αυτόν στη ζωή του. Πώς; Με το να απαλλαγεί από κάποιον ήδη υπάρχοντα φίλο.

Αναλύοντας τα δεδομένα από 24 βρετανούς φοιτητές, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρατήρησε ότι υπήρχαν συγκεκριμένα μοτίβα επικοινωνίας, που υποδείκνυαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για να διατηρήσουν πολλές, πολύ στενές σχέσεις.

Ίσως αυτό να οφείλεται σε υπερφορτωμένο πρόγραμμα, στα συναισθηματικά τους όρια ή σε κάποιο συνδυασμό των δύο. «Λόγω αυτών των περιορισμών, οι άνθρωποι δε μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των φίλων με τους οποίους επικοινωνούν σε μέγιστο βαθμό, αλλά οι περισσότεροι υποβαθμίζουν ή ξεκόβουν τη σχέση που έχουν αναπτύξει με κάποιους άλλους, αν θέλουν να προσθέσουν νέους φίλους στο κοινωνικό τους δίκτυο, με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής έντασης» αναφέρει η μελέτη.

Με λίγα λόγια η φιλία είναι όπως τη μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως δεν μπορείτε να κατεβάζετε αβέρτα applications, ταινίες, μουσική και ό,τι άλλο σας κατέβει  και να περιμένετε να τα χωρεί όλα, έτσι και η φιλία έχει περιορισμένο χώρο.

Το θέμα είναι με ποια κριτήρια αποφασίζουμε να κάνουμε πέρα ένα φίλο. Η έρευνα δεν έχει απάντηση, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυία για να υπολογίσει πως πρωταρχικός παράγοντας είναι το συμφέρον.

Και όταν λέω συμφέρον δεν σημαίνει πάντα το οικονομικό. Ποιον θεωρείτε πιο καλό σας φίλο, ποιος σας στήριξε περισσότερο, με ποιον έχετε καλύτερη επικοινωνία.

Αν η έρευνα είναι αληθινή, αυτό σημαίνει πως όλοι είμαστε έτοιμοι να αναλώσουμε και να αναλωθούμε ανά πάσα στιγμή.

Βέβαια, μεγαλώνοντας είναι αλήθεια πως κάνουμε φίλους όλο και πιο δύσκολα. Είτε γιατί τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα, είτε γιατί δύσκολα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και ακόμη πιο δύσκολα να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Επομένως μπορεί και δύσκολα να βρίσκει εφαρμογή η έρευνα και ίσως να μην κινδυνεύουμε τόσο πολύ να γίνουμε ο πρώην καλύτερος φίλος.

Μιας όμως και μιλούμε για φιλίες, θα υπερασπιστώ το ίντερνετ. Ακούω πολλούς να μιλούν και να κατηγορούν το Facebook, τα μπλογκς, το hangouts ότι απομονώνουν και ότι υποβιβάζουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Διαφωνώ κάθετα. Όχι ότι δεν γίνονται καταχρήσεις, όχι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι κολλημένοι μπροστά από μια οθόνη, αλλά το ίντερνετ φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Και το κυριότερο γνωρίζουμε κόσμο που ενδεχομένως να μην τον γνώριζαμε διαφορετικά. Και αυτό είναι υπέροχο.

17 comments:

  1. ένα που τα αγαπημένα μου θέματα:)
    επιβεβαιώνω εμπειρικά την έρευνα. κόσμος πάει κι έρχεται στες φιλίες. τελικά εν καλό πράμα, βρίσκω το απελευθερωτικό να μεν έσιεις συμβόλαιο εφ' όρου ζωής με κανέναν. όσο παιρνούμε καλά τζιαι βρίσκουμεν τα, με γεια μας με χαρά μας. αν όι, μια ττόκα τζιαι ο καθένας το δρόμο του.

    Διαφωνώ όμως στη χρήση της λέξης "συμφέρον". Εννα εχρησιμοποιούσα τη "σύμπλευση".

    Όντως κάμνουμε πιο λίους φίλους μεγαλώνοντας, γιατί έχουμε ένα μακρυνάρι για λίστα με τα θέλω, τα πρέπει τζια τα μή (κληρονομιά που τες προηγούμενες φιλίες). Αν όμως έβρουμεν κάποιον που να περνά τες προϋποθέσεις, νομίζω εν πιο ουσιαστική η σχέση.

    Τζιαι σαν μπλόγκερ, εν μπορώ να μεν υπερασπιστώ το ίντερνετ. Εγνώρισα μαγικούς αθρώπους μέσω του μπλογκ, μέσω του mirc, των τσατ, κλπ. Αθρώπους που εν θα τους εγνώριζα διαφορετικά. Άι λαβ μάι φρεντ, άι λαβ ίντερνετ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα μαλλώσουμε για τη λέξη. και σύμπλευση γίνεται.

      Delete
  2. Θα πιω (virgin mojito) στην τελευταία παράγραφο:-)

    Κατά τα άλλα, δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ με την έρευνα. Αν μιλούμε για το πόσο χρόνο αφιερώνουμε σε κάθε φίλο, προφανώς είναι απλά (ακόμα και για εσένα φιλενάδα) μαθηματικά ότι εφόσον τον διαιρούμε διά περισσότερα άτομα, απομένει λιγότερος για τον καθένα. Αλλά η γνησιότητα της φιλίας δεν μετράται πάντα σε λεπτά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ακόμα προσπαθώ να κάμω τη μαθηματική πράξη ξέρεις.

      Delete
  3. καλημερα καλη μου φιλη!
    περασα να ευχηθω καλημερα, καλο μηνα, καλη εβδομαδα και γενικως ολα να πανε καλα στη ζωη σου! καλες γιορτες να εχεις! φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ανταποδίδω τις ευχές. καλές γιορτές σε όλους μας με υγεία και χαρά.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Για το ιντερνετ συμφωνώ. με τη έρευνα εν ξέρω.

    Ας πούμε έχω φίλη που κάμνουμε παρέα από τα 5 μας ή μιαν άλλη που είμαστε φίλες που τον τζιαιρό του κουτσιούκ μεχμέτ. Την μιαν επάντρεψα την τζιαι τωρά θα της βαφτίσω.

    Στο κομμάτι του αφήνεις χώρο με ένα καινούριο και αντικαθιστάς ένα παλιό διαφωνώ. Μπορεί να αναπροσαρμόζεις το χρόνο σου αλλά δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις έναν άλλο φίλο σου γιατί πιάνει σου χώρο. Και αν τούτο είναι με την λογική του "συμφέροντος" ποιος μας λέει ότι ο παλιός με τούτην την λογική χάνει την χρησιμότητα του. Δεν μου αρέσει η αλήθεια να καθορίζω μια σχέση φιλική με την λέξη συμφέρον αν και αντιλαμβάνουμαι τι λες.Εγώ θα το πω "δούναι και λαβείν "γιατί εν έχει την αρνητική υπόσταση που μπορεί να έχει το συμφέρον. Για εμένα η φιλία εν πιο συναισθηματική.
    Σίγουρα η φιλία αναπροσαρμόζεται τζιαι ωριμάζει ανάλογα με τα δεδομένα των εμπλεκόμενων. Για πχ την πιο "παλιά" μου φίλη εν την θεωρώ απλά φίλη μου, θεωρώ την πλέον συγγενή μου. Γενικά οι φιλιές μου εν μεγάλες και διαχρονικές. Τζιαι το παράξενο είναι ότι με κάθε άνθρωπο εν διαφορετικά τα κανάλια επικοινωνίας/φιλίας που αναπτύσσεις (και δεν εννοώ τους απλούς γνωστούς αλλά τους φίλους τους πραγματικούς). Επίσης όσο παράλογο και αν φαίνεται έχει και διαβαθμίσεις. Με κάποιους είσαι πιο κοντά, με άλλους λιγότερο. Έχεις ας πούμε 2 άτομα που είσαστε κολλητοί και κάποια άλλα που εν φίλοι σου και μετά εν οι απλοί γνωστοί. Το θέμα των κριτηρίων για να είναι κάποιος φίλος σου εξαρτάται μονο και μόνο από εσένα τον ίδιο. Μπορεί να κοινά ενδιαφέροντα, κοινές απόψεις ακόμα και τούτο που λέμε "χημεία". Πόσο ωραίο είναι πάντως να έχεις καλούς φίλους να σε αγαπούν και να τους αγαπάς και να επικοινωνείτε και να περνάτε όμορφα. Που τα πιο σημαντικά πράματα στην ζωή ενός ανθρώπου. Και κάτι που όπως οι γονιοί που έχουμε, οι δασκάλοι κλπ έτσι και οι φίλοι καθορίζουν σε κάποιο βαθμό την εξέλιξη μας, τι γινόμαστε, ποιοι είμαστε. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο ένα reflection τους και αυτοί ένα δικό μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχουν διάφορες βαθμίδες στη φιλία, δεν γίνεται με όλους να έιμαστε το ίδιο. Προβληματίζομαι για την έρευνα η αλήθεια να λέγεται. τις κολλητές μου τις ξέρω χρόνια. ειδικά με την τρίτεκνη χτυπήσαμε τρεις δεκαετίες. χριστέ μου ακούγονται πολλά. αλλά επίσης στην ζωή μου έχει περάσει και κόσμος που περνούσαμε καλά, επικοινωνούσαμε και όμως χαθήκαμε.

      Delete
  6. Θα πω μόνο ότι η φιλία είναι υπόθεση καρδιάς/ψυχής.
    Εκεί δεν υπάρχει περιορισμός χώρου.

    Ναι, δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με όσους αγαπούμε.
    Ούτε να τους αφιερώσουμε χρόνο.
    Ας πούμε το ότι είμαι στο ίδιο γραφείο με κάποιο άτομο και μπορεί να τύχει να μιλήσω για τα πάντα ή αναγκαστικά να ξέρει τα πάντα για μένα, δεν σημαίνει ότι είμαστε φίλοι.
    Ή το να συνεχίζω να είμαι καλή φίλη με την φίλη που μεγαλώσαμε μαζί δεν σημαίνει ότι μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα από την φίλη μου που είναι στη Λάρισσα κι έχω δει μόνο 2 φορές στη ζωή μου.

    Ναι υπάρχει το συμφέρον! Όχι πάντα το πρακτικό συμφέρον. Γιατί άμα παραδεχτούμε πόσο εγωιστές είμαστε και θέλουμε δίπλα μας άτομα να μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να νιώθουμε ότι κάποιος μας αγαπά ( αυτό κι αν είναι εγωισμός ) τότε μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι.

    Όσο για τα άτομα στη ζωή μου, πλέον δεν έχω πόρτες κλειστές. Ανοιχτές για όποιον τύχει να υπάρχει εδώ, για όσο αντέξει κι ελευθερία να φύγει όποτε θέλει, όποτε τον διώξω.

    Μου αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής πλέον. Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρων, ειλικρίνεια κι ελευθερία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ενδιαφέρον πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι και μπορώ να πω ότι μου αρέσει. και στο κάτω κάτω δεν υπάρχουν πιο εγωιστές από τους ανθρωπους, εντελώς ανιδιοτελώς μόνο τα ζώα αγαπούν.

      Delete
  7. Απάντηση στην ερ.1: Όχι πολλούς. Δεν νιώθω εύκολα εμπιστοσύνη.
    Απάντηση στην ερ. 2. Και παλιές γνωριμίες και πρόσφατες. Δεν κάνουμε διακρίσεις.
    Απάντηση στην ερ. 3. Πάρα πολύ εύκολα κάνω παρέες. Φίλους δύσκολα. Άρα βεβαίως και μου έτυχε να απομακρυνθώ απο παρέες, αν προέκυψε κανένα νιου έντρι.

    Όλες οι σχέσεις περνούν απο στάδια. Σε μια ερωτική σχέση, στην αρχή είναι ο ενθουσιασμός και ο έρωτας. Αν κάτσει καλά, θα μετατραπεί σε αγάπη.
    Σε φιλικές σχέσεις επίσης στην αρχή είναι ο ενθουσιασμός μιας νέας φιλίας. Αν ανακαλύψεις κανάλια πραγματικής επικοινωνίας, γίνεται ουσιαστική φιλία.
    Αν όχι, γίνεται παρέας και όχι φίλος. Τους παρέες μπορεί να τους αντικαταστήσουμε. Τους φίλους είναι πιο δύσκολο. Είναι όμως πιθανό. Στο κάτω-κάτω με το γκόμενο/α μπορεί και να χωρίσεις, γιατί όχι και με ένα πραγματικό φίλο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ω αρέσκεις μου που απάντησες τις ερωτήσεις. εν για αυτό αλλόπως που σε συμπάθησα που την πρώτη στιγμή :)

      μου άρεσε πάντως τούτο που λες. γιατί ενώ χωρίζουμε από μια σχέση με την άλφα ευκολία δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη φιλία; ίσως επειδή η φιλία πάει πακέτο με τις τύψεις ώρες ώρες.

      Delete
  8. Εν έχω σχόλια άλλα εκτός που το θέμα του "συμφέροντος". Εν είδα κανένα φίλο συμφεροντολογικά, τούτο ξεκινώ να το μετρώ όταν χρειαστεί να κάμω κάποια αναθεώρηση σε κάποια φάση μετά από κάτι που συνέβηκε. Για μένα εν λογικό ότι εν έχω λόγο ν α είμαι φίλος με ένα άτομο που μόνο "παίρνει" που τούτη τη σχέση. Που εγώ έννα βουρήσω να τον δω, να του σταθώ, να δείξω έμπρακτα ότι είμαι τζειαμέ, τζαι τζείνος έννα εν χασιμιός είτε "χρειάζουμαι" τον, είτε όχι. Κάποια στιγμή πρέπει να μετράς, αλλά εν νομίζω ότι τούτο σημαίνει ότι κάμνεις και διατηρείς φιλίες για το συμφέρον. Θέλεις να θέλει κι ο άλλος και να το δείχνει.
    Κατά τα άλλα έχω κόσμο που είμασταν γνωστοί απλά που την πρώτη δημοτικού, και φίλοι από τα 13 μας, φίλους που είμαστε κολλητοί 10 χρόνια, φίλους που ένα χρόνο ξέρω, και κόσμο που με ενδιαφέρει και δεν το ξέρει ακόμα. Πάντα διάς ευκαιρίες τζαι βλέπεις πώς πάει. Τζαι πάντα κάποιος πιθανόν να χάσει ευκαιρίες. Πάντα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. διευκρίνησα. το συμφέρον δεν είναι πάντα οικονομικό. μπορεί να είναι η στήριξη, η συμπαράσταση η αγάπη. πάντα υπάρχει κάτι ως αντάλλαγμα.

      οι ευκαιρίες που λες είναι πολλά σημαντικό πράμα. πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες τζαι να είμαστε ανοικτοί.

      Delete
  9. Πόσους αληθινούς φίλους έχεις;

    Η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να μου κάνεις. Τρέμω την απάντηση.

    ReplyDelete
  10. ωραιο θεμα για συζητηση αλλα ελπιζω να προσεξαμε οτι το δειγμα ηταν 24 βρετανοι φοιτητες. δεν το λες και μεγαλο. οποταν λιγο προσεκτικα με τη γενικευση. τωρα τελευταια αμα θκιαβαζω για συμπερασματα ερευνων σε παν/μιο προσπαθω να βρω παραπανω πληροφοριες για την ερευνα (ισως επειδη εκαμα πολλη στατιστικη τελευταιως) τζιε τες παραπανω φορες εν απλα ενα μικρο προτζιεκτ που λογω θεματος γινεται καπως viral.

    ReplyDelete