Tuesday, 21 July 2015

Το ασθενές φύλο, μίσιμουΠέντε με σοβαρότατα προβλήματα καρδίας. Οι λόγοι διάφοροι από γενετικούς, μέχρι κάπνισμα, στενές αρτηρίες, έμφραγμα. Τρεις με προβλήματα στη μέση και όταν λέμε προβλήματα εννοούμε μεγάλο πρόβλημα. Δύο σπασίματα στα πόδια. Ένας με μόλυνση στο πεπτικό σύστημα. Μια πνευμονία και μια βρογχοπνευμονία. Δύο με προβλήματα στον αυχένα, η πρώτη περίπτωση κατάληξε στο χειρουργείο, η δεύτερη είναι θέμα μηνών, αν με ρωτάτε.

Κάτσε να δω τι άλλο υπάρχει. Α ναι. Έχουμε και λέμε τρεις με ημικρανίες, ένας με ίλιγγο και μια περίπτωση με καρκίνο.

Όχι δεν είναι η λίστα από το Γενικό Νοσοκομείο. Είναι μια ιατρική έκθεση για τους λόγους, τους οποίους έλειψαν από τη δουλειά τα τελευταία χρόνια οι άντρες συνάδελφοι. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά, απλά πόσα να θυμάμαι.

Και να σημειώσω πως δεν είμαστε ένας στρατός εργαζόμενοι. Απλά, για παράδειγμα, αυτός που έσπασε το πόδι του να έχει και ημικρανίες. Πολλές αρρώστιες πολλοί και οι συνδυασμοί. Mix and match όπως λένε στα καταστήματα με τα εσώρουχα.

Ας περάσουμε τώρα στις γυναίκες. Έχουμε τρεις με άδεια μητρότητας (η μια είμαι εγώ), μια περίπτωση με μόλυνση γυναικολογική και μια περίπτωση όπου απεβίωσε ο σύζυγος. Και επειδή είναι γελοίο να βάζουμε την μητρότητα μέσα στις ασθένειες, μένουμε με δύο περιπτώσεις.

Αυτά σκεφτόμουν σήμερα ακούγοντας συνάδελφο να παραπονιέται για πόνους. Ξέρετε, την γνωστή αντρική γκρίνια όταν πρόκειται για πόνο. Εντάξει κύριε, το πιάσαμε το μήνυμα, πονάς. Είναι ανάγκη να το επαναλαμβάνεις κάθε πέντε λεπτά;

Δεν ξέρω αν οι γυναίκες δεν αρρωστάνε τόσο εύκολα ή είναι ανθεκτικές στον πόνο και τον προσπερνούν.

Πάντως, είναι γελοίο και σχήμα οξύμωρο να μας λέτε το ασθενές φύλο. Ασθενές φύλο, που φτάνει στο αμήν για να αρρωστήσει δεν είναι ασθενές. Είναι δυνατό, υγιές και του αξίζουν πολλά μπράβο γιατί αγωνίζεται σε δύο και τρία ταμπλό καθημερινά.

Και όχι δεν με έπιασαν τα φεμινιστικά μου πρωί πρωί, ούτε την είδα Σιμόν ντε Μποβουάρ στα καλά των καθουμένων.

Υγ. Τώρα τελευταία οι μουσικές μου προτιμήσεις καθορίζονται από αυτές των κόρων μου. Τράτζικ.


32 comments:

 1. Πολλά ωραία η Τέιλορ Σουίφτ, εν μπορείς να μεν σούζεσαι άμα την ακούεις!
  Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω ότι οι περισσότεροι γίνονται μούρμουροι, αλλά από την άλλη κάνουν και το ανάποδο από πολλές γυναίκες τύπου η γυναίκα να μην σηκώνει τη δικιά της βαλίτσα επειδή "μα δεν μπορώωωω" και ο άλλος να παίζει τον κουταλιανό ενώ δεν μπορεί.
  Τέσπα, να μεν μιλώ γιατί είμαι μουρμούρα, νιώθω ότι εν καταλαβαίνει κανένας πόσο πονώ αν δεν το πω οπότε τους δικούς μου ή πρίζω τους ή δεν μιλιέμαι άμα δεν είμαι καλά.

  ReplyDelete
  Replies
  1. για αυτό και πρέπει να την αποφεύγουμε εν ώρα εργασίας... Για την Τέιλορ λαλώ.

   Delete
 2. Αδεια μητροτητας?????????? Τι εννοεις? Κανονικη αδεια μητροτητας ή απλα αδεια για να μεινεις με τις κορες??

  ReplyDelete
  Replies
  1. ναι ρε πήρα άδεια για να κάτσω σπίτι με τες κόρες. Που ζεις; για την άδεα μητρότητας λαλώ όταν γέννησα. απλώς το ανάφερα για να δείξω πότε απουσιάζαμε οι γυναίκες από τη δουλειά.

   Delete
 3. Ετσι οπως το διαβασα νομιζα οτι πηρες αδεια μητροτητας τώρα!

  ReplyDelete
 4. Χαχα κι εγώ νόμισα ήταν τρόπος να μας ανακοινώσεις νέα εγκυμοσύνη!

  Κατά τα άλλα το "ασθενές φύλο" εκτός του ότι νευριάζω όταν το ακούω, νευριάζει με

  ReplyDelete
  Replies
  1. δεν θα υπάρξει νέα εγκυμοσύνη. αλλά επειδή ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αν κάποτε συμβεί, απλά θα βάλω τον αριθμό 3.

   Delete
 5. Μα ισχύει ακόμα τούτη η έκφραση;
  Με τόσα που λέγονται περί ισότητας και διακρίσεων!
  Κύριε ελέησον, πράγματι θυμίζει τον καιρό της Σιμόν ντε Μποβουαρ!!
  Πιστεύω ότι η σωματική αντοχή έχει άμεση σχέση με την ψυχική αντοχή.
  Έτυχε μου πολύ παλιά να κάμω δύο μικρές επεμβάσεις λαπαρασκοπικα και να μην πιω παυσίπονο μετά. Το ίδιο και με εξαγωγή δοντιού.

  ReplyDelete
 6. έχω την εντύπωση ότι το πόσο πονούμε είναι θέμα γονιδίων. εξαρτάται από το πως πηγαίνει το σήμα του πόνου στον εγκέφαλο.

  ReplyDelete
 7. κατ'ακρίβεια οι γυναίκες έχουν όντως μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο. πρέπει, αλλιώς εν θα έκαμνε καμιά δεύτερο κοπελλούι.

  ένας άλλος λόγος που οι άντρες τείνουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά εν επειδή εν πάσιν ποττέ στον γιατρό, παρά μόνο αν φτάσουν στο αμήν. εν ακούσαν που λαλούν πως η πρόληψη εν η καλύτερη θεραπεία;
  Επιπλέον οι γυναίκες τείνουν να προσέχουν πιο πολλά την διατροφή τους.

  Αχ, επεθύμησα να ακουσω ιστορίες του γραφείου. αχ γραφειούι μου επεθύμησα σε τζιαι εσένα τζιαι τον μάστρο που ούλλο παραπονιέται για τα προβλήματα υγείας που έσιει.

  ReplyDelete
 8. Εμείς έχουμε μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο anw γι αυτό και γεννούμεν. Φαντάσου να είχαν τούτοι πόνους της περιόδου και της γέννας. Έν θα εδούλευκε κανένας. Εν μούρμουροι μάνα μου. Όπως τα μωρα!

  ReplyDelete
 9. Σωστά.

  Για τη μουσική θα γράψω. Η μεγάλη κόρη μεγάλωσε με έντεχνα ελληνικά του στιλ Θανάσης, Αλκίνοος και λίγο Περιδη και "ποιοτικά παιδικά". Εν θυμάται τίποτε απολυτως. Η μικρή εν είχε καμία επαφή επειδή όταν γεννήθηκε στο αυτοκίνητο ακουαμε kiss fm, radio dj και Jessie j, katty Perry etc. Σήμερα απολαμβάνουμε
  Red hot chilli peppers
  keisza
  the avener
  royksopp (η αδυναμία μας).

  Τα πάντα ρει 😊

  ReplyDelete
 10. Σωστά.

  Για τη μουσική θα γράψω. Η μεγάλη κόρη μεγάλωσε με έντεχνα ελληνικά του στιλ Θανάσης, Αλκίνοος και λίγο Περιδη και "ποιοτικά παιδικά". Εν θυμάται τίποτε απολυτως. Η μικρή εν είχε καμία επαφή επειδή όταν γεννήθηκε στο αυτοκίνητο ακουαμε kiss fm, radio dj και Jessie j, katty Perry etc. Σήμερα απολαμβάνουμε
  Red hot chilli peppers
  keisza
  the avener
  royksopp (η αδυναμία μας).

  Τα πάντα ρει 😊

  ReplyDelete
 11. Σωστά.

  Για τη μουσική θα γράψω. Η μεγάλη κόρη μεγάλωσε με έντεχνα ελληνικά του στιλ Θανάσης, Αλκίνοος και λίγο Περιδη και "ποιοτικά παιδικά". Εν θυμάται τίποτε απολυτως. Η μικρή εν είχε καμία επαφή επειδή όταν γεννήθηκε στο αυτοκίνητο ακουαμε kiss fm, radio dj και Jessie j, katty Perry etc. Σήμερα απολαμβάνουμε
  Red hot chilli peppers
  keisza
  the avener
  royksopp (η αδυναμία μας).

  Τα πάντα ρει 😊

  ReplyDelete
 12. Μάνα εμείς απλά εν έχουμε χρόνο να αρρωστήσουμε! Ο εγκέφαλος μας στέλνει μηνύματα not now, not today, too busy to get sick...κατά τα άλλα εν το άγχος που έφαε τους 'άντρες μας' they just can haddle the stress as we do! Just my opinion dude!!! Please do something με τις μουσικές προτιμήσεις, κρουσε το σιντί, το κομπιούτερ γουοτ έβερ!!

  ReplyDelete
 13. Σε νοσοκομείο δουλεύεις χρυσό μου? Αλήθεια τι επαγγέλεσαι? Έλα πλάγια βολή η Μάνα! Οι χάρτινοι ήρωες αυτομόλησαν! Και η καλή μας η Νεράιδα παίζει με τα κουτάβια της. Να σου πει τη μοίρα σου το χρυσικό σου! Και βγήκαν οι Ακατονόμαστοι, φωνάζει η Δοκησίσοφη, Μίλα μας και μη μας αγαπάς! Εσύ αρέσκεις μου πολλά, γιατί πειράζεις το ημερολόγιό σου? Τι θέλεις να μου πεις? Κούνα τις μπούκλες σου να ευτυχήσεις, γιατί αλλιώς θα σε οργώσω άγρια! Εν κατακλείδει, τι σπούδασες? Τι έχει σπουδάσει η Δοκησίσοφη, ε? ε? ε?

  ReplyDelete
 14. έλα στη δουλειά μου να δεις. Οι περισσότερες γυναίκες. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην έχουμε μια "άρρωστη". Έχει πέσει "επιδημία".

  ReplyDelete
 15. Και η καλή μας η Νεράιδα, μόνη με πλάνο βλέμμα στο χώρο του Πενταδάκτυλου, σιγομουρμουρεί: Σοβαρομιλείτε μου? Κουτρουβαλάει πάνω στην κορυφογραμμή και μαζί με τις άλλες μπλογκούς αποφαίνεται: Η επιστήμη του! Τι κάνει η Γρουτούα μου? Όμως η Δοκησίσοφη, σπίρτο μονάχο σκηνοθετεί επί των αντιθέσεων και κάνει τη διαφορά: Παναϊρκα μου, ή αλλιώς, Το Κολοσσαίο φλέγεται! Η Μάνα δημοσίευσε τα στατιστικά της, Τσέπες ο Ανασκολοπιστής φωνάζουνε στη Google: Τι σου κάνανε τα παλουκάρια μου? Αρέσκει μου πολλά να σου μιλώ: Πότε θα σκούξεις? Μουουουουουουουου, η Δοκησίσοφη αγελάδα! Απάντηση φοιτητή στο συγχωριανό του που θέλει να αντιγράψει: Σε πατάωωωωω! Εναλλακτική απάντηση: Αυτή είναι η άσκηση! Αναμένουμε νέα σου, με πολύ χαρά και προσμονή καλό μου ζωάκι!

  ReplyDelete
 16. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 17. Αγαπητή Μάνα, πολύ αξιόλογα θέτεις τον προβληματισμό σου το ασθενές φύλο, που δεν είναι ασθενές αλλά δυνατό γιατί εργάζεται σε δύο ταμπλώ καθημερινά. Εγώ θα παραβλέψω τα ιατρικά φαινόμενα και θα σταθώ ακριβώς στην από πάνω έκφραση που έγραψα, άνδρες-γυναίκες! Θυμάμαι ακόμη σκηνές από ένα θεατρικό Στις γειτονιές των αγγέλων, όπου ο άνδρας της φτωχογειτονιάς, (σε αυτή τη γειτονιά και βράδυ και πρωί, περάσαμε και χάσαμε ολόκληρη ζωή) παραπονιέται στην κοπέλα του και καλά πως κι άλλοι, έχουν γευτεί το σώμα της γυναίκας του...! Πολύ πιθανόν να μην υπάρχει ζωή γι αυτόν εκτός γειτονιάς. Τι θέλω να πω, έχω ξεκινήσει γυμναστήριο και σήμερα θα σου θέσω τα θέματα επί τάπητος. Πρόσεξε πχ πως την έχω πατήσει κι εγώ με κάτι μηδαμινό του Κοέλο: μία ασήμαντη αδελφότητα που στηρίζεται στην προφορική μεταβίβαση του συμβολικού λόγου... Στο δια ταύτα σε αυτό που σου είπα, η αλλαγή χώρου και η αλλαγή χώρων σε καθημερινή βάση, ψώνια και άλλα, κρίνεται όχι μόνο όχι απλή και απαραίτητη, αλλά η καθημερινότητά μας και πως λειτουργούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορεί να κρίνει και αν έχουμε φυσιολογικό δημιουργικό. Οι ψυχολογικές από την άλλη μεταπτώσεις του άνδρα που λέει στην κοπέλα του, γιατί με άλλους έχει να κάνει με εσωτερικεύσεις, με έλλειψη εξωτερικευμένης καθημερινότητας, με αλλαγές χώρων που θεωρούνται απαραίτητες τύπου, δουλειά, γυμναστήριο, συγγραφή, ψυχαγωγία, φίλοι, σινεμά, μουσείο Ακρόπολης πχ, που όταν δεν συμβαίνουν κάνουν την απομόνωση του ατόμου παθολογική. Σε αυτό το ρυθμό φαίνεται εύκολο να λειτουργήσεις όμως κι εγώ που δεν είχα πχ συνηθίσει 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, αλλαγή βιορυθμών κλπ, στην αρχή δεν είναι διόλου απλό και θέλει προσαρμογή. Να πάψεις να αναλώνεσαι σε μοναχικούς στοχασμούς να το πω λιανά. Το να καθόμαστε σε ένα δωμάτιο και να ψυχανεμιζόμαστε, τι θα συμβεί, μαγαπάει δεν μαγαπάει, είναι επώδυνο κι επιπλέον υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για κοινωνική συμπεριφορά! Σε κάθε περίπτωση κρούω τον κώδωνα της ψυχολογίας και σου εύχομαι καλή συνέχεια! Φιλιά!

  ReplyDelete
 18. Ο διευθυντής της Νεράιδας απογειώθηκε! Σχολιασμός Δοκησίσοφης, γείωση! Το γλαρογελαδίσιο βλέμμα του καλού Μπούλπι ετοιμάζεται να κάνει βουντού αλλά η καλή Νεράιδα παραλοϊσμένη, η τρελή του θησαυρού μας σιγομουρμουρεί: Τι μου συμβαίνει? Τι μου κάμνουν? Αγαπητή Μάνα, δείξε μου τα χρυσάφια σου! Δεν θα σ' αφήσω να αγιάσεις! Πως πάει η Κύπρος? Είπα στη Δοκησίσοφη: Έλα τα πρωτοσέλιδα της Google! Παρανοϊκός εγκέφαλος! Πέτα μου το γλωσσάκι έξω το εξελικτικό! Φάτσα κάρτα, φούστα μπλούζα και η Κυριακή μου σούζα! Γιατί λέγεται Κυριακή? Αναστήθηκε? Είμαστε Ιεροσολυμίτες? Μπράβο καλό μου, αναμένουμε άρθρο σου! Σε ακολουθώ κατά πόδας! Kick Ass!

  ReplyDelete
 19. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 20. Αγαπητή Μάνα, Καλές Γιορτές! Εύχομαι τα καλύτερα! Όλα τα καλά στο σπιτικό σας και μακάρι φέτος τα Χριστούγεννα να μας βρουν όλους με υγεία, χαρά, μνήμη, στομάχι για να αντέξουμε στην κρίση, μα πιστεύω με περισσότερη σύνεση γύρω από τα θέματα της προόδου μας, των εν δυνάμει σκέψεων αλλά και αυτό που λέει και το Polar Express (Believe) της πίστης πως όλα μπορεί να έχουν ένα σκοπό και κάθε εμπόδιο μας βγαίνει σε καλό! Πολλά φιλιά!

  ReplyDelete
 21. Αγαπητή Μάνα καλησπέρα. Πλησιάζει Πάσχα και ως χαρωπή Δοκησίσοφη και εσύ αποφάσισα να σου γράψω για να σου πω ότι αρέσκει μου πολλά που σου μιλώ και αναμένουμε την εξέλιξη του Μάνα είναι μόνο μία. Λάθος κύριοι, η Μάνα προβάλλεται, αναβάλλεται και αντιπαραβάλλεται. Έγραψα στην καλή Νεράιδα: Παίξε μου δέκα zeitgeist! Και η καλή μας η Νεράιδα ετοιμάζεται για το σιδηρούν θρόνο! Βρήκε η καλή Νεράιδα την πουλουστρένα της? Μήπως αντζελοσιάστηκε? Την ερμήνευσα πάλι, Μούτος, Μούτα, Μούτο, ο βουβός, αυτός που δεν μπορεί να μιλήσει. Παίξε μου διπλοπενιά και ο μήνας έχει 9. Η Δοκησίσοφη τώρα την Σαρακοστή μας σιγοτραγουδεί, Τζιαι εμείς οι 3 στον καφενέ, τσιγάρο πρέφα και καφέ, βρε δε βαριέσαι αδερφέ. Πολύ μου αρέσουν τα μπλογκάκια σας. Δημιουργικό δίλημμα, Φιλόσοφος ή Θεοσοφιστής? Τέκτονας μήπως? Και προσοχή στη μπούκα σου, Γίγανταααααας! Ο αλογοουράτος, ο δικός σου, ο Best of the Best! Μα καλά, τι γράφω πάλι εγώ εδώ μέσα? Ο Βίκτωρ Ουγκώ κλειδώνει τα ρούχα του! Σε ρούφηξαν τα σακάκια από τις φόδρες! Σούζη δεν μου μιλάαααας? Έγραψα στην καλή Νεράιδα. Jack & Suzy Welch, The Real Life MBA. Μα καλέ τι βιβλία είναι αυτά? Διαχείριση Κρίσεων, Καλώς Ήρθατε στο Κολοσσαίο! Άντε, μιας και αποφάσισα να σε γλουμπήσω, να σε στρουμφίσω και να σε μουσουδίσω, αναλαμβάνεις ρόλο Κωσταντάρα, πήγαινε να πιεις νερό μόνη σου και φέρε και σε μένα ένα!

  ReplyDelete
 22. Αξιαγάπητη Μάνα Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά! Μακάρι φέτος η ανάσταση του καλού Χριστούλη να σας γεμίσει με αγάπη και υπομονή μα πάνω απόλα με θάρρος και δύναμη, και εμάς, ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την...πραγματικότητα που έρχεται. Τώρα που το λέω μάλλον, ποια είναι η πραγματικότητα τελικά που έρχεται??? Λοιπόν, λέω, σκέφτομαι το εξής. Αν υπάρχουν κάποια πράγματα, λεπτά ζητήματα που αφορούν την πραγματικότητα των μπλογκς και του ίντερνετ από την πρώτη μέρα μας εδώ, πριν την πραγματικότητα που έρχεται, καλό είναι να ξεκαθαριστούν. Προβληματισμένη φαντάζομαι όπως κι εγώ για το από πάνω σχόλιο, στο ίντερνετ και στις ιστοσελίδες, ή μάλλον η πραγματικότητα του ίντερνετ, δημιουργεί αυτό που λέμε...Personas. Όπως ο συγγραφέας πλάθει χαρακτήρες έτσι και οι αποδέκτες μας, οι δικοί μας, των συγγραφέων, των επιχειρηματιών, έχουν ένα profile, πχ consumer's persona. Μαθήματα με όρους μάλιστα Digital Content. Αλλά και επίπονοι σχολιασμοί στους οποίους εγώ εκτέθηκα από το 2007-2008. Παράδειγμα, λέει κάποιος κάτι και δημιουργεί ένα εικονικό κατά τα άλλα πρόβλημα. Απάντηση, αν του ζήταγες το λόγο, είμαι με αυτούς... Ή άλλο παράδειγμα, με εκείνους έχεις πρόβλημα, ο άλλος συμπεριφέρεται έτσι, οι μεν εναντίον των δε. Το λέμε απλά, στήνουμε προφίλ ανθρώπων και τους βάζουμε να πολεμάνε. The chessboard is set, The pieces are moving! Το βλέπω γύρω μου, το βλέπω σε άλλα ημερολόγια, το βλέπω ως μαθητής και εκπαιδευόμενος, τι βλέπω, πρόβλημα όπως έλεγα και από πάνω στο τι πάει να πει μέγεθος και μετεξέλιξη. Επαγγελματικά η μετεξέλιξη δεν είναι διόλου απλό ζήτημα για να μην πω ότι είναι δύσκολο. Έτσι δημιουργούνται τριβές, εντάσεις, προβλήματα συχνά με γνώμονα τα από πάνω personas. Δεν μου βγαίνουν κύριοι τα νούμερα? Αρχίζει το πανηγύρι, το αποτέλεσμα συχνά αμφίβολο. Απορώ όμως γιατί τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και μάλιστα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μέσα στην αναγνώριση εκατοντάδων συναισθημάτων κατά τη Βικιπαίδεια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συναισθήματα όπως ικανοποίηση, χαρά, ενθουσιασμός, περηφάνια. Συναισθήματα όμως που ο χρόνος και οι ταχύτητές μας καλούνται να επιβεβαιώσουν εκ νέου, γιατί υπάρχει όχι το παρόν, αλλά η πραγματικότητα που έρχεται που είπα και στην αρχή. Η κατάσταση των personas χαρακτηριστική στο διαδίκτυο, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ξέρεις καλό είναι να διαβάζουμε, όμως αν με ρωτούσες, τι θα με έκανε περήφανο όπως είπα σήμερα ή στο άμεσσο μέλλον, εκεί είναι που πρέπει να δώσω απάντηση. Και να δώσω απάντηση όχι απλά μέσα από κάτι που διάβασα ή έχω την εμπειρία, αλλά μέσα από τη μεγάλη πλέον πραγματικότητα ή αλλιώς την πραγματικότητα που έρχεται. Αν σε ρώταγα, θα μου πεις δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά έχεις παιδιά όπως τουλάχιστον λες, ο άνθρωπος σε ηλικία 40 ετών θέλει κάτι καλό στα χέρια του, τι είναι αυτό? Πως αυτό καθορίζει προτεραιότητες? Το μοντέλο του Goleman στον εργασιακό χώρο, στη λέξη ευσυνειδησία, conscientiousness, λέει: το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για την προσωπική του επίδοση...................Πλέον είπα σταματάω να ψάχνω εκ νέου αλλά τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου καλό είναι να είναι διαβασμένα, έχει σημασία να κινείται κανείς begin with the end in mind, put first things first. Θα μου πεις γιατί τα λέω αυτά ή ποιος είναι ο σκοπός τους. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλά βιβλία καλά, management, coaching και άλλα, τα οποία σε βοηθούν και σε κοουτσάρουν σε θέματα όπως προσωπικότητα, αποτελεσματικότητα, διαχείριση ομάδας και μάλιστα σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα που αν πήγαινες εξαρχής με τη λογική γνώση και επιστήμη, είσαι μονίμως μπλοκαρισμένος. Θέματα συναισθημάτων στον επαγγελματικό χώρο, personal development, απόκτηση πάνω απόλα αυτοεικόνας που θίγεται ως must για λόγους αντικαταθλιπτικότητας και επιβίωσης στον ανταγωνισμό και άλλα, είναι θέματα που κάνουν την επιστήμη πεπερασμένη κάπως. Και πάλι Μάνα Χρόνια Πολλά, εύχομαι όλα τα καλά στο σπιτικό σας. Καλή συνέχεια!! @}>---;---

  ReplyDelete
 23. Αγαπητή Μάνα καλησπέρα. Με αυτο το σχόλιο θέλω να σου ολοκληρώσω μία σειρά σκέψεων, με διαδικτυακές προεκτάσεις και με ένα τρόπο που να αποφεύγει την πραγματικότητα πάσης φύσης κατηγοριών εξαιτίας....ολιγοψυχίας. Θα τολμήσω μάλιστα να ξεκινήσω τη συζήτηση από ομαδικές πραγματικότητες στις οποίες τα πάντα είναι....Δημόσιες Σχέσεις. Μιλάς με ανθρώπους. Κάποιοι σε αξιολογούν. Πόσο? 5/10. Θες 8. Μάλιστα κύριοι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αν εγώ τώρα βρω άλλους και τα βολέψω αλλιώς, αλλάζει η διάγνωση? Συνάντησα τη δική μου συγγραφική πραγματικότητα και το τι πάει να πει μεροληψία στον τρόπο παρουσίασης δεδομένων. Μία μεροληψία που ξεκινάει είτε από το μονοπάτι που διαλέγουμε είτε από τον άλλο μας εαυτο. Μαθηματικά ή Μάρκετινγκ? Φυσική ή κάτι άλλο? Και πως φτάνουμε σε αποδείξεις όταν μεροληπτούμε θεματολογικά? Θα σου αναφέρω μία κατάσταση στην οποία θα δεις πως όταν ο άνθρωπος δεν βρίσκει το θάρρος μόνος του να μιλήσει, δεν μπορεί να τον βοηθήσει κανένας δάσκαλος. Συχνά, ένας αντιεξουσιαστής, αναρχικός, αλητεία και άλλα κάπως πρέπει να οχυρωθούν ή/και να επηρρεάσουν και να παρασύρουν κόσμο. Έχεις ακούσει κανέναν αντιεξουσιαστή να σου λέει κάνω ΜΒΑ Μάρκετινγκ σε Αμερικάνικο Κολλέγιο? Συχνά μία πραγματικότητα Φυσικομαθηματικών Σχολών αλλά και Πολυτεχνείων μαζεύει....αλητεία. Θεωρούμε δόκιμο να 'παρακολουθούμε' ανθρώπους με στρατιωτικά ρούχα και αλογοουρά? Πήγα σε μία εκδήλωση να παρακολουθήσω ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν θα πιστέψεις την παλαβομάρα του ανθρώπου. Τα παρουσιάζουν όπως θέλουν, τα περιγράφουν όπως τους βολεύει, μαγειρεύουν τα κείμενα στο Facebook κατά βούληση για να επηρεάσουν και όταν είδα την ταινία είπα: Τι αρρωστημένες ψυχολογίες κάθονται και παρακολουθούν τέτοια έργα.... Που ξέρω εγώ τι θα μου ξεφουρνίσουν άμα πλησιάσω κάποιον από αυτούς... Αντανακλαστικά μετά το τέλος της ταινίας πάντως, ακαριαία... Αν εγώ εκεί δεν έχω το θάρρος να εκφραστώ και να προστατευτώ τι θα μου κάνει ο δάσκαλος ή πχ ο μέντορας...Έχουν πολλοί από αυτούς, ίσως και άλλοι κατά βάθος υποχρεωθεί, (τουλάχιστον οι καλύτεροι) να μάθουν κάποιους κώδικές επικοινωνίας ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με κάθε καρυδιάς καρύδι. Και εμείς ακόμα καταλαβαίνουμε. Δεν σημαίνει πως οι κώδικες αυτοί είναι σωστοί ή ότι ο άνθρωπος ξέρει να σκέφτεται εκ των υστέρων σωστά. Αν σήμερα κρίνω ευρέως το τι έκανα και τι μονοπάτι ακολουθώ, θα μπορούσα να πω ότι η πραγματικότητα Φυσικομαθηματικών "ΣΧΟΛΩΝ" και Πολυτεχνικών "ΣΧΟΛΩΝ" κάπου δεν είναι αυτό που περίμενα. Και ένας Χάκερ εκεί ποντάρει. Οι καθηγητές από την άλλη προστατεύονται λόγο μεγέθους και όχι γιατί έχουν να κάνουν με λουλούδια. Όμως εγώ την επιστήμη την αγαπώ και σήμερα πλέον παίρνω αποφάσεις με βάση αυτό το συναίσθημα.......Ξέρεις το πρόβλημα της οχύρωσης και ιδεολογίας συναντάται ποικιλοτρόπως. Χρειάζεται κόσμο. Πρέπει να οχυρωθεί. Θέλει να παρασύρει. Απλά τα πράγματα και ποικίλα τα....υβριδικά φαινόμενα. Καλό όμως είναι από εδώ και στο εξής να λάβουμε γνώση, να προστατέψουμε τον τρόπο σκέψης μας, στη σωστή πλευρά, στους σωστούς χρόνους και με τα σωστά θέματα. Καλό σου απόγευμα αγαπητή!

  ReplyDelete
 24. Αξιαγάπητη Μάνα, αισθάνομαι ότι προχωράω πρακτικά στα θέματα που με αφορούν και αποφάσισα να σου γράψω για να σου δείξω όχι μόνο τι συμβαίνει αλλά και τι δεν συμβαίνει όταν αποφασίζουμε να εμπλακούμε σε θέματα που αφορούν επιστήμη και δημιουργικότητα. Υπάρχει κάθετη ρήξη όχι μόνο από επιστήμονες αλλα και συγγραφείς στη λέξη....COGNITIVE. Στην επιστήμη μόνοι τους οι επιστήμονες παρά τις ανακαλύψεις λένε ότι αυτά που έχουν αποδειχθεί είναι πολύ λιγότερα, υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που δεν γνωρίζουμε, πόσο μάλλον να καταλάβουμε τη βούληση του Δημιουργού. Cognitive, κατά μία έννοια, γνωσιακό, στην επιστήμη, δεν υφίσταται, έχουν αποδειχθεί πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Δεν θα θελήσω να συνεχίσω σε καμία περίπτωση συζήτηση για το τι πάει να πει "κακιά επιστήμη", "κακός επιστήμονας", μία αρχαιολογική εργασία πχ με την οποία και εγώ έπεσα σε σφάλματα. Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό την στιγμή που τα δεδομένα του...21ου αιώνα είναι....εκπληκτικά. Να σου πω τι ακριβώς υπάρχει. Κάθε φορά που ο επιστήμονας ακούει μία λέξη αλλάζει η τσάντα του. Πράγμα και ανέφικτο, και παράλογο, αλλά και επικίνδυνο και θεοπάλαβο. Μακάρι να μάθουμε να διαπραγματευόμαστε θέματα απλά εδώ και τώρα, δημιουργικά, σαν να χτίζουμε κάτι και όχι να λέμε πράγματα που απεχθάνονται και οι ίδιοι, πόσοι είναι οι τόμοι είναι 10, 14, 7, πόσοι; Δεν είναι απάντησεις. Για μένα ο σημερινός επιστήμονας, ο σπουδαγμένος πάνω απόλα πρέπει να είναι σε θέση και να έχει τον αέρα να διαπραγματεύεται άμεσα, να δημιουργεί, να χτίζει, να ξεφυλλίζει για να αποσπάσει υποδείγματα και να είναι μέσα στα πράγματα. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που το αντικείμενο ενός βιβλίου δεν είναι η συγγραφή ή η λογοτεχνία. Θεωρώ εγώ προσωπικά από σήμερα πως πρέπει 'να αφιερωθώ αποκλειστικά σε κάτι'. Αυτό όμως με ανοιχτό μυαλό. Αν δεχτούμε τα λόγια του Pottermore της Rowling, Something peculiar is happening, είμαστε μπροστά, για άλλους λόγους, σε αυτό που οι επιστήμονες λένε το παράδοξο της πληροφορίας. Τι είναι χρόνος εν τέλει...;

  ReplyDelete
 25. Έλα τα υπογλώσσια η Δοκησίσοφη! Σκέφτεστε Τζυπραίϊκα; Γουικιπριακά! Αγαπητή Μάνα, αναμένουμε νέα σου! Τι σημαίνει μίσιμου ψάχνω να βρω γιαβρήμ! Ποιά είναι τα μίση σου; Τι θέλεις να μου πεις;

  ReplyDelete
 26. Η ερμηνεία αποκαλύφθηκε! Γαμήσαμε το ζωντανό! Μίσιη μου: Φύλαξε! Τι κάνει πάλι αυτός ο Guardian;

  ReplyDelete
 27. Γιατί γράφεις τούρκικα;

  ReplyDelete
 28. Αγαπητή Μάνα, μετά από πιο προσεκτική μελέτη στην κυπριακή λέξη μίσιη μου, σημαίνει τάχα! Ω ναι, η πραγματικότητα του γυναικείου φύλου αλλά και του ανδρικού. Ο άντρας μερικές φορές είναι πιο μονοκόματος, η γυναίκα πιο ευέλικτη και διπλωμάτης, αποτέλεσμα που με βοηθάει να πλησιάζω εσάς τις γυναίκες ευκολότερα και τους άντρες πιο επιφυλακτικά, ίσως και...προκατειλημμένα. Φιλία να πω; Είναι θέμα στις μέρες μας. Γυναίκες, Άντρες αλλά και ο νόμος της έλξης, προκατειλημμένος ίσως και επιθετικός άνθρωπος. Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μία Ελένη. Δεν μου αρέσει να συνηθίζω σε φόρμες, σε κουτιά, σε πλαίσια, σε μοντέλα έκφρασης. Πιστεύω πως εμείς που είμαστε στο διαδίκτυο χρειαζόμαστε επικοινωνία πέραν του καθημερινού ή του κοινωνικά συμβατού αφού η κοινωνική δικτύωσω είναι αυτή που μας διαφοροποιεί και εμένα προσωπικά μου δημιουργεί ενδιαφέροντα, σκέψεις, ιδέες. Αν το θέμα σου όμως είναι Τα...Κακά Κορίτσια, ναι, μίσιη μου ως ασθενές φύλο. Τι θέλει ο άνθρωπος? Τι επιδιώκει? Πότε ευτυχεί και πότε όχι? Αμφισβήτηση η μαγική λέξη της καθημερινότητας. Αυτά και άλλα πολλά χωρίς υποκριτικές φιλίες. Καλό σου απόγευμα!

  ReplyDelete
 29. Είμαστε όλοι νομιζάμενοι; αναφώνησε το καλό Γρουτούδι!

  ReplyDelete