Friday 22 January 2010

Λούναπαρκ στους δρόμους

Να σηκώσει το χέρι του όποιος έχει ταλαιπωρηθεί λιγότερο από 10 φορές στη ζωή του εξαιτίας έργων στους δρόμους. Έλα να δω χέρια ψηλά… Μάλιστα ούτε και ένας.

Τώρα να σηκώσει το χέρι του όποιος πάει με την άνεση του στη δουλειά. Όποιος ξυπνά πίνει τον καφέ του, ακούει ραδιόφωνο, ρίχνει μια ματιά στο email του και χαλαρά, χωρίς να κοιτάζει την ώρα πάει στο μεροκάματο. Πάλι ούτε ένας.

Σήμερα το πρωί, ξύπνησα, έντυσα, τάισα δύο παιδιά, μέσα στο άγχος να προλάβω. Και φυσικά δεν πρόλαβα, γιατί έπεσα σε έργα. Εδώ και μια βδομάδα κυριολεκτικά έκαμαν το δρόμο κεφαλοτύρι. Είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο και η κόρη Α εκστασιάζεται γιατί από τα πολλά πάνω κάτω, νομίζει ότι είμαστε στο λούναπαρκ. Γιούπι, όπας φωνάζει σε κάθε λακκούβα. Και το ακούω συχνά αυτό το γιούπι…

Ε, σήμερα έφτασε η ώρα να διορθώσουν μερικές από τις τρύπες. Έκλεισαν το μοναδικό δρόμο που οδηγεί σε κύριο δρόμο βάζοντας την ταμπέλα ακριβώς εκεί που γίνονταν τα έργα. Καμία προειδοποίηση. Αποτέλεσμα να γίνεται το πήξιμο μέσα στους δρόμους, να βλέπεις αυτοκίνητα να βάζουν πισινή, να κάνουν u turn, οδηγούς χαμένους, γιατί δεν ήξεραν που να πάνε και ένας πανικός του άλλου κόσμου.

Εννοείται ότι παραλίγο να μαλλώσω και με ένα άλλο οδηγό, όταν σε ένα στενό δρόμο, αφού μου έκαμε σήμα με τα φώτα του, όρμισε πρώτος και μετά μου εφώναζε να βάλω πισινή να του κάμω χώρο. «Κυρία δεν είδες τα φώτα που σου τα έκαμα;» έμπηξε τη φωνή. «Ε, τα είδα, αλλά υπέθεσα πως μου τα έκανες για να προχωρήσω» του είπα. «Ε, όχι σου έκαμα σήμα να σταματήσεις» επέμενε.

Φάνηκα καλή και δεν έδωσα συνέχεια. Ίσως και να έχουν τα φώτα σημειολογική, την οποία δεν κατέχω. Επίσης, ήξερα ότι λίγο πιο κάτω, τον περίμενε το αδιέξοδο και η ταλαιπωρία από το κλείσιμο, σκέφτηκα ότι η εκδίκηση όντως τρώγεται κρύα και συνέχισα. Την κόρη Β την παρέδωσα με 15 λεπτά καθυστέρηση. Την κόρη Α με 25.

Απορίες που δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ. Είναι τόσο δύσκολο τα έργα στους δρόμους να προγραμματίζονται και να γίνονται εντός λογικών πλαισίων; Χρειάζονται δηλαδή βδομάδες, αν όχι και μήνες για να επιδιορθωθεί οδόστρωμα μερικών μέτρων; Είναι τόσο δύσκολο να βάζουν ταμπέλες εγκαίρως και να προειδοποιούν τον κόσμο, ότι υπάρχουν δρόμοι κλειστοί; Και τέλος είναι τόσο δύσκολο να δίνουν εναλλακτικές στον κόσμο; Δεν έχουμε όλοι GPS και χάρτες.

5 comments:

  1. Τhis is Cyprus !!
    Εμπορούσαν να κάμνουν ανακοίνωση ας εν τζαι που το ράδιο, πόσα δευτερόλεπτα θα σπαταλούσαν?
    Ή να έχουν μιαν ιστοσελίδα να ενημερώνουν για τα έργα που κάμνουν.
    Εμπορούσαν πολλά τελοσπάντων
    Σημ. Τα φώτα αν τα ανάψει ο άλλος τζαι αφήσει τα για λίγο αναμμένα σημαίνει περίμενε τον να περάσει, αν σου τα αναβοσβήνει εννοεί πέρνα εσύ, συνήθως τζαι λογικά, έσhei τζαι εξαιρέσεις που ο νους τους κόφκει τα διαφορετικά

    ReplyDelete
  2. xaxa..ego eimai pou tous tixerous ge pao me to podilato douleia...
    Krata kala...

    ReplyDelete
  3. Σε όλο τον κόσμο τα φώτα σημαίνουν "πέρνα", στην Κύπρο "Σταμάτα, περνώ!"

    ReplyDelete
  4. Το τι μπινελίκι πέφτει το πρωί στους δρόμους δεν περιγράφεται, είτε γίνονται έργα είτε όχι! Ε, στην Κύπρο ζούμε, τι να κάνουμε!

    ReplyDelete
  5. γιατί δεν πήρες το μετρό;

    ούφφου ξέχασα, είμαστε εγκλωβισμένοι...
    :-(

    ReplyDelete