Thursday 4 February 2010

Μαλάκα Κοέλιο

Μαλάκα Κοέλιο, που θα μου πεις πως όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ συνωμοτεί το σύμπαν για να γίνει. Bullishit. Αερολογίες που δίνουν στον κόσμο ελπίδες άδικα. Άμαν θέλεις κάτι τόσο πολύ βρίσκεις τρόπο να το πετύχεις, δεν κάθεσαι να περιμένεις το σύμπαν να συνωμοτήσει. Κάνεις θυσίες, ζυγίζεις τα πράγματα και προχωρείς.

Απλά τα πράγματα.

Επίσης, όταν θέλεις κάτι πολύ, το πιο πιθανόν είναι να συμβεί ο νόμος του Μέρφι και τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αν είχες μια μέρα τρεχάλας και ονειρεύεσαι το κρεβάτι σου, το σίγουρο σενάριο είναι ότι θα ξυπνήσουν και οι δύο οι κόρες, η ώρα δύο το πρωί, κάνοντας απόπειρες να βρεθούν στο κρεβάτι σου. Αν θέλεις να σου πετύχει το γλύκισμα, θα ξεχάσεις κάποιο συστατικό πίσω, αν θέλεις αύξηση, θα πάρεις μόνο τον τιμάριθμο.

Υπάρχει πραγματικά κόσμος που εμπνέεται και πιστεύει τις μπούρδες που γράφει ο Κοέλιο; Για να πουλά τόσα εκατομμύρια, υποθέτω πως ναι. Έγραψε τον Αλχημιστή το 1987 μέσα σε δύο εβδομάδες και έχει ως σήμερα πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 64 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 64 γλώσσες. Μόνο ο Αλχημιστής. Έλεος, γιατί δεν πάνε να αγοράσουν κανένα συγγραφέα της προκοπής, δεν λυπούνται τα λεφτά τους;

Αντεξα και διάβασα δύο του βιβλία. Το ένα ήταν ο Αλχημιστής, το άλλο Η Βερονίκα αποφασίζει να πεθάνει. Και μιας και μιλούμε για θάνατο, ο Πάουλο Κοέλιο έκανε πριν από μερικά χρόνια απόπειρα αυτοκτονίας. Προφανώς, δεν ήθελε και πολύ να αυτοκτονήσει γιατί το σύμπαν δεν συνωμότησε για να τα καταφέρει. Έζησε και μας βασανίζει με αυτά που γράφει.

Που τον θυμήθηκα στα καλά των καθουμένων; Άκουσα κάποιους στο γραφείο να τον εκθειάζουν και μου γύρισαν τα άντερα ανάποδα. Επίσης, δεν κοιμήθηκα καλά ψες και είμαι σε φάση να μου φταίνε τα πάντα. Μαλάκα Κοέλιο.

24 comments:

  1. oh my god!!! είσαι εγώ;;;!!! :-)))

    κι εγώ αυτά τα δυο διάβασα - βλακείες!
    τέλειο το σχόλιο σου περί αυτοκτονίας, δεν το ήξερα ότι έκανε απόπειρα! θα έκανε έρευνα για τη Βερόνικα!

    καλή ξεκούραση και μακρυά από Κοέλιο :-)

    ReplyDelete
  2. Πολύ μαλάκας ο Κοέλιο, έχεις δίκαιο μάνα....Στοχεύει στην αδυναμία του κόσμου και βγάζει λεφτά. Πλέον αποφάσισα ότι τα βιβλία του είναι για ρομαντικούς έφηβους που έτσι κι αλλιώς ερμηνεύουν τα πάντα όπως θέλουν. Γκρρρρ

    ReplyDelete
  3. einai ke liga pou tou eipes!!!Ego akoma na katalabo giati egine toso diasimos...oula ta biblia tou ta idia...telos panton

    ReplyDelete
  4. Όντως πολύ μαλάκας ο Κοελο ... παίζει με τον πόνο όσον τρέφονται με φρούδες ελπίδες και όνειρα ...
    όμως όσο και αν το έψαξα στο Google δεν βρήκα καμιά απόπειρα αυτοκτονίας του πλην εκείνης της Βερόνικας ?!

    ReplyDelete
  5. Μάνα, είσαι ΘΕΑ. Προσκυνώ.
    Επιτέλους! Δεν υπάρχει πιο υπερκτιμημένος "συγγραφέας" στον αιώνα που πέρασε. Ούτε παραμύθια για μικρά παιδιά. Μάλλον, τα παραμύθια είναι πιο σοβαρά από τα βιβλία του. Πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος βασικά, γιατί γράφει αυτά που θέλει να ακούει η μάζα. How boring φλούφλικες αμπελοφιλοσοφίες. Και το χειρότερο, όταν διαβάζεις συνέντευξη "διασημών" (μαϊντανών, κυρίως) και στην ερώτηση "αγαπημένο βιβλίο;" η απάντηση είναι πάντα "Ο Αλχημιστής". Ε φυσικά, χαλόουουου, αφού δεν διάβασες τίποτε άλλο ποτέ σου, ρε φκιόρο.
    And don't get me started για το ύφος και τη γλώσσα, μιλώντας για λογοτεχνική αξία με φιλολογικούς όρους. Ανύπαρκτη.

    ReplyDelete
  6. Ποιος εν ο πιο μαλάκας, ο Κοέλιο ή ο Dan Brown???

    ReplyDelete
  7. Quote from Aurora: Και το χειρότερο, όταν διαβάζεις συνέντευξη "διασημών" (μαϊντανών, κυρίως) και στην ερώτηση "αγαπημένο βιβλίο;" η απάντηση είναι πάντα "Ο Αλχημιστής". Ε φυσικά, χαλόουουου, αφού δεν διάβασες τίποτε άλλο ποτέ σου, ρε φκιόρο.
    XAXAXAXAXAXAXAXAXAX ΠΕΣ ΤΑΑΑ!!!

    ReplyDelete
  8. Ο Κοέλλο όπως ο Παπακαλιάτης, όπως ο Μπουσκάλια και όπως κάμποσοι χολυγουντιανοί σεναριογράφοι και σκηνοθέτες επιλέγουν να πλασαρουν όμορφα παραμύθια με ωραιοποιημένα σκηνικά και μπόλικη σάλτσα ομορφιάς και θετικότητας.

    Στην τελική όμως είναι καθαρά θέμα διάθεσης πως επιλέγει ο καθένας να σκέφτεται και να πορεύεται και να σας πω πιστεύω ότι είναι και θέμα διάθεσης. Κουράγιο Μάνα μια μέρα είναι θα περάσει!

    ReplyDelete
  9. Έκανε την απόπειρα αυτοκτονίας στα νιάτα του, τότε που τον έκλεισαν οι γονείς του σε ψυχιατρείο, πριν γίνει διάσημος. Διάβασα κάπου πως η απόπειρα που γράφει στον Προσκυνητή, είναι η δική του. Θα ψάξω το θέμα για περισσότερες λεπτομέρειες.

    Πιο μαλάκας από τον Νταν Μπράουν για να λύσω την απορία του Κτηνού, γιατί ο Μπράουν δεν παίζει με τον πόνο των άλλων.

    Alice δεν το σκέφτηκα, αλλά έχεις απόλυτο δίκαιο. Κοέλιο, Μπουσκάλια και Παπακαλιάτης κινούνται σε πολλά ίδιες περιοχές.

    ReplyDelete
  10. Τα βιβλία των Κούελλου τζιαι Μπράουν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τιτλο "Προσάναμμα".
    Στην υποκατηγορία "Τζάκι" ο πρώτος, στη "Φουκού" ο δεύτερος. Εν ευδιάκριτη η δαφορά!

    ReplyDelete
  11. Αχ ρε Μάνα… Ακόμα να καταλάβεις σε τί κόσμο ζεις; Αρέσκει μου που διερωτάσαι πώς ο Κοέλιο επούλησε τόσα αντίτυπα πουλώντας «αισιοδοξία», που τη στιγμή που ζεις σε ένα κόσμο που: οι μάντισσες και οι χαρτορίχτρες φκάλλουν μια περιουσία από κόσμο που πάει να ακούσει ότι ούλλα στη ζωή του θα παν καλά, «ψυχολόγοι» γίνουνται εκατομμυριούχοι από άτομα που ακουν με δέος ότι το πρόβλημαν τους εν ότι έν τους εβύζανε κανονικά η μάνα τους (και όι το άγχος, το κόμπλεξ και ο τρόπος ζωής) και με ένα 50ευρω ψυχανάλωση τον μήνα ούλλα θα διορθωθούν, ενώ οι πολιτικοί πιάνουν ψήφους και εξουσία υποσχόμενοι μια καλύτερη κοινωνία, ένα πιο δίκαιο κόσμο και λύση στο Κυπριακό.
    By the way, ο Κοέλιο προωθεί στα βιβλία του την ιδέα ότι με το να κάθεσαι απαθής και απλά να «θέλεις» ούλλα κάποτε θα διορθωθούν, ενώ ο Μπράουν (π.χ. στο Χαμένο Σύμβολο) την ιδέα ότι «είσαι θεός» του εαυτού σου, οι ικανότητες σου εν απεριόριστες και πρέπει να πιάσεις τη μοίρα στα χέρια σου. Εμπορικοί και οι δύο μεν, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

    ReplyDelete
  12. ειχα διαβασει το "εντεκα" του λεγαμενου, 5 χρονια πριν, και οφειλω να ομολογησω πως μου αρεσε πολυ.
    τοτε.
    τον αλχημιστη δεν τον εχω αγγιξει, ουτε την αλλη που θελει να πεθανει.
    νεο τρεντ παντως θεωρειται ο γιαλομ.
    να πας αυριο στο γραφειο να τους βαλεις τα γυαλια!

    ReplyDelete
  13. "Προφανώς, δεν ήθελε και πολύ να αυτοκτονήσει γιατί το σύμπαν δεν συνωμότησε για να τα καταφέρει." Μαχάχαχαχαχ!!!

    Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν κάνει την πάπια. Αν συνωμοτεί, συνήθως το κάνει εναντίον σου.

    Είναι πάντως η ίδια χαζή πεποίθηση πάνω στην οποία είναι χτισμένο και το "The Secret" το βιβλιαράκι που πουλούσε τρελλά πέρσι: Θέλεις κάτι πολύ; Οραματίσου το και θα γίνει!

    Έλα μου όμως που δεν φτάνει μόνο αυτό; Αν αυτό που θέλεις δεν πραγματοποιηθεί τότε πολύ εύκολα η θεωρία αυτή σου απαντά ότι δεν το ήθελες αρκετά. Άρα γιατί να συνομωτήσει το σύμπαν για να σε βοηθήσει; Και τί σημαίνει θέλω πολύ; Τί σημαίνει αρκετά;

    Και το ποιό σημαντικό: Αν θέλεις κάτι πολύ δεν περιμένεις το σύμπαν να σε βοηθήσει. Πιάννεις το που τα τζιέρρατα τζαι παίρνεις το τζιαμαί που θέλεις!

    Καλημέρες.

    ReplyDelete
  14. Μπράβο, επιτέλους και κάποιοι που δεν θεωρούν τον Κοέλιο ΤΟΝ συγγραφέα!!! Εγώ, όντας βιβλιοφάγος, διάβασα 5-6 βιβλία του με τρομερή δυσκολία. Δεν τον καταλαβαίνω, δεν τον γουστάρω και κυπριακός...φακκά μου!!! Απορώ απορώ απορώ με την απήχηση που έχει στον κόσμο. Και να πεις ότι δεν προσπάθησα;;; Προσπάθησα!!!

    ReplyDelete
  15. Mana, kai gw ta mona vivlia tou Coelo pou diavasa itan ta dyo pou diavases kai sy. Pragmati einai stigmes pou niwthw oti olos o kosmos synomwtei enantion mou ki oxi gia na petyxw ayto pou thelw...kai variemai pou enw sou afigeitai mia istoria kai kyla omala....o iroas tou vivliou gnwrizei kapoion kai diakoptei tin istoria gia na sou pei ena katevato leptomeries gia ayton pou synanta sto dromo....no. don't like.

    ReplyDelete
  16. Ψηφίζω μάνα! Η ανάρτησή σου με εκφράζει απόλυτα! Με απογοήτευσες όμως... κατάφερες και διάβασες βιβλίο του; Πώς! Πόσο απεγνωσμένη ήσουνα, ρε μάνα; Εγώ τρία άρχισα και δεν κατάφερα σε κανένα να ξεπεράσω την τρίτη σελίδα... Μπούρδες με σάλτσες! Τίποτα παραπάνω!

    ReplyDelete
  17. min lete malakies!!!! o Koelio einai poli kalos sigrafeas kai kala kanei p dinei elpides ston kosmo!!!! dn einai oloi opos i mana.... pisteuo oti ola tou ta biblia einai poli oraia. mporei na min 3ero polla apo logotexnia alla ta biblia tou koelo einai poli oraia.... psifizo PAULO KOELHO

    ReplyDelete
  18. paidia simfono mazi sas..Stin efivia diavasa ton alximisti kai emeina singlonismeni apo ta minimata pou mou edeine,ksexnontas vevaia pos imoun se mia ilikia pou pisteva pos olos o kosmos mou anoikei, ta oneira mou me perimenan,kai den eixa geftei oute mia apotixia stin zoi mou.otan to diavasa ksana sta 27 mou eilikrina apogiteftika kirios me ton eafto mou pou pistepssa oles aftes tis mpourdes...Diavasa alla dio vivlia tou tin veronika kai ta 11 lepta giati anarotiomoun pos ginete na theorounte best seller...idia apohgoitefsi...vareta,istories xoris arxi kai mesh kai me ena telos pou efkola mporeis na mantepseis.
    Gia mena o alximistis einai ena paidiko vivlio pou graftike gia megalous.
    Apla o kosmos exei megali anagh apo elpida kai pistevei ta panta.
    Kai opos leei i parastash tou Rhga...aftos o alitis o koelio exeo parei poli kosmo ston laimo tou...

    ReplyDelete
  19. Epishs ksehasa na po oti o koelio irthe stin ellada gia mia parousiasi nomizo giro sto 98'. ekane ena anthelliniko parallirima anef proigoumenou, dilonontas pos oi ellines den exoun tin paideia gia na katanoisoun ta vivlia tou..apla den petame sta sinefa Koelio...

    ReplyDelete
  20. Ενας ανθρωπος που βγαζει καθε χρονο και απο ενα βιβλιο δεν ειναι συγγραφεας για μενα!!
    Ειμαι σιγουρη πως ολα αυτα τα αταλαντα-αφελη παιδακια που πηγαινουν στα reality τραγουδιου και τους χλευαζουν οι παντες κανοντας τους ρεζιλι στο πανελληνιο, εχουν κανει καραμελλα την γνωστη-παπαριστικη φραση του αλχημηστη.
    Ειμαι σιγουρη πως τοσες γυναικες που προσπαθουν με ολο τους το ειναι και την ψυχη επι χρονια να κανουν ενα παιδι πιστευουν οτι θα τα καταφερουν επειδη το θελουν τοσο πολυ.
    Κοσμος χανει την ζωη του απο αρρωστιες οσο και αν παλλεψει.
    Γιαυτο θεωρω απαραδεκτο τον Κοελιο.
    Πανω απο την δυναμη του θελω μας, της πιστης μας και των ονειρων μας υπαρχει η μοιρα ου ειναι προδιεγεγραμμενη για ολους μας.Αυτο ξεχασε να το αναφερει..

    ReplyDelete
  21. Συμφωνώ με τις δύο πρώτες παραγράφους αλλά μέχρι εκεί. Σας παραδιά, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Το βιβλίο του " Η Βερόνικα αποφασίζει να παιθάνει" με βοήθησε να καταλάβω την αξία της ζωής και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εκτιμούμε το κάθε λεπτό που μας δίνει η ζωή. Ο Κοέλιο στο συγκεκριμένο βιβλίο του αποδίδει τις κλασικές θυμοοσοφίες του λαικού ανέκδοτου υλικού στην ζωή μια κοπέλα και με αυτό τον τρόπο "περνά από την θεωρία στην πράξη". Μπράβο για την αναφορά στην δοξασμένη φράση του!!! Πολύ εύστοχη... :)

    ReplyDelete
  22. οπως απο καθε βιβλιο που διαβαζω ετσι και στην περιπτωση κοελιο εχω βρει αρκετες καλες και σοφες ατακες. οπως επισης και αρκετες παπαριες. κραταω τα καλα ομως. εχει να πει πραγματα, εχει ζησει πολλα και τα εχει αξιολογησει θαυμασια ορισμενα θεματα. μεχρι εκει ομως.Α... τον θεωρω και λιγο ξενερωτο στο θεμα της αναφορας του ερωτα.αν τον ειχα απεναντι μου θα του ελεγα να διαβασει ''ο ανεμος κουβαρι, του χαριτοπουλου. να δει τι σημαινει συγγραφεας και πως ερωτευονται οι ανθρωποι και οχι αυτα τα γλυκαναλατα που εχω διαβασει στα βιβλια του..

    ReplyDelete
  23. εχει να πει πραγματα αλλα ειναι πολυ κουραστικος
    σε παει γαλλια δια μεσου πακισταν. πες ρε φιλε

    ReplyDelete
  24. Παιδιά θα σας το πω απλά. Ο κοέλιο, είναι συγγραφέας για φασίστες και για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όποιος τη βρίσκει με κοέλιο, συμμερίζεται τις φτηνές κοσμοθεωρίες του και το νιώθει, δεν μπορεί παρά να είναι μεταφυσικός...και με κακό copy right.

    ReplyDelete