Monday 8 February 2010

Ιντερνοκουβέντα

Όταν η κουμέρα μου υπέγραφε το νέο της συμβόλαιο πριν από 6 χρόνια, υπήρχε όρος ότι δεν θα χρησιμοποιεί το ίντερνετ και το email στη δουλειά για προσωπικούς σκοπούς. Επίσης δεν θα έμπαινε σε ιστοσελίδες που δεν είχαν σχέση με την εργασία της. Σήμερα, είναι στην Ολλανδία (σύντομα αναμένετε post από την Dam Square) σε μια καλύτερη δουλειά χωρίς περιορισμούς.

Στη δική δουλειά μου, μας έκοψαν το Facebook, Youtube, MySpace, παραλίγο και το msn. Έκοψαν και άλλα πολλά επίσης. Στη δουλειά της Β. νομίζω έκοψαν και το msn αλλά τους άφησαν το Facebook.

Όντως υπάρχουν υπάλληλοι που αντί να δουλεύουν σερφάρουν στο ίντερνετ. Όλοι μέρα ανανεώνουν το προφίλ τους, παίζουν παιχνίδια, ανταλλάσσουν μηνύματα και καλλιεργούν ζαρζαβατικά σε εικονικούς κήπους. Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ, θα δούλευαν αυτοί οι υπάλληλοι θα ήταν υπόδειγμα σωστού εργαζόμενου ή απλά θα έβρισκαν κάτι άλλο να ποσκολιούνται; Το πιο πιθανόν το δεύτερο, την τεμπελιά στο χώρο εργασίας δεν την έφερε το ίντερνετ.

Προχτές έμαθα κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Το Ισραήλ σε όλες τις χώρες που έχει πρεσβεία άνοιξε σελίδα στο Facebook. Σελίδα που ανανεώνεται, που έχει φίλους και που στέλνει μηνύματα. Προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης είναι υποχρεωμένοι, επίσης να έχουν οι υπάλληλοι στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε αν κάποιος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί τους, να υπάρχει και αυτό το κανάλι επικοινωνίας.

Θα ήθελα να κάνω μια μίνι δημοσκόπηση στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών και να ρωτήσω ποιοι χρησιμοποιούν Facebook, msn για να επικοινωνούν με τους άλλους. Αν και η ερώτηση που πρέπει να κάνω είναι ποιοι ξέρουν τι είναι το Facebook, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και το Twitter. (Φαντάζομαι πάντως τον προκάτοχο του Μάρκου, να κάθεται και να μιλά με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες με msn και θέλω να πεθάνω από τα γέλια).

Στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες δεν έχουν τέτοια κωλύματα. Τους πέρασε από το νου ότι θα υπάρξουν υπάλληλοι που θα χαζεύουν στο ίντερνετ, αντί να δουλεύουν. Που θα στέλνουν email της γκόμενας αντί του διευθυντή να τον ενημερώνουν. Που θα παίζουν online παιχνίδια, που θα κατεβάζουν applications για το iphone τους. Δεν τους νοιάζει. Αντί να το κλείσουν, προτιμούν να το αφήσουν και να το εκμεταλλευτούν υπέρ τους. Για κάθε ένα αχάπαρο κερδίζουν από πολλούς άλλους που κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Στο γραφείο μου κάθομαι πολλές ώρες. Κάνω τη δουλειά μου σωστά. Δουλεύω αρκετά σκληρά πιστεύω. Δεν δουλεύω όμως με τον ίδιο ρυθμό όλες τις ώρες που είμαι εδώ. Και το να κόψω καμιά κουβέντα με την κολλητή μου στο msn δεν σημαίνει ότι έκοψα πίσω από τη δουλειά. Αντίθετα, αυτό το μικρό διάλλειμα με ξεκουράζει και μπορώ να συνεχίσω παρακάτω.

Θέλω να πάω να πω αυτά στη διεύθυνση και να τους εξηγήσω πόσο τριτοκοσμικό είναι να εμποδίζεις τους υπαλλήλους σου από το να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Αλλά δεν θα καταφέρω τίποτε. Θα με κοιτάξουν παράξενα και θα θεωρήσουν πως θέλω να λουφάρω. Για αυτό το έγραψα στο blog μου. Αν μη τι άλλο εδώ θα βρω κατανόηση.

12 comments:

  1. Εν που τη δουλεια που έγραψες το ποστ;; Λουφάρεις δηλαδη τωρα;;;

    Τι να λέμε τώρα, το τριτοκοσμική είναι πολύ λίγο... Τεταρτο, πεμπτο και βάλε θα έλεγα

    ReplyDelete
  2. Θυμίζει μου χώρες όπως Κίνα, Κούβα κλπ που απαγορεύουν το ίντερνετ στους πολίτες, για να μεν έχουν επαφήν με τον έξω κόσμο. Τζιαι μας δαμέ στην δουλειάν, εν ούλλα κομμένα. Εκτός που το μπλόγκιγκ..ΑΚΟΜΑ..!

    ReplyDelete
  3. ontws alla pale egw paraseiroumai sto serfarisma... auth einai h pikrh alhthkia.
    Omws opote mpw sto facebook katalavw oti en oullon to grafeio pou kofkei virtual tomates anti na douleukei...

    ReplyDelete
  4. εγω το καλοκαιρι που δουλευα part time σ'εναν αρχιτεκτονα (μιλουμε δηλαδη για 5 ωρες την ημερα) δεν ειχα χρονο ουτε μεηλς να τσεκαρω ουτε τις αγελαδες μου ν'αρμεξω..
    εννοειται, καταλαβαινω, οτι ολα ειναι σχετικα.
    απλα, ενα σχολιο..

    ReplyDelete
  5. Μετακομίσαμε στο: http://a-sofo-logies.blogspot.com
    (korinna+aurora)

    ReplyDelete
  6. Ο κύριος λόγος που κόφκουν οι διάφορες εταιρίες το facebook και το youtube έννεν για να μεν «ποσκολιούνται» οι υπάλληλοι, αλλά γιατί δουλεύκουν με σέρβερ-αντίκες και όσο πιο φτηνιάρικες συνδέσεις στο ίντερνετ γίνεται. Αντιλαμβάνεσαι ότι αν μπουν ταυτόχρονα 20 άτομα να δουν φιλμάκια στο youtube και έχεις ακόμα 20 συνδέσεις στο facebook, τα απαρχαιωμένα συστήματα θα κλατάρουν. Παράλληλα, τα παλαιολιθικά κομπιούτερ των υπαλλήλων θα μαγκώσουν. Αντί να σου πουν ότι «ήμαστε φτηνιάριες, δουλεύκουμε με ανεπαρκείς σέρβερ, φτηνές συνδέσεις και κομπιούτερ που έπρεπε να ανακυκλωθούν πριν μια πενταετία και εν θέλουμε να επενδύσουμε ούτε σεντ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων», λαλούν σου ότι κόφκεται η πρόσβαση σε facebook και youtube γιατί φταιν οι υπάλληλοι που κωλοβαρούν.

    ReplyDelete
  7. Κτινό: ναι μπλοκάρω την ώρα της δουλειάς, αν ξέρεις τον διευθυντή μου, όχι είναι στον ελευθέρο μου χρόνο :))

    It's my life: Δεν θα το θεωρώ απίθανο να κοπούν και τα blogs καμιά μέρα.

    Post Babylon. Το γεγονός ότι κόφκουν ντομάτες σημαίνει ότι δεν δουλεύουν; Δεν γίνεται να είσαι σε ένα γραφείο, οκτώ εννιά ώρες κάθε μέρα, χωρίς διάλειμα, κάτι να ξελαμπικάρεις.

    Κορίνα: Ακόμα δεν κατάλαβα αν είσαστε δύο ή ένα άτομα, ελπίζω να μην ταλαιπωρηθήκατε στη μετακόμιση.

    Πράσινη Νεράϊδα: Σίγουρα είναι μέρες που δεν μπορώ ούτε για νερό να πάω. αλλά τις μέρες που είναι πεσμένες, θέλω να έχω πρόσβαση σε ιστοσελίδες.

    Κλέφτη: Δεν ξέρω ποιο είναι πιο pathetic. Να σου κόφκουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή να τσιγκουνέφκεται η εταιρεία να αναβαθμίσει τα συστήματά της...

    ReplyDelete
  8. δεν μπορούμε να εργαζόμαστε οκτώ ώρες συνεχόμενα σαν τα ρομπότ... και αν κάποιος θέλει να λουφάρει θα βρει άλλο τρόπο! αυτό δεν το καταλαβαίνουν;!

    ReplyDelete
  9. Simfono me ton Klefti sto gegonos oti epidi exoume tritikosmikes ipiresies anti na tis anabaythmisoun kleinoun selides...

    Alla kai me tin mana stin nootropia mas. Elenxos me tin "rabdo" kai oxi me to karoto...

    ReplyDelete
  10. argise polu to israil. Oi prwtoi pou ekanan auti tin kinisi itan oi souidoi apo to 2007 sto paignidi second life. Oso gia to YPE3 ase...

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/6310915.stm

    ReplyDelete
  11. skepsou oti stin diki mou douleia mono stin diki tous selida mporoume na mpoume.Oute sta oneira mas gia prosvasi sto facebook kai tetoia den exoume .Evalan kodikous se simio pou oute to backgroond tou PC mas den mporoume na allaxoume.

    ReplyDelete
  12. Α συμπεθερά κτύπησες ευαίσθητο σημείο. Τουλάχιστον έχεις msn. Εμείς εν έχουμε τίποτε. Εκτός που το sigma live. Ενηξέρω αν είναι τυχαίο τωρά που το σκέφτουμαι...

    ReplyDelete