Friday 19 March 2010

Μάστρε να πάω σπίτι;

Η δουλειά που κάνω είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη. Ας πούμε ότι βάφω τοίχους. Αν στο τέλος της ημέρας δεν τον βάψω τον τοίχο ή αν αφήσω μια γωνιά του άβαφη ο μάστρος θα το πάρει είδηση. Επίσης αν δεν τον βάψω καλά, πάλι θα το πάρει είδηση. Και να θέλω δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτώ.

Τώρα, ας πούμε ότι θα είχα τη δυνατότητα να πάρω σπίτι μου τον τοίχο να τον βάψω. Έρχεται το τέλος της ημέρας, εγώ έχω τον τοίχο βαμμένο και μάλιστα πολύ καλά. Θα έκανε διαφορά στο μάστρο αν τον έβαψα σπίτι ή από το γραφείο; Θεωρητικά όχι. Αλλά έλα που κάνει.

Έχω τη δυνατότητα να μπορώ να δουλεύω από το σπίτι. Δεν το κάνω συχνά, πέραν του ότι με δύο κόρες υπάρχει μια σχετική δυσκολία, το κυριότερο όμως είναι το κλίμα που δημιουργείται στη δουλειά. Εξηγώ ότι θα δουλέψω από το σπίτι και με κοιτούν, λες και είπα ότι θα πάω στον Πρωταρά να απλώνω στην παραλία και να πίνω μοχίτο.

Αν ήμουν εργοδότης θα πετούσα τα σκουφιά μου να δουλεύουν οι υπάλληλοι μου από το σπίτι τους. Λιγότεροι υπάλληλοι στη δουλειά σημαίνει, λιγότερη συμφόρηση στο ιντερνετ, λιγότερα computer χαλασμένα, λιγότεροι τεχνικοί, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, πιο περιορισμένες απαιτήσεις, μικρότερη κατανάλωση νερού και πάει λέγοντας. Λιγότεροι υπάλληλοι στη δουλειά σημαίνει περισσότερο κέρδος, απλά τα πράγματα.

Αν ένας υπάλληλος την βρίσκει να δουλεύει από το σπίτι, γιατί να του το χαλούν; Ενδεχομένως να είναι και πιο αποδοτικός και να βγάζει και καλύτερη δουλειά. Αν στο τέλος της ημέρας, βάψω τον τοίχο όπως ακριβώς ο μάστρος θέλει, γιατί δημιουργεί πρόβλημα στο που έχει βαφτεί ο τοίχος; Αν υποψιάζεσαι κύριε μάστρε ότι με το να τους έχεις σπίτι τους, δουλεύουν λιγότερο, φόρτωσε τους περισσότερη δουλειά. Θα δεχτούν να την κάνουν. Έτσι θα έχεις όλα τα οφέλη εσύ.

Εμένα μου αρέσει να έρχομαι στο γραφείο. Πέρα του ότι είναι και μια απόδραση από το σπίτι, η ατμόσφαιρα στο γραφείο είναι καλή, οι συνάδελφοι έχουν πλάκα, μην πω ότι έχουμε και ωραία θέα. Αλλά μια στο τόσο χρειάζεται να δουλέψω από το σπίτι. Και θέλω να το κάνω (γιατί το κάνω) χωρίς να μου κρατούν μούτρα. Γκρρρρρ.

14 comments:

  1. Εγώ εν έχω απολύτως κανέναν πρόβλημαν.
    Αλλά πρόσεχε. Άμαν αρκέψεις τζιαι παίρνεις τακτικά δουλειάν στο σπίτι, τζιαι όπως λαλείς ο μάστρος σου μπορείς να σου δώκει τζι άλλην να πάρεις, τούτον μπορεί ναν εις βάρος της προσωπικής σου ζωής. Έννεν Μοτορτζή?

    ReplyDelete
  2. Αν εκατάλαβα ο μάστρος εν έshει πρόβλημα αλλά εν οι υπόλοιποι που παραξενεύκουνται τζαι μπορεί να επηρεάζει τζαι τον μάστρον η κουβέντα? Εν αλήθκεια ότι εν λλίον advanced ακόμα για τα δεδομένα της Κύπρου. Αφού ο άλλος θωρεί ότι φκαίνει η δουλειά... τι σε κόφτει ρε κουμπαρε? Κάμε το τζι εσύ τζαι σιώπα. Μπορεί να σου αρέσει τζαι σένα.

    ReplyDelete
  3. It's my life
    Μα όχι δεν λέω να τελειώνω από το γραφείο και να πηγαίνω σπίτι να συνεχίζω, εννοώ αντί για το γραφείο να μείνω σπίτι.

    Κκουλλάς
    ο γκράντε μάστρος δεν έχει πρόβλημα γιατί δεν παίρνει είδηση τι γίνεται, βλέπει το τελικό αποτέλεσμα. ο διευθυντής είναι που μας βλέπει με το μισό του.

    ReplyDelete
  4. Έτυχε να γνωρίσω πριν λίγο καιρό ένα Κύπριο που έχει επιχείρηση στην Πολωνία και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως μου είπε ο τύπος, τόσο στην Πολωνία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, «σήκωσαν μόδα» οι επιχειρήσεις να μην έχουν γραφεία. Ιστοσελίδα στο ίντερνετ, τηλέφωνα συνδεμένα με κινητά και (αντί να πληρώνουν ενοίκια, ηλεκτρισμό, έξοδα μετακίνησης και ξέρω ‘γω κουβέντες) παρέχουν στους υπαλλήλους ένα λάπτοπ που ανήκει στην εταιρεία, σύνδεση στο ίντερνετ και κάρτες κινητού τηλεφώνου. Λιγότερα έξοδα, μεγαλύτερη απόδοση και ελεύθερο ωράριο. Όλα αυτά στην Ευρώπη. Η «μόδα» θα έρτει και στην Κύπρο σε καμιά δεκαετία. Μέχρι τότε, υπομονή…

    ReplyDelete
  5. να κάμω μια άσχετη πρόβλεψη! είσαι αρχιτέκτονας

    ReplyDelete
  6. Δεν μου φαίνεται για αρχιτέκτονας η Μάνα... Σε στενότερα χρονοδιαγράμματα αναφέρεται. Κατί οικονομικο-τραπεζικό; Αλλά φατσάρει μου να ασχολείται με κάτι πιο δημιουργικό από αυτό.

    ReplyDelete
  7. απλως νιωθουν πως σπίτι δε σε ελεγχουν υποθετω

    ReplyDelete
  8. εν διαφημίστρια σιορ (όι α? εν πειράζει..)
    χαχαχα
    στην Αγγλία έσσιει πολλές εταιρίες που αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους μια φορά τον μήνα να δουλέφκουν που σπίτι! Δηλαδή, τζίνη την μέρα εν θα παν γραφείο αλλά εν να πρέπει να ενωθούν με τον σέρβερ της δουλειάς στην ώρα τους τζαι να δουλέψουν όσο εδουλέυκαν στο γραφείο. Πάνω κάτω ξέρει ο μάστρος πόση δουλειά πρέπει να φκεί, πόσοι την κάμνουν τζαι πόσοι όι!
    Τζαι σκέφτου για μόνο τζίνη την μέρα πόσα έξοδα γλιτώνει η εταιρεία!
    Αλλά το Κυπριστάααννν.. Εν δύσκολο να δεχτεί έτσι πράμα

    ReplyDelete
  9. Εμεις στη εταιρια μας καμνουμεν το που το 2005 εννε αναγκη να πατε Πολωνιαν. Ο καθενας πιανει τα τασκ του τζαι τα τετ λαην του τζαι καμνει το προγραμμα του οπως θελει και δεν ειναι αναγκη να ερχετε γραφειο αν δεν υπαρχει λογος.

    ReplyDelete
  10. Θέλω τζαι'γώ έτσι δουλειά. Βασικά είμαι αρκετά τυχερή ώστε να το κάμνω σε κάποιο βαθμό στη δουλειά1.

    ReplyDelete
  11. εγω δε θα κανω προβλεψεις.
    ειμαι ικανη να πιστεψψω οτι παιρνεις τοιχους στο σπιτι κ τους βαφεις.τοσο βουρλο.
    αλλα δοκιμασες να πεις ολα αυτα τα επιχειρηματα στον προισταμενο σου?

    ReplyDelete
  12. Μ'αρεσε πολυ αυτο με τον τοίχο(ωραία παρομοίωση, χιχι!)
    Φιλιά και καλή δουλειά ;-)

    ReplyDelete
  13. Δουλειά στο σπίτι? Χμμ αμα έσιεις τζιαι έτσι πολυτέλεια εν καλα΄..

    ReplyDelete
  14. ναι, είναι μεγάλη ευκολία η δουλειά από το σπίτι. το έκαμνα καμιά φορά στη δουλειά αλλά κι εμένα ο προϊστάμενος (που ήταν άσχετος γενικά!) μου δημιουργούσε πρόβλημα!

    ReplyDelete