Thursday 13 May 2010

Are you talking to me?

43 χρονών ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, 42 ο αντιπρόεδρος του, 39 χρονών ο υπουργός Οικονομίας, στα 49 ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο Άμυνας. Μια ομάδα σαραντάρηδων θα προσπαθήσει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αφού αστεία αστεία η χώρα βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Βλέπω τους αριθμούς και πραγματικά ζηλεύω, συγκρίνοντας με τους δεινόσαυρους που μας κυβερνούν εμάς. Φανταστείτε συνάντηση υπουργών Άμυνας και βάλτε δίπλα δίπλα τον 49χρονο Λίαμ Φοχ με τον 71χρονο Κώστα Παπακώστα. Θα του λέει ο Λίαμ ότι κατέβασε ένα καινούριο application για το iPad και ο Παπακώστας θα τον ρωτά για θέματα προστάτη.

Το πρόβλημά μας το μεγάλο εδώ στην Κύπρο, δεν είναι το κυπριακό. Είναι που δεν ξέρουμε από πολιτική. Για αυτό και ανακυκλώνονται στην εξουσία τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αναστασιάδη. Είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 1997. Αν δεν με απατά η μνήμη μου οι Συντηρητικοί άλλαξαν τουλάχιστον τρεις προέδρους από τότε. Κοιτάξτε την ελίτ των πολιτικών μας. Όλοι πάνω από 65.

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε χαμένοι από χέρι είναι ότι δεν έχουμε μάθει να συζητούμε πολιτικά. Είμαστε ένας ανώριμα πολιτικά λαός, και έτσι η οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση καταλήγει στο να μαλλώνουμε, χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και μετά το 2004 χρωματισμένοι σε «ναι» και «όχι».

Το θέμα καταντά γελοίο. Είναι άνθρωποι που λένε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς καν να ακούν άλλα επιχειρήματα. Μπορεί να πιαστούν από ένα σχόλιο ή ένα post σε ένα blog για να αρχίσουν να λένε τα δικά τους και να μαλλώνουν μεταξύ τους. Αυτοί που κατηγορούν το Χριστόφια, αυτοί που τον αγαπούν. Αυτοί που θέλουν λύση στο κυπριακό, αυτοί που δεν θέλουν. Οι υπέρμαχοι της ομοσπονδίας, με τους υπέρμαχους της ενιαίας λύσης. Οι Ομονοιάτες με τους Αποελίστες. Και πάει λέγοντας. Στο τέλος πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Παντού ταμπέλες, διάλογος ουσίας κανένας.

Αποκαρδιωτικό. Κυρίως, γιατί δεν βλέπω πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση.

20 comments:

  1. Δεν ξέρω τί είναι τραγικότερο, το ότι έχουμε (αποκλειστικά) συνταξιούχους να μας κυβερνούν ή το ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, όποιο κι αν είναι το θέμα της συζήτησης, όποιοι κι αν είναι οι ομιλούντες η συζήτηση καταλήγει πάντα στο τί έγινε το '55, το '63 και το '74. Και φυσικά στο ποιός έφταιξε περισσότερο.
    Εν σαννα τζαι έχουν χρόνιο αυχενικό τζαι θωρούν μόνο πίσω, εν μπορούν να γυρίσουν μπροστά.

    ReplyDelete
  2. ...και δυστυχώς η ίδια συζήτηση συνεχίζεται και με τα παιδιά των δεινόσαυρων πολιτικών που τους διαδέχονται. πάει και πάει και πάει

    ReplyDelete
  3. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά των δεινόσαυρων (τα μικρά δεινοσαυράκια) ΔΕΝ έχουν ιδέα από πολιτική (όχι ότι έχουν/είχαν οι μπαμπάδες-δεινόσαυροι δηλαδή).
    Η πολιτική (ειδικά στην Κύπρο) εν όπως το βαζούι με το μέλι. Βάλλουν σου το μπροστά σου, εννα μεν βουττήσεις το δάχτυλον σου μέσα; Εννα το βουττήσεις. Ύστερα βέβαια γλυκανίσκεις τζαι πιάννεις κουτάλι. Μόλις γινείς βο(υ)λευτής πιάννεις τζαι δεύτερο κουτάλι γιατί με το έναν εν ιφτυχάς...

    ReplyDelete
  4. Έτσι εν τα πράματα με τους πολιτικούς τζαι λλίον πολλά σχεδόν ούλλοι ξέρουμεν το ... κατά βάθος.
    Αν πάρουμε σαν δεδομένο τούτη τη γνώση, τι μας εμποδίζει που το να αλλάξουμε την κατάσταση?

    ReplyDelete
  5. να σου ζήσει η κοράσα σου τζαι παρέτα με τους πολιτικούς
    not worth it

    ReplyDelete
  6. Κλέφτης13 May 2010 at 11:12

    Που την στιγμή που ο κάθε "δεινόσαυρος" εξασφαλίζει το ποσοστό που χρειάζεται το κόμμα για να μείνει στα ίδια επίπεδα που ήταν, γιατί να αλλάξει ηγεσία; Το πρόβλημα εν στους ψηφοφόρους που μεινίσκουν κολλημένοι και δέχουνται τες αναμασημένες μπούρδες που τους πλασάρουν. Που την άλλη, βλέπεται καμιά καλή εναλλακτική λύση σε οποιοδήποτε κόμμα;

    ReplyDelete
  7. Το χειρότερο είναι ότι η πλειοψηφία των νέων, των εφήβων ακόμα, έμαθε να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο, με ακόμη περισσότερο φανατισμό αναμεμιγμένο με άγνοια (συνδυασμός που σκοτώνει). Έκανα μάθημα σε Α΄ λυκείου (!) και είχαν ήδη αφομοιωμένο το "εσείς"-"εμείς" (όπου η κάθε αντωνυμία αντοιστοιχεί σε αριστερούς ή δεξιούς ή αντίστροφα). Αυτό είναι το αποκαρδιωτικό.

    ReplyDelete
  8. Kαλάν δαμαί το ΕΜΕΙΣ λαλεί το ο Αρχιεπίσκοπος, ο εκπρόσωπος της Αγάπης, τζαι σίουρα ξέρει πολλά καλά τζαι το ΕΓΩ ...

    ReplyDelete
  9. Καλά θα ήταν αν η συζήτηση γινόταν έστω με βάση τις διαφορές δεξιάς -αριστεράς. οι περισσότεροι από αυτούς που τάχα μου "τσακώνονται" για δεξιά και αριστερά αγνοούν τις βασικές ιδεολογικές αξίες τους.

    ReplyDelete
  10. Mana emenan kamnei mou entyposhn h ellada, eshei 50 xronia kyvernoun thn 3 oikogeneies enallaks...

    ReplyDelete
  11. ola ta idia... ekaman erevna kai edi3e ta e3eis

    1. Fovomaste na riskaroume ..opotan menoume sta idia

    2. Fovomaste na allá3oume notropies ...optan menoume sta idia

    3. Exoume psila epipeda alliloe3artisis me filous , omades , oikogenia, kommata ...opotan fovomaste na energisoume ane3artita...

    To mono pou mas emeine einai na beltionomaste atomika gai an tixei gai ginoume polloi... kalos... diaforetika pale kalos.

    oson afora aristerous kai de3ious den exoun kamia sxesi me tis idiologies ...ektos kapoion e3ereseon...kata ta alla exoun tis e3is idies simperifores.

    1. komatikos patriotismos
    2. fountai na fkoun pou tin paxni tous giati ena tous gamisoun oi proin diki tous kai oi alloi...opotan meine tzame pou eisai na perasoume...
    Parepiptontos foate tzinos pou ekame "malakies" ...tzinos pou en enta3ei en eshei na fovi8ei tipota..

    Aman mia do3ameni en stasimi kai den ananeonete mia einai i moira tis..na mouxliasi kai na 3era8ei...
    Tora mouxliazoume!!!!

    ReplyDelete
  12. είναι πολύ λυπηρό που μια παθκιά τόπος και δεν μπορούμε να ενωθούμε για να δούμε καλό.στην ουσία επιλέγουμε να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο παρά να νικήσουν "οι άλλοι"

    κάθε πρόβλημα δεν το σχολιάζουμε προκειμένου να βρούμε λύση αλλά προκειμένου να αποδείξουμε πόσο φταίουν οι άλλοι.

    λυπηρό.

    άσε που μεγαλλύττερους κουτσομπόληες, συκοφάντες, λαφαζάνηες και σιεροκουτάλες που τους πολιτικούς ένεξαδαείδα

    οι εξαιρέσεις εξαιρούνται

    ReplyDelete
  13. Αφου ακόμα και οι νέοι πολιτικοί ανακυκλώνουν τις απόψεις των γονιών τους. Τον πατέρα ακούσεις, το γιο/ κόρη ακούσεις, το ένα και το αυτό! Τζιαι το λυπηρό είναι πως αντί οι πολιτικοί της γενιάς μας να θίγουν νέα θέματα, πιο σύγχρονα, εκολλήσαν στο κυπριακό και τις νοοτροπίες των προηγούμενων. Οι νεολαίες των κομμάτων αντιγράφουν τα κόμματα τους. Κριτική ούτε για δείγμα. Τζιαι αν γίνει, τραβά το κόμμα το φτι της νεολαίας τζιαι η νεολαία ανασκευάζει. Τούτον εν το πρόβλημά μας!

    ReplyDelete
  14. Κοτζίαμου ΗΠΑ τζι έχουν 2 κόμματα. Εμείς είμαστεν μια γαουροτζυλίστρα τζαι κάθε 10 φτήρες (κοττημένες) που συνάουνται κάμνουν κόμμα. Έτους τζιαμέ τζαι δέτε τους τζι αν έχουν αήπιν πέτε!

    ReplyDelete
  15. υπάρχουν άνθρωποι νέοι σε ηλικία με γερασμένες αραχνιασμένες ιδέες και μεγάλοι σε ηλικία πχ ο Μανώλης Γλέζος με ιδέες έφηβου

    το ότι ο νέος πρωθυπουργός της αγγλίας είναι 43 ετών δεν λέει απολύτως τίποτα από μόνο του

    και ο άλλος ο καραγκιόζης ο τονι μπλερ τόσο ήταν περίπου όταν εξελέγηκε

    η ουσία ειναι να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό που υπάρχει σε όλα τα συστήματα είναι δημοκρατία

    και ποιος κυβερνάει πραγματικά αυτό τον πλανήτη και αν αυτός ο κάποις είναι πχ οι πολιτικοί

    ReplyDelete
  16. @ osr
    όσο καραγκιόζης όμως και να ήταν ο Μπλερ, επί πρωθυπουργίας του η Βρετανία ήταν σε άλλο επίπεδο. οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. είχε νέες ιδέες, κυρίως στην πρώτη του θητεία.

    ReplyDelete
  17. Για ούλλα φταίει η κομματοκρατία. Άμα τα 3/4 της Κύπρου εν κομματόσκυλλα και υπηρετούν 3 μαλάκες που θωρούν την πούγκα τους, τι περιμένετε? Σιέσε μέσα.

    ReplyDelete
  18. μάνα θυμάμαι ένα ρεπορτάζ του bbc ή του sky με κρυφέρς κάμερες κλπ που εξέθεσε τον μπλερ για το σύστημα υγείας στην αγγλία το οποίο είναι ένα από τα αθλιότερα στην ευρώπη και θυμάμαι ότι είχαν κράξει τον μπλερ γιατί ο ίδιος ο πατέρας του είχε βγει και μιλήσει για την εμπειρία ή κάτι τέτοιο

    δεν έχω ζήσει αγγλία οπότε δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι

    πάντως αυτό που γνωρίζω επίσης είναι ότι το δημόσιο έλλειμα της αγγλίας είναι ακόμα πιο μεγάλο από αυτό της ελλάδας

    ReplyDelete
  19. Μάνα, σήμερα έβλεπα στις ειδήσεις τα γενέθλια του Λυσσαρίδη, 90 χρονών και σκεφτόμουν ακριβώς τα ίδια!!
    Εμένα οι γιαγιοπαππούδες μου εν πιο μικροί και τα μάτια σους εν βλεπούν καλά, τα αφτιά τους εν κουφά, ξεχνούν συνέχεια...και τούτα εν τα μικρά τους προβλήματα!! Τούτοι ούλλοι οι δεινόσαυροι που μας κυβερνούν εν έχουν προβλήματα υγείας;;

    ReplyDelete