Tuesday 15 June 2010

Το ωροσκόπιο των ορμονών



Συνήθως, εμείς οι γυναίκες λέμε οι ορμόνες μας κάνουν πάρτι, όταν η διάθεσή μας θυμίζει ασανσέρ. Ήρθε η ώρα της αποκατάστασης της γυναικείας περηφάνιας. Αμερικανίδα καθηγήτρια αποφάνθηκε ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα καθορίζεται από τις ορμόνες μας.

Και επειδή σας έταξα την έρευνα, here we are. Πάντως όπως το βλέπω, κουβαλώ καμπόση τεστοστερόνη...

Ο χαρακτήρας μας είναι ζήτημα μερικών ορμονών: της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμόνες δρουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιδρούμε διαφορετικά στα σήματα και τα ερεθίσματα. Από αυτές τις ορμόνες καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος που ερωτευόμαστε, οι σχέσεις μας και οι φιλίες μας.

Ο διαχωρισμός των χαρακτήρων σε τύπους δεν είναι καινούργιος. Στην αρχαιότητα ο διαχωρισμός γινόταν ανάμεσα στους χολερικούς, τους φλεγματικούς, τους θερμόαιμους και τους μελαγχολικούς. Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι τύποι της προσωπικότητας βασίζονται σε ένα είδος «ωροσκόπιου των ορμονών».

Έτσι, η προσωπικότητα του πρωτοπόρου καθορίζεται από την υψηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης στη μήτρα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ευθύ και αναλυτικό, ο οποίος ξέρει να επιβάλει τις απόψεις του, σκέπτεται με στρατηγικό τρόπο, διακρίνεται από αυτοέλεγχο και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με την Ελεν Φίσερ, ανήκουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η προσωπικότητα του διπλωμάτη καθορίζεται από τα οιστρογόνα. Διακρίνεται από συνθετική ικανότητα, καλή μνήμη και βάθος σκέψης. Θεωρείται εξωστρεφής, κινείται με το ένστικτο και εμπνέει εμπιστοσύνη. Ονειροπόλος, μελαγχολικός και με όχι ιδιαίτερα υψηλή αυτοπεποίθηση, ο «διπλωμάτης» αναζητά τη βαθιά αγάπη. Η «χημεία» του με τον πρωτοπόρο είναι καλή. Σε αυτή την κατηγορία η Αμερικανίδα καθηγήτρια κατατάσσει τον καναδό τραγουδοποιό Λέοναρντ Κοέν.

Ο τρίτος τύπος, αυτός του εξερευνητή καθορίζεται από τη δράση της ντοπαμίνης. Είναι φιλομαθής, δημιουργικός, αισιόδοξος, θέλει να κατακτάται τόσο διανοητικά όσο και σωματικά από τους συντρόφους του, διαφορετικά πλήττει. Ταιριάζει με έναν άλλο εξερευνητή αλλά και με τον διπλωμάτη. Η Φίσερ εντόπισε μια τέτοια περίπτωση στο πρόσωπο του Χάρι, πρίγκιπα της Βρετανίας και γιου της Νταϊάνα.

Στην τέταρτη κατηγορία, αυτή του θεμελιωτή, η βασική ορμόνη είναι η σεροτονίνη. Αυτή η ορμόνη κάνει έναν άνθρωπο πραγματιστή, μεθοδικό, ήρεμο, με σεβασμό προς την εξουσία αλλά και πολλές φορές κάπως βαρετό. Μια από τις βασικές του επιδιώξεις στη ζωή είναι η δημιουργία οικογένειας και θα μπορούσε να κατακτήσει την ευτυχία με έναν άλλο θεμελιωτή ή έναν διπλωμάτη αλλά ποτέ με έναν εξερευνητή. Η Φίσερ δεν απομακρύνθηκε πολύ από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας για να βρει ένα χαρακτηριστικό τύπο αυτής της κατηγορίας: είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αδελφός του Χάρι.

Υγ. Σας αρέσει το νέο λουκ του blog; Όταν το έβαλα κάτι μου θύμιζε, ώσπου στο τέλος μου ήρθε η έμπνευση. Μοιάζει με το προσκλητήριο του γάμου μου.

19 comments:

  1. Επειδή έχω ιδίαν αντίληψην, μερικές μέρες του μήνα, πρέπει να υπάρχει τζιαι έναν άλλον είδος εκτός που της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Πρέπει να ονομάζεται νιτρογλυκερίνη!

    ReplyDelete
  2. Μα ήνναμπου επάθετε σιόρ ούλλοι με τα λίφτιγκ των μπλόγκς; Ωραίον το νέο λουκ μπάϊ δε γουέϊ, καλορίζικον!
    P.S: Ευτυχώς που το προσκλητήριο του γάμου σου εν ήταν σαν τζήνον που μας επαρουσίασεν η sike...ήταν ναν φοητσιάρικο θέαμα το μπλόγκ

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. κάποιος να πει του πρίγκηπα Harry ότι ταιριάζουμε!!!

    τζαι ναι, εν ωραίες οι σταγονούες αλλά έννεν καλοκαιρινές
    (πόσην ώρα σου επήρε να ξαναβάλεις τα λινκς στο νέο πρότυπο??)

    ReplyDelete
  5. SHE DEMON = ΕΝ ΗΞΕΡΩ ΤΙ ΕΠΑΘΑ, ΒΑΡΚ ΝΑ ΚΑΜΩ LOG IN, ΚΑΜΩ ΤΖΕ ΠΕΤΑΣΣΕΙ ΜΕ ΕΞΩ..ΑΤΕ ΚΑΜΩ ΚΟΜΕΝΤ ΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ...
    mana, ξέχασα να σε ρωτήσω για το γουηκεντ. έμεινε σας ο φίλος οξά είστε ένα μείον; με γεια το νέο λουκ..και εγώ ήμουν μεταξύ αυτού και εκείνου που τελικά έβαλα (είδες ταιρκάζουν τα γούστα μας). μπράβο, εύστοχο το ποστ. PSYC 101 :) είναι απίστευτο πως δρουν και τα ψυχοφάρμακα σε αυτές τις ουσίες (νευροδιαβιβαστές ή όπως λες εσύ ορμόνες) για να ρυθμίσουν την διάθεση μας

    ReplyDelete
  6. η έρευνα λέει γιατί "εκείνες" τις μέρες του μήνα όλες αυτές οι προσωπικότητες συγκρούονται αναμεταξύ τους με ολέθρια αποτελέσματα;

    με γεια το νέο λουκ και στους δυο, ανανεωθήκατε οικογενειακώς βλέπω :-)

    ReplyDelete
  7. Το νέο λουκ είναι πολύ δροσιστικό!!! Όσο για τις ορμόνες... πάλι σχιζοφρενής με τρι-χασμένη προσωπικότητα νιώθω!

    ReplyDelete
  8. το λουκ είναι υπέροχο,αν και τα σκούρα χρώματα γενικά με ρίχνουν ,αλλα το βλογκ σου μου μοιάζει αριστοκρατικό.όσο για τις ορμόνες;τι να σου πώ,η ζέστη με έχει λιώσει και το μυαλό μου έβρασε.χαχαχαχα!!!φιλιά.

    ReplyDelete
  9. ναι ε; και γω για θεμελιωτή με θωρώ. ουίλλιαμ έλα πίσω

    ReplyDelete
  10. Είμαι πολλά περήφανη για τις συνμπλόγκερς μου. άτε θα χαρτώσω τη Νίρι με τον Χάρι και τη Ρίτσα με τον Ουίλιαμ. στους δε γάμους θα πάμε όλοι στο Λονδίνο και θα φορούμε καπελαδούρες.

    ReplyDelete
  11. Αγνωστες λέξεις:
    ήνναμπου
    (μόνο μία..ουάουυυυ)

    Λοιπόν το νέο σου φόρεμα είναι πολύ ωραίο! Μου θυμίζει κάτι διαφημίσεις αναψυκτικών που πετάγονται οι σταγόνες εδώ κι εκεί!


    Όσο για τη έρευνα μπορείς να φανταστείς που εντάσσομαι ε;;;;;

    Coύλα η εξερευνήτρια: Ο τρίτος τύπος, αυτός του εξερευνητή καθορίζεται από τη δράση της ντοπαμίνης. Είναι φιλομαθής, δημιουργικός, αισιόδοξος, θέλει να κατακτάται τόσο διανοητικά όσο και σωματικά από τους συντρόφους του, διαφορετικά πλήττει.

    φιλιάαααα

    ReplyDelete
  12. Κλέφτης15 June 2010 at 15:48

    Φκάλε το εξωστρεφής και νομίζω μπαίνω στο "διπλωμάτης" (τούτην την περίοδο της ζωής μου τουλάχιστον). Με 'γεια το νέο λουκ!

    ReplyDelete
  13. Κλέφτης15 June 2010 at 15:52

    ήνναμπου, ήνταμπου = τι
    ήντα που λες σύντεκνε, που λαλούν και οι Κρητικοί.
    :P

    ReplyDelete
  14. Δηλαδή θέλεις να πεις το προσκλητήριο του γάμου σου ήταν γκρίζο με σταγονούες πάνω; Εν οκτώβρη που επαντρευτήκετε;
    Θα έλεγα ότι οι τύποιπολλές φορές μπλέκονται μεταξύ τους-μπλέξαμε τα μπούτια μας που λένε...Εν μπορώ να πω ότι ανηκω με σιγουριά στον ένα ή στον άλλο τύπο- εκτός που τον τέταρτο που τον αποκλείσω καταρχήν!

    ReplyDelete
  15. Με γεια το νέο λουκ!! Άκρως δροσερό!
    Μια χαρά οι ορμονούλες μας! Δουλεύουν, δουλεύουν. (όλη μέρα διαβάζεις έρευνες?)

    ***Για καινούριες γνώσεις, στο μπλογκ της Μάνας!***

    ReplyDelete
  16. Σέβομαι τις έρευνες αλλά δεν συμφωνώ με πολλές που γίνονται. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου διακρίνεται από νεογέννητο ειδάλλως όλοι με τις ίδιες ορμόνες θα ήμασταν μια μούρη (χαρακτήρα εννοώ). ΧΜ.. κι εγώ που έχω λίγες από όλες που θα με κατατάσσει χμ.. Με γεια το brand "φυσαλίδες" new look

    ReplyDelete
  17. with hallo the new tapetsar tziai sena.

    hmm... tziai gw ekserevnhth me vlepw!

    ReplyDelete
  18. @ Πόσες του Οκτώβρη ακριβώς ρωτάς;

    ReplyDelete
  19. πελλάρες...

    ReplyDelete