Thursday 17 June 2010

Ανισότητες


Σήμερα δεν θα πάω δουλειά, γιατί είναι άρρωστη η μικρή. Έκανε πυρετό ψες και επειδή ξεπέρασε το 38.5 θα την κρατήσω σπίτι να την ελέγχω. Θα κρατήσω και τη μεγάλη επίσης, γιατί βαριέμαι να τρέχω το μεσημέρι να τη μαζεύω από το νηπιαγωγείο. Θα μπορούσα να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, αλλά πρόλαβα και ξύπνησα. Μέχρι να βάλω θερμόμετρο να της δώσω νερό να πιει, ο ύπνος έφυγε.

Ησυχία στο σπίτι, ο σκύλος είναι έξω βρήκε ο μπαγάσας τη γωνιά που φυσά και απλώνει. Έκανα καφέ ένα μυρωδάτο φραπέ –εσπρέσσο και τον απολαμβάνω διαβάζοντας το Time. Έχει ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννούν πολλές γυναίκες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Με ένα ποσοστό θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 15% κάθε γέννα είναι λαχείο αν θα ζήσει μια γυναίκα και τι σημάδια θα αφήσει μια γέννα στο σώμα της.

Μέτρα προστασίας ανύπαρκτα και πολλές γυναίκες δεν τολμούν κιόλας να ζητήσουν από το σύντροφό τους να βάλει προφυλακτικά, γιατί τα πολλά μωρά θεωρούνται απόδειξη αντρισμού. Γαμούν και σπέρνουν μωρά και φαίνονται άντρες.

Μια γυναίκα έφτασε να γεννήσει σε ένα νοσοκομείο υπαίθριο, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ιατρικής και υγιεινής. Γέννησε το πρώτο, ήταν δίδυμα. Στο δεύτερο λίγες ώρες αργότερα, άρχισε αιμορραγία. Ξεψύχησε κάτω από το φακό του φωτογράφου… Απίστευτο μου φαίνεται. Υπήρχε φωτογράφος και δεν υπήρχε γιατρός ή αίμα να σωθεί. Κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι παρά ο φωτογράφος, που γινόταν μάρτυρας του δράματος.
Και τις δύο κόρες τις γέννησα με απίστευτη ευκολία. Αφού λέμε με τον πατέρα φαμίλια, αν έρθει τρίτο ξέρει τι να κάνει, ώστε να μην σκάσουμε στο Απολλώνειο, δυο χιλιάδες ευρώπουλα.

Η πρώτη ήταν μεγάλη φάση. Κατά τη διάρκεια της μέρας είχα λίγους πόνους, αλλά δεν έδωσα σημασία γιατί ο γιατρός μου είπε αν δεν είναι δυνατοί και τακτικοί κάθε πέντε λεπτά να μην πάω. Ήταν αδύνατοι κάθε μια ώρα. Το βράδυ έπαιζε η Λίβεροπουλ με την Τσέλσι. Όταν είπα στον πατέρα ότι ψιλοπονώ μου είπε να δούμε τον αγώνα και μετά να πάμε στο νοσοκομείο. Έλα όμως που είχε και παράταση και στο τέλος στα πέναλτι προκρίθηκε η Λίβερπουλ. Την ώρα που τέλειωνε ο αγώνας έσπασαν τα νερά και με έπιασε ένας απίστευτος πόνος.

Σε 5 λεπτά βρεθήκαμε στο νοσοκομείο. «Υπάρχει κάτι ή να φύγουμε» ρώτησε τη μαία. «Γιε μου, σε 10 λεπτά γεννάτε», ήταν η απάντησή της. Και όντως μέσα σε μισή ώρα κρατούσαμε το μικρούλακι στην αγκαλιά μας. Δυο μαίες και ο γιατρός με περιποιήθηκαν, ενώ η παιδίατρος εξέταζε την κόρη Α που από το πρώτο λεπτό που γεννήθηκε έμοιαζε του πατέρα της.

Πάνω κάτω το ίδιο σκηνικό παίχτηκε και στην κόρη Β μόνο που μάθαμε το μάθημα μας και πήγαμε εγκαίρως. Στη μισή ώρα πάλι ξεμπέρδεψα. Δεν ξέρω πως είναι να γεννάς στο χώμα, χωρίς γιατρό, χωρίς νοσοκόμες, χωρίς τίποτε παρά μόνο με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Και όταν πεθαίνεις να αφήνεις πίσω σου ένα τσούρμο παιδιών, χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα.

29 comments:

  1. mana είσαι απίστευτη!! γέννησες 2 φορές με φυσιολογική γέννα; μπράβο σου και πάλι μπράβο σου!!! εγώ όπως και όλες οι υπόλοιπες στην Κύπρο με καισαρική και με απίστευτη ταλαιπωρία γιατί το μωρό ήταν πολύ σφηνωμένο! μπράβο ξανά!! και το τρίτο σου εύχομαι να είναι το ίδιο. περαστικά στην κοράσα σου!! τι έχει; ίωση;

    ReplyDelete
  2. Mana περαστικά στο παιδάκι σου!! Άτιμος καιρός γαμώτο για τα παιδιά.
    Όσο για τη γέννα, δεν θέλω να φανταστώ πως θα ήταν να ήμουν 23 ώρες στην ύπαιθρο (γιατί τόσο έκανα να γεννήσω) και τι θα γινόταν όταν κάποια στιγμή έπεσαν οι σφυγμοί του παιδιού όταν ακόμα ήταν μέσα μου. Δεν θέλω.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Περαστικά στην Κόρη Μάνα! Εμείς αναρρώσαμε πρόσφατα. Άτιμος καιρός όπως λέει κι η Μένια!
    Γέννησες μέσα σε μισή ώρα ε; Χμμμμ...εμείς που κάναμε 13 ώρες μάλλον είμαστε σε άλλη κατηγορία χεχεχε. Προφανώς εσένα ο γιατρός σου ήταν ΕΝΤΟΣ Κύπρου όταν έσπασαν τα νερά :P

    ReplyDelete
  4. mashalla sou, eukologenniti!

    pantws tziai mia fili mou pou en sto megethos sou egennise mesa se misi wra.

    Ampa en tziai en theman ypsous?
    eshei kamia ereuna gia touto? na kserw na proetoimazoumai ponna rtei h wra.
    perastika tou mwrou!

    ReplyDelete
  5. Είσαι η χαρά του μαιευτήρα!
    Περαστικά στην κορούλα σου!

    Οσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πεθαίνουν οι άτυχες μάνες του τρίτου κόσμου, τι να πει κανείς.
    Με τον ίδιο τρόπο που πεθαίνουν και τα νεογέννητα.
    Χωρίς φροντίδα σαν να μην αξίζουν τίποτα!

    ReplyDelete
  6. Η χαρά του είμαι. να κάνει καμιά έκπτωση δεν έκανε...

    ReplyDelete
  7. Νομίζω πάει κάτι λάθος

    ReplyDelete
  8. Περαστικα σας. Εμεις μολις εποσπαστηκαμεν οπως τζι αλλοι απο οτι εκαταλαβα

    "Η ώρα ήταν 2 τζιαι καρτον το απογευμαν.Ανοιξα το πακετον,αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να κατεβαινω τα σκαλια.
    -Ηρεμησε γιε μου τζι εν να παν ουλλα καλα
    -Μια κουβεντα εν ρε παπα να ηρεμησω. Γιατι εν με αφηκαν να μπω τζιαι γω μεσα
    -Καλλυττερα γιε μου. Ετω εννα ποσπαστουν σε λιον τζιαι ενναν ουλλα μια χαρα
    Αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να ανεβαινω τα σκαλια.
    ..................
    ...................
    Η ώρα ήταν 4 τζιαι καρτον το απογευμαν.Αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να κατεβαινω τα σκαλια.
    -Εσπασα, ιντα μπου της καμνουν τζειμεσα ρε ανιψιν
    -Μεν φοασαι ρε πουλλιν, τζιαι η ανιψια σου που εγεννησεν αρκησεν νακκον
    Αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να ανεβαινω τα σκαλια.
    ...................
    ...................
    Η ώρα ήταν 6 τζιαι καρτον το απογευμαν.Αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να κατεβαινω τα σκαλια.
    -Ρε κουμπαρε εν φοιτσιαρικον το εργον.Εν 4 ωρες τζειμεσα τζιαι δεν φκαινει κανενας να μας πει τιποτε. Ουτε με αφηνουν να δω που το γυαλουιν
    -Ηρεμα ρε κουμπαρε, τουτα τα πραματα θελουν την ωραν τους.
    Ανοιξα τζαινουρκον πακετον, αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να ανεβαινω τα σκαλια
    ...................
    ...................
    Η ώρα ήταν 8 τζιαι καρτον την νυχταν.Αναψα το τσιαρον μου τζι αρχισα να κατεβαινω τα σκαλια.
    -Τουτον ηταν. Εννα παω να δωκω μεσα τζιαι τζεινος που εννα με κοψει εννα το μετανωσει πολλα πικρα.
    -Ριτσhι ελα τζι ετελειωσαν........

    6 ωρες, δκυο πακεττα τσιαρα τζι εν αθθυμουμαι ποσους καφεδες μετα εγεννηθηκεν ο παιχτης.

    Τυχεροι εσεις που ποσπαζεστε γληορα.

    ReplyDelete
  9. με τον ίδιο τρόπο γέννησα και γω τα 3 μου παιδιά.εύκολα και γρήγορα. η μάνα μου μας γέννησε στο χωριό με τη μαμή.περαστικά στο μωρό.φιλάκια.

    ReplyDelete
  10. Perastika mana!!

    Egw pros to paron den mporo na pw gia agxos i ponous gennas. Mono gia ponous periodou paw nosokomeio kai mou lene pws tha perasoun me genna! hehe! :D

    ReplyDelete
  11. AAA Sigxaritiria sto blog! Wraia i allagi! :D

    ReplyDelete
  12. συγνώμη..τελικά μόνο εγώ είμαι η ταλαίπωρη της καισαρικής; μα τι γίνεται δαμέσα; χαλάτε μου τα ποσοστά! αφού 99.9% των Κυπραίων εγκυμονούσων γεννούν με καισαρική!

    ReplyDelete
  13. @ She
    Άστα αστεία κάτι δεν πάει καλά. διαψεύδουμε τις στατιστικές ένα πράμα. και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση πέραση οι καισαρικές. την επόμενη μέρα που ήρθα σπίτι κρατούσα το αυτοκίνητο και γύριζα, οι καισαρικές σε περιορίζουν. Κλέφτη αν μας διαβάζεις σήμερα που είναι γυναικείο θέμα, γιατί τις λέμε καισαρικές;

    ReplyDelete
  14. περαστικά στη μικρούλα μέσα από τη καρδιά μου!! Γέννησα με καισαρική μετά από μια δύσκολη-και επικίνδυνη-εγκυμοσύνη. Όχι στο χώμα σαν αυτές τις γυναίκες αλλά σε μαιευτήριο. Δε ξέρω αν θα κάνω δεύτερο παιδί, παρόλο που τώρα είμαι εντελώς καλά. Ο γυναικολόγος μου είχε πει ότι όταν γεννάει ένα παιδί μια γυναίκα είναι με το ένα πόδι στο θάνατο. Και δεν είναι υπερβολή, ένα σωρό πράγματα συμβαίνουν στη διάρκεια μιας γέννας.

    ReplyDelete
  15. αφου ολοι λενε για γεννες να πω κι εγω!

    εμενα η μαμα μου μπηκε στο νοσοκομειο 5 το απογευμα κ με γεννησε 6 το χαραμα της επομενης.

    καισαρικη,διοτι η δικια σου τυλιχτηκα με τον ομφαλιο και ειχα γινει μελιτζανι.

    δεν ειχα σφιγμο για 3 λεπτα.
    αμεεεεε.

    μου τα διηγειται η μαμα κ δε θελω και να σκεφτω το ενδεχομενο να το περασω...

    ReplyDelete
  16. Pink_Fish, οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι με το ένα πόδι στο θάνατο όταν γεννούν. Τούτο εν μόνο αν υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (pre-eclampsia, eclampsia, gestational diabetes, etc). Ιδάλλως εν θα υπήρχαν τόσα δισεκατομμύρια σε τριτοκοσμικές χώρες που γεννούν μια χαρά.

    Richie, γιατί εν σε αφήκαν να είσαι στο δωμάτιο;;;; Έχεις κάθε δικαίωμα ΕΚΤΟΣ αν η γυναίκα σου εν ήθελεν. Την επόμενη φορά πάτα το πόδι σου χαμέ τζαι πε τους ότι εν ταράσσεις που δίπλα της. Μπορείς να είσαι μέσα ακόμα και σε C-sections αν η γυναίκα σου θέλει τζαι αν εσύ το αντέχεις (όι να λυποθυμήσεις τζαι να σε βουρούν).

    Όσο για το όνομα here's something from wikipedia:
    There are three theories about the origin of the name:

    1. The name for the procedure is said to derive from a Roman legal code called "Lex Caesarea", which allegedly contained a law prescribing that the baby be cut out of its mother's womb in the case that she dies before giving birth.[5]
    2. The derivation of the name is also often attributed to an ancient story, told in the first century A.D. by Pliny the Elder, which claims that an ancestor of Caesar was delivered in this manner.[6]
    3. An alternative etymology suggests that the procedure's name derives from the Latin verb caedere (supine stem caesum), "to cut," in which case the term "Caesarean section" is redundant. Proponents of this view consider the traditional derivation to be a false etymology, though the supposed link with Julius Caesar has clearly influenced the spelling. (A corollary suggesting that Julius Caesar himself derived his name from the operation is refuted by the fact that the cognomen "Caesar" had been used in the Julii family for centuries before his birth,[7] and the Historia Augusta cites three possible sources for the name Caesar, none of which have to do with Caesarean sections or the root word caedere.)

    ReplyDelete
  17. περαστικά σας. ελπίζω οι γέννες μου να μένεν σαν την περιοδο μου

    ReplyDelete
  18. Περαστικά!!!

    Εγώ πότε θα γίνω ρε μάνα ρε μάνα;;;

    αχαχαχα


    κανει πολυ ζεστη για να σχολιασω σοβαρα

    πεθαινω λιωνω χανομαι

    :)))

    φιλια

    ReplyDelete
  19. Τζι εμείς φυσιολογικό τοκετό. Μα ποιός σου είπεν ότι ούλλες κάμνουν καισαρική ρε demon; Εγώ όσες ξέρω, οι παραπάνω εν φυσική γέννα που είχαν

    ReplyDelete
  20. @Ανώνυμε:ο γυναικολόγος μου δεν υπερέβαλλε. Η γέννα δεν είναι κάτι απλό και οι γυναίκες που γεννάνε εύκολες είναι λίγες, μα πολύ λίγες. Δεν είναι μόνο η πιθανότητα να έχεις πίεση, προεκλαμψία κλπ. υπάρχουν κι άλλα ενδεχόμενα Π.χ. να μη συνέρχεσαι από τη νάρκωση. Σε κάθε περίπτωση η γέννα είναι ένα από τα σοβαρότερα χειρουργεία, το γεγονός ότι γεννιούνται χιλιάδες υγιή παιδιά στο κόσμο δε σημαίνει ότι η μάνα δε ταλαιπωρείται κατά τη διάρκεια της γέννας ή ότι ο γιατρός δε καταβάλλει τα μέγιστα. Μακάρι βέβαια όλες οι γυναίκες να γεννάνε εύκολα, δεν είναι όμως πάντα εφικτό και κάθε γέννα ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο, τόσο για τη μάνα όσο και για το μωρό

    ReplyDelete
  21. she, να κιστήσεις αλλο λλίο; Χωρίς επισκληρίδιο, even :D

    2,5 ώρες here. Αλλά που πόθθεν μετράτε τες ώρες; Που την πρώτη υποψία; Που το κρεβάτι του πόνου; Που το σπάσιμο των νερών; Που σφίγγουν οι πόνοι τζιαι ό,τι ακκάσεις μεινίσκει η μασέλλα σου μέσα; Αν εν που το κρεβάτι του πόνου, τζι εγώ μισή ώρα. Αν εν που την εντατικοποίηση των πόνων, 2-3 ώρες. Αν εν που την αρχή της πανηγύρεως, 6-7 ώρες.

    όσο για τες καισαρικές, υπάρχουν καισαρικές και καισαρικές. Έshει που σε καθηλώνουν για πολλές μέρες μετά, αλλά έχω δει κι άλλες που είναι σχετικά περδίκι - παρόλο που εξακολουθείς να φαίνεσαι 6 μηνών έγκυος.

    richie, ποιοι εν τούτοι που εν σε αφήκαν μέσα;;;!!!!! >:Z

    ReplyDelete
  22. pink-fish, to set the record straight: "γέννα" τζιαι "εύκολη" έπρεπε να απαγορεύεται να μπαίνουν στην ίδια πρόταση. Σαφέστατα και μια γέννα είναι ο αντίχριστος τίτσιρος, αλλά ούτε εγω θα έλεγα ότι στην πλειοψηφία τους οι γέννες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

    Παίζει, επίσης, και το ότι μερικές μέρες μετά ξεχνάς την πραγματική διάσταση του πόνου που πέρασες. Αν κάθε φορά που το θυμάσαι φίρνεσαι (as in χάνεις τες αισθήσεις σου) τότε ήσουν μάλλον που τες άτυχες που πραγματικά επαίχτηκεν η ζωή τους ή κάτι τέτοιο.

    ReplyDelete
  23. @ Miss
    μην σε απασχολεί καθόλου, τα ίδια πέρασε και η μάνα μου. ξεκίνησε χαράματα, γεννήθηκα βράδυ σε χρώμα μωβ.

    @ Sike
    χωρίς επισκλειρίδιο να σκάσει η She
    άρχισα να μετρώ από την ώρα που είχα πονους σοβαρούς. πιο πριν κάτι ποτζεί τζαι ποδά δεν λογαριάζονται. το σκηνικό είναι πόνος μεγάλος, σπάζουν νερά, σπρώχνεις, γεννάς.

    ReplyDelete
  24. Τες ιστορίες με τες γέννες τες θεωρούσα που ανέκαθεν υπερβολικές. Ειδικά αμα δουν μια εγκυμονούσα αρχίζουν της όλες μαζί σαννα τζιαι εν συνεννοημένες "ου μα θα γεννήσεις φυσικά?", "ου μα εν φοάσαι?", "ου μα εγώ στον γιαννάκη μου ετζοιλιοπονούσα 5 μέρες" κλπ.

    Η αλήθκεια είναι οτι η γέννα ενεν τίποτε το τρομερό τζιαι βρίσκω το μεγάλη βλακεία να πάεις να κάμεις καισαρική χωρίς να έσιεις κανένα πρόβλημα, μόνο τζιαι μόνο για να μεν πονήσεις ιμίσιη.

    ReplyDelete
  25. @Sike:χωρίς να θέλω να μπω σε προσωπικές λεπτομέρειες, που λίγο νομίζω ενδιαφέρουν, ναι ήταν όντως τα πράγματα δύσκολα για μένα. Και έχω ακούσει και χειρότερα. Έχουν περάσει 16 μήνες και ο γιος μου με έχει κάνει να ξεχάσω την αγωνία μου. Ο οποιος πόνος δε μετράει μπροστά στο να έχεις το παιδί σου, ο άνθρωπος ξεπερνάει και τις πιο δύσκολες δοκιμασίες @Αχάπαρη: στη πλειοψηφία τους-εδώ στην Ελλάδα, για τη Κύπρο δε ξέρω-γίνεται για σοβαρούς λόγους π.χ. γυναικολογικό πρόβλημα, προεκλαμψία κλπ. Πίστεψε με, καμία γυναίκα δε θέλει να της βάλουν μαχαίρι για ψύλλου πήδημα. Ακόμα κι αν μια γυναίκα δε θέλει να πονέσει και κάνει π.χ. καισαρική γιατί θέλει ν' αποφύγει τους πόνους, νομίζω είναι δικαίωμά της

    ReplyDelete
  26. @ Pink
    Στην Κύπρο οι καισαρικές γίνονται για ψύλλου πήδημα. Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι γιατροί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σκοπίμως κάνουν καισαρικές για να πιάνουν περισσότερα λεφτά.

    @ Aχάπαρη
    Συμπεθέρα πρέπει να χάνει η παττίχα κάποιας να κάμνει καισαρική χωρίς λόγο, αλλά το κάνουν. Ξέρω κοπέλες που προτού αγγαστρωθούν δήλωναν ότι δεν πρόκειται να γεννήσουν φυσιολογικά για να μην πονέσουν μίσσιμου.

    ReplyDelete
  27. @Μάνα:Δεν αμφιβάλλω ότι γίνεται αυτό στη Κύπρο, εξάλλου η καισαρική είναι πιο "γρήγορη" γέννα για το γιατρό (θεωρητικά πάντα,με τη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές). Και "κλείνοντας" ραντεβού για καισαρική έχει περισσότερες γέννες την ίδια μέρα, άρα....μεγαλύτερες αμοιβές :)Κι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν γυναίκες που κάνουν καισαρική για ν' αποφύγουν τους πόνους της φυσιολογικής. Εγώ, προσωπικά, δε βρίσκω κάτι κακό σε αυτό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η καισαρική θα γίνει με γιατρό απολύτου εμπιστοσύνης,καθότι έχουν προκύψει ουκ ολίγα περιστατικά με την αναισθησία. Εγώ π.χ. έκανα επισκληρίδιο, από την οποία συνήλθα πολύ δύσκολα, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να επιλέξει το πως θα γεννήσει.

    ReplyDelete
  28. @ Pink
    Δεν είμαι σίγουρη αν πρόκειται για "δικαίωμα". διαφορετικά δεν θα γινόταν ντόρος παγκοσμίως ότι αυξάνονται οι καισαρικές. και από ό,τι ξέρω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει καμπανάκι για την αύξηση των καισαρικών.
    ίσως επειδή ναι μεν δεν πονείς με την καισαρική, έχει όμως αρκετούς κινδύνους, τους οποίους αγνοούν αρκετές γυναίκες.
    Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μη επείγουσα καισαρική τομή για να γεννήσουν, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, να ασθενήσουν ή ακόμη να αποβιώσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννούν κανονικά.

    ReplyDelete
  29. Χμ... Ακόμα εν με επείσετε γίνω μάνα. Από ότι φαίνεται εν λαχείον η γέννα και γενικά εν είμαι τυχερή!

    (αν και συμφωνώ ότι η καισαρική πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή)

    ReplyDelete