Πολύς ντόρος ξεσηκώθηκε στη Γαλλία, εκτός από το γεγονός ότι βρέθηκαν νωρίς εκτός Μουντιάλ, αν και για αυτό δεν φταίει κανένας άλλος από τους παίκτες, γιατί στο κάτω κάτω αν ήθελαν να περάσουν θα μπορούσαν να παίξουν μπάλα, λοιπόν ξεσηκώθηκαν και φώναζαν γιατί οι παίκτες, όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι, δεν τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο.
Le jour de gloire est arrivé
Contre nous de la tyrannie,
L'étendard sanglant est levé
Η πρώτη σκέψη είναι δεν τον ξέρουν δεν τον τραγουδούν. Μια χαρά παίκτες μέσα στα γήπεδα, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι ορίτζιναλ Γάλλοι παραμένει. Και βέβαια όταν έπαιρναν τα κύπελλα, αντιπροσώπευαν τη Γαλλία που ενώνει τους λαούς. Τώρα που δεν κλωτσούν, τους θεωρούν Γάλλους δεύτερης κατηγορίας.
Η δεύτερη σκέψη είναι ότι οι εθνικοί ύμνοι είναι τόσο αναχρονιστικοί που δεν «μιλούν» στις καρδιές των σημερινών πολιτών. Για ποια τυραννία, για ποια σκλαβιά και για ποιο βασιλιά, όπως είναι τα λόγια της Μασαλιώτιδας, να ταυτιστούν οι άνθρωποι σήμερα. «Μα διάβασα τον εθνικό ύμνο με προσοχή, και δεν μπορώ να πω ότι η φράση Πολίτες, στα όπλα με αντιπροσωπεύει», είπε ο Ερίκ Αμπιντάλ, με γονείς από τη Μαρτινίκα, που ασπάστηκε το Ισλάμ όταν γνώρισε την αλγερινής καταγωγής μέλλουσα γυναίκα του.
Οι εθνικοί ύμνοι είναι τις περισσότερες φορές ξεπερασμένοι, μιλούν για αξίες άλλων εποχών και δεν κάνουν κανένα νόημα στην εποχή που ζούμε σήμερα. Δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν σκοπούς, που δεν μας αγγίζουν.
Οι Ιάπωνες έχουν τον πιο σύντομο εθνικό ύμνο. Ούτε καφέ δεν προλαβαίνεις να κάνεις και τελειώνει. Τα λόγια είναι ένα ποίημα του 10ου αιώνα. Και όμως ό ύμνος τους πήρε έγκριση από το κοινοβούλιο τους μόλις το 1999. Ακόμη και έτσι όμως, πολλοί Ιάπωνες αντιδρούν γιατί θεωρούν πως είναι φασιστικός και αντιπροσωπεύει την αυτοκρατορική Ιαπωνία πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν το καλοψάξουμε, οι περισσότεροι λαοί έχουν προβλήματα μικρά ή μεγάλα με τον εθνικό τους ύμνο. Αλλά δεν τολμά κανένας να προτείνει να τον αλλάξουν. Και όσοι ρίχνουν τέτοιες ιδέες, τους την πέφτουν αγρίως οι υπόλοιποι.
Και για να μην αφήσω ασχολίαστο τον δικό μας, καλός είναι. Τουλάχιστον υμνούμε την ελευθερία και δεν τραγουδούμε ο Θεός να προσέχει τη Βασίλισσα, όπως οι Εγγλέζοι. Ένα μικρό εκσυγχρονισμό θα τον ήθελε πάντως.
Δεν μπορώ να δω τα βιντεο so δεν ξέρω πως τον φαντάζεσαι τον εκσυγχρονισμένο ύμνο, αλλά εγώ θα τον ήθελα ραπ με στοιχεία progressive τζιαι να τον τραγουδά ο George Michael (ο θκειός της ψύχιας ντε!) με την Κέλυ Κελεκίδου.
ReplyDeleteSHE DEMON = αχαχα. πολύ ωραίο ποστ. πάντως η αλήθεια όταν ήταν η περίοδος του σχεδίου Αναν, ένιωθα πολύ παράξενα που συζητούσαν για αλλαγή του εθνικού μας ύμνου (above all others)
ReplyDeleteΚαι εγώ ένιωσα παράξενα εκείνη την εποχή με τα σχέδια περί αλλαγής, αλλά όπως είπα ο εθνικός μας ύμνος υμνεί την ελευθερία με λόγια σχετικά ήπια. σκέψου να σε βάζουν να τραγουδάς πάμε να τους σφάξουμε όλους, ας πάρουμε τα όπλα κτλ κτλ κτλ
ReplyDeleteμιτσής αλλά ροτσής ο γιαπωνέζικος! εποτζοιμήθηκα.
ReplyDeleteΝαι, ευτυχώς ο ύμνος μας εμάς, που έχουμε ούλλοι στα ζωνάρκα μας τα σπαθκιά με την "όψη την τρομερή", εν μας καλεί να τα τραβήσουμε. Γιουυυυυριιαααααα
ReplyDelete@ Κλέφτη
ReplyDeleteαυτό εννοώ ως εκσυχρονισμό. να κρατήσουμε την ιδέα της ελευθερίας και να φύγουν οι αναφορές περί σπαθιών
o kaliteros en ths Ispanias. Xwris stixous gia na men yparxoun pareksigiseis.
ReplyDeleteAse pou an evallan stixo innampou htan valoun? mia strofh katalanika, mian vaskika, mian galicia-ezika tziai thn teleutaia sta ispanika?
eimai gia ymno sta kypriaka me rythmo tsiattistou!
Ναί ρε κλέφτη, ο νέος μας ύμνος θα υμνεί το λόγο του Χριστόφκια που είναι σαν την όψη του σπαθκιού την τρομερή. Τουλάχιστον όταν ετραβούσαμε σπαθί εν μας είχαν γραμμένους οι άλλοι. Τωρά...
ReplyDeleteΑνώνυμε πουπάνω, πάντα γραμμένους μας είχαν. Που τους Πέρσες ως τους Έλληνες, τους Βυζαντινούς, τους Οθωμανούς, τους Εγγλέζους και τους Τούρκους. Επιάναν μας με το έτσι θέλω (1.000 σπαθιά εναντίον 10.000), εδιούσαν μας λλίες λίρες και λλία δικαιώματα και εσκάζαμεν. Μόλις μας εκαταπιέζαν λλίο εξεσηκωνούμαστε, εν εσύφερε να ασχοληθούν άλλο μαζί μας και αφήναν μας στο έλος του επόμενου κατακτητή. Το σπαθί που μιλά ο ύμνος anyway έννεν κυπριακό. Εν ελληνικό του 1821. Χατζάρα κατ' ακρίβεια. Αραβικής προέλευσης που επήραν στην Ελλάδα οι Οθωμανοί Τούρτζιοι. Το μόνο "τρομερό" πλέον που υπάρχει σε Ελλάδα και Κύπρο έννεν κανένα σπαθί, αλλά η δουλοπρέπεια και η ανικανότητα.
ReplyDeleteΆς μην το αλλαξουμε καλυτερα στην Ελλάδα γιατί ειμαστε ικανοι να βάλουμε τη Τζουλια να μας τραγουδάει το κορίτσι πραμα της βανδη!
ReplyDeleteΑσε καλυτερα!!!
Μία χαρά είναι ο ελληνικός εθνικός ύμνος και δεν πειράζει αν αναφέρεται σε σπαθιά και χαντζάρες. Σάμπως και καταλαβαίνει κανένας χώρκατος το νόημα όταν τον τραγουδά; Απλώς του τον έμαθαν απ' έξω στο Δημοτικό και τον λέει στα τυφλά.
ReplyDeleteΟ μόνος Ύμνος που δέχομαι να αντικαταστήσει τον Ελληνικό είναι ο "Ύμνος στη Χαρά" της ΕΕ κι αυτό με μεγάλη επιφύλαξη.
Εγω λεω να αλλαξει ο Υμνος γιατι...Παρηλθε πλεον η εποχη του..Τι να βαλουμε..??
ReplyDeleteΜα βεβαια τον Ευρωπαικο...
Εχει υμνο το Δ Ν Τ ...???