Monday 19 July 2010

Blogging και σφαίρες



Έβαλα ραδιόφωνο να ακούσω ειδήσεις, αφού ολόκληρο το σαββατοκυρίακο δεν αξιώθηκα να μάθω τι γίνεται. Στο εσωτερικό μέτωπο τουλάχιστον, γιατί στο εξωτερικό ας είναι καλά BBC κουτσά στραβά, πρόλαβα να διαβάσω ορισμένες επικεφαλίδες.

Δολοφονία δημοσιογράφου, οι πρώτες λέξεις της πρώτης είδησης. What the fuck λέω στην κόρη Α, από πότε οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό παίζουν στην Κύπρο πρώτη είδηση;

... στην Αθήνα ήταν οι επόμενες λέξεις. Και εδώ τα χρειάστηκα. Όχι, όχι ο Μιχάλης ο Μητσός, μου ήρθε αυθόρμητα στο νου. Α μεγάλη αγάπη ο Μιχάλης ο Μητσός. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα τα κείμενα του, ενθουσιάστηκα με το γράψιμο, με τις ιδέες του. Αλλά βέβαια, ποιος να ήθελε να τον δολοφονήσει; Ο Μπους, ο Τσάβες ή ο Σαρκοζί; Όσο αιχμηρός και να είναι η διεθνής επικαιρότητα, δεν θα αποτελούσε ποτέ αιτία δολοφονίας.

... ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του γνωστού blog Τρωκτικού Σωκράτης Γκιόλιας, επιτέλους ολοκληρώθηκε η είδηση και ανάσανα με ανακούφιση που δεν ήταν ο Μητσός. Ελπίζω να μην με κάνει κακό άτομο, το γεγονός ότι χάρηκα που δεν ήταν ο Μητσός.

Τώρα βέβαια γιατί να μας πιάνει το σοκ επειδή πέθανε ένας δημοσιογράφος και μάλιστα blogger; Αν ήταν δηλαδή ένας ροδακινοπαραγωγός από την Έδεσσα θα έπαιζε πρώτη είδηση; Στο μεταξύ κάτι ροδάκινα που έφαγα χθες, ο παραγωγός τους σίγουρα ήταν για σκότωμα. Το γρασίδι στην αυλή αν έτρωγα, θα είχε περισσότερη γεύση.

Υποθέτω τα είχαν πολλοί μαζί του εξαιτίας του Τρωκτικού. Έλεγε αλήθειες, έλεγε και αρκετές ανακρίβειες, έλεγε και συκοφαντίες. Ήταν ένα blog που είχε πολλούς εχθρούς. Όπως και να έχει το πράγμα, δεν σκοτώνεις κάποιον γιατί λέει κάποια πράγματα. Εντάξει, η δύναμή του Τρωκτικού ήταν τεράστια. Έγραφε κάτι και σε ελάχιστο χρόνο το διάβασαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο οποιοσδήποτε θιγμένος και να ήθελε να απαντήσει δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Η ελευθερία του λόγου κάποτε μετατρέπεται σε τρομοκρατία.

Εμένα για παράδειγμα, δεν πιστεύω να θέλει κανένας να με δολοφονήσει με αυτά που γράφω. Ο μόνος που έθιξα είναι ο Μοτορτζής όταν είπα, ότι δεν πλένει πιάτα (και δεν έγραψα ψέματα). Αυτό που θέλω να πω, είναι πως ό,τι κάνουμε έχει και συνέπειες. Δεν λέω καλά να πάθει που τον δολοφόνησαν προς Θεού, χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, ένα παιδί έχασε τον πατέρα του και τώρα διαβάζω πως η γυναίκα του ήταν έγκυος. Ούτε λέω ότι πήγαινε γυρεύοντας.

Δεν ξέρω, η όλη φάση μου έχει αφήσει ανάμικτα συναισθήματα. Το blogging το απολαμβάνω ιδιαίτερα. Είναι ένα μέσο με το οποίο γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, διαβάζω πράγματα τα οποία δεν θα διάβαζα αλλού. Είναι κρίμα να καταλήγουμε σε δολοφονίες, είναι πραγματικά κρίμα.

15 comments:

  1. Δεν πρέπει να πληγώνουμε κανέναν με τα λόγια μας είτε είναι προφορικά, γραπτά, οτιδήποτε. Η καλή κριτική διαφέρει από την κοροϊδία και το λίβελλο. Και επειδή η δικαιοσύνη αδυνατεί να αποδώσει δικαιοσύνη ή επειδή ο θιγμένος δε θέλει ηθική δικαίωση αλλά εκδίκηση, να τα αποτελέσματα. Πράγματι κρίμα.

    ReplyDelete
  2. Το τροκτικό (όπως και πολλά άλλα blogs) τα έβαλαν με τη διαπλοκή, με τα σκάνδαλα (πολιτικά κυρίως), με τον υπόκοσμο κλπ. Άλλες φορές με στοιχεία και ντοκουμέντα κι άλλες φορές με φήμες και conspiracy theories. Ιδού το αποτέλεσμα. Κρίμα κι άδικο βέβαια για τον άτυχο δημοσιογράφο και την οικογένεια του.

    ReplyDelete
  3. she demon = τωρά σοβαρομιλάς; άκουσα για ενα δημοσιογράφο αλλά δεν ήξερα πως ήταν αυτός που έχει το Τρωκτικό. απίστευτο. Καλημέρα μάνα! πως ήταν το γουηκεντ σου; Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Eleos ma pu eftasame?opios mila en mas aresei to skotonoume?kai oxi dn katargise to dikeoma na kanei kaneis parapano gia kati pu graftike, eixe email dipla k ama gia kati diafonouses ekanes aneta to parapono sou!Na ti ginete otan i "e3ousia" perna sta xeria kapiwn pu dn prp!

    ReplyDelete
  5. τι εννοείς σου άφησε αναμικτα συναισθήματα?

    το μόνο ανάμικτο συναίσθημα που ξέρω είναι χαρά-λύπη

    ReplyDelete
  6. αν ξαναγράψεις εναντίον μου θα σου βάλω ασετόν μες τα corn flakes

    ReplyDelete
  7. @ osr
    οργή -στεναχώρια
    οργή -χαρά
    ενθουσιασμός- ανακούφιση
    λύπη -απογοητεύση
    αποστροφή - αποτροπιασμός

    χωρίς να το καλοσκεφτώ βρήκα πέντε ζεύγη ανάμικτων συναισθημάτων. μπορούμε να τα κάνουμε και σε τριάδες ή τετράδες. Λύπη απογοήτευση αποτροπιασμός.

    ReplyDelete
  8. ανάμικτα νόμιζ ότι αφορά συναισθήματα αντίθετα μεταξύ τους.......

    μπορεί να κάνω και λάθος

    πάντως λίον άστοχο αυτό με τον ροδακινοπαραγωγό ρε μάνα

    η έκφραση δημόσιου λόγου που αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ζωή όλων μας είναι κάτι τις σοβαρότερο από το αν είναι χαλασμένο το ροδάκινο στο άνω πουτσοχώρι της άνω ραχούλας

    εδώ μιλάμε ακριβώς όπως το θέτεις τζαι συ για ελευθερία της γνώμης που θέλουν να φιμώσουν

    χωρίς φυσικά να ξέρουμε τι παιχνίδια εξουσίας παίκτηκαν με τον τριανταφυλόπουλο τον θέμο και άλλους τεράστιους οικονομικούς πολιτικούς παράγοντες

    ReplyDelete
  9. @ osr

    έπρεπε να δεις τι χάλια γεύση είχε το ροδάκινο, δεν ήταν χαλασμένο... να το βλέπεις όμορφο, ολοκόκκινο και από γεύση ούτε γρασίδι.

    σοβαρά τώρα. ότι παίχτηκαν παιγνίδια σίγουρα παίχτηκαν. και αυτό που είναι τρομακτικό είναι η δύναμη που έχει το μπλογκινγκ. από τη μια είναι ελευθερία έκφρασης. κοίτα εμάς δύο άγνωστοι ανταλλάσσουμε απόψεις. από την άλλη όμως ξέρουμε ότι υπάρχει κόσμος που μας διαβάζει. αν αρχίσω να μιλώ υβριστικά για κάποιον, να λέω έκαμε το ένα έκαμε το άλλο, αυτός ο κάποιος πως προστατεύεται;

    είναι δίκοπο μαχαίρι. γιατί όσο είναι στα χέρια ανθρώπων με νου και ευαισθησία, είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο έκφρασης. όμως εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο με μεγάλη δύναμη στα χέρια κακόβουλων.

    ReplyDelete
  10. μάνα δέννεν εξακριβωμένον ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του Τρωκτικού, το μόνο σίουρο είναι ότι επαίζουνταν πολλά παιγνίδια μαζί του και με άλλους γνωστούς δημοσιογράφους, φτάνει μια βόλτα στο διαδίκτυο για να συγχιστείς τέλια!!

    το θέμα είναι ότι όποιος τζαι να ήταν, ότι τζαι να ελάλεν δεν του αξίζει (έτσι) θάνατος. Εγινήκαμεν Τέξας τζαι ακόμα να το πάρουμε πρέφα, μιαν εμείς ποδά με τον Άντη, μιαν ποτζεί με τες τράπεζες τζαι τους δημοσιογράφους.... Έλεος πιον!

    ReplyDelete
  11. Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως σε κανένα δεν αξίζει τέτοιος θάνατος.

    ReplyDelete
  12. Τωρά λαλούν ότι ήταν η Σέχτα Επαναστατών πίσω που τη δολοφονία. Όι λαομόν (που θα ελάλεν και ο Invictus). Περιπέζουν μας μέρα μεσομέρι. Γιατί μια οργάνωση που πολεμά το "σύστημα" να σκοτώσει έναν "αποστάτη" του συστήματος δημοσιογράφο που αποκάλυπτε τη βρώμα; Εκτός και αν η Σέχτα εν όργανο των καρχαριών που ροκανίζουν την Ελλάδα. Τρομοκράτα και βασίλευε ένα πράμα...

    ReplyDelete
  13. Οπως εγραψα και στο δικο μου μπλογκ, στα σχολια,
    το να σκοτωνεις καποιον γιατι εχεις καποιες ενστασεις η διαφωνεις με τη δουλεια του,ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ...Σαν να πυροβολησεις τον σιδερα γιατι δεν σ αρεσανε τα καγκελλα...
    Μηπως,λεω, η φανατιλα μας τρελλαινει;;;;
    Και βεβαια αναφερομαι στους..αληθινους..δραστες,
    οχι στους φυσικους αυτουργους...

    ReplyDelete
  14. Δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του τρωκτικού. Είχε την αρχική ιδέα, αλλά απο κει και πέρα υλοποιήθηκε από μια μεγάλη ομάδα στην οποία δε συμμετείχε σαν επικεφαλής σίγουρα και πολλοί αμφισβητούν το ότι συμμετείχε και στο παραμικρό.

    Το να σκοτώνονται δημοσιογράφοι γι αυτό που αποκαλύπτουν δεν είναι πιο σημαντικό από την άποψη της ανθρώπινης ζωής, αλλά της απειλής προς το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στην ελευθερία του λόγου.Αποτελεί κίνδυνο για όλους μας δλδ.
    Αν είναι όντως η Σέχτα πίσω από αυτό, πραγματικά δεν ξέρω τι να σκεφτώ για την ισορροπία δυνάμεων σε αυτή τη χώρα.

    ReplyDelete
  15. Λοιπον άκουσα κι εγώ την είδηση χτες παρόλο που αποφευγω να βλεπω ειδησεις και να διαβαζω δημοσιογραφικά μπλοκς!

    Πιστεύω πως οι δημοσιογραφοι είναι η πιο ανέντιμη φάρα τη σήμερον ημέρα!

    Το συγκεκριμενο παιδί δεν το ήξερα! Δεν ήξερα καν το ονομα του! Όταν εμαθα πως ειχε το τρωκτικό και πως ήταν δημοσιογραφικό παιδί του Τριανταφυλόπουλου και του Θέμου κατάλαβα κάποια πράγματα!

    Είμαι κατά τετοιων δολοφονικών ενεργειών, και είμαι υπέρ της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, αλλά ξέρω καλά πως όποιος ανακατεύεται με τα σκατά, κάποια στιγμή θα πέσει μέσα!

    Εφόσον είχε ενα παιδί και περίμενε άλλο ένα έπρεπε να προσέχει πιο πολύ τον εαυτό του!Και του είμαι θυμωμένη με αυτό!

    ReplyDelete