Wednesday 21 July 2010

Η λίμνη του Μαγκλή



Όταν ήμασταν μικροί με τον κολλητό παίρναμε τα ποδήλατά μας και αλωνίζαμε. Αγαπημένος μα και απαγορευμένος προορισμός η λίμνη του Μαγκλή. Για όσους δεν ξέρουν είναι μια μικρή λίμνη, τύπου υδροφράκτης που γεμίζει κυρίως το χειμώνα, πίσω από το γήπεδο του Αποέλ στον Αρχάγγελο. Ξέραμε ότι είναι επικίνδυνα, λόγω λάσπης. Δεν επιχειρήσαμε ποτέ να μπούμε μέσα. Κάναμε τις βόλτες μας στην άκρη, μαζεύαμε απολιθώματα, μας άρεσε να βλέπουμε τα πουλιά. Και μετά βουρ για τις μανάδες μας, προτού αρχίσουν να μας ψάχνουν, όχι ότι δεν είχαν μια ιδέα που είμασταν.

Στα χρόνια που πέρασαν, δεν ξεχάσαμε τη λίμνη. Φέτος πήρα και τις δυο τις κόρες περίπατο εκεί. Η μεγάλη ενθουσιάστηκε, παρά τα σκουπίδια που βρίσκονταν στην όχθη, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αγριόχορτα, παρά το ότι εξακολουθεί ο δρόμος που οδηγεί εκεί να είναι ένας γεμάτος τρύπες χωματόδρομος. Διάβαζα, μάλιστα ότι έγιναν παράπονα από τους γείτονες για τους παράνομους ψαράδες.

Θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παράδεισο, μια όαση μέσα στην πόλη. Δεν χρειάζονται πολλά. Μια αποβάθρα ίσως για βαρκούλες, να γεμίσουν οι όχθες γρασίδι και λουλούδια, να γίνουν δρομάκια, να φυτευτούν και άλλα δέντρα, δίπλα στους ψηλούς ευκαλύπτους. Να γίνει μια καφετέρια, ένα εστιατόριο ίσως. Θα έλεγα και κλαμπ, αλλά ας μην το προχωρήσω τόσο πολύ…

Αλίμονο όμως. Η λίμνη ανήκει στη Μονή του Κύκκου και ο Νικηφόρος δεν ενδιαφέρεται για κήπους. Τον αρκεί αυτός που έφτιαξε στο μετόχι του. Έτσι όταν του είπαν ότι κάτι πρέπει να γίνει με τη λίμνη, η αντίδρασή του ήταν ότι αφού ο κόσμος αντιδρά να την κλείσει. Ενδεχομένως να εννοούσε να τη γεμίσει χώμα και να την πουλήσει οικόπεδα, δεν αποτελεί δα μυστικό ότι στην περιοχή αυτή, το τετραγωνικό μέτρο αξίζει καμπόσα.

Με πιάνει το παράπονο, γιατί γνωρίζω πως πρότειναν ανταλλαγή στον Κύκκο, να δώσει τη λίμνη, να πάρει κάτι άλλο και αρνήθηκε. Την ήθελε. Και τώρα απειλεί να την κλείσει.

Αν αρρωστήσουν τα λουλούδια στον κήπο μου σεβασμιότατε Κύκκου, δεν τα ξεριζώνω και στρώνω την αυλή με μπετόν. Αυτή είναι η εύκολη λύση. Πρώτο μου μέλημα θα είναι να περιποιηθώ τα λουλούδια, να δω τι φταίει να τα φροντίσω. Να διορθώσω τη ζημιά, όχι να την εξαφανίσω. Η λίμνη σημαίνει πολλά, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τα Λευκωσίας. Κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Μην μας την στερήσετε.

35 comments:

  1. μα τι ωραίο τοπικό μυστικό!

    και τι καλές οι προοπτικές που αναφέρεις

    ReplyDelete
  2. αυτοί καλή μου είναι άνθρωποι τοθ θεού!!!!!ξέρουν τι κάνουν!!φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Σήμερα που περνούσα από εκεί προσεξα ότι έκλεισαν με χώμα την είσοδο του χωματόδρομου

    ReplyDelete
  4. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να πω ότι η λιμνούα εν καταδικασμένη.
    Μετά όμως -και μάλλον επειδή ως τωρά ειχα καλή μέρα- επιάσαν με οι αισιοδοξίες μου. εν τζιαι ξέρεις ποτέ.Αν η γειτονιά, αν εμείς οι υπόλοιποι οργανωθούμε κάτι μπορεί να γίνει.Ποττέ εν ξέρεις

    ReplyDelete
  5. μανα να σου πω κάτι;

    αν κάνεις κάτι μπορεί να γίνει και κάτι

    αν δεν κάνεις τίποτα τότε δεν θα γίνει τίποτα

    γράψε επιστολή στον δήμο λακατάμιας με κοινοποίηση στον άγιο jυκκου να αξιοποιηθεί αυτή η πανέμορφη περιοχή όπως την περιέγραψες

    σίγουρα θα σε γράψουν στα ....... γενια του άγιου jύκκου

    αλλά έτσι θα τον ξεμπροστιάσεις

    και μετά που ξέρεις

    επανέρχεσαι εδώ και κάνεις πρόταση για δράση και κινητοποίηση

    στην πραγματική ζωή πλέον και όχι απλά που δαμέσα

    άτε κάμε το τζαι που ξέρεις, μπορεί να φκει κάτι

    ReplyDelete
  6. σάννα φακκούν του παπά με τα πρόσφορα μου φαίνεται. κρίμας τη λίμνη, και όταν ξαναπάω στον φίλο μου τον Πόλυ που μένει δίπλα ακριβώς θα μου τα πρήσει!

    ReplyDelete
  7. @ OSR
    θα κάνω κάτι, γιατί το βρίσκω πολύ άδικο να χαθεί ένας υγροβιότοπος, έστω και μικρός γιατί απλά ανήκει σε ένα ισχυρό. ξεκίνησα γράφοντας αυτό το ποστ. ο δήμαρχος είναι μαζί μας, αυτός πρότεινε ανταλλαγή και του είπαν όχι.
    μετά λέω για ένα γκρουπ στο facebook.

    @ Αππωμένη
    αξίζει να οργανωθούμε. πόσα οικόπεδα να πουλήσει ο Κύκκου; κανεί σιόρ. ας χάσει λίγα λεφτά, για να κερδίσει η περιοχή καλύτερη ποιότητα ζωής.

    @ Bananistatos
    Σιγά που θα έχανε χρόνο ο Νικηφόρος. να δούμε σε ποιους συγγενείς του έχει τάξει τα οικόπεδα.

    @ Φορτουνάτα
    Αμ αν ήταν έτσι οι άνθρωποι του θεού, αλίμονο σε αυτούς που πιστεύουν...

    @ Ρίτσα
    όχι και τόσο μυστικό Ριτσάκι το τοπίο, εμείς της περιοχής το ξέρουμε καλά. και να δεις τι ωραία αγριολούλουδα φυτρώνουν το χειμώνα. ό,τι πρέπει για φωτογραφίες.

    ReplyDelete
  8. @ Ποδηλάτη
    ο γύρος της λίμνης είναι ό,τι πρέπει για ορθοπεταλιές ελπίζω να προλάβεις να κάμεις.
    για αύριο άκυρο το πάρκο δυστυχώς, θα μου κουβαληθεί η γυναικοπαρέα, μιας και τα συμβαλλόμενα μέρη θα είναι στο Αποέλ. ελπίζω μέσα στην άλλη βδομάδα να τα καταφέρουμε.

    ReplyDelete
  9. @Mana ναι δεν βολεύει, παίζει ο ΑΠΟΕΛ. δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους τζιόλας. ίσως από βδομάδας ή φθινόπωρο που θα μαζευτούν όλοι πίσω.

    ReplyDelete
  10. καλά για τον δήμαρχο που είναι μαζί μας τον ιατρού μην είσαι και τόσο σίγουρη

    είναι πολλά τα λεφτά ....μάνα....

    από τις 17 μαίου 2008 χτίζαν παντελώς παράνομα, έκανα καθόλα νομότυπα παράπονο στον δήμο

    στις 23 μαίου 2008

    δες εδώ το έγγραφο
    http://osr55.wordpress.com/2008/09/05/%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82/scan0003/

    καταχωρήθηκε προσφυγή στο ανώτατο 25 ιουλίου 2008 το ίδιο το ανώτατο καρναβάλι στις 5 αυγούστου μέσω του νέου του προέδρου του πέτρου αρτέμη απλά διαπίστωσε την παρανομία..... αλλά.... σικκιμέ ολάν

    αναβολή..... τον σεπτέμβρη... μέχρι να κτιστεί ο πρώτος όροφος και μετά τον οκτώβρη μόνος του ώσπου τζαι τελικά εκουντήσαν ο ντιβελοπερ τζαι έπιαεν άδεια παράνομα φυσικά

    και τάχα τωρά εκκρεμεί προσφυγή στο ανώτατο αφού εχει κτιστούν οι πολυκατοικίες....

    δημοκρατία λαλώ σου!!!!!!

    Ο νόμος είναι όπως τον ιστό της αράχνης………… νέο VIDEO – έγγραφα
    http://osr55.wordpress.com/2008/09/05/

    ReplyDelete
  11. http://www.youtube.com/watch?v=UKdi4sPIke0&feature=related

    ο νόμος είναι όπως τον ιστό της αράχνης!

    ReplyDelete
  12. η Λευκωσία εν γενικά που θέλει χώρους αναψυχής, πάρκα, βολταρίες, και λοιπά. Συνειδητοποιώ το περισσότερο τωρά που 1) είμαι οικογενειαρχίδισσα και 2) πρέπει να πείσω το χάσπα ότι εν καλύτερα να μείνουμε Λευκωσία :ζ

    πάντως όπως το περιγράφεις ρε μάνα, ετρέξαν τα σάλια μου.

    ReplyDelete
  13. @osr
    Ναι, σίουρα εν πολλά τα λεφτά. Για τον Κύκκου, όμως, όι για το δήμαρχο, ούτε για το Δήμο. Και τα ανταλλάγματα που θα δώκει για να πιάσει τη λίμνη έννε που την τζέπη του. Εν που τη δική μας. Δημόσια οικόπεδα. Το πολλύ χαλίτικα. Εν του στοιχήζει τίποτε να το κάμει. Ίσια ίσια που θα κερδίσει και ψηφοφόρους. Ακόμα τζαι να μεν φακκά πενιά για τους ψηφοφόρους, εννα καταλύσει λλία κονδύλια για να μπορεί με το νέο προϋπολογισμό να ζητήσει παραπάνω επειδή εχρησιμοποίησε ούλλα του προηγούμενου χρόνου. Νομίζω το πρόβλημα εν καθαρά της εκκλησιάς.

    ReplyDelete
  14. @ OSR
    νόμοι τζαι μαλακίες. πριν καμιά 30 χρόνια απέναντι από το πατρικό του μοτορτζή χτίστηκε μια πολυκατοικία παράνομα. ο χτίστης -ντιβέλοπερ εξαφανιστήκε. η πολυκατοικία ακόμα ε τζαμέ. όπως όλα τα παράνομα κτίσματα, όπως όλες οι παράνομες οικοδομές.

    ReplyDelete
  15. Αρέσκει που λαλείς τον γερότσουρο, σεβασμιότατο...

    ReplyDelete
  16. εχω την ακουστά τη λίμνη αλλά μόνο για το ψάρεμα της...
    τελικά δικαιούνται ή όι?
    άτε κάμε facebook club
    (δουλεύκουν τούντα πράματα? θωρεί τα κανένας παράγοντας?)

    ReplyDelete
  17. Έσιεις απόλυτον δίκιο Μάνα. Κάτι πρέπει να γίνει, είμαι τζι εγώ κάτοικος της περιοχής τζιαι καταλάβω. Επίτροπε, την βοήθειά σου...!

    ReplyDelete
  18. @ Joshoua
    Η μάμα μου με έμαθε να είμαι ευγενική :) πρόσεξες και τον πληθυντικό στην αναφορά μου για τον Κύκκου;

    @ Neerie
    Το ψάρεμα απαγορεύεται. ούτως η άλλως μου έλεγαν ότι τα ψάρια που έχει η λίμνη, εμείς (Κύπριοι) δεν τα τρώμε. για αυτό οι περισσότεροι που ψαρεύουν είναι ξένοι. Λες να παίζει και ρατσιστικός λόγος που θέλουν να την κλείσουν;

    @It's my life
    Είναι κρίμα να έχουμε κάτι όμορφο και αντί να το κάνουμε πιο όμορφο να το διαλύσουμε.

    ReplyDelete
  19. που εν τούτη η λίμνη τελικά;

    ReplyDelete
  20. Αρχάγγελο. πάνω στον ποταμό, πίσω από το γυμνάσιο Αρχαγγέλου. Κοντά στο γήπεδο του Αποέλ

    ReplyDelete
  21. Όντως, η ποτζεί πλευρά της Λευκωσίας, εκτός που το γραμμικό πάρκο δεν έχει τίποτε που θέμα πάρκων κτλ. Ίσως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στους τράουλλους.

    ReplyDelete
  22. τράουλλοι being????

    ReplyDelete
  23. Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια λίμνη.

    ReplyDelete
  24. Men in Black φυσικά :)

    ReplyDelete
  25. @ Drakouna
    έτσι μαύρα σαν τα ρούχα τους θέλουν να κάνουν και τη λίμνη.

    ReplyDelete
  26. Τίποτε εν έσhει. Θα την μολώσω τζιαι θα κόψω οικόπεδα!!!

    ReplyDelete
  27. Ξυπνάτε Λευκωσιάτες, τζιαι θα την κλείσει ο παπάς όπως εδήλωσε σήμερα.
    Ακολουθεί αποξήρανση και "αξιοποίηση".

    Εμπήξαν σαν νέο καθεδρικό-τερατούργημα στο κέντρο της πόλης. Μεν ανεχτείτε τζιαι τούτη τη μπετοποίηση.

    Ένας Λεμεσιανός(που παρακολουθεί την πόλη του να γεμώνει τερατουργήματα του δικού μας μητροπολίτη).

    ReplyDelete
  28. Αν θα γίνει καμιά εκδήλωση ενημερώστε έγκαιρα να οργανοθούμε

    ReplyDelete
  29. Μια εισηγήση-ιδέα: να κανονίσουμε μια μέρα να πάμε με τσάπες/σακούλια κτλ να καθαρίσουμε όσο γίνετε τον τόπο και να ακολουθήσει πικ-νικ με τα μωρά μας, γειτόνους κ γενικά με κόσμο που νοιάζετε για τούτο το χώρο, κάτι σαν μέρα-πανηγύρι. Μπορούμε να φωνάξουμε και την τοπική αυτοδιοίκηση/βουλευτές/κανάλια και τον Κύκκου, να ακουστούν οι εισηγήσεις μας και ποιες οι θέσεις τους. Έρχονται και βουλευτικές άφτερ ολ,αλλά το ζητούμενο παραπάνω νομίζω είναι να δούν ότι έχει κόσμο που νοιάζετε και απαιτεί να ληθφή υπόψη. Αλλές εισηγήσεις δράσης βεβαίως πάντοτε καλοδεχούμενες

    ReplyDelete
  30. ωραία η ιδέα του μαικ ;)

    ας προταθεί μια ημερομηνία είτε από τη μάνα που άρχισε το πολύ σημαντικό θέμα είτε από κάποιον άλλο

    και ας βρεθούμε όσοι ενδιαφέρονται

    ReplyDelete
  31. όντως η ιδέα του πικνικ-καθάρισμα-διαμαρτυρία είναι πολύ καλήη ιδέα. θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε κόσμο μέσω των μπλογκ μας, να πείσουμε εφημερίδες να μας βάλουν κάτι, και όσους κατοίκους της περιοχής και μόνο ενδιαφέρονται.

    λόγω του ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, θα έλεγα να το βάλουμε μέσα στον Σεπτέμβρη.

    ReplyDelete
  32. Θέλει προεργασία όμως, πρέπει να αρχίσουν σύντομα οι ενέργειες για να γίνει εκδήλωση το Σεπτέμβρη

    ReplyDelete
  33. Να αρχίζουμε τις προετοιμασίες να προλάβουμε τότε. πιστεύω πως προτεραιότητά μας είναι να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους που μένουν εκεί κοντά. όσο πιο πολύς κόσμος μαζευτεί τόσο θα φαίνεται πιο δυναμική η εκδήλωση.
    αν και τώρα που το σκέφτομαι, σιγά που θα κάμει διαφορά για τον Κύκκο. λες και ξεχνούμε τι παιχνίδι έπαιξε στις αρχιεπισκοπικές και βγήκε αρχιεπίσκοπος το 5%.

    ReplyDelete
  34. φίλοι χαιρετώ.

    ανήκω σε μια ομάδα η οποία εδώ και 3 μέρες μοίρασε έντυπα για την διαμαρτυρία που θα γίνει το Σάββατο 11/9/2010 στις 10:00 στην Λίμνη του Μαγκλή. θα είναι καλεσμένοι απο τα κανάλια και διάφοροι άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν για την διάσωση της. έχουμε ήδη κάνει και group στο facebook "ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΑΓΚΛΗ"

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

    ReplyDelete
  35. ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11.09, 10:30 π.μ. ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

    ReplyDelete