Δεν θυμάμαι την πρώτη φορά που ήπια mojito. Αυτό που θυμάμαι όμως είναι ότι από την πρώτη στιγμή το ερωτεύτηκα. Ο συνδυασμός μέντα λεμόνι και το χρυσαφί το ρούμι με άγγιξε. Για αυτό όταν βρέθηκα στην Κούβα, στο πρώτο μπαρ που μπήκα ζήτησα από τον μπάρμαν να μου δείξει πως το κάνει. Και έμαθα. Έκτοτε κάνω πολύ ωραία mojito.
Στις (όχι πλέον τόσο πολλές η αλήθεια να λέγεται) εξόδους μου αποφεύγω να το παραγγέλλω, εκτός αν ξέρω ότι το κάνουν καλό. Εκνευρίζομαι αφάνταστα να έχω διάθεση για mojito και να μου σερβίρουν νεροζούμια. Αν ήθελα λεμονάδα, μεντάδα ή σκέτα σόδα αυτό θα παράγγελλα. Για να ζητήσω mojito, σημαίνει θέλω mojito. Απλά τα πράγματα.
Ευτυχώς μπορώ να το απολαμβάνω στην αυλή μου. Εντάξει δεν αντιλέγω άλλη είναι η χάρη να πίνεις μόνος σου και άλλο με τους φίλους σου. Το αλκοόλ λύνει το νου και τα χείλη, χαλαρώνεις, λέγονται κουβέντες με μεγαλύτερη ευκολία. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα mojito μεταξύ φίλων.
Γουλιά, γουλιά το ρούμι να κατεβαίνει και να αφήνει εκείνη την υπέροχη ζεστασιά στο λαιμό. Εξωτικότερο από τη βότκα, πολύ πιο εύγευστο από το ουίσκι, λιγότερο «ευγενές» από το κρασί αλλά αθωότερο από την τεκίλα, το ρούμι έχει αποκτήσει μια αίσθηση από Καραϊβική και μια συνειρμική σχέση τόσο με τη χαλαρή φιλοσοφία ζωής των λαών της όσο και με τον τυχοδιωκτισμό των πειρατών που δρούσαν κάποτε εκεί.
Είναι πρωί για να φτιάξω ένα και επιπλέον δουλεύω. Πλάκα θα έχω ζαλισμένη να τα λέω με το διευθυντή μου. Στην Κούβα πάντως το πίνουν και πρωί. Φτιάχνουν μια πιο light εκδοχή του με λιγότερο ρούμι. Τελευταία εργάσιμη μέρα σήμερα. Ακολουθούν δύο βδομάδες χαλάρωσης ελπίζω και ξεκούρασης. Εις υγεία. Θα τα λέμε δεν θα κατεβάσω ρολά εντελώς.
Υγ. Αν και προτιμώ το χρυσό Havana Club έβαλα τη διαφήμιση του Bacardi.
Στις (όχι πλέον τόσο πολλές η αλήθεια να λέγεται) εξόδους μου αποφεύγω να το παραγγέλλω, εκτός αν ξέρω ότι το κάνουν καλό. Εκνευρίζομαι αφάνταστα να έχω διάθεση για mojito και να μου σερβίρουν νεροζούμια. Αν ήθελα λεμονάδα, μεντάδα ή σκέτα σόδα αυτό θα παράγγελλα. Για να ζητήσω mojito, σημαίνει θέλω mojito. Απλά τα πράγματα.
Ευτυχώς μπορώ να το απολαμβάνω στην αυλή μου. Εντάξει δεν αντιλέγω άλλη είναι η χάρη να πίνεις μόνος σου και άλλο με τους φίλους σου. Το αλκοόλ λύνει το νου και τα χείλη, χαλαρώνεις, λέγονται κουβέντες με μεγαλύτερη ευκολία. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα mojito μεταξύ φίλων.
Γουλιά, γουλιά το ρούμι να κατεβαίνει και να αφήνει εκείνη την υπέροχη ζεστασιά στο λαιμό. Εξωτικότερο από τη βότκα, πολύ πιο εύγευστο από το ουίσκι, λιγότερο «ευγενές» από το κρασί αλλά αθωότερο από την τεκίλα, το ρούμι έχει αποκτήσει μια αίσθηση από Καραϊβική και μια συνειρμική σχέση τόσο με τη χαλαρή φιλοσοφία ζωής των λαών της όσο και με τον τυχοδιωκτισμό των πειρατών που δρούσαν κάποτε εκεί.
Είναι πρωί για να φτιάξω ένα και επιπλέον δουλεύω. Πλάκα θα έχω ζαλισμένη να τα λέω με το διευθυντή μου. Στην Κούβα πάντως το πίνουν και πρωί. Φτιάχνουν μια πιο light εκδοχή του με λιγότερο ρούμι. Τελευταία εργάσιμη μέρα σήμερα. Ακολουθούν δύο βδομάδες χαλάρωσης ελπίζω και ξεκούρασης. Εις υγεία. Θα τα λέμε δεν θα κατεβάσω ρολά εντελώς.
Υγ. Αν και προτιμώ το χρυσό Havana Club έβαλα τη διαφήμιση του Bacardi.
Τρία λεπτά;; Αυτό δεν είναι διαφήμιση, είναι βιντεάκι!! Ήταν να σου το πω πάντως ότι ακούεσαι όπως τη διαφήμιση του Bacardi! Άτε εϊβα πρώτη!!
ReplyDeleteΝα μη μ αρέσει το μοχίτο όμως. Καθόλου. Γενικά δεν αγαπώ το αλκοόλ. Μόνο τα γλυκά ποτά συμπαθώ.
ReplyDeleteΕις υγεία κ από μένα πάντως. Εσύ με μοχίτο κ γω κάτι θα βρω να πιώ.
Καλές διακοπές να έχεις xxx
Γενικά στην Κύπρο δεν βρήκα κάπου που να το κάνουν καλό (αν και είμαι fan της tequilas μαρέσει και το mojito). Στο blueberry στην Λεμεσό γενικά κάμνουν καλά cocktails και το mojito τους εν αρκετά καλό!
ReplyDeleteΚαλές διακοπές!
Κι εγώ στην Κούβα ήπια μοχίτο (χάνι μουν! Ας είναι καλά τα "ξημερώματα" των συγγενών!) και συμφωνώ δεν υπάρχει καμία σύγκριση! Κάνω κι εγώ καλό μοχίτο! κΌΠΙΑΣΕ ;P
ReplyDeleteνα περάσεις καλά,να ξεκουραστείς,και να πιείς πολλά μοχιτος.φιλιά.
ReplyDeleteOuk bar παλιά Λευκωσία εν ο μόνος τόπος στην Κύπρο που ήβρα να το πετυχαίνουν. Σε άλλους τόπους πίνω απλά τεκίλα με πάγο που εν μπορούν να την σκατώσουν.
ReplyDeletemmmh... mojito, tziai gw extipousa ta sthn Kouva, ta prwina "mojito sin" xwris alkool pou htan polla wraia lemonadoua me thkiosmin (kai oxi menta parakalw, eshei diafora!)
ReplyDeleteKsereis oti to bacardi einai apagoreumeno sthn Kouva?
kata ta alla eiva prwthn. Ponna rtw sth megaloniso prepei na mou tzieraseis ena pou ta sherka sou!
Εδοκίμασά το τζιαι γω το μοχίτο, άρεσέν μου πολλά. Αλλά τζείνα (ήταν πολλά) που ήπια, ήταν τζιαι μέναν με θκυόσμην.
ReplyDeleteΓράψε καλέ την δοσολογία να το χαρούμεκαι μεις!!
ReplyDelete4 cl ρούμι
ReplyDelete3 cl φρέσκο χυμό λεμονιού (αν τα λεμόνια δεν είναι πράσινα προσθέστε λλίο lime)
2 κουτάλια ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
Αφού χτυπηθεί σε shaker ή mixer βάλτε το στο ποτήρι και προσθέστε soda (μεν βάλετε τη σόδα στο shaker αν δεν θέλετε να σφουγγαρίζετε).
Sry, εξέχασα το βασιλικό, στο shaker
ReplyDelete@ Defiance
ReplyDeleteVasiliko? Giati tha kamoume makaranada?
@ Defiance
ReplyDeleteVasiliko? Giati tha kamoume makaranada?
Ναι βασιλικό, εν καλλύτερη η γεύση παρά με δυόσμο (πράσινη μέντα αν σου κάθεται καλλύτερα στα αυτιά) . Αλλά αν θέλεις εσύ βάλε παρμεζάνα.
ReplyDelete@ Post
ReplyDeleteΜε έκανες και το έψαξα το θέμα. διαφορά δυόσμος -μέντα. ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχουν τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. η διαφορά τους ποια ακριβώς είναι;
@ Defiance
Χάλια η συνταγή σου χάλια. Και επίσης βασιλικό στο mojito πρώτη φορά άκουσα
θα σας πω πως το κάνω λοιπόν. ακριβή δοσολογία δεν έχω γιατί το φτιάχνω ανάλογα με το κέφι μου.
ReplyDeleteπρώτα βάζω σε ένα ποτήρι κομμένο πράσινο λεμόνι. αν δεν βγάλει πολύ χυμό και το θέλω να έχει έντονη γεύση προσθέτω και άλλο χυμό. Βαζω στο ποτήρι μερικά φυλαράκια δύοσμο ή μέντα και ζάχαρη. οι περισσότερες συνταγές λένε δύο κουταλάκια. για μένα είναι πολύ συνήθως βάζω ένα.
με ένα muddler δεν ξέρω πως το λένε στα ελληνικά, εκείνο που κρατά ο τύπος στη διαφήμιση, τα λιώνω για να βγάλει το λεμόνι και ο δυόσμος τους χυμούς και τα αρώματά τους.
στη συνέχεια στο ποτήρι βάζω θρυμματισμένο πάγο, ρούμι, είπαμε αναλόγως διάθεσης και σόδα. ανακατεύω και προσθέτω και μερικά σωστά παγάκια.
στην υγειά σας.
Ναι, ναι. Είμαι σίουρος ότι επήρες το σοβαρά και έβαλες παρμεζάνα. :P
ReplyDeleteνομίζω πρέπει να κοπιάσετε καμιά νύχτα να κάνουμε εγώ με δυόσμο εσύ με βασιλικό να κάνουμε σύγκριση :))
ReplyDeleteΗ ζάχαρη που βάζεις είναι κανονική, μαύρη ή καστανή???
ReplyDelete@ Γουρούνα
ReplyDeleteσυνήθως προτιμώ την καστανή για να δένει με το χρώμα, αλλά και ό,τι βρω σπίτι. βρήκα ότι δεν κάνει διαφορά στη γεύση, ίσως γιατί το πατώνω στο ρούμι χε χε.
Γιατί γίνεται να μην είναι καστανή η ζάχαρη;; Εγώ ξέρω ότι γίνεται μόνο με καστανή.
ReplyDeleteΣε μια πρόσφατη απόπειρά μου να φτιάξω έμαθα ότι δεν το πράσινο λεμόνι και το λάιμ, το γλυκόλεμονο δλδ στα ελληνικά, δεν είναι το ίδιο πράγμα και ότι το δεύτερο είναι που φτιάχνει το Μοχίτο. Η αλήθεια είναι ότι το πράσινο λεμόνι το κάνει λίγο ξινό.
Mana, ta diafora eidh mentas peppermint, spearmint kouloupou) kamnoun megalh diafora sth geush!
ReplyDeleteSthn kouva yparxei mono o koinos thkiosmis (yerbabuena) pou ton laloun tziai hemningway mint:-)
alla peri oreksews kolokoth, dame o dafiance vallei vasilikon tziai areskei tou.-)
@ Post
ReplyDeleteΣιγά που θα τους άφηνε ο Κάστρο να έχουν παραπάνω που ένα είδος δκιόσμι. ατε ε τζαι πολλύ τους.
όταν μας καλέσει ο Defiance για φαί να βρούμε καμιά καλή δικαιολογία να μην πάμε.
Ώστε πήγες και Κούβα!
ReplyDeleteΤι υπέροχη αυτή η παραλιακή λεοφώρος Μαλεκόν στην Αβάνα.
Μπορεί η φτώχεια να είναι μεγάλη, αλλά όλοι είναι έτοιμοι να χωρέψουν ρούμπα και να κάνουν έρωτα σαν να είναι η τελευταία φορά στη ζωή τους...
Έννεν ο Defiance μόνο που βάλλει βασιλικό και αρέσκει του. Ψάξετε "basil mojito" στο google (2.190.000 results).
ReplyDelete@ Ασκάρ
ReplyDeleteΠριν τις κορες πρόλαβα και ταξίδεψα, όχι όσο θα ήθελα όμως. επιφυλάσσομαι μόλις μεγαλώσουν για τα επόμενα.
@ Defiance
Το mojito φτιάχνεται με δυόσμο ή μέντα. Συζήτηση κομμένη.
Το δυόσμο εν μέντα, πράσινη μέντα λέγεται, το ίδιο και το βασιλικό.
ReplyDelete