Είχα όρεξη να κάμω ένα mojito μια light εκδοχή του, γιατί ακόμη η ώρα είναι έξι, αλλά είδα το post της Εολικα με το mojito παπουτσόσυκο και ειλικρινά μου κόπηκε κάθε διάθεση. Θα χρειαστώ ένα session therapy να ξεπεράσω το σοκ.
Κατά τα άλλα σήμερα εκδράμαμε για τα βουνά, ελπίζοντας για λίγη δροσιά αλλά μάταια. Είναι δυνατόν στην Κακοπετριά να ακουμπά τους 38 βαθμούς Κελσίου; Για όνομα. Νομίζω τα σπίτια στα βουνά είναι όπως τη Μόσχα. Καμωμένα για το κρύο, οι πόλεις στη Ρωσία φτιάχτηκαν για να συγκρατούν θερμότητα και όχι για να ψυχραίνουν τα σπίτια. Έτσι τώρα που τους χτύπησε ο καύσωνας, η κατάσταση γινόταν πιο αφόρητη, όχι μόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και από τον τρόπο που κτίζουν τα σπίτια τους. Το ίδιο και τα σπίτια στα χωριά. Ποιος θα σκεφτόταν ποτέ ότι θα υπήρχαν μέρες που θα χρειαζόσουν air condition σε τέτοιο υψόμετρο;
Ζεστές μέρες πάντα είχαμε στην Κύπρο. Και επίσης θυμάμαι άλλες χρονιές από τα τέλη Μαΐου χτυπούσε ο καύσωνας. Το 2007 λίγες μέρες μετά που γεννήθηκε η κόρη μας οι θερμοκρασίες ψήλωσαν απότομα. Νεογέννητο και το είχαμε με τα κοντομάνικα.
Τα καλοκαίρια στην Κύπρο, είναι ζεστά, υγρά αφόρητα (ωραία διαφήμιση κάνω στον τόπο μου). Διαβάζω ότι από τις αρχές του περασμένου αιώνα, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,5 βαθμό Κελσίου. Ψιλοπράγματα, για να πούμε ότι έγινε η διαφορά. Πραγματική διαφορά μέχρι το 2060 όταν θα ανεβεί δύο και τρεις βαθμούς Κελσίου.
Άρα απομένουν δύο ενδεχόμενα. Πρώτο ότι το καλοκαίρι είναι όπως τη γέννα που έρχεται με μια ορμόνη που σε κάνει να ξεχνάς τους πόνους. Μόλις φύγει, ξεχάσαμε πόσο καήκαμε, πόσο ταλαιπωρηθήκαμε και πόσο ζεσταθήκαμε και στην πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας μας πιάνει το ταράκουλο. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι έχουμε περισσότερες ζεστές μέρες. Αν δηλαδή πρώτα έκανε καύσωνα πέντε μέρες το καλοκαίρι, τώρα κάνει δέκα. Ίσως υπάρχει και τρίτο ενδεχόμενο, αλλά τώρα αδυνατώ να το σκεφτώ.
Οι ειδικοί λένε να μην συγχύζουμε το κλίμα και τον καιρό, είτε η θερμοκρασία πάει πάνω, είτε κάτω ένα καλοκαίρι να μην το βλέπουμε μεμονωμένα αλλά να αντιμετωπίσουμε σωστά τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, υπάρχει διαμάχη αν έχουμε ή όχι κλιματικές αλλαγές. Δεν γίνεται όμως να μην έχουμε. Τα έχουμε κάνει πολύ σκατά, πολλή ζημιά στη γη και στο περιβάλλον για να μην μας εκδικηθεί.
Θα πάω να κάνω το mojito που λέγαμε. Και θα περιμένω την κολλητή να έρθει το φιλοσοφίσουμε το θέμα.
Κοιτα να δεις τι γινεται!
ReplyDeleteΤο σπιτι καιει, τα σεντόνια καίνε, το πατωμα καιει .
Δε μπορουμε να σταθουμε πουθενα!
Κλιματισμό δεν έχω.
Λες να εβαζα στο στοχαστρο τη Κύπρο;
παντου λιωνουμε, παντου!!!!
ΑΚόμη και στη Ρωσία!!!!
Φτιάξε ενα μοχίτο να πιουμε ρε κοπελιά ! Και θα το φιλοσοφήσουμε απο Σεπτέμβρη!
Σε αδειούλα εισαι ;;; Μια χαρα σε κόβω!
Μανα καλησπερα...
ReplyDeleteΓια το προβλημα με την ανοδο της θερμοκρασιας θα συμφωνησω μαζι σου...Αληθεια για τους μεγαλυτερους απο μας η διαφορα ειναι εμφανης...
Θυμαμαι οτι σαν παιδι, ακομη και τα βραδια του Αυγουστου, οταν πηγαιναμε στα θερινα σινεμα,
η μανα μας μας υποχρεωνε να κραταμε ζακεττα, που την φορουσαμε και καμμια φορα...
Ακομα εμφανεστερη ειναι η διαφορα τπυ Σεπτεμβρη
και του Οκτωβρη, που φοραγαμε τα πουλοβερ στην
πλατη και δεναμε τα μανικια κομπο μπροστα..
Τι να λεμε και για τον χειμωνα {Δεκεμβρης..
Γεναρης} που εχω φωτογραφιες με παλτα πουλοβερ
κασκολ και γαντια που σημερα κανεις δεν τα φοραει πλεον...
Βεβαια η γνωμη μου ειναι οτι το...σπρωχνουνε το
θεμα και καποιοι που θα κερδισουν απο την αλλαγη
της θερμικης καυσης απο την σχαση...
Δυστυχως ομως δεν βλεπω να ιδρωνει κανενος το
αφτι...
Molis mphka spiti apo thn uperagora kai ebala kateu8eian to aircondition.Tha klapsw otan dw ton logariasmo ths AHK alla den antexwwww, elusa kai esta3a!
ReplyDeleteBtw, ekeino to cheesecake me orio to eftia3es?
αχ!μάνα,εδώ να δεις ζέστη και υγρασία.2 μέρες δεν βγήκαμε απ'το σπίτι.σήμερα πήγαμε θάλασσα.πάντως έχει δροσίσει λίιιιιγο.φιλιά.
ReplyDeleteτρέμω την στιγμή που θα έρθει ο λογαριασμός της ΑΗΚ..όλη μέρα το αρκουδίσιον στο φουλ!!
ReplyDeleteόπως πάμε θα πρέπει να δίνεται έξτρα επίδομα το καλοκαίρι για να πληρώνουμε την ΑΗΚ.
ReplyDeleteΑχεμ αχεμ...όταν θα πίνεις το μοχίτο σου, πιάσε τζιαι μερικά παπουτσόσυκα να τρώεις...μετά τα τρία (μοχίτο, όχι παπουτσόσυκα) αρχίζουν τζιαι γλιστρούν λλίο (τα παπουτσόσυκα, όχι τα μοχίτο). Έτσι για να σε καθησυχάσω, εν θα δοκιμάσω να το κάμω που μόνο του το πείραμα, απλώς έτυχε χιχιχιχι!
ReplyDeleteΌσο για τον πύρουλλο, έννεν εμείς που εκάτσαμε πάνω, εν τα κοπελλούθκια μας. Σϋντομα οι πρόσφυγες λόγω κλιματικών συνθηκών θα είναι συχνό φαινόμενο και στην Κύπρο...τζιαι πού να πάεις τζιόλας; Το πολύ ως την Κακοπετριά που λαλείς τζι εσύ. Να ξεκινήσουμε να επενδύουμε σε περιουσίες σε υψόμετρο πιστεύκω, μόνο έτσι εννά γλιτώσουμε!
Χάτε πάω να ετοιμάσω βαλίτσα για ψυχρότερα κλίματα...
Το γεγονός ότι ο τζιαιρός επέλλανεν, εν το αμφισβητά κανένας. Η διαφορά φαίνεται όμως τζιαι επειδή μεγαλώνουμεν. Μιτσσιοί, εν μας επολλοπείραζεν η πυρά, η υγρασία κλπ. Τωρά όμως, κόφκει σε ρε κουμπάρε. Δέτε το τζιαι που τα κοπελλούθκια σας, που σπάνια διαμαρτύρουνται ότι εν πυρά, τζιαι ας τρέχουν τα δρώματά τους...
ReplyDeleteΦυσικά, η θερμοκρασίες χτυπούν κότσσιηνον παντού. Δεν εξαναείδα θερμοκρασίαν 40,5 πού? Στες Πλάτρες!
το πρόβλημαν γινίσκεται σςειρόττερον αν λάβεις υπόψην το γεγονός ότι το σκυρόδερμαν κάτω που τον ήλιον λειτουργά σαν την θέρμανσην τζαι ζςούμεν σε τσιμεντούπολεις.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι πως ό,τι και να κάνεις σε ατομικό επίπεδο το πρόβλημα δεν λύνεται. ανακυκλώνουμε, δεν σπαταλούμε το νερό, αγοράζουμε μη ενεργοβόρες μηχανές, χρησιμοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειες. όλα αυτά είναι ψύχουλα μπροστά στους παράγοντες που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές. όσα μπουκάλια και να στείλουμε στην ανακύκλωση η Κίνα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα. όσο και να κτίσουμε βιοκλιματικά τα σπίτια μας, η Ινδία θα μολύνει τα ποτάμια, οι ΗΠΑ θα επενδύουν στο πετρέλαιο κτλ κτλ κτλ κτλ.
ReplyDeleteΜΑΝΑ
ReplyDeleteΕχω μερικες αποριες πανω στο θεμα και θα ρωτησω...Οποιος ξερει κατι και θελει να απαντησει
ας το κανει....
Σε ποιο ποσοστο η Κινα μολυνει το περιβαλλον;;
Με ποιο τροπο;; {για ΤΩΡΑ μιλαμε, οχι το2060}
Σε ποιο ποσοστο η Ινδια;;
Με ποιο τροπο;
Σε ποιο ποσοστο οι ΗΠΑ; Με ποιο τροπο;
Ποιες ειναι οι μεθοδες για την παραγωγη ρευματος;
Ποιες οι εναλλακτικες;
Ευχαριστω οποιον μου απαντησει...
Μέχρι το τέλος του αιώνα μας, παρά τις υποσχέσεις για περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις γερμανών επιστημόνων η μέση θερμοκρασία στη γη θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.
ReplyDeleteΜεταξύ άλλων, η νέα έρευνα κατηγορεί την Κίνα (τον μεγαλύτερο στον κόσμο ρυπαντή με άνθρακα) ότι έχει πάρει "ανεπαρκή" μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ (δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή διεθνώς) ότι, ακόμα κι αν πληρούσε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα τους θα ήσαν επίσης ανεπαρκή.
Τα δεδομένα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ- International Energy Agency) - τα οποία η Κίνα απορρίπτει ως αναξιόπιστα- υπέδειξαν πως, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πρώτη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας, συνολικά η Κίνα τις έχει ξεπεράσει.
ReplyDeleteΔεν ξέρω με ποια σειρά έρχονται οι υπόλοιποι αλλά μεγάλοι ρυπαντές θεωρούνται επίσης ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία.
To να σου λεω ευχαριστω, για καθε πραγμα που μου μαθαινεις, κατανταει μονοτονια...Αλλα να ξερεις..
ReplyDeleteΟ πλουτος των καλων ανθρωπων, ειναι τα σακκουλια
με τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που μαζευουν...Οχι τα λεφτα...
μου φαίνετε ότι είναι περισσότερες οι μέρες με καύσωνα από ότι παλιότερα... όπως και να έχει τα χειρότερα έρχονται... πρέπει να πάω κατεπειγόντως στο Τουβαλού πριν βουλιάξει :-)
ReplyDeleteωραίο κομμάτι. πάω σιωνωτός για περισσότερο REM!
ReplyDelete