Tuesday 7 September 2010

Περί αγάπης και συμφέροντος

Παράδειγμα 1. Ο Γιάννης είναι ένα κάθαρμα και μισό. Κουτοπόνηρος, συμφεροντολόγος, βλέπει πάντα τα δικά του. Έτοιμος να πατήσει επί πτωμάτων για να γίνει αυτό που θέλει, για να βγει αυτός κερδισμένος. Τη γυναίκα του την αγαπά, την προσέχει δεν την έχει απατήσει. Φροντίζει πάντα για το καλό της. Είναι ειλικρινής μαζί της, η ευτυχία της είναι και δική του και η αγάπη του είναι αληθινή.

Παράδειγμα 2. Η Ελένη είναι η καλύτερη φίλη της Μαργαρίτας. Όσες φορές η Μαργαρίτα την χρειάστηκε ήταν κοντά της και στις χαρές και στις λύπες. Δεν την κατάκρινε ποτέ, κακιά κουβέντα της είπε. Ήταν το αποκούμπι της, άκουγε τους καημούς της, της έβρισκε λύσεις, χωρίς να πει ποτέ το παραμικρό σε κανένα. Η Ελένη όμως με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια στρίγγλα και μισή. Bitch σκέτη. Ιδιότροπη, κακίστρω, στυγνή υπολογίστρια. Αν δεν έχει συμφέρον σε αγνοεί, αν θέλει κάτι τη φορεί και η τρύπα του βελονιού, που λέει μια παροιμία.

Παράδειγμα 3. Το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους. Τους στερεί βασικά αγαθά, νερό τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα φάρμακα. Η Γάζα βιώνει ανθρωπιστική κρίση, στη Δυτική Όχθη τα πράγματα είναι απλώς λίγο καλύτερα. Συνεχίζει τον εποικισμό με κάθε ευκαιρία. Το Ισραήλ όπως και το εβραϊκό λόμπι όμως έχει μεγάλη δύναμη. Και αυτό τον καιρό μας τείνουν «χέρι φιλίας.

Για να μπω στο ζουμί της υπόθεσης. Αν κάποιος για μας είναι καλός, βλέπει το συμφέρον μας, πρέπει να μας νοιάζει τι κάνει με τους υπόλοιπους; Προβληματισμός κοινωνικός και όχι μόνο πολιτικός. Καλά για το πολιτικός δεν το συζητώ, σίγουρα δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει, μιας και θα πρέπει να χαράσσουμε την εξωτερική και διπλωματική μας πολιτική με γνώμονα το καλό της χώρας και όχι με ηθικά κριτήρια. Χεστήκαμε δηλαδή η άλλη χώρα τι κάνει στα εσωτερικά της, φτάνει να μας συμφέρει.

Σε προσωπικό επίπεδο όμως; Υπάρχουν γυναίκες που θα δέχονταν να παντρευτούν ένα κάθαρμα, αν αυτό το κάθαρμα ήταν καλό μαζί τους; Υπάρχουν άνθρωποι που θα έκαναν παρέα με ένα «φίδι» αν αυτό το «φίδι» αποδεικνυόταν ένας καλός φίλος;

Αν δούμε τα πράγματα ψυχρά κανονικά δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει. Λες σκασίλα μου τι κάνει με τους άλλους και κοιτάζεις το συμφέρον σου. Εγωιστικό, κυνικό όπως θέλει μπορεί κάποιος να το ονομάσει. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι δεν μπορεί κάποιος να έχει τόσο διπρόσωπη συμπεριφορά. Αν είναι κάθαρμα, θα είναι κάθαρμα με όλους. Αν είναι άδικος, θα είναι άδικος με όλους.

Πριτς. Βρείτε μου ένα που συμπεριφέρεται το ίδιο με όλους, copy paste ένα πράμα. Το ίδιο θα συμπεριφερθώ σε κάποιον που αγαπώ και σε κάποιον που μου είναι αδιάφορος; Για όνομα. Έλα όμως που κάτι μας σταματά να εμπιστευτούμε αυτούς τους τύπους. Για αυτό λέω να ενδώσω και να δώσω σε ένα κάθαρμα μια ευκαιρία να γίνουμε φίλοι.

Αρκετά με τους U2. Κατέβασα το τελευταίο τους CD από το πρόσφατο tour και το ακούω όλη μέρα. Για αλλαγή θα βάλω Queen, αφιερώμενο σε ένα φίλο που μου τους έμαθε.

23 comments:

  1. It's very interesting το πως το βλέπεις. Τους άλλους ανθρώπους τους κρίνουμε συνήθως στο σύνολο της συμπεριφοράς τους και όχι μόνο στο πως συμπεριφέρονται σε μας...

    At the end of the day όλοι καθάρματα είμαστε...απλά sometimes we act differently and prove we are not!

    ReplyDelete
  2. Ωραίο το θέμα σήμερα και ενδιαφέρον ο τρόποσ που το θέτεις!

    Τις παραπάνω φορές κρίνω τους άλλους κυρίως απο το πως συμπεριφέρονται σε τρίτους. Κάτι μου λέει για τον χαρακτήρα του άλλου τούτο... Σίγουρα η συμπεριφορά κάποιου αλλάζει ανάλογα με ποιον έχει να κάμει αλλα τούτα τα εξτριμ "καλός με την γυναίκα μου, κάθαρμα και συμφεροντολόγος με τους άλλους", δεν τα καταλαβαίνω!

    ReplyDelete
  3. πρεσέχεις τη γενικότερη συμπεριφορά,γιατί σε επηρρεάζει και σένα,δεν μπορεί να είσαι αδιάφορος.να είσαι καλά,πρέπει να παίξεις παιχνίδι,πέρνα από το μπλογκ μου.

    ReplyDelete
  4. Νομίζω πως γενικά θα έπρεπε να κοιτάζουμε την συμπεριφορά του άλλου στο σύνολο της και όχι μόνο προς εμάς γιατί είναι ένα παράδειγμα για τον πραγματικό χαρακτήρα του άλλου. Εννοώ ότι ίσως, αφού γενικά κάποιος έχει κακό χαρακτήρα, ακόμα κι αν εμάς ΤΩΡΑ μας φέρεται καλά, μπορεί κάποια στιγμή να μας φερθεί κι εμάς σκάρτα.
    Φυσικά στην περίπτωση της Κύπρου-Ισραήλ (μια τσιλλαρκά στον χάρτη είμαστε) εν δύσκολο να αγνοήσουμε το προσωρινό μας συμφέρον και να αρνηθούμε το "χέρι φιλίας" γιατί μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  5. Proceed with Caution. Το φίδι σε μια φάση θα σε δαγκώσει ή θα προσπαθήσει, είναι η φύση του τέτοια.

    ReplyDelete
  6. Αγαπώ Queen.

    ReplyDelete
  7. Λένε πως οι φίλοι σε επιλέγουν, εγώ πιστεύω πως ΕΣΥ πρέπει να επιλέγεις τους φίλους σου! Γιατί για να σε επιλέγουν μπορεί να είναι φίδια όπως λες, ενώ όταν δεις με μία γενική ματία το πως συμπεριφέρονται στον περίγυρω τους τότε σου είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσεις τζίνους τους σωστούς και πραγματικούς που αξίζουν να είναι φίλοι σου!

    ReplyDelete
  8. Mia παροιμια,ισως να τα λεει ολα...
    Οποιος ανακατευεται με τα πιτουρα...Τον τρων οι κοττες...
    Δωστε τη χειραψια,με τον πιο θρασυ φασιστα του κοσμου...Αν εσεις κρινετε οτι σας συμφερει...
    Μετρηστε ομως μετα και τα δαχτυλα σας...
    Το αλλο...Ξεχαστε το το αλλο...οτι παρα τριχα, να ησασταν εσεις στη θεση των Παλαιστινιων...
    Την Κυπρο προτειναν οι Εγγλεζοι, ως χωρο για την ιδρυση του κρατους Ισραηλ...
    Αλλα ξεχαστε το...Ειναι μυθος...

    ReplyDelete
  9. Συμφωνώ με τα πάνω σχόλια. Ο τρόπος που φέρεται στους άλλους είναι καθοριστικός για να καταλάβεις περι τίνος ανθρώπου πρόκειται. Εξάλλου ακούγεται κάπως παράδοξο να φέρεται στους υπόλοιπους σκάρτα και σ'εσένα άψογα. Κάτι κρύβει μάλλον.

    Κύπρος-Ισραήλ, θα τους πιάσουμε το χέρι και θα κρύψουμε για να μην μας πιάσουν εμάς τον κώλο οι τούρκοι.

    ReplyDelete
  10. Εν μέρει ισχύει ότι με τον κάθε άνθρωπο λειτουργούμε διαφορετικά και ανάλογα... αντιθετικά ακραίες συμπεριφορές έχω διαπιστώσει πολλές στη ζωή μου... συνήθως όμως αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν ιδανικό case study για ψυχολόγους (type A personality σου λέει κάτι;)...
    οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως λειτουργούν πάντα το ίδιο, ανάλογα όμως με τα όρια που του αφήνει ο άλλος...
    π.χ. προσωπικά, είμαι ίδιαίτερα κτητική (συναισθηματικά) με τους φίλους μου και με το φίλο μου... κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, αυτό το συναίσθημα δε βγαίνει προς τα έξω και δύσκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, γιατί ακριβώς δε νιώθω "απειλή"... εκείνες τις στιγμές όμως που η (υποτιθέμενη πάντα) "απειλή" αιωρείτο στην ατμόσφαιρα η korinna "ξεσάλωσε"... και φυσικά όλες αυτές οι στιγμές παραμένουν αξέχαστες για όλους μας! Τώρα, για κάποιον που δε με ξέρει θα έδινα σίγουρα τη χειρότερη εντύπωση αν αντίκρυζε αποκλειστικά αυτό το κομμάτι του εαυτού μου...

    Άσχετο, αλλά το ίδιο έπαθα και μ'εσένα... στην παλαιότερη ανάρτησή σου για τους gay... αν ήταν το μοναδικό σου κείμενο, η εντύπωσή μου για σένα θα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη... δεν ήταν όμως αντιπροσωπευτικό και σίγουρα μια διαδικτυακή συζήτηση δεν είναι πολλές φορές εύστοχη, της λείπουν δυο απαραίτητα συστατικά: οπτική επαφή και φυσικά ουσιαστική γνωριμία... κατάλαβες μάνα;
    : )
    Σε ζάλισα πάλι!
    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΧΩ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΑΜΩΤΟ;!!

    ReplyDelete
  11. Με το θέμα σου σήμερα πάει πολλα το τραγούδι Just be good to Green. Εμένα πάντως εκόλλησε μου έχει μέρες η Lily Allen να τραγουδά " I don't care what you do to them...just be good to me..."!!

    ReplyDelete
  12. Το θέμα που έθιξες με έχει προβληματίσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Προσωπικά μου έτυχε να τσακωθώ και να χαθούμε με μια πολύ καλή μου φίλη γιατί δεν μπορούσα να δεχτώ τα πράγματα που έκανε σε τρίτους. Παρά το γεγονός ότι μαζί μου ήταν πάντα εντάξει δεν μπορούσα να την βλέπω με το ίδιο μάτι όταν έμαθα πώς συμπεριφερόταν σε άλλους.

    Δεν μετάνιωσα που ξέκοψα πάντως.

    ReplyDelete
  13. Το ότι εν παλλιάνθρωπος προς τους άλλους μπορεί να μεν σε επηρεάζει άμεσα, αλλά επηρεάζει σε έμμεσα. Μπορεί μαζί σου ο κωλοχαρακτήρας να εν άψογος και να σε σκέφτεται. Εν θα σε επηρεάσει όμως; Ούλλον και κάποιου άνθρωπου δικού σου (και όχι δικού του)ή κάποιου ξένου θα κάμει καμιά μλκια και θα σε μπλέξει σε ιστορίες.

    ReplyDelete
  14. Ή κακή συμπεριφορά φαίνεται στη συνολική εικόνα καποιου (σε οικογενεια, δουλεια, φιλιες), το ίδιο και η καλή!

    Να μην δώσεις κανέναν χέρι σε κανέναν φίλο (τέτοιου είδους) γιατί οι φιλίες που στήνονται πάνω στον πόνο των άλλων δεν είναι φιλίες και σίγουρα δεν κρύβεται από πίσω η αγάπη και το ενδιαφέρον αλλά το συμφέρον!

    ReplyDelete
  15. πολλοί και καλοί οι προβληματισμοί που έπεσαν. να προσθέσω κάτι. αν ένας είναι τσιγγούνης για παράδειγμα δεν μπορεί να μην είναι τσιγγούνης με όλους. αν όμως είναι κακός, πως μπορεί να είναι κακός με κάποιον που αγαπά; ο Χίτλερ για παράδειγμα λάτρευε την Έυα Μπράουν. Ο άλλος ξέχασα το όνομά του που είχε εμπλοκή με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ιατρικά πειράματα ήταν ένας πολύ καλός οικογενειάρχης όπως διάβασα κάπου.

    ReplyDelete
  16. @ Korinna
    δεν σου άρεσε η gayανάρτησή μου; γιατίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι?
    σοβαρά όμως, τι εντύπωση σου δημιούργησα με εκείνο το ποστ;

    @ Μαχαίρη
    μύθος είναι. Οι Εβραίοι ήθελαν να επιστρέψουν στη γη της Επαγγελίας, εδώ τι να έρχονταν να κάνουν; Λες τώρα να ήμουν σε κανένα καταυλισμό αντί στο σπίτι μου;

    ReplyDelete
  17. Μάνα, ο Χίτλερ αποτελεί μια από τις case studies (type A personality) (google it!) που σου έλεγα! Δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης!
    Τώρα, όσο αφορά την παλαιότερή σου ανάρτηση... επαναλαμβάνω ότι οι διαδικτυακές συνομιλίες κρύβουν τον κίνδυνο να καταλήξουν άστοχες... ολωνών μας! Νομίζω πως παρεξήγησα τη γενικόλογη τάση σου ή ακόμη και το χιούμορ σου, αν θες, για το συγκεκριμένο θέμα... διάβασα κάτι πολύ "συντηρητικό" για τα δεδομένα σου... κατά τα άλλα, διάβάζοντάς σε, πιστεύω ότι είσαι άτομο που ακούς, χωρίς να βάζεις ταμπέλες και γενικά σε βρίσκω συμπαθητική! (διαδικτυακά πάντα μιλώντας!!)
    Ξέχνα το σχόλιο για την ανάρτηση. Δεν ήταν και κάτι το τόσο σοβαρό, απλώς το έφερα ως παράδειγμα!!

    ReplyDelete
  18. δεν είμαστε ίδιοι με όλους, ο χαρακτήρας μας είναι πολυδιάστατος. ο θέμα είναι να κοιτάξεις τι κάνει με τους άλλους που έχουν την ίδια θέση με σένα. πχ. αν είσαι συνάδελφος, με τους συναδέλφους του, αν θες να γίνεις φίλος, με τους φίλους του. αν δεν ξέρει ή έχεις αμφιβολίες, προχωράς με προσοχή και αφήνεσαι ή μαζεύεσαι αναλόγως

    ReplyDelete
  19. @ Korinna
    Έξω ο Χίτλερ λοιπόν. να βρω άλλο παράδειγμα λοιπόν. το χιούμορ μου η αλήθεια να λέγεται είναι κάπως παράξενο, πολλές φορές λέω αστεία του Μοτορτζή και δεν τα πιάνει :))
    να πω κάτι που είπα πρόσφατα. τα μπλογκ μας δεν είμαστε εμείς, είναι κομμάτι του εαυτού μας. συνειδητά ή ασυνείδητα πιστεύω όλοι κάποιες φορές υπερβάλλουμε, κάνουμε τις ιστορίες μας να φαίνονται ωραίες, δίνουμε σημασία σε ασήμαντες λεπτομέρειες.

    @ Ρίτσα
    Σωστός ο παίκτης. ακριβώς επειδή είμαστε πολυδιάστατοι βλέπουμε ανθρώπους κακούς να κάνουν καλές πράξεις κάποτε και το αντίθετο. γενικά όμως από τους ανθρώπους μπορείς να περιμένεις τα πάντα, από το καλύτερο ως το χειρότερο.

    ReplyDelete
  20. Αν ο κροκόδειλος φάει τον εχθρό σου, δε σημαίνει ότι είναι και... φίλος σου!

    ReplyDelete
  21. ναι, είμαι τζιαι παλαβός που πάνω... Μαλιστα...
    Call me

    ReplyDelete
  22. Όντως, το μπλογκ δεν είμαστε εμείς... Αλήθεια, εγώ τι εντύπωση βγάζω προς τα έξω; Όχι πως πολυγράφω όσο εσύ, αλλά λέμε τώρα!

    ReplyDelete
  23. Μάνα, νομίζω εννοείς τον αρχηγό των ΕΣ-ΕΣ που δεν θυμάμαι το όνομά του.
    Ναι, κόρη Κόριννα, είναι και από κοντά συμπαθητική. Άλλη εγώ, άμπα τζαι χάσω!
    Ktino, why don^t you call her βρε;
    Σοβάρα τωρά πολύ σπουδαίος προβληματισμός. Εγώ πάντως δεν έχω καταλήξει. η αλήθεια είναι όμως πως με έχω πιάσει να ενοχλούμαι από συμπεριφορές φίλων που δεν "εγκρίνω", αλλά συνήθως επικρατεί η ουσία της σχέσης μας και το backround μας.

    ReplyDelete