Monday 15 November 2010

Αντιπάθειες



Μετά που πέταξα μια έξυπνη κατά την άποψή μου, απλά κακία κατά τον Defiance (δεν μπορεί νομίζω να αντιληφθεί την ομορφιά που κρύβεται πίσω από μια κακία) σε μια συνάδελφο, είχαμε μια ωραία συζήτηση περί αντιπαθειών και συμπαθειών.

Με ποια κριτήρια αντιπαθούμε ή συμπαθούμε κάποιον με τον οποίο δεν έχουμε και πολλά πολλά; Ο Ντεφ επιμένει ότι ρόλο παίζει η βιολογία. Δηλαδή εμείς οι γυναίκες βλέπουμε τις άλλες γυναίκες ως πιθανές αντιπάλους μας στο να διαιωνίσουμε το είδος και για αυτό συνήθως απομονώνουμε και αντιπαθούμε τις ωραιότερες., τις πιο δυνατές.

Από την πλευρά μου θεωρώ ότι μετά από δύο κόρες έχω εισβάλει ουσιαστικά στη διαιώνιση του είδους και δεν έχω λόγο να αγχώνομαι για αυτό. Τουτέστιν το τρίτο αν θα έρθει θα είναι κατά λάθος, δεν θέλω άλλο μωρό. Επιπλέον με την ωραία του γραφείου τα πάω πολύ καλά.

Αν θα έπρεπε να αντιπαθήσω κάποιον επειδή θα τον θεωρούσα απειλή, θα έστρεφα τα βέλη μου εναντίον αυτών βλέπω ανταγωνιστικά σε θέματα δουλειάς. Ο Ντεφ επιμένει ότι αυτός δεν είναι ο «σωστός» γυναικείος τρόπος σκέψης.

Έχω ένα κατάλογο κριτηρίων για να αντιπαθήσω κάποιον μιλάμε πάντα χωρίς να μου έχει κάνει κάτι.

1. Δεν αντέχω τους δήθεν. Εντάξει να έρχεσαι από το Λονδίνο και ο παππούς σου να είναι Λόρδος, να πηγαίνεις στο Άσκοτ με την καπελαδούρα το καταλαβαίνω να μου έχεις ένα αέρα αριστοκρατίας. Να έρχεσαι από το Καϊμακλί, να φορείς τα ρούχα της κόρης σου για να το παίζεις συνομήλικη της και να έχεις ένα αέρα ξιπασμένης, όχι δεν το αντέχω.

2. Δεν αντέχω τους ψεύτες και την υποκρισία. Προτιμώ μια αλήθεια που σκοτώνει από ένα ψέμα που θα είναι για «καλό» σκοπό.

3. Δεν αντέχω τους ανθρώπους που τους προσφέρεις κάτι να φάνε και όχι μόνο αρνούνται αλλά σου κάνουν ολόκληρη διάλεξη για τα αρνητικά της κακής διατροφής.

4. Δεν αντέχω τους άχρηστους που δεν αναγνωρίζουν πόσο άχρηστοι είναι και νομίζουν είναι οι καλύτεροι.

5. Δεν αντέχω τους αγενείς. Ζήτα μου ευγενικά ό,τι θέλεις και να σε αντιπαθώ θα στο δώσω. Μην έχεις ύφος απαιτώ, ακόμη και στρατηγός να είσαι. Σιχαίνομαι την αγένεια, όσο τίποτα άλλο.

6. Δεν αντέχω τους ανθρώπους που δεν έχουν άποψη. Τι θέλεις; Ε, ό,τι θέλεις και εσύ. Που θα πάμε; Όπου θέλεις και εσύ. Πως θα κάνουμε το project; Όπως θέλεις και εσύ. Χαίρω πολύ. Αν ήταν για να τα κάνω όπως θέλω εγώ δεν θα ρωτούσα.

7. Δεν αντέχω τους ανθρώπους που φωνάζουν στο τηλέφωνο. Όταν μοιράζεσαι ένα γραφείο με άλλους προσπαθείς να μην ενοχλείς. Το να μιλάς όλη μέρα δυνατά στο τηλέφωνο, χωρίς να σε νοιάζει αν ενοχλείς μου τη δίνει.

8. Δεν αντέχω αυτούς που θεωρούν την Κύπρο το κέντρο του κόσμου. Get over it. Ένα μικρό νησί είμαστε που την ύπαρξή του αγνοεί ο υπόλοιπος πλανήτης. Δεν είμαστε και θα γίνουμε ποτέ ο ομφαλός του κόσμου.

9. Δεν αντέχω την ομοιομορφία. Που ντύνονται με ό,τι κυκλοφορεί στα καταστήματα επειδή έτσι είναι η μόδα. Που συχνάζουν σε μέρη επειδή εκεί πάνε όλοι. Που βλέπουν στην τηλεόραση, τις εκπομπές που χτυπούν πρωτιά στην AGB. Που διαβάζουν τα βιβλία που πουλούν.Επίσης δεν αντέχω αυτούς που δεν ανέχονται το διαφορετικό, αλλά αυτό είναι υλικό για άλλη ανάρτηση.

10. Και να επαναλάβω ότι δεν αντέχω αυτούς που θεωρούν τον Πάολο Κοέλιο μεγάλο συγγραφέα και που αγαλλιάζονται με τις μαλακίες που γράφει. Για όνομα του Θεού. Δεν θα συμβεί κάτι επειδή το σύμπαν συνωμοτεί, δεν θα βρούμε τον εαυτό μας στο τέλος ενός απρόσμενου ταξιδιού. Και γενικά τίποτα, μα τίποτα δεν είναι όπως τα γράφει ο Κοέλιο.

33 comments:

  1. Κοέλιο είσαι μαλακας

    ReplyDelete
  2. Αγαπητή Μάνα, συμφωνώ σε όλα. Δεν είναι παράξενο/αξιοθαύμαστο όμως που στην Κύπρο το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού εμπίπτει σε μία τουλάχιστον από τις κατηγορίες?

    ReplyDelete
  3. Χα, χα, χα... Ειδικά το τελευταίο μου την σπάζει πάρα πολύ. Φτάνει πια με τον Κοέλιο, ας διαβάσουν κάτι χρήσιμο και να μας αφήσουν ήσυχους...

    ReplyDelete
  4. Θα επιμείνω ξανά στο 10. Νομίζω ο "Αλχημιστής" και το "Hotel California" είναι τα 2 πιο πολύ υπερτιμημένα προϊόντα του περασμένου αιώνα.

    ReplyDelete
  5. ωραίο ποστ! Να συμπληρώσω την λίστα?

    11)Δεν αντέχω τους ανθρώπους που "καίγεται το βρακί τους"... Δηλαδή κάνουν όλα όσα κάνουμε οι υπόλοιποι αλλά είναι μονίμως κουρασμένοι και πνιγμένοι από την σημαντικότητα τους.

    12) Δεν αντέχω αυτούς που δεν "δέχονται". Αγοράζεις με την καρδιά σου ένα δώρο και σου λένε "μα δεν έπρεπε", "ξοδεύτηκες", κλπ... Πιάσε το και σιώπα!

    13) Δεν αντέχω τους ξερόλες! Που ξέρουν τα πάντα μα τα πάντα και μάλιστα καλύτερα από σένα! Και θα το δείξουν με κάθε ευκαιρία!

    14) Δεν αντέχω αυτούς που εκμεταλεύονται τους άλλους. Κυράτσες που βασανίζουν σριλανκέζες καθαρίστριες, βαρβάτους αρσενικούς που διαλύουν γυναίκες...αυτούς που έχουν δύναμη και την εφαρμόουν εις βάρος των αδυνάτων...

    15) Δεν αντέχω τους εθνικιστές... αυτη η ελληναρότητα από άτομα αμόρφωτα, αχάπαρα που δεν διάβασαν ένα βιβλίο για να ξέρουν τί σημαίνει ελληνικό πνεύμα...

    ReplyDelete
  6. Emena eidika to 1. mana ekfrazei me. Tziai koita na deis pou me peritrigirizoun!

    Episis den antexw tous athropous pou fkalloun nevra panw se allous tziai pou fernoun ta moutra tous douleia tziai ektononountai me to na miloun ashima stous allous... grggrrrrr

    Tziai to 15 ths Helen spazei mou thn polla...

    ReplyDelete
  7. Feel free παίδες να μεγαλώσει η λίστα.

    ReplyDelete
  8. Για το 8 διαφωνώ. Δε τον χάρτη FFS. Είμαστε το κέντρο του κόσμου.
    Θα συμφωνήσω με το 13 της Ελένης. Τζείνοι που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε...
    Μιας και μιλάς για τη δουλειά, εμένα εκνευρίζουν με οι τεμπέλιες. Αν θέλεις να παίζεις το πράμα σου στη δουλειά και εν επηρεάζεις κανέναν, κάμνε το. Αλλά όι να την τρων οι άλλοι και να κάμνουν τη δουλειά σου γιατί είσαι τεμπέλης κύριε. Όι να σε μετρούν σαν μονάδα οι εργοδότες ενώ στην ουσία είσαι μηδενικό.

    ReplyDelete
  9. Could not agree more...αλλά εμένα ο Coelho αρέσκει μου...και διαβάζω πάρα πολλά βιβλία..θεωρώ οτι είναι που τους κάλους σύγχρονους..και στον Αλχημιστή εδιάβασα ενα απο τα καλύτερα αποσπάσματα που κατά τύχη ταιριάζει και με κάποια απο αυτά που γράφεις στο post σου...

    'Γιατί πρέπει να ακούμε την καρδιά μας?-Γιατί όπου είναι η καρδιά σου είναι και ο θησαυρός σου. Πρέπει να βρείς τον θησαυρό σου για να έχουν νόημα ολα όσα θα μάθεις'...or something like that δεν το έχω μπροστά μου για να το γράψω σωστά!

    ReplyDelete
  10. 16) Αυτούς που γκρινιάζουν κάθε μέρα, όλη μέρα, και η μίρλα είναι στάση ζωής τους!

    ReplyDelete
  11. 17) Τους Κινέζους ποδηλάτες

    18) Τες κυράτσες που παν στο σούπερμαρκετ τζαι μιλούν στο κινητό με την Φωφώ ενόσω η Φιλιππινέζα κάμνει το ψούμνισμα

    19) Τους ττοππουζοκυπραίους που εν χρεωμένοι ως το λαιμό, που εν βουττημένοι μες τα χρέη τζι εν φκαίννουν πουπάνω, αλλά το Cayenne εν Cayenne!

    20) Όσους εν έχουν στο λεξιλόγιο τους τες λέξεις "συγνώμη", "μπράβο", "αγαπώ" τζαι "μπορώ"

    21) Όσους έχουν στο λεξιλόγιο τους τες λέξεις "ποτέ" τζαι "πάντα"

    ReplyDelete
  12. Δεν αντέχω τα άτομα που πρέπει πάντα να έχουν ένα πρόβλημα για να κλαίγονται.

    Π.

    ReplyDelete
  13. Διαπιστώνω ότι είμαι εξαιρετικώς αντιπαθής: εμπίπτω εις τας περιπτώσεις 1, 3, 4, 11, 12, 13, 16, 18, 25, 67, 345, 6829, 8802 και 14569 (τι; μερικά δεν βγήκαν ακόμη; Ε, τέτοιος γρουσούζης που είμαι, υποθέτω ότι θα με καλύπτουν).
    Απέχω ωστόσο σίγουρα από το 8 (διότι δεν είμαι Κύπριος) και από το 10 (διότι ευτυχώς μπορώ να κρίνω αυτά που διαβάζω).

    ReplyDelete
  14. Τους αρνητικούς ανθρώπους.

    ReplyDelete
  15. ola ta parapanw! idiaitera ekeinoi pou nomizoun oti i kipros en o omfalos tis gis kai i arxi kai to telos twn pantwn! o logos ipar3is tou simpantos kai kat'epektasi oti mas 3enizei kai einai diaforetiko einai ektos tis logikis mas! SYNC (opws ta ipod)
    na pw kai to diko mou!
    eknevrizei me apistefta to KAKO KATINISTIKO koutsompolio! (oi to allo pou kanoume oloi ane3eksairetws!) ekeino pou se kanoun scan kai se sxoliazoun mprosta sou! mporei na eimai mia koukla/kashia/frikio whatever pisteveis oti eimai alla en eimai KOUFI oute TIFLI! ma poses fores?!?

    ReplyDelete
  16. Δεν αντέχω τους κοτσομπόλιδες που πέρνουν και φερνούν κουβέντες.
    Δεν αντέχω τους συφεροντολόγους και τους δήθεν φίλους
    Γενικά δεν αντέχω τους μιζερούς

    ReplyDelete
  17. Δεν αντέχω αυτούς που με ρωτούν αν πήρα τη δουλειά μου με μέσο και πόσα πληρώνομαι. Το είπα και στο μπλογκ μου και το ξαναλέω για να το βγάλω από το σύστημα μου!!

    Επίσης δεν αντέχω τον Κοέλιο!!!Και του έδωσα 5 ευκαιρίες! Είδα και σχετικό θέατρο το Σ/Κ και ξαναφρέσκαρα τη δυσαρέσκεια μου στον εγκέφαλο μου.

    ReplyDelete
  18. εν αντέχω τους σνομπ εγώ είμαι τζαι κανένας άλλος, φίλα μου τα πόθκια μου κοινέ θνητέ τύπους/τύπισσες.
    Επίσης, όσους εν ξέρουν να πουν μια καλημέρα, να δουν ένα πλάσμα τζαι να χαμογελάσουν αντί να σε θωρούν παντές τζαι εσκότωσες τον πρωτότοκο τους γιο!

    Rain, πε σχόλια για το θέατρο πλης. Φαντάζουμε αναφέρεσαι στο 'Αλήτη Κοέλιο πήρες πολλούς στο λαιμό σου' or something. Εσκέφτουμουν να πάω να το δω!

    ReplyDelete
  19. Θάνατος στον Κοέλιο!

    ReplyDelete
  20. ο κοελιο ειναι μεγαλη λερα! συμφωνων μαζι σου σε ΟΛΑ

    ReplyDelete
  21. Τελικά σε ψηφοφορία για το πλέον αντιπαθή συγγραφέα θα έβγαινε πρώτος με διαφορά ο μαλάκας ο Κοέλιο.

    ReplyDelete
  22. Δύο φορές προσπάθησα να διαβάσω Κοέλιο και τα παράτησα, τον βρήκα πολύ ανιαρό.
    Προσωπικά με εκνευρίζουν
    1. Οι κουτοπόνηροι
    2. Αυτοί που άλλα λένε και άλλα κάνουν.

    ReplyDelete
  23. Εμένα με εκνευρίζουν επίσης:
    ΄Οσοι δεν ακούν την αντίθετη άποψη, μιλούν μόνοι τους τζαι καταλάβουν μόνοι τους.
    Οι γλείφτες.
    Τα κόμματα της Κυπρου.
    Οι κυπραίοι που ψηφίζουν το κόμμα που εψήφιζε ο παπάς τους (που το ψηφίζει φυσικά τζαι η μανα τους για να μεν διαφωνεί μαζί του) τζαι έχουν την ψευδαίσθηση ότι σκέφτονται ελεύθερα. Το κόμμα αυτό εψήφιζε τζαι ο παππούς τους και δεν μπορώ να πάω πιο πίσω, όχι γιατί δε θα ίσχυε κάτι ανάλογο, αλλά γιατί δεν πάει τόσο μακριά η ιστορία των κομμάτων μας.
    Όσοι το παίζουν διανοούμενοι και επιδεικνύουν τις γνώσεις τους.
    Οι άντρες φαλλοκράτες.
    Οι άντρες που δε δέχονται να χάνουν στο trivial pursuit.
    και πολλά και πολλοί άλλοι αλλά ας μην συνεχίσω γιατί δε θα τελειώνω, όλο νεύρα είμαι τελευταίως.
    ΥΓ. για τον Κοέλιο, διαφωνώ, εντάξει έγινε κουραστικός, αλλά δεν είναι και τόσο χάλια.

    ReplyDelete
  24. Είμαι μαζί σου στις αντιπάθειες Mana! Ειδικά το 2, 4 και το 7 όπως το 13 της Ωραίας Ελένης και το 20 του Invictus!
    Όσο για τον Κοέλιο... πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Να τον δέσουμε σε ένα πάσαλο της ηλεκτρικής σε μια κεντρική πλατεία και να τον καταδικάσουμε σε non stop αναγνώσεις των βιβλίων του. Να δω πότε θα συνωμοτήσει το Σύμπαν για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.
    Just a thought..

    ReplyDelete
  25. το 11 της ωραίας ελένης είναι το σουξέ της εποχής μου........

    η κράση μου αυτή τη στιγμή δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ επί της λιστός...

    ReplyDelete
  26. 11. Δεν χωνεύω κάποιους γιατί απλά...δεν τους χωνεύω. Ξέρεις..είναι αυτό που αισθάνεσαι με το που βλέπεις κάποιον. Σε κάποιους δίνεις ευκαιρία γιατί δεν είσαι σίγουρος, κάποιους άλλους τους αγαπάς με την πρώτη, ε κάποιους όμως δεν τους χωνεύεις ούτε με σόδα, ότι και να γίνει όσο και να προσπαθήσουν. Χημεία το λένε αυτό? δεν ξέρω. Πάντως μου τυχαίνει αυτό. Λες να είναι που άρχισα να γερνάω και παραξενεύω ωρε???

    ReplyDelete
  27. ΣΚΕΨΟΥ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΑΧΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΚΟΕΛΙΟ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΡΟΘ ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΟΘ NEVER AGAIN

    ReplyDelete
  28. δεν βρίσκω και μεγάλες διαφορές μεταξύ του Κοέλιο και κάτι σαχλών ελληνίδων συγγραφέων χε χε χε (εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω διαβάσει καμιά!)

    συμφωνώ απολύτως με Μ. πιο πάνω, κι εμένα μου συμβαίνει... το αποδίδω σε αυτό που βγάζει ο άλλος... ξινίλα, δηθενιά, κουτοπονηριά και όλα τα άλλα που λέτε...

    ReplyDelete
  29. Μισώ τους θαυμαστές του Κοέλιο με πάθος...!

    Αλλά τζαι τζείνους που εν μπορούν να πούσιν μιαν πρότασην χωρίς να χρησιμοποιήσουσιν αγγλικά ή αγγλικισμόν.

    ReplyDelete
  30. Duo pramata mono, h tsiggounia kai h vlakeia...

    ReplyDelete
  31. Ο Κοέλιο είναι μια χαρά συγγραφέας. Απολαυστικός κι ευκολοχώνευτος. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αρχίζει κανείς να παίρνει τα γραφόμενά του τοις μετρητοίς. Όπως έχει συμβεί και με μερικά άλλα μεγάλα μυθιστορήματα. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι γράφει επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες. Ούτε γενικές αρχές λειτουργίας του σύμπαντος. Μυθιστορήματα γράφει. Κι έτσι πρέπει να τα διαβάζει κανείς. Προς τέρψην..

    ReplyDelete
  32. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές σχεδόν σε όλα!

    ReplyDelete
  33. Ανώνυμε διαφωνώ. Μια χαρά εν ο Ροθ.
    Όσο για τον Κοέλιο, εν ιστοριούλες που γράφει ο άθρωπος. (Άρχισα να διαβάζω τις Βαλκυρίες btw). Άμα θέλεις να περνα η ώρα σου μια χαρά ένει

    ReplyDelete