Monday 20 December 2010

Ζημιά μετά το θάνατο


Ο Ρέιμοντ Κάρβερ θεωρείται από τους κορυφαίους δοκιμιογράφους, της αγγλόφωνης τουλάχιστον λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με τη λιτότητα των φράσεών του. Ελάχιστες λέξεις, μέγιστο μήνυμα και αποτέλεσμα. Όλοι τον θαύμαζαν για το στιλ του.

Πέθανε το 1988.

Η γυναίκα του Τες Γκάλοχερ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ξανά μερικά από τα δοκίμιά του, αυτή τη φορά όπως τα έγραψε ο Κάρβερ, προτού τα επιμεληθεί ο Γκόρντον Λι. Σημείωση: Ο επιμελητής (editor) έχει την αρμοδιότητα να πάρει πριονοκορδέλα και να αφαιρέσει τα περιττά λίπη από το υπό έκδοση κείμενο. Μπορεί να αλλάξει ό,τι θέλει, να διαμορφώσει, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κάνει ευπαρουσίαστο ένα βιβλίο.

Η κυρία Κάρβερ, λοιπόν αποφάσισε να κυκλοφορήσει το βιβλίο Αρχάριοι όπως το έγραψε ο άντρας της. Και τα έκανε σαν τα μούτρα της, γιατί αποκαλύφθηκε τι σπουδαία δουλειά έκαμε ο Γκόρντον Λι. Το τι άσχημες κριτικές μάζεψε δεν περιγράφεται. Αφού στο τέλος βγήκαν καμπόσοι βιβλιοκριτικοί και της είπαν να σταματήσει μπας και περισώσει κάτι από τη φήμη του Ρέιμοντ.

Τελικά μια γυναίκα μπορεί να σου κάμει μεγάλη ζημιά, ακόμη και μετά το θάνατο.

Από το διήγημα Ο Καφετζής και ο καταφερτζής:

Όπως το επιμελήθηκε ο Γκόρντον Λι: Αυτός ο Ρος, λοιπόν περνούσε την ώρα του επισκευάζοντας διάφορα πράγματα, τώρα που δεν είχε πραγματική εργασία. Είχα δει όμως το σπίτι απ' έξω. Ένα χάλι και μισό. Όλο το σκουπιδιαρό. Δυο ερείπια Πλύμουθ στην αυλή του. Στα πρώτα στάδια της ιστορίας τους, η γυναίκα μου ισχυριζόταν πως ο τύπος μάζευε αμάξια αντίκες. Αυτά ήταν τα λόγια της, αμάξια αντίκες. Αλλά ήταν απλώς σαράβαλα.

Όπως το έγραψε ο Κάρβερ: Τώρα πια που δεν δούλευε κανονικά στη βιομηχανία διαστημοπλοίων, περνούσε την ώρα του επισκευάζοντας διάφορα πράγματα. Είχα δει όμως το σπίτι του απ' έξω. Ένα χάλι και μισό, με κάθε λογής παλιοσυσκευές και εξαρτήματα, που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να πλύνουν, να μαγειρέψουν ή να παίξουν, όλα αυτά αραδιασμένα στο ανοιχτό γκαράζ και στο δρομάκι και στην μπροστινή του αυλή. Είχε ακόμα και κάτι σαραβαλιασμένα αυτοκίνητα που του άρεσε να τα σκαλίζει. Στα πρώτα χρόνια της σχέσης τους, η γυναίκα μου μου είπε ότι μάζευε αυτοκίνητα αντίκες. Έτσι μου είχε πει. Είχα δει μερικά από αυτά τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα μπροστά από το σπίτι του, περνώντας από εκεί με το δικό μου αμάξι, προσπαθώντας να δω ό,τι μπορούσα. Παλιά σαράβαλα του 50 και του 60 με σκισμένα καθίσματα.

11 comments:

  1. Ούτε νεκροί δεν βρίσκουμε ησυχία πια

    ReplyDelete
  2. Τελικά πάντα μια γυναίκα σε καταστρέφει..

    By the way o Carver είναι γνωστός για το minimalistic ύφος γραφής! Ειρωνικό..

    ReplyDelete
  3. Ινβίκτους ησυχία; τι είναι τούτο;

    Με μινιμαλιστικό ύφος του άφησε η γέρημη με τίποτε. του διπλασίασε τα διηγήματά του, σαν τα μούτρα της τα έκανε.

    ReplyDelete
  4. Η δουλειά του επιμελητή δεν είναι ακριβώς αυτή. Ούτε έχει πιο ισχυρό λόγο από του συγγραφέα ή όποιου έχει τα δικαιώματα. Τούτος ο Λι έγραψε άλλο πράμα βασικά. Από απορία και επαγγελματικό ενδιαφέρον, αυτός ήταν πάντα ο επιμελητήτης του Κάρβερ;

    ReplyDelete
  5. Στο εξωτερικό ο επιμελητής έχει ισχυρό λόγο. κυρίως σε ό,τι αφορά τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

    ο Γκόρντον πάντα ήταν ο επιμελητής του Κάρβερ. όλη του την επιτυχία την γνώρισε μαζί του.

    ReplyDelete
  6. Οκ... Άρα, αφού πέθανε ο συγγραφέας ηύρεν τζαι κάμνει.
    Στους πρωτοεμφανιζομένους, ναι.

    ReplyDelete
  7. εν έτσι που καταστρέφουνται καριέρες. ευτυχώς που επέθανε ο άνθρωπος δηλαδή γιατί ήταν να τραβά τα μαλλιά της τζιεφαλής του.

    Ο επιμελητής άλλαξε του τα φώτα όμως.

    ReplyDelete
  8. eides thn shiran xattan pou mas ekamen?

    ReplyDelete
  9. οποτε συμβουλη για συγγραφεις που πεθαινουν ενω ζουν οι συζυγοι τους
    προσεχτε την γυναικα που θα παντρευτειτε, μπορει να σας καταστρεψει μετα θανατον

    ReplyDelete
  10. είπε να μαζέψει ότι μαζευόταν ο επιμελητής! αυτό που δεν κατάλαβα... η γυναίκα του πίστευε ότι θα δικαίωνε τη φήμη του αν το δημοσίευε όπως το έγραψε ο άντρας της; ή απλά της τελείωσαν τα χρήματα;

    ReplyDelete
  11. Μιλούμεν όμως για 2 τελείως διαφορετικά κείμενα, με πολύ διαφορετικό στυλ γραφής. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό;

    ReplyDelete