Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πεις κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι να το πεις με τρόπο λες και καλαμπουρίζεις. Αυτό το διφορούμενο, τώρα το λέει στα αλήθεια ή κάνει πλάκα ύφος και στιλ σώζει την κατάσταση. Γιατί αφού είναι αστείο, ο άλλος δεν μπορεί να τα πάρει στην κράνα και από την άλλη περνάς το μήνυμα που θέλεις.
As simple as that. Θέλεις για παράδειγμα να πεις στην ενοχλητική συνάδελφο ότι τα ρούχα της κόρης της που φορεί είναι χάλια πάνω της. Δεν πας να της πεις μα τι είναι αυτά που φόρεσες, στην εφηβεία νομίζεις ότι είσαι; Όχιιιιιιιιιιιι. Παίρνεις ένα χαμογελαστό ύφος και της λες, έλα συ βρε θα ζήλευαν 16χρονες το ντύσιμό σου. Αν κόβει ο νους της θα πάρει αμέσως το νόημα. Αν όχι θα το πάρει ως κομπλιμέντο.
Δεν διάβαζα τις διακοπές Σοσύρ για το σημαίνον και το σημαινόμενο της γλωσσολογίας και μου ήρθε διάθεση για φιλοσοφία. Απλά σε μια από τις συγκεντρώσεις που βρέθηκα, ένα ζευγάρι γνωστών μου αντάλλασσε πυρά με αυτό ακριβώς τον διφορούμενο τρόπο. Εκείνος έλεγε ότι θα έπρεπε ο γάμος να ήταν σαν ένα δεκάχρονο συμβόλαιο που στο τέλος ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του και εκείνη του απαντούσε ότι έχουν δίκαιο όσοι λένε για τα εφτά χρόνια φαγούρας στον έγγαμο βίο.
Και τότε κατάλαβα πως όταν ακούμε ζευγάρια να λένε αστεία τάχα μου του στιλ «θα σε δώσω μέσα να πάρω άλλη», «τι ήθελα εγώ τις παντρειές» «πιο καλή μοναξιά», «σου χάρισα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και εσύ δεν το εκτίμησες», κατά βάθος το εννοούν απόλυτα αυτό που λένε. Το εννοούν ως εκεί που δεν πάει άλλο. Είναι βαρύ όπως και να το κάνουμε να λες σε κάποιον που υποτίθεται έχεις ορκιστεί να περάσεις τη ζωή σου μαζί του, ότι κουράστηκες, ότι βαρέθηκες ότι θα ήθελες να ήσουν κάπου αλλού ίσως και με κάποιον άλλο.
Υπό τύπου αστείου, λένε τις πιο πικρές αλήθειες. Αυτά που ίσως δεν θα τολμούσαν να πούνε στον άλλο κατάμουτρα, το λένε με το χαμόγελο στα χείλη. Το διφορούμενο, όπως θα έλεγε ο Κούντερα, κάνει θαύματα. Έλα εδώ μπουλούκε μου, λες στο έταιρο ήμισι που έχει πάρει κιλάκια τώρα τελευταία. Πώς να σε παρεξηγήσει; Μπουλούκο τον λες, δεν τον είπες δα και χοντρό.
Το αστείο, το τραγικό θα έλεγα της υπόθεσης, είναι ότι μπορεί να περάσουν και χρόνια, λέγοντας αλήθειες μέσω αστείων. Την αλήθεια είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς. Θέλει κότσια και θέλει δύναμη να μην κρύβεσαι πίσω από τις λέξεις. Τις λέξεις που οδηγούν σε πράξεις. Γιατί όταν θα πεις στον άλλο κατάμουτρα βαρέθηκα να ζω μαζί σου, το επόμενο βήμα είναι να κάνεις κάτι για αυτό. Με τα αστεία όμως τη βγάζεις στο απυρόβλητο.
Καλημέρα Μάνα και Χρόνια Πολλά!
ReplyDeleteΕίχα αυτή την συζήτηση πρόσφατα σε παρέα και συμφωνώ εν μέρη αλλά ακόμα και αν εννοείς αυτό που λές υπο μορφή αστείου δεν σημαίνει οτι you feel like that all the time.
Μπορεί κάποια στιγμή να σκεφτείς ναι οτι ενα την/τον δώσω μέσα να πιάσω άλλον (ειδικά άμαν είσαι εκνευρισμένος) αλλά εννά υπάρξουν και στιγμές που εν θα ισχυεί τούτο (hopefully most of the times!)
Και στην τελική μπορεί να εν καλύτερα να το εκφράσεις ως αστείο και να το προσπεράσεις παρά να το πείς κανονικά και να κάμει 3 μέρες να σου μιλήσει ο άλλος..
Συμφωνώ και 'γω ότι με τα αστεία μπορείς να πεις τις πιο μεγάλες αλήθειες. Βέβαια δεν τα "πιάνουν" όλοι, έτσι αν θέλεις να είσαι αποτελεσματικός πρέπει να πεις αυτό που θέλεις στα σοβαρά, με τρόπο ίσως...
ReplyDeleteΓλώσσα 'αστειεύουσα' αλήθεια λέει. Αν και σε μενα όπως κ να μου το πεις κατάκαρδα θα το πάρω.
ReplyDeleteΚαλή χρονιά. Το τραγούδι έχει κάποια σχέση με το θέμα του ποστ?
ReplyDeleteΡάνια ίσως να το πεις μια φορά μπορεί να είναι αστείο. αλλά όταν το ακούς και το ξανά ακούς από κάποια άτομα, πρέπει μάλλον να το εννοούν.
ReplyDeleteΔεν τα πιάνουν όλοι Patatoulis. είναι και κόσμος που απλά δεν θέλει να τα πιάσει
Αχ ρε Ανισσόροπη παράεισαι ευαίσθητη μου φαίνεσαι. δεν πρέπει να αφήνεις τους άλλους εύκολα να σε πληγώνουν.
Ίνα άσχετο τραγούδι. το άκουα το πρωί και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
ΑΣΤΕΙΑ χα χα...Τα έχω ακούσει κι εγώ, αλλά κι εγώ αστεία-αστεία άνοιξα διάπλατα την εξώπορτα για όποιου δεν αρέσει, με αποτέλεσμα όχι μόνο τέρμα η συζήτηση αλλά δεν ξαναεπαναληφθει.
ReplyDeleteΕυτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος καλή μου!
χμ....εχεις δικιο!
ReplyDeleteΟ blogger Κωνσταντινος Καντακουζηνός έγραψε μια μεγάλη σοφία...την οποια δεν το ξέρω, αν την διαβασε κάπου και την αναπαρήγαγε, αλλά σιγουρα κρύβει μεγάλο ζουμί μεσα της! Ελεγε λοιπον:
"Να τον φοβάστε έναν άνθρωπο με χιούμορ: αφού μπορεί να γελάσει με τα πάντα, μπορεί και να υπονομεύσει τα πάντα."
Κι έρχομαι και προσθέτω, ακόμη και με χιούμορ κάποιος να δείχνει μια δυσαρέσκειά του, δεν είναι και πολυ δύσκολο να τα βροντήξει όλα και να φύγει υπονομευοντας τα πίσω απο ενα χαμογελο!!!!
Και τι είναι καλύτερο άραγε μάνα? Να λες την αλήθεια κατάμουτρα και να πληγώσεις ίσως τον άλλον ή να την λες έμμεσα (υπό τύπον άστειου) και να την περνάς στο απυρόβλητο όπως λες εσύ?
ReplyDeleteΔεν καταλαβαίνω γιατί βαφτίζουμε χιούμορ τις ειρωνείες σε αμπαλάζ.
ReplyDeleteΚαταπιεσμένοι, δειλοί, σαχλοί...
Φιλιά πολλά!!!
σίγουρα το εννοούν αλλά και οι δύο αντιδρούν όπως τη συνάδελφο σου που το παίρνει σαν κομπλιμέντο έτσι απλά η κατάσταση συνεχίζετε μέχρι να σπάσει ένας από τους δύο!
ReplyDeleteκαι δεν είναι κρίμα να χάνονται τόσα χρόνια μέχρι να καταλάβει ο άλλος πως το αστείο δεν είναι και τόσο αστείο;
ReplyDeleteΕμένα, πάλι, γιατί οι γκόμενες μού τα λένε ΄λα κατάμουτρα;
ReplyDeleteΈχω ακούσει καμιά δεκαριά φορές όλη τη ... ζωολογία!
με ιδιαίτερη έφεση στα συμπαθή παχύδερμα...
Ego pali den eimai toso sigouri oti aftos pou dexetai tetoio humor to pairnei st asteia kai den pligonetai.
ReplyDeleteNomizo oti oloi katalavainoun ti ginetai, apla den xeroun pos na antidrasoun...
εν να διαφωνήσω μάνα. Μερικές φορές ένα αστείο τέτοιου τύπου είναι απλά αστείο. Σίγουρα σε μια πολύχρονη σχέση μερικές φορές κουράζεσαι αλλα truth is όσες φορές τζαι να αστιέψω το γαλανομάτικο ότι εν τζαιρός του η τζίνος ότι εν να με δόσει μέσα να πιάσει πλυντήριο (που εν τζαι πιο ψηλό:p) εν τον αλλάσσω με τίποτε! Απ'ότι φαίνεται ούτε και τζίνος:p
ReplyDelete