Tuesday, 18 January 2011

Λίστα βιβλίων



Τον σπόρο της ιδέας για μια βιβλιοπαρουσίαση τον έριξε η Ίνα. Όταν πήρα χαρτί και άρχισα να γράφω το top 20 κατάλαβα πως θα αδικήσω αρκετά βιβλία και είναι κρίμα. Είναι πολλά που μου άρεσαν, με εντυπωσίασαν, μου άφησαν κάτι και δεν τα θυμάμαι. Ήταν εποχές που διάβαζα με πολλή μανία. Πέρασε πολλή χαρτούρα από τα χέρια μου.

Είναι βιβλία που μου έκαναν εντύπωση και τα ξέχασα. Είναι άλλα που τα βλέπω στη βιβλιόθηκη μου και ακόμη λυπάμαι τα λεφτά που ξόδεψα. Αρκετά τα έχω διαβάσει δυο και τρεις φορές. Το ρεκόρ το έχει η Αβάστακτη Ελαφρότητα, πρέπει να ξεπέρασα τις δεκαπέντε.

Κάποτε ονειρευόμουνα μια μεγάλη βιβλιοθήκη που θα τα είχα όλα πάνω και θα τα καμάρωνα. Το ξεπέρασα το όνειρο αυτό. Ήταν καθαρή ματαιοδοξία. Τις γνώσεις τις κουβαλάμε μέσα μας. Τις μοιραζόμαστε, δεν τις στοιβάζουμε σε ράφια.

Έχω χάσει επίσης αρκετά. Δάνεισα και δεν μου τα επέστρεψαν. Με ενοχλούσε η φάση. Τώρα δανείζω σε λίγους και εκλεκτούς. Ακόμη και να μην μου τα επιστρέψουν δεν με πειράζει. Είναι πολύ γλυκό να βρίσκω που και που κανένα βιβλίο μου, στο ράφι μιας φίλης που αγαπώ. Είναι σαν να της έχω αφήσει κάτι από μένα. Και για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να επιστρέψω ένα του Χάμπερμας στη συγκάτοικό μου. Θέλω να έχω κάτι δικό της στη βιβλιοθήκη μου.

Θέλω να κάνω μια λίστα με αγαπημένα βιβλία, αλλά ας την κάνουμε μαζί. Εννοείται ότι Κοελο-Μπουσκαλοβιβλία δεν έχουν χώρο στη λίστα.

Κάνω την αρχή
1. Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι, Μίλαν Κούντερα
2. Ιστορία αγάπης και σκότους, Αμός Οζ
3. Η ζωή του Πι, Γιαν Μάρτελ

Και ήδη νιώθω τύψεις για αυτά που άφησα εκτός. Όταν ήμασταν ορφανοί, Καζούο Ισιγκούρο, Νότια συνόρων δυτικά του ήλιου, Χαρούκι Μουρακάμι, Η πλατφόρμα, Μισέλ Ουελμπέκ, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, Η Αθανασία και το Αστείο του Μίλαν Κούντερα. Και άλλα πολλά...

26 comments:

  1. mana mou reeeeeeeeeeeee...και εγώ έχω κάτι με τα βιβλία μου. σταμάτησα να δανείζω εδώ και καιρό.

    ReplyDelete
  2. επίσης το τηλέφωνο μου εχάλασε, βλέπε σχετικό ποστ, και έχασα το τηλ σου. στείλε μου μήνυμα.

    ReplyDelete
  3. τοσα βιβλια αδιαβαστα με περιμενουν
    ολο αγοραζω να δουμε ποτε θα τα διαβασω

    ReplyDelete
  4. Παιδιά τις προτιμήσεις σας δεν βλέπω. Άσωτε τέλειωσα το Χαστούκι. υπέροχο βιβλίο.

    ReplyDelete
  5. Απουσιάζουν κλασικά (ή έστω παλαιότερα) ή είναι ιδέα μου; Π.χ. Μόμπυ Ντικ του Μέλβιλ και Υπνοβάτες του Μπροχ (εντάξει, ξεπερνούν το χιλιάρικο σελίδων, αλλά είναι αξεπέραστα)

    ReplyDelete
  6. Excellent topic αρέσκει μου πολλά. Εγω εξακολουθώ να θέλω την βιβλιοθήκη! Τον αδικείς τον Coehlo..ναι I also agree οτι εν overrated και πολλά που τα βιβλία του ούτε εμένα μου αρέσκουν..αλλά στον Αλχημηστή έγραψε μερικά που τα αγαπημένα μου quotes.

    Εν δύσκολο το narrow την λίστα με τα αγαπημένα μου. Εγώ είμαι μεγάλη fan των κλασσικών..Charles Dickens, Shakespeare, Weathering Heights, Pride and Prejudice etc etc, αλλά θα βάλω και μερικά (σχετικά) πιο πρόσφατα!

    1. Silmarillion (Tolkien)και το Lord of the rings φυσικά
    2. To kill a mocking bird (Harper Lee)
    3. Animal Farm (Orwell)
    4. The God of small things (Arundhati Roy)
    5. The catcher in the rye (Sallinger)

    ReplyDelete
  7. Κραυγή για το αύριο της Μπέρρυ Ναχμία

    ReplyDelete
  8. O Θεός των μικρών πραγμάτων όντως...

    Ινβίκτους άλλες φορές σου ζητούν ένα γράφεις τρία, σήμερα σου ζητήσαμε τρία έγραψες ένα;

    ReplyDelete
  9. Διαβάζω όποτε μπορώ, όχι όσο θα ήθελα όμως, τελευταίως ξεχώρησα το "νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα" (όταν έχει κάτι λισαβονα, το ερωτεύομαι αμέσως). Άλλο που μου έμεινε από όσα διάβασα τελευταίως είναι το "μια γυναίκα στο Βερολίνο" (λίγο σκληρό αλλά πολύ ενδιαφέρον), ενώ μου αρέσει και ο Ιρβιν Γιάλομ (να βάλω "το ντιβάνι" αλλά και άλλα. Για το θέμα του Κοελο συμφωνώ με τη Ράνια.

    ReplyDelete
  10. Α μόνο 3 έρπεπε να γράψουμε?..oh well τι 3 τι 5!:)

    ReplyDelete
  11. Συνήθως τα βιβλία που διαβάζω είναι είτε από τη συλλογή του James Patterson (αγαπημένος συγγραφέας) ή business-books.

    Η λίστα μου:
    1. Ποτέ χωρίς την κόρη μου
    2. Super Crunchers
    3. James Patterson collection

    ReplyDelete
  12. έψαχνα κάποιον να συζητήσω το Ποτέ χωρίς την κόρη μου. μόλις το διάβασα μου άρεσε. το βρήκα πολύ δυνατή ιστορία. και μετά με εκνεύρισε και άρχισα να βρίσκω τις απόψεις της μάνας ρατσιστικές. εντάξει τις βρίσκω χίλια δίκια της γυναίκας, στο κάτω κάτω δεν είναι λίγο αυτό που έζησε. αλλά μουσουλμάνο πήγε και παντρέυτηκε. κάποιον που η θρησκεία του δίνει κάθε δικαίωμα στα παιδιά. έτσι είναι το ισλάμ. είτε σου αρέσει είτε όχι. και μετά τους κατηγορούσε και από πάνω, εννοώ τους μουσουλμάνους.

    ReplyDelete
  13. 1. Aσκητική-Ν.Καζαντζάκης
    2. Ο δήμιος του έρωτα και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας- Ίρβιν Γιάλομ
    3. Πώς έγινα βλάκας-Paz Martin

    αυτά μου έρχονται στο μυαλό από την πρώτη

    ReplyDelete
  14. Τι εννοείς? I am not sure I follow..επαντρεύτηκεν τον τύπο, έκαμαν την κόρη και είπε της να παν για διακοπές στο Ιράν και μετά αποφάσισε οτι εν θα παν ποττέ πίσω. I understand οτι επήεν willingly και οτι θα έπρεπε να ξέρει το mentality και το culture αλλά βρίσκεις την ρατσίστρια με ποιό τρόπο? She is just describing (οκ οχι με τα καλύτερα λόγια για τους Ιρανούς) αυτά που έζησε..
    Αν περιγράφεις μια κακή εμπειρία που έχεις με οτιδήποτε κάμνει σε αυτόματα ρατσίστρια?

    ReplyDelete
  15. Ράνια δεν είπα ότι είναι ρατσίστρια. τα λόγια της όμως έχουν μια ρατσιστική χρειά. μιλούσε με πολύ περιφρονητικό τρόπο για τους ιρακινούς, για τον πολιτισμό τους, τα έθιμά τους.
    Θυμάμαι μια ατάκα της: "Δεν πρόκειται να αφήσω την κόρη μου να γίνει ένα ιρανάκι". αυτό μου έκανε πολύ εντύπωση. στο κάτω κάτω ιρανός ήταν ο πατέρας.

    και επιμένω στο ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. εγώ δεν θα παντρευόμουν ποτέ ένα μουσουλμάνο. όχι μόνο για λόγους θρησκείας, αυτό το αφήνω. αλλά ποτέ κάποιον που η θρησκεία του (και τις περισσότερες φορές και κρατική νομοθεσία) του δίνει δικαιώματα πάνω στα παιδιά μου. είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά.

    ReplyDelete
  16. Για να είμαι ειλικρινής πάνε και 12 χρόνια από τότε που το διάβασα και δεν θυμάμαι αν οι απόψεις της μάνας ήταν ρατσιστικές.
    Βασικά εξαρτάται σε τι state of mind θα διαβάσεις το βιβλίο. Αν το ξαναδιαβάσω τώρα και δω τα γεγονότα με την οπτική γωνία που τα βλέπεις εσύ ίσως να θεωρήσω τις απόψεις τις ρατσιστικές.
    Στο κάτω κάτω όλοι είμαστε ρατσιστές έστω και λίγο έστω και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε:)

    ReplyDelete
  17. Mana ok I see you point αλλά δεν την αδικώ που μιλά έτσι considering πόσα έπαθε για να γλυτώσει με την κόρη της. Απλά I see it from the point of a mother trying to provide the best για το μωρό της που clearly εν ήταν το καλύτερο περιβάλλον εκεί. Sometimes you don't know what you are getting into και απο αυτή την άποψη θα συμφωνήσω οτι ήταν ρατσιστικό προς τους Ιρανούς.

    Συμφωνώ για το γάμο και οχι μόνο επειδή έχει δικαιώματα πάνω στα παιδιά αλλά και πάνω στην γυναίκα του. I think there's a huge gap στην κουλτούρα που εν πολλά δύσκολο να μην γίνει πρόβλημα..

    ReplyDelete
  18. Λατρεύω τα βιβλία, παιδιόθεν, και η βιβλιοθήκη θα πέσει να μας εκδικηθεί καμιά ώρα... Τελευταία αποφάσισα το οικο-λογικότερο/-νομικότερο όσα δεν θέλω οπωσδήποτε να τα έχω στη βιβλιοθήκη, να τα δανείζομαι από φίλες (ανταλλάσουμε με συγκεκριμένες φίλες που ξέρουμε πως θα τα ξαναπάρουμε πίσω και σε άριστη κατάσταση...) ή από τη δημοτική βιβλιοθήκη.
    Λίστα... δύσκολο! Θα γράψω όσα κατάφεραν να με αγγίξουν περισσότερο σε δεδομένες στιγμές...
    1. Μπορίς Βιάν - Ο αφρός των ημερών
    2. Εύα Ομηρόλη - Οι Οδοιπόροι της καρδιάς
    3. Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης - Ισμαήλ και Ρόζα
    4.Ζυράννα Ζατέλη - Με το παράξενο όνομα ΡΑΜΑΝΘΙΣ ΕΡΕΒΟΥΣ
    Τέσσερα τελικά... πολλοί οι αγαπημένοι που μένουν απ' έξω! Α, στο καλό!

    ReplyDelete
  19. Να μην λείψουν και τα "κλασικά" βιβλία του Μπουκόβσκι "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές" και "Ιστορίες ενός πορνόγερου"!

    ReplyDelete
  20. Πες πες για τον Μπουσκόβσκι με έκανες να θέλω να τον διαβάσω.

    ReplyDelete
  21. Έλληνες συγγραφείς εν έσιει η λίστα σου Μάνα?

    ReplyDelete
  22. 1. Όλα τα ονόματα - Ζοζέ Σαραμάγκου
    2. Μικρά Αγγλία - Ιωάννα Καρυστιάνη
    3. Η εφεύρεση του Μορέλ - Αντόνιο Κάσαρες

    ReplyDelete
  23. Joy θίγεις ένα μεγάλο θέμα. αγαπώ τους "κλασσικούς" έλληνες. Καζαντζάκη, Καραγάτση... από τους νεώτερους δεν βρήκα κανένα να με συγκινήσει.

    επίσης ξέχασα Middlesex του Τζέφρι Ευγενίδη, και πως μπόρεσα Αμερικανικό Ειδύλλιο, Παντρεύτηκα ένα κομμουνιστή του Φίλιπ Ροθ. Περί τυφλότητας του Σαραμάνγκου (θενξ ποδηλάτη)

    ReplyDelete
  24. Από τους σύγχρονους Έλληνες εγώ ξεχώρισα τον Γιώργο Πολυράκη γιατί τα βιβλία του έχουν μέσα πολλά ιστορικά γεγονότα και νιώθω ότι μου προσφέρουν γνώσεις χωρίς να με κουράζει.
    Επίσης Καζαντζάκης χωρίς συζήτηση, ειδικά ο Καπετάν Μιχάλης έλιωσε από τις φορές που το διάβασα.

    ReplyDelete
  25. Βιβλία, εκτός στα παιδιά μου δεν δανείζω, προτιμώ να το χαρίσω παρά να μην ξαναδώ το δανεικό η να το παραλάβω σε αθλία κατάσταση. Όσο για τους μουσουλμάνους.... εδώ που ζω κι είμαστε όλες οι φυλές ανακατεμένες ακούμε πολλά, άλλα βλέπουμε και πολλά με τους μουσουλμάνους που ακολουθούν την κουλτούρα τους οι οποίοι είναι ικανοί να θυσιάσουν την ζωή των παιδιών τους για τον αλαχ η για όποιον θεό τους το επιτρέπει. Έλεος!! τι θεός είναι αυτός που δέχεται τέτοιες δολοφονίες, δεν μπορώ να τους καταλάβω, μα τόση πλύση εγκεφάλου έχουν?

    ReplyDelete
  26. Ουφ. Πρέπει να ξαναρχίσω να διαβάζω.

    ReplyDelete