Έχουμε την τάση να κοιτάζουμε το παρελθόν απολογητικά. Κυρίως για πράγματα που δεν μας βγήκαν όπως θα τα θέλαμε. Να κουνάμε το κεφάλι και να σκεφτόμαστε στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη.
Χαίρω πολύ. Piece of cake να ξέρουμε τι θα είχε συμβεί και να παίρνουμε τις πιο καλές αποφάσεις. Ούτε ρίσκο, ούτε προβληματισμός, ούτε τίποτε. Είναι όπως όταν θέλεις να πας εκδρομή, κοιτάζεις το Accu Weather ξέρεις τι καιρό θα κάνει και προσαρμόζεσαι ανάλογα.
Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη. Και όχι μόνο είναι απρόβλεπτη, είναι και περίπλοκη. Παίρνουμε αποφάσεις για το σήμερα και με αυτές καθορίζουμε το αύριο. Ένα θολό πράμα. Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά και διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα. Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον; Ρωτήστε για παράδειγμα αυτούς που σπούδασαν ασυρματιστές. Περιζήτοι. Ώσπου ήρθε μια μέρα το GPS, οι δορυφόροι και τα κινητά και επάγγελμα πάπαλα.
Τα θέλω μας, τα αγαπώ μας, τα γούστα και τα καπέλα μας αλλάζουν κάθε μέρα. Όπως τα κύτταρα μας. Δεν είμαστε ο ίδιος άνθρωπος που γεννηθήκαμε, ούτε σωματικά, ούτε πνευματικά, ούτε συναισθηματικά. Αγαπάς για παράδειγμα τα μαθηματικά. Πας να τα σπουδάσεις, ξεκινάς με ενθουσιασμό. Στην πορεία εξακολουθείς να αγαπάς τα μαθηματικά, αλλά δεν θέλεις να ασχοληθείς άλλο μαζί τους. Είναι αποτυχία να τα παρατήσεις στη μέση; Είναι λάθος να ανακαλύψεις ότι υπάρχει κάτι άλλο που σε γεμίζει;
Κοιτάζουμε αποφάσεις που πήραμε και ευχόμαστε τα πράγματα είχαν πάει αλλιώς. Αυτές οι αποφάσεις ήταν ίσως το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, υπό τις περιστάσεις. Ας δώσουμε πίστωση σε αυτά που κάναμε. Και ας τα δούμε με αγάπη και όχι με κατάκριση.
Βεβαίως και να μην από ενοχοποιούμε κάθε μαλακία που κάναμε και σκεφτήκαμε. Βεβαίως και να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε. Αλλά δεν αξίζει να είμαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό μας. Κυρίως με τον εαυτό μας των 17, 18, των 20 μας χρόνων. Τότε βλέπαμε τον κόσμο αλλιώς. Τότε ήμασταν αλλιώς.
Δεν λέω πως αν ήμουν τώρα 18 θα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανα τότε. Άλλο είναι να είσαι 18 στη δεκαετία του ’90 και άλλο στη δεκαετία του ’00. Εμείς δεν είχαμε ίντερνετ, δεν είχαμε κινητά. Κανένας στην παρέα δεν είχε αυτοκίνητο. Σχεδόν κανένας στην παρέα δεν είχε κάνει σεξ. Και κανένας δεν είχε κάνει ναρκωτικά.
Ήμασταν ξέγνοιαστοι και είχαμε μια σιγουριά απίστευτη. Θα αλλάζαμε τον κόσμο. Δεν το κάναμε. Πειράζει;
Υγ 1. Το έχω βάλει ξανά το τραγούδι ή μου φαίνεται;
Yγ2. Ευχαριστώ την Ίνα για την έμπνευση αυτού του post.
Ούτε εμείς αλλάξαμε τον κόσμο αν και έτσι λέγαμε... προσπαθούμε τουλάχιστον να μην τα κάνουμε χειρότερα.
ReplyDeleteΝομίζω όλοι σε αυτή την ηλικία είναι το ίδιο ξέγνοιαστοι και σίγουροι..έχει να κάμει πιο πολλά με την φάση που είσαι όχι τα conditions που περιγράφεις. I was 18 in the '00s. Και νομίζω αυτή η σιγουριά πηγάζει απο το ότι έχεις όλη την ζωή μπροστά σου και δεν σε νοιάζει να κάνεις λάθη αφού έχεις τον χρόνο to make them right. Απλά οι 18ρήδες πλέον είναι πιο υποψιασμένοι για τα πάντα και ξέρουν πιο πολλά πράματα και περιμένουν πιο πολλά και θέλουν να τα ζήσουν όλα.
ReplyDeleteI sometimes wonder..πως μπορεί κάποιος να είναι φοιτητής χωρίς κινητό και χωρίς internet!!
μανα νομιζω πως σημερα "εσκισες" με αυτη σου την αναρτηση! προσκυνω!!
ReplyDeleteΚαι τελικά αποδεικνύεται πως καλά έκανα και δεν σπούδασα μαθηματικά. παίδες 18 ήμουν τη δεκαετία του '90 χαχαχαχα.
ReplyDeleteχχαχαχαχαχαχαχα
ReplyDeleteετσι..... ;)
Ωραίο το τραγούδι... Εξακολουθώ να πιστεύω πως, άν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με αγάπη, αφήνοντας στην άκρη τον εγωϊσμό μας, θα τον αλλάξουμε τον κόσμο!...
ReplyDeleteΊσως, κάποτε, κι εγώ ξυπνήσω...(μα νομίζω πως αν συνειδητοποιήσω πως δεν τα καταφέρνω να κάνω έστω κι ενα άνθρωπο να δεί με τα δικά μου μάτια, θα πηδήξω απ' το μπαλκόνι!...)
Oh δαμέ αφήνει με να μπω! Εννα κάτσω, φέρε τζιαι ένα φραπέ να πίνουμε..
ReplyDeleteΕγώ το 90 ήμουν αγέννητη :p
ε όχι και από το μπαλκόνι. είπαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, όχι να πεθάνουμε κιόλας για αυτόν Ευαγγελία.
ReplyDeleteΤζαι την κόρη που γιορτάζει πότε είπαμε ότι την έκαμες Αχάπαρη ντίαρ;
εν κόρη μου που άλλη μάμα :p
ReplyDeleteτο φραπέ εν το θωρώ κόμα
Σκέττο μαύρο το φραπέ μου εμένα. Θενξ.
ReplyDelete* εν σκέπω τίποτε. Εν σκέτο το φραπέ πάντως...
ReplyDeleteΦραπε; Φραπεεεεεεεεεεεεεεεε; δαμέ μόνο φρέντο εσπρέσο κάμνουμε.
ReplyDeleteΕ πες το ντε! Το δικό μου σε ποτήρι versace παρακαλώ. Μιας και βρέθηκα τυχαία στο event σας, ας πιο κάτι πριν πάω στη δεξίωση του κύριου Πρέσβη (που μας κακομαθαίνει με τα σοκολατάκια του μακαρίτη του Ferrero)
ReplyDelete@invictus: j sto frape symfwnoume syn-blogger.
ReplyDelete@Mana: to freddo-espresso apla evarh8hka to. epishs 8elw kafe kypriako j damesa oute brikkia en eshei.
Y.G: allo ena post se blog gia ton xrono. H h bloggosfaira "ypar3iazetai" teleutaia....
Πολύ καλό τραγούδι και όσα έγραψες...
ReplyDeleteΚαι όπως είχα ακούσει και σε μια σειρά που μου αρέσει πολύ (δε λέω ποια, γιατί θέλω να έχει κύρος αυτό που θα πω), "our life is our mistakes".
Βαλεντίνα έφτασε το φρέντο εσπρέσο σε ποτήρι Versace. ες ε ματερ οφ φακτ μόνο που τούτα έχουμε.
ReplyDeleteEvroskarseras έτσι για να δεις ίντα υψηλού επιπέδου μπλοκόσφαιρα είμαστε. να σου πέψουμε μπρίκι τζαι καφέ του λαϊκού. εκτός αν πίνεις του Χαραλάμπους δώκε παραγγελία.
Σκουλουκούι υποψιάζομαι θωρείς Brothers and Sisters.
εν μούφα η πιο πάνω βαλεντίνα - πάντως εν είμαι εγώ!
ReplyDeleteμάνα τζι εγώ διαφωνώ να κρίνουμε το παρελθόν εκ των υστέρων, με δεδομένα του παρόντος, τότε τζείνα ήταν τα δεδομένα μας τζαι τζείνες οι επιλογές μας, αν μας εξαναστέλλαν στο παρελθόν μάλλον τα ίδια λάθη θα εκάμναμεν
γι αυτόν νευριάζω άμαν λαλούν ότι έκαμεν τα θάλασσες ο μακάριος (άσχετο)
i-μωρή που θα με πεις και μούφα! Λαϊκιά!
ReplyDeleteΑστα αστεία κόρη Neerie. πόθεν ως τα πόθεν να αμφισβητείς τη Βαλεντίνα; Άτε Βαλεντίνα μου δείξε της τα Dior που φορείς να κρύψει.
ReplyDeleteπφφφφ! Dior φορώ όταν ξεσκονίζει η κοπέλα.
ReplyDeleteΛίγο φουαγκρά υπάρχει; Έτσι, ξεροσφύρι θα τη βγάλουμε;
πολλές απαιτήσεις επέσαν Βαλεντίνα τζαι εν μου αρέσκει.
ReplyDeletehrta twra na pw... to sxolio mou epiennen gia post tziai etsi evala to potzei
ReplyDeleteΑπορία πρώτη: Ο Κυπριακός καφές τί διαφορά έχει απο τον ελληνικό;
ReplyDeleteΑπορία δεύτερη: Δεν κατάλαβες οτι τον κόσμο τον αλλάξαμε; (γέρνει λίγο προς τα κεί που τον φέραμε, αλλά πού θα πάει, θα σιάσει!)
καμία διαφορά δεν έχει alexnder, κυπριακός ελληνικός τούρκικος όλοι είναι απομίμηση του αραβικού :)
ReplyDeleteνέα προοπτική αυτή. όντως τον αλλάξαμε τον κόσμο τον κάναμε λίγο πιο ζαβό.
βαλεντίνα τωρά που σε έκοψα, εσύ παραγγέλλεις ρούχα που το ίντερνετ?
ReplyDelete