Wednesday 8 June 2011

Αρχιεπισκοπικές απολύσεις



Μακαριότατε,

Επειδή ώσπου να τα τινάξετε, δεν μπορεί κανένας να σας κουνήσει από τη θέση σας, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να δείχνετε τόση αναισθησία για το θέμα των εργαζομένων στην ΚΕΟ.

Η ΚΕΟ είναι μια εταιρεία που χρονολογείται. Σαφώς τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν τώρα. Για να φτάσουμε στο σημείο να λέτε ότι πάει για κλείσιμο, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μην μου πείτε ότι ο κόσμος σταμάτησε να πίνει μπύρες. Μπορεί να κόπηκαν πολλά έξοδα λόγω κρίσης, αλλά η μπύρα είναι μπύρα.

Μιλάτε για υπερπρονόμια εργαζομένων. Επειδή όταν γίνονται απολύσεις, ο πιο εύκολος τρόπος για να σταματήσουν οι αντιδράσεις είναι να τα ρίχνουμε σε αυτούς που έχουν πολλά προνόμια, μήπως θα ήταν εύκολο να τα αναφέρετε, έτσι να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι; Είναι υπερπρονόμιο κάποιος που εργάζεται σε μια εταιρεία χρόνια, να έχει ένα ικανοποιητικό μισθό;

Καταλογίζετε ευθύνες στους εργαζομένους. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ευθύνες που ζητούσαν ψηλούς μισθούς και προνόμια. Αυτοί που τα έδιναν, δεν έχουν; Αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις τι γίνεται; Εδώ Μακαριότατε να σας υπενθυμίσω πως η εμπλοκή σας με την εταιρεία κρατάει χρόνια. Μπορεί μετά το 8%, που πήρατε να γίνατε Αρχιεπίσκοπος, αλλά μην ξεχνάτε ότι κρατούσατε τα ηνία της Εκκλησίας πολύ πιο πριν. Έτσι, λέω μήπως, λέω μήπως έχετε και εσείς ευθύνες για το κατάντημα της εταιρείας;

Ξέρετε τι σημαίνει να βρεθεί όλος αυτός ο κόσμος στο δρόμο; Ξέρετε τι σημαίνει για τόσες οικογένειες να χάσουν το εισόδημά τους; Κυρίως αυτή την εποχή, που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται. Λέτε αν δεν είναι τώρα, θα μπει λουκέτο σε τρία χρόνια. Ας είναι σε τρία χρόνια, έστω και με ζημιά. Ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα σε τρία χρόνια. Ίσως εξαιτίας της κρίσης να το ρίξουμε όλοι στο ποτό, οι πωλήσεις μπύρας να πολλαπλασιαστούν και να μην χρειαστεί να κλείσει η ΚΕΟ.

Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα, είπε ο Χριστός. Μίλησε για αγάπη και θυσίες. Θυμάστε τα λόγια του ή τα έχετε ξεχάσει μέσα στην τρεχάλα των επιχειρήσεων και των παρεμβάσεων που κάνετε στην πολιτική; Όποιος λειτουρκά σε δκυο εκκλησιές της μιας γελά της, λέει μια παροιμία και χωρίς να θέλω να σας κρίνω ή να σας κατακρίνω, μου φαίνεται ότι αφήσατε πίσω σας τα πιο σημαντικά.

Και για να εξηγούμαι, το θέμα δεν είναι, όπως έχουν πει, γιατί δεν βάλατε κάποιον διευθυντή να κάμει τις απολύσεις και βγήκατε στα κανάλια, διαλαλώντας τις απολύσεις. Το θέμα είναι αν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να μην υπάρξουν απολύσεις.

Αυτά Μακαριότατε. Πάω να κάμω κανένα καφέ. Αν ήταν απόγευμα θα έπινα καμιά μπύρα, μπας και βοηθήσω λίγο την κατάσταση.

22 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Απλά για να καταλάβουν κι αυτοί που δεν ξέρουν τί εστί Εκκλησία της Κύπρου:

    Γνωστή για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες η Εκκλησία της Κύπρου, δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση. Στο επίκεντρο της σημερινής Ιεράς Συνόδου βρέθηκαν τα οικονομικά της Εκκλησίας στα οποία σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, υπάρχει ύφεση αφού οι εισπράξεις της από την περιουσία της είναι μειωμένες.

    "Ξέρετε", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "ότι έχουμε μετοχές τραπεζών, αλλά αυτή τη στιγμή οι τράπεζες ιδίως η Ελληνική που έχουμε τον όγκο των μετοχών, δεν έδωσε μέρισμα φέτος , είναι μειωμένα τα έσοδα, τα ξενοδοχεία που επίσης η Εκκλησία έχει επενδύσει αρκετά μέχρι τώρα δεν πήγαιναν καλά, φέτος πηγαίνουν καλύτερα και ευελπιστούμε ότι ένα μέρος των εισοδημάτων που έχουμε χάσει ίσως το προσφέρουν τα ξενοδοχεία".

    Ερωτηθείς εάν η Εκκλησία μετρά ζημιές ή μειωμένα κέρδη, απάντησε ότι μετρά ασφαλώς, μειωμένα κέρδη, αλλά, σημείωσε, η Εκκλησία για να ζήσει, θέλει από τις επενδύσεις να παίρνει το εισόδημά της γιατί δουλεύει σε πάρα πολλούς τομείς και θέλει να συνεχίσει να δουλεύει.
    Όπως είπε, δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός η Εκκλησία, είναι και φιλανθρωπικός και κοινωνικός , και εθνικός και ασφαλώς θέλει σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα να προσφέρει.



    Όχι ζημιές...μειωμένα κέρδη...
    Την καλύτερη ατάκα την διάβασα πρόσφατα (δε θυμάμαι που) και λέει ότι το 8% βγάζει ΚΑΙ Αρχιεπίσκοπο ΚΑΙ πρόεδρο της Βουλής. Μόνο στην Κύπρο βέβαια...

    ReplyDelete
  3. Όποιος λειτουρκά πολλές εκκλησιές γελά τες ούλλες!!

    Τουλάχιστον η απάντηση του αναφορικά με τα κέρδη ήταν αληθινή σε αντίθεση με αυτή που ανακοινώνουν οι πιό πολλές εταιρείες. Δεν έχουν στην "εταιρεία εκκλησία" ζημιές αλλά μειωμένα κέρδη.

    ReplyDelete
  4. Χωρίς να θέλω να γίνομαι απόλυτη που ακριβώς φαίνεται ο φιλανθρωπικός και κοινωνικός χαρακτήρας της εκκλησίας της Κύπρου? Εκτός αν κοινωνικό έργο αποτελεί το οτι κάμνει ενα συσσίτιο στο Μετόχι του Κύκκου.

    Παίζει καλύτερα που ceo multinational εταιρείας ο αρχιεπίσκοπος. Μου είναι τόσο αντιπαθής που μόλις τον δώ στις ειδήσεις αλλάσω κανάλι. Μειωμένα κέρδη my ass..οι επενδύσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εκκλησίας εν οι πιο μεγάλες μες την Κύπρο.

    p.s εγώ οτι μπορώ κάμνω..αλλά εγώ μόνο carlsberg πίνω. την keo ούτε ζωγραφιστή.

    ReplyDelete
  5. Ινβίκτους στα υπόψη πως η Εκκλησία δεν πληρώνει επίσης φόρους.

    ReplyDelete
  6. Don't get me started with the Church of Cyprus!
    Αρέσκει μου που η Εκκλησία με τα billions κάθε Κυριακή γυρίζει δίσκο στες εκκλησίες για να μαζέψει λεφτά που τες κοτζιάκαρες "δια την ανέγερσιν ιερού ναού..." κλπ

    Πριν μερικά χρόνια εβρέθηκα με έναν πρώην συμφοιτητή ο οποίος ήταν τότε (εν ξέρω αν είναι ακόμα) υπάλληλος της Αρχιεπιστκοπής (διότι και η Αρχιεπιστκοπή χρειάζεται το ΙΤ department της). Το τί μου είπε ότι υπάρχει/γίνεται τζιμέσα δεν λέγεται...

    ReplyDelete
  7. Κι έτσι όλοι πια μπορεί να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει Θεός, γιατί αν υπήρχε δε θα επέτρεπε ποτέ ο αντιπρόσωπος του στη γη να είναι αυτός ο επικίνδυνος και τόσο κακός άνθρωπος.

    ReplyDelete
  8. Ανισσόροπη δεν πιστεύω ότι ο Θεός έχει να κάμει τίποτα με αυτούς που μόνοι τους αποκαλούνται εκπρόσωποί του. άλλωστε δεν τους ζήτησε να τον εκπροσωπούν.

    ReplyDelete
  9. εκτελεστης δημοκρατοφασιστων8 June 2011 at 11:51

    ερωτηση οταν μια εταιρεια απο χρονια δεν παει καλα και οι υπαλληλοι συνεχιζουν ν παιρνουν χιλιαδες σε μισθο και αλλα ωφεληματα αυτο δεν ειναι μεγαλοψυχια?2.ο αρχιεπισκοπος δεν ειναι ιδιοκτητης της εταιρειας.η εκκλησια εχει ενα ποσσοτο του 22 στα εκατο περιπου.εχει απλα λογο στην διοικηση.3.ποιοι ειναι οι μεγαλο μετοχοι της εταιρειας και γιατι αυτους ολοι οι κομμουνιστες δεν τους κανετε κριτικη?μηπως ειναι κανενας μεγαλοαριστερος?εδω και δεκαδες ετη ο κρατικος εργολαβος δεν βαζει κοινωνικες ασφαλισεις στον κοσμο που του δουλευει και μαλιστα εργοδοτει τον πιο φτηνο εργατη.τον ελληνα τον εκδιωκει.αυτος που εινα ο θεος του ακελ γιατι δεν δεχεται κριτικη?μην κρινετε γιατι συντομα ολοι αριστεροι θα κριθειτε σε λαικα δικαστηρια εξω απο το αιματοβαμμενο προεδρικο

    ReplyDelete
  10. Η εκκλησία μας. Ναι. Πανέμορφη. Άκουσα τον προχτές που εμίλαν σε ένα ραδιοσταθμό για την KEO τζαι παρολλίγο να κάμω εμετό πάστο κκίπορτ (ούτε μένα μ'αρέσκει η ΚΕΟ, πρήσκεσαι ρε κουμπάρε, η κασπερκ εν κλασεις ανώττερη). Τι να του πείς έτσι αθρώπου. Τζαι επίσης στο μαίλ που του έπεπσα για το ι-πατ 2 ακόμα ν'απαντήσει.

    ReplyDelete
  11. Αν θέλεις να δείξεις πως έσιεις μειωμένα κέρδη σαν εταιρεία εν το πιο εύκολο πράμα. Ειδικά αν έσιεις να κάμεις με τουρισμό. Όταν έσιεις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία) τζαι σε ζυθοποιείο (που οι πωλήσεις μπύρων εν αυξημένες καλοτζαίρι), εννοείται πως αν παρουσιάσεις τα κέρδη σου πριν το καλοτζαίρι, εννάν μειωμένα.
    Εν έσιει να κάμει με "δεξιούς" τζαι "αριστερούς" το θέμα. Στο κάτω-κάτω, εν έσιει έτσι πράμα στη Δύση, τζαι ειδικά στην Κύπρο. Εν ζήτημα εργοδοτών τζαι εργαζόμενων τζαι πως οι πρώτοι πιππιλλούν την "κρίση" για να απολύσουν κόσμο.

    ReplyDelete
  12. Μη κακό σου γιέ μου.

    ReplyDelete
  13. Μάνα, εν έχω κόσμια λόγια για τον κύριο ή για την μπίζνα του για αυτό εν θα πω τίποτε. Αυτό το σχόλιο απλά για να πω ότι συμφωνώ μαζί σου.

    ReplyDelete
  14. Και κάτι άλλο...

    Όταν θα απολύονταν υπαλλήλοι της Γιουροσύπρια ο Ττόμης έσχιζε τα ιμάτια του (για να μεν πω τον κώλο του τζαι παρεξηγηθούμεν) γιατί "εννα μείνουν τόσες οικογένειες στο δρόμο..." κλπ κλπ
    Τωρά ήρτεν πόσσω του!

    ReplyDelete
  15. από απολυμένο ως απολυμένο έσσιει διαφορά.

    ReplyDelete
  16. Αχ Μάνα, όχι μόνο στην Κύπρο και της Ελλάδος τα ίδια χάλια από τους τράγους! Είχαν ανέκαθεν μεγαλη δύναμη και καμία πολιτική δεν τους την παίρνει πίσω, γιατί κι αυτοί ίσως με άλλους τρόπους, κάτι θα τρώνε.

    ReplyDelete
  17. Pantos tou traoullou paei tou gia CEO...

    ReplyDelete
  18. ΣΥΜΦΩΝΩ ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΜΟΛΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΔΕΣ ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ.ΑΣΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ.ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΕΛΙΠΩΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΣΥΧΝΑ.ΣΕ ΦΙΛΩ.

    ReplyDelete
  19. Ο άνθρωπος εν έχει καμία απολύτως υπόθεση. Η μάνα μου εχτές, αν και της εκκλησίας, εχαρακτήρισεν τον πολλά εύστοχα ΤΣ(Γ)ΑΡΟ. Είναι αδίστακτος. Μπορεί τούτον να θέλουμε για πρόεδρο. Πατά επί πτωμάτων.

    ReplyDelete
  20. Πρώτον εν τον πάω καθόλου τον παρέα τον αρχιεπίσκοπο! Για το θέμα τον απολύσεων, εμάθαν μου ούλλοι να πιπιλούν την κρίση για οποιοδήποτε θέμα, σιγά μεν παττίσει η ΚΕΟ! Περιπέζουν μας ούλλους μες τα μάθκια μας λες και είμαστε βλάκες...ε ρε να έρτει τζείνη η στιγμή που εννα σηκωθούμεν ούλοι ίσια πάνω!
    Τζαι τζείνο που μου έμεινε που τούτη τη κουβέντα εν στες ειδήσεις όταν αναφέρουνταν στο θέμα ο δημοσιογράφος εν είπε ''Η ΚΕΟ απέλυσε τόσους υπαλλήλους'' αλλά εχρησιμοποίησε την λέξη ''αποδέσμευσε''. Εν θυμούμαι ποιό κανάλι ήταν αλλά μαντέψετε!!
    (συγγνώμη για την καθυστέρηση μάνα)

    rock'n'rollheart

    ReplyDelete