Monday 5 September 2011

Τι σκατά τρώμε


Με τα τρόφιμα που έχουν μειωμένα λιπαρά και θερμίδες έχω πολλά issues. Δεν τα πάω με τίποτα. Θέλεις να φας παγωτό; Απόλαυσε ένα κανονικό παγωτό και σταμάτα τις μαλακίες με τα 0% λιπαρά και ζάχαρη. Φάε ένα παγωτό τη βδομάδα, αλλά μην καταφεύγεις σε μαλακίες.

Οι τροφές που θεωρούνται light βασίζονται σε υποκατάστατα λίπους και ζάχαρης, διαβάζω στο Βήμα Science. Και παρόλο που οι άνθρωποι που τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη έχουν πολλαπλασιαστεί, η παχυσαρκία αντίθετα δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αυτά τα τεχνητά λίπη που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα τρόφιμο light, δεν μπορούν να τα διασπάσουν τα ένζυμα της χώνεψής μας, άρα διασχίζουν το σώμα μας, χωρίς να του προσθέσουν θερμίδες. Από τη μια αυτό ακούγεται καλό. Από την άλλη όμως είναι μια χημικά αλλοιωμένη ουσία, ένα νέο μόριο εντελώς ξένος προς το ανθρώπινο σώμα.

Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Davidson and Swithers εξέτασε πως επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό όλα αυτά τα διαιτητικά υποκατάστατα. Ανακάλυψαν ότι η χρήση αυτών των τροφών εμπλέκεται με τη φυσική ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί τη γεύση και τη ρευστότητα για να επιμετρεί το θερμικό περιεχόμενό τους. Τελικά το σώμα μας ξεγελιέται και υπερκαταναλώνει!

Κάνοντας πειράματα διαπίστωσαν πως τα διαιτητικά υποκατάστατα που περιέχουν αναψυκτικά και ροφήματα αποσυντονίζουν ακόμη περισσότερο τον θερμιδομετρητή του οργανισμού μας από εκείνα των στερεών τροφών.

Η βλάβη στην υγεία μας είναι τεράστια. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ουσίες που δεν συμβάλλουν διαιτητικά, ούτε καν με ουσίες που έστω μας εθίζουν στην ανώφελη χρήση τους, αλλά με ουσίες που άπαξ και κάποτε τις εντάξαμε στο μενού μας, κατάστρεψαν τη διατροφική μας ισορροπία για τα καλά. Ψάχνοντας για το υποκατάστατο του «κακού βουτύρου» και της «κακής ζάχαρης» βάλαμε στις τροφές και τα αναψυκτικά μας χημικές που ουσίες που μας προγραμμάτισαν να γίνουν να γίνουμε χοντροί.

25 comments:

  1. κοα-κόλαν αδρωπινήν ολάν τζαι κανεί.

    σημ. εν την πίννω γενικά την κοα-κόλαν.

    ReplyDelete
  2. Τα light προϊόντα, τα υποκατάστατα και τα 0% δεν τα χώνεψα ποτέ μου. Φάε κανονική τροφή και φάε με μέτρο, πόσο δύσκολο είναι πια;

    ReplyDelete
  3. Φάε κανονικά και λίγο. Φάε 4-5 φορές την ημέρα και μην φας να σκάσεις το μεσημέρι παρηγορώντας τον εαυτό σου ότι ότι δεν θα φας το βράδυ. Μην φας 2 μαρουλόφυλλα το μεσημέρι και 1 τεράστια μπριζόλα το βράδυ. Επίσης με 4-5 ώρες γυμναστικής τη βδομάδα μπορείς να φας ό,τι θες άφοβα! Γενικά το σώμα είναι απίστευτα επικοινωνιακό και φωνάζει τι το βοηθά και τι όχι... Κρίμα που δεν ακούμε πια...

    ReplyDelete
  4. επίσης μην ξεχναμε και τον παράγοντα ψυχολογία!

    όταν είμαστε με την ιδέα ότι τρώμε 'light' προιόντα και δεν βάλλουμε κιλά τότε θα τρώμε παραπάνω αφού εν μας 'πειράζουν'....

    ReplyDelete
  5. Ειδικά η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε αναψυχτικά και άλλα προιόντα εν ιδιαίτερα επιβλαβής και υπάρχουν υποψίες ότι εν καρκινογόνος ουσία. Φυσικά έρευνες εν εγίναν διότι οι πολυεθνικές και τα συμφέροντα τους κινδυνεύουν που τα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  6. η διατροφολόγος μου είπε οτι γράφει 'light' να μεν το γοράζω που το supermarket..κάτι θα ξέρει!

    ReplyDelete
  7. Rania, εν για να έσhει δουλειάν αλόπως....

    ReplyDelete
  8. Έβρος ολοκληρώνω το σκηνικό η κόα κόλαν μέσα στο γυάλινο μπουκάλι τζαι ακολουθεί ένα ρέξιμο μετά…

    Ινβίκτους και Ανώνυμε ακριβώς αυτό λέει η έρευνα. Φαί με μέτρο, αλλά φαί που να έχει θρεπτική αξία.

    Νonis δεν θυμάμαι που το διάβασα αλλά σε κάποιες χώρες έχουν απαγορευτεί ετικέτες όπως «light» σε τρόφιμα επειδή παραπλανούν.

    Ανώνυμε νάμπερ του, πολύ μου άρεσε αυτό που έγραψες ότι το σώμα μας φωνάζει αλλά δεν το ακούμε. Λίγη σημασία να του δίναμε θα ήμασταν πιο υγιείς και με λιγότερα προβλήματα.

    AEnima η ασπαρτάμη αποδεδειγμένα είναι καρκινόγονα. Έγιναν έρευνες δημοσιεύτηκαν, αλλά ποιος τις λαμβάνει υπόψη… έτυχε να το πω σε κόσμο τζαι η απάντηση τους ήταν εντάξει αν φάμε λίγη τι θα πάθουμε;

    Ράνια οι περισσότερες διαιτολόγοι απαγορεύουν τα light και πολύ καλά κάνουν.

    ReplyDelete
  9. pe ta mana peta, oute egw ta paw ta light... pellares!

    ReplyDelete
  10. Υπάρχει μια διαφορά: υπάρχουν light χημικά και light μηχανικά, δηλαδή αυτά από τα οποία έχει απλώς αφαιρεθεί το επιπλέον κορεσμένο λίπος με μηχανικές διαδικασίες (π.χ. στα γαλακτοκομικά). Δεδομένου ότι, ακόμα και αν δεν το επιδιώκουμε, υπερκαταναλώνουμε λίπη στη σύγχρονη διατροφή, είναι μια καλή επιλογή να φάμε κάτι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος. Άλλωστε το κορεσμένο λίπος από την περιφέρεια της χοιρινής μπριζόλας το βγάζουμε, αυτό γιατί όχι;
    Ενδιαφέρουσα ανάλυση των light εδώ (λέει και για τα παγωτά, ότι σε πολλές περιπτώσεις με το light κάνεις μια τρύπα στο νερό):
    http://www.vita.gr/html/ent/068/ent.7068.asp

    ReplyDelete
  11. Εν το ήξερα τούτο! Θενκς! Πάω να το πω γρήγορα της μάμας μου που τρώει ούλη την ώρα που τούτα!!!

    ReplyDelete
  12. @Κωνσταντίνος Καντακουζηνός: Στα γαλακτοκομικά είναι όντως μηχανικός ο τρόπος που γίνονται light αλλά είναι τόσο απειροελάχιστη η διαφορά που δεν αξίζει τον κόπο. Συγκεκριμένα 1 ολόκληρο λιτρο γάλα έχει μόνο 3g λιπαρα ενώ το light 1.5g
    Που εθθα πιείς ολόκληρο λίτρο την ημέρα. Προτιμώ να πιώ το γάλα μου να το απολαύσω σιόρ.

    ReplyDelete
  13. Κaisi, καταναλώνω μέσο όρο 3 λίτρα γάλα σε 1.5 μέρα. Πειράζει νάκκον. Πιάννω το άπαχον αν κ δεν έχω πρόβλημα με βάρος ή χοληστερόλη (πλέον).

    ReplyDelete
  14. τζαι εγώ κατεβάζω το γάλα με τα λίτρα Έβρος. αλλά όταν ήμουν Αγγλία προτιμούσα το ολόπαχο γιατί ήταν όπως την κρέμα...

    ReplyDelete
  15. Mana νομίζω αν πιο ολόπαχο οτι εννα στουππώσουν οι αρτηρίες μου.

    ReplyDelete
  16. Έβρος τώρα και εγώ προτιμώ το ημιάπαχο. παλιά ήταν άλλες εποχές...
    πάντως τώρα μαθαίνουν τζαι οι κόρες να το πίνουν σκέτο και το απολαμβάνουμε όλες μαζί. στες φανέλες μας να βάλουμε χορηγό το Λανίτη.

    ReplyDelete
  17. Εσείς που είσαστε κοπέλλες να το βάλετε που πίσω το σήμα του λανίτη όμως διότι που μπροστά εννα φάε περιπέξιμον !

    ReplyDelete
  18. Προτιμώ να προσέξω το λίπος στο κρέας. Το γαλα το κανονικό προτιμώ το για τη γεύση. Γουστα είναι αυτά!
    Καλά κανεις και πίνεις πολύ γάλα. Και εγώ το ίδιο.
    Ασε που το ασβέστιο βοηθά στην αποβολή περιττου λιπους απο τον οργανισμό.

    ReplyDelete
  19. Προβληματίζομαι τώρα για το σήμα του Λανίτη. τι στο καλό εννοείς Έβρος ντίαρ;

    Δεν το ήξερα για το λίπος και το γάλα Καϊσί. ακόμα ένα κίνητρο να το κατεβάζουμε μετά μανίας. ΑΛηθεύει ότι γάλα με νέσκαφε δεν είναι καλό γιατί δεν αφήνει το ασβέστιο να αποθηκευτεί στο στώμα μας;

    ReplyDelete
  20. Ότι ομπρός εν το βυζίν τζαι με το σήμα του λανίτη εννα σας πιαν στο μαϊ-ταπιν !

    ReplyDelete
  21. Καλά ντε. δεν το σκέφτηκα έτσι. είδες θέλει ένα αντρικό μυαλό να κάμει το συνειρμό.

    ReplyDelete
  22. Οι μόνο το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά. Τώρα για το νέσκαφε ΑΝ ισχύει δε νομίζω να έχει να κάνει με την ανάμειξη των συστατικών. Ισως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο καφές προκαλεί υπερκινητικότητα των εντέρων, αλλά να επιρεάζει τόσο πολύ δε νομίζω..

    ReplyDelete
  23. Μερικά από αυτά που υπάρχουν δεν είναι για δίαιτα αλλά για άτομα που μπορεί να έχουν ζάχαρο, η και πρόβλημα στο στομάχι που εκεί πρέπει να ελέγχεις αυτό που τρώς ότι δεν έχει πολλά λιπαρά. Στο παγωτό είμαι και γω υπέρ του κανονικού, αν και έχω δοκιμάσει αρκετά εύγεστα χύμα παγωτά σε light έκδοση. Θεωρώ πως σε αυτό τον τομέα θέλει μέτρο, αλλα για τα γαλακτοκομικά έχω ακούσει πως είναι καλύτερα τα light και όταν κάποτε πίνω γάλα(σπάνια πλέον) είναι ημιάπαχο.
    Όσο για Coca Cola και παρόμοια αεριούχα ποτά καλό είναι να αποφεύγονται, light η όχι.

    ReplyDelete
  24. ένα έχω να πω θα έκαμες τρομερή παρέα με τη μάμα μου! Τζε τζίνη έτσι έσει ένα ίσσου με τα σιανσ...τζε τούτες τις έρευνες τζε ειδικά με τούτα τα φαγιά λοου φατ!

    ReplyDelete
  25. a small correction:
    'The study is the work of Drs Susan Swithers and Terry Davidson, two psychologists based at the Ingestive Behavior Research Center at Purdue University , West Lafayette, Indiana, and is to be published in the February 2008 issue of Behavioral Neuroscience, a journal of the American Psychological Association (APA).'

    Men mou stereis ti xara na dkiavazw to gnwsto Pourtou university (ma intalos to proferoume sior to Purdue?!).

    Egw mia mera 8a ginw fruitarian me polla dentra je vatous/8amnous. The best sweeteners in the worldddddd. Trweis ena pink lady je glykaniskeis. Trweis pattixoudan, drosizese, trweis nextarini je grizesai...en polla diverse ta frouta je en ta ektimoume oso prepei!
    A je to 5 a day twra arke4an na laloun oti prepei nan 10 a day me parapanw veggies pros fruta.

    ReplyDelete