Tuesday 20 September 2011

Το γάλα, γαλατάκι


Το γάλα του γάλακτος. Τα γάλατα των γαλάτων. Έμαθα και την κόρη Α να το κλίνει. Το ρήμα. Γιατί τα κουτιά δεν τα κλείνουμε. Τα στραγγίζουμε. Μέχρι την τελευταία σταγόνα για να κάνουμε απόσβεση. Λιανική τιμή πώλησης €1.30 το λίτρο. Αν το βρείτε πουθενά πιο κάτω από €1.40 να μου τρυπήσετε τη μύτη. Όσο για το ενάμιση λίτρο αυτό ξεκινά από €1.70 για να καταλήξουμε στα €2.

Εμείς το πίνουμε το γάλα. Πρωί, απόγευμα, το βράδυ. Το βάζουμε στα δημητριακά μας, το κάνουμε κρέμες, κάποτε και γλυκίσματα (με όχι τόσο καλά αποτελέσματα αλλά αυτό δεν έχει καθόλου σημασία). Με ένα γρήγορο υπολογισμό πίνουμε τουλάχιστον 6 λίτρα γάλα τη βδομάδα. Είμαστε γύρω στα 10 ευρά την βδομάδα, για γάλα μόνο.

Τελικά, η ιδέα να αγοράσω κατσίκες, έστω και αν δεν είναι στη Νέα Ζηλανδία και να γίνει τσομπανόσκυλο ο λεβέντης σκύλος ακούγεται δελεαστική.

Έχουμε δύο θέματα. Πρώτο γιατί είναι τόσο ακριβό και δεύτερο γιατί δεν γίνονται εισαγωγές. Δεν κατάλαβα. Το κυπριακό είναι καλύτερο από το γερμανικό ή το αυστριακό γάλα; Ας γελάσω δυνατά χα χαχα. Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ... Όχι αυτό είναι εκτός θέματος.

Πληρώνουμε το γάλα λες και είναι πετρέλαιο, γιατί είναι ακριβό να παραχθεί. Και γιατί στη συνέχεια πρέπει να βγάλουν κέρδος οι παραγωγοί, οι οποίοι μετά το πουλούν στην εταιρεία αγελαδοτρόφων, οι οποίοι μετά το πουλούν στις βιομηχανίες. Απευθείας στις βιομηχανίες απαγορεύεται να πουλούν. Αυτό είναι και κακό και καλό. Κακό γιατί προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή. Καλό (εν μέρη) γιατί αν πουλούσαν οι παραγωγοί απευθείας στις βιομηχανίες, ίσως το γάλα να ήταν ακόμη πιο ακριβό.

Το δεύτερο θέμα, είναι γιατί δεν γίνονται εισαγωγές. Το γάλα όταν περάσει από όλες τις διαδικασίες παστερίωσης κτλ έχει διάρκεια ζωής δέκα μέρες. Στην Κύπρο δεν θα βρεις γάλα με πάνω από 5 μέρες. Και αυτό έχει επιβληθεί. Ο λόγος είναι για να αποτραπούν οι εισαγωγές. Τακτική που μέχρι στιγμής έχει αποδώσει.

Από τον ερχόμενο μήνα αναμένονται νέες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος. Αν δεν κάνω λάθος, θα είναι γύρω στα 4 σεντ το λίτρο. Πληρώνουμε, διάβαζα κάπου, το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη. Μπορείτε όσοι είστε στο εξωτερικό είτε Ευρώπη είτε αλλού, να μου γράψετε πόσο κοστίζει το γάλα στη χώρα που ζείτε να κάνουμε σύγκριση;

Και τώρα πάω να κάμω το φραπόγαλα μου και να αρχίσω πρόβες να πίνω καφέ χωρίς γάλα.

24 comments:

  1. ε αν σκεφτείς οτι στην Αγγλία το 4-pint (1.5 λίτρο) ένεν ούτε 1.5 λίρα μπορούμε να λέμε οτι αγοράζουμε πιο ακριβά το γάλα απο την Αγγλία!

    άρχισε να το πίνεις μαύρο ρε Μάνα..

    τις καλημέρες μου

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Μάνα!
    Χμ,γερμανικό γάλα έχω δει στην Ελλάδα,πάμφθηνο σε σχέση με τα ελληνικά όμως δεν ξέρω αν θα συμφωνήσω μαζί σου για εισαγωγή. Ειδικά όταν στον υπόλοιπο κόσμο, οι καταναλωτές επιστρέφουν στα τοπικά προϊόντα για να υποστηρίξουν την τοπική παραγωγή αλλά και να έχουν πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα.
    Στην Κύπρο,έχω δει γερμανικό βιολογικό γάλα στον Χαραλαμπίδη. Κατσικίσιο.Ήταν ακριβότερο από το αντίστοιχο κυπριακό.Τώρα δεν ξέρω...

    Τέσπα, η τιμή των γαλακτοκομικών στην Παγόχωρα ανεβοκατεβαίνει.
    Στα Λίντλ το λίτρο κοστίζει 56 λεπτά το ελαφρύ και 60 λεπτά το ολόπαχο.
    Το πακέτο του 1.5 λίτρου ολόπαχου γάλακτος γνωστής γερμανικής μάρκας κοστίζει €1.49 και το προτιμούσα γιατί αρκούσε για μια βδομάδα.

    Τώρα τελευταία,βγαίνουμε εκτός της πόλης κι αγοράζουμε γάλα,τυρί και βούτυρο κατευθείαν από μικροπαραγωγό. Είναι φθηνότερο (€1,50 τα δύο λίτρα) και νοστιμότερο από το κουτί του 1μιση λίτρου,που αναφέρω πιο πάνω.Και φυσικά,φρεσκότατο.

    Αυτά! :)

    ReplyDelete
  3. Καφές σκέτος μαύρος. Απλά πράγματα.

    ReplyDelete
  4. Θάλασσα είσαι κατατοπιστικότατη. Και εγώ είμαι υπέρ της τοπικής παραγωγής. αλλά δυστυχώς ζούμε σε ακριβές και δύσκολες εποχές. Στα Lidl μετά από ειδική συμφωνία με το Λανίτη βρίσκεις το 1.5 λίτρα 1.61 ευρώ. Μιλούμε ένα ευρώ διαφορά. και για μια οικογένεια που πιάνει από 900 ευρώ το μήνα, ένα ευρώ στο γάλα είναι διαφορά. ακόμη και με τη γνωστή μάρκα έχουμε διαφορά.

    όσες φορές έχω βγει εκτός για προϊοντα από μικροπαραγωγούς τα πληρώνω πιο ακριβά. έχουν μεν καλύτερη γεύση, αλλά κοστίζουν.

    Το έριξα στο μαύρο πιλέ Ράνια.

    Πίνει τζαι η Πριγκίπισα καφέ μαύρο Ινβίκτους; η κυρία Ινβίκτενα τι βάλλει στες κρέμες της;

    ReplyDelete
  5. Γάλα φρέσκο δεν αγοράζουμε. Προτιμούμε βιολογικό γάλα σόγιας. Μη με ρωτάς τιμή τώρα, ενδεχομένως να είναι και πιο ακριβό :)

    ReplyDelete
  6. Αααχχχ το γάλα.. τώρα να σας κάμω μιαν ανάλυση να έχουμε τη γενική εικόνα:

    Ο παραγωγός, ο οποίος λαγκοδέρνεται
    365μερες/χρόνο, 7 μερες την εβδομάδα, πουλά το γάλα 50 σεντ/l.

    Το παίρνει η ΠΟΑ και το πασάρει στις βιομηχανίες 60σ/l.

    Οι βιομηχανίες το επεξεργάζονται και το πουλούν σε Ορφανίδηες και Ζορμπάδες 85-90σεντ.

    Και έρχονται οι κυριοι ποθκιάντραποι, που δεν έχουν καθόλου ρίσκο, μηδαμινά εξοδα σε σχέση με την πώληση του προιόντος και βάζουν ενα καπέλο 40-45 σεντ! Καθαρό κερδος 30-35 σεντ!(και λίγο λέω) Με τσάπισες, με πότισες ως το τέλος της ημέρας εξεπούλησες και αν σου μείνουν τα κάνεις επιστροφή και καθάρισες!

    Τζαι θέλουν τζαι διαβουλεύσεις για την τιμή οι ποθκιάντραποι!

    Τζαι εν πληρώνουν τζίολας τους προμηθευτές! Αχρηστοι... ουου ατε, εξεκίνησα να τα λαλώ τζαι ενευρίασα!

    ReplyDelete
  7. μάνα να ρωτήσω κάτι

    τι νομίζεις ότι φταίει για αυτό το γεγονός;

    ReplyDelete
  8. Ακόμα πιο κατατοπιστικότατο το Καϊσί. ο κρίκος στην αλυσίδα που κάμνει τα λιγότερα καρπώνεται τα περισσότερα. και όλα μετά από έλεγχο μίσσιμου και προσπάθεια να μην ανεβούν οι τιμές. δηλαδή αν τους αφήναν μόνους τους πόσο θα το αγοράζαμε το γάλα;

    OSR νομίζω φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση χα χαχα.
    εν φανερό ότι είναι σύστημα που ευνοεί βιομηχανίες και υπεραγορές.

    ReplyDelete
  9. Υπάρχει και το γάλα μακράς διάρκειας που είναι πιο φτηνό. Νομίζω του Lidl το 1 λίτρο είναι κάτω από 1 Ευρώ.

    Ή η λύση να αγοράζεις γάλα κατευθείαν από τη φάρμα και να το βράζεις για να το παστεριώσεις εσύ (κάτι που γινόταν μέχρι πολύ πιο πρόσφατα απ΄ότι φαντάζεσαι.)

    ReplyDelete
  10. @Mana: Ακριβώς!

    @Ανώνυμος: Το μακράς διαρκείας ειναι πιο φτηνό αλλά η διατροφική του αξία είναι σχεδόν μηδαμινή.. Το να αγοράζεις το γάλα από τις φάρμες ειναι πάρα πάρα πολύ δυσκολο και καθόλου πρακτικό για την αβερειτζ οικογένεια.

    Πρέπει να ασκηθεί πίεση προς τις υπεραγωρές/φούρνους κτλ

    ReplyDelete
  11. Εισαγωγή γάλακτος εν δύναται επειδή το προϊόν εννά χαλάσει ώστι να ρτει που το εξωτερικόν. Εισαγωγή θα εδύνατον σε περίπτωση που είχαμε σχέσεις με την Τουρκία τζαι εννά το εφέρνανμεν που την Τουρκίαν.

    Η τιμή του γάλακτος έν τόσον υψηλή επειδή:

    1) Εις Κύπρον η παραγωγή της τροφής για τες αγελάδες καλύφκει μόνον 3-4 μήνες (εν έχουμεν πλέον την Μεσαορίαν). Που σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να εισάγονται τεράστιες τζαι ακριβές ποσότητες ζωοτροφής. Τούτον αυξάνει το κόστος.

    2) Επικρατεί μονοπώλειον τζαι ανελεύθερη αγορά μεταξύ παραγωγών (αγελαδοτρόφων) τζαι διανομέων (υπεραγορές).

    Η κυβέρνηση το μόνον που μπορεί να κάμει είναι να διαλύσει τα μονοπώλεια τζαι να φέρει την ελεύθερην αγοράν αλλά θωρείς τα συμφέροντα έν πολλά.

    Αυτά έχω να πω. Σςαιρετώ.

    ReplyDelete
  12. Τζαι εγώ είμαι υπέρ του να υποστηρίζεις τοπικά προϊόντα τζαι επιχειρηματίες, όπως λαλεί τζαι η Μωβ, αλλά τούτον εν σημαίνει ότι έννα ανεχτώ να με κλέφκει κάποιος επιχειρηματίας απλά τζαι μόνο επειδή εν τόπακας. Τζαι τούτο εν ισχύει μόνο για το γάλα. Εμάθαν να κλέφκουν άσιημα δαμέσα οι επιχειρηματίες τζαι μόλις αρκέψουν να χάνουν δουλειά λόγω τιμών σύρνουν το παραμύθι να υποστηρίζουμε τοπικά προϊόντα.
    Όσον αφορά την ερώτηση του OSR, εγώ πιστεύκω ότι (όπως τζαι με τα παραπάνω αγαθά) φταιν τα καρτέλ. Που εν καταλάβω καν γιατί τα λαλούν "καρτέλ". Με βάση τη δουλειά που κάμνουν έπρεπε να τους λαλούν "νταβαντζήες".
    Με το γάλα, τζείνο που μου έκαμεν εντύπωση εν ότι εχτός που την αύξηση τιμής λόγω ρεύματος, δρομολογούν αύξηση τιμής το επόμενο τρίμηνο λόγω "αύξηση κόστους προσωπικού". Τζαι μιλούμε για τες ίδιες εταιρείες (σε ούλλην την αλυσίδα) που έχουν τρία χρόνια να δώκουν αυξήσεις λόγω "κρίσης".

    ReplyDelete
  13. Η αδερφή μου έχει μίνι μάρκετ οπότε να πω ότι κέρδος από κει δεν βγαίνει, οπότε τα 40-45 σεντς κερδος που διάβασα κάπου μάλλον πάνε στα μεγάλα σουπερμάρκετ, που παίρνουν τεράστιες ποσότητες και σαφώς θα υπάρχει καλύτερη τιμή.
    Οσο έμενα Ελλάδα δεν μπορούσες να διαλέξεις ποιο ήθελες, τόσα πολλά είχε και για όλα τα βαλάντια.
    Για τα γάλα σόγιας και ρυζιού να ξερεις είναι πιο ακριβά ακόμη(και κατά την γνώμη μου ωραίο είναι μόνο του ρυζιού).
    Οπότε νομίζω η καλύτερη λύση είναι όχι απλά μια κατσικούλα, αλλά να πάμε όλοι στα χωριά μας και να γίνουμε αγρότες. Κάτι ξέραν και οι παλιοί. :/

    ReplyDelete
  14. defiance έτσι ακριβώς, καρτέλ ολιγοπώλια μονοπώλια νταβατζήδες τα οποία διαιωνίζει το σύστημα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς που μόνον ελεύθερη δεν είναι

    ακριβώς όπως με την πεζίνα που επιβάλλουν μας ούλλους την ίδια ακρίβεια

    ακριβώς όπως τζαι με τις τράπεζες τάχα φιλελευθεροποίηση του επιτοκίου τάχα για να μπορείς να θκιαλέεις ποιος εννα σου βάλλει πιο χαμηλό ενώ ούλλοι οι τοκογλύφοι γ@μουν ή καλύττερα βιάζουν σε το ίδιο

    όπως γίνεται με ούλλα τα πράματα που περνούν σε ιδιωτικά χέρια κερδοσκόπους



    και όπως γίνεται σε κάθε live real δια ζώσης κλπ συζήτηση φαντάζομαι το ιδιο θα συμβαίνει και στην ηλεκτρονική

    "ε καλά ρε.... osr ήνταπου θέλεις να κάμουμεν δυλαδή ρε κουμπάρε αφού έτσι έχουν τα πράματα εννα κάμουμεν επανάσταση τζαι πέ μας ποιον σύστημα εν καλύττερο δηλαδή αφού εππέσαν τα "κομμουνιστικά" καθεστώτα ..." κλπ κλπ

    το θέμα ειναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η βαθύτερη ουσία για τα προβλήματα μας

    ποιος μας στερεί την αξιοπρεπή διαβίωση

    που τζαμε τζαι τζει φυσικά τζαι εν θα γίνει επανάσταση που την κύπρο τζαι πελλάρες

    ας πούμεν η "μάνα" που δουλεύκει σε γραφείο χωρίς να ξέρω σε τι ακριβώς αλλά σιουρα σε "υπηρεσίες" δηλαδή μη παραγωγική δουλειά όπως ουλλοι μας

    τζαι ο άντρας της ο μοτορτζής το ίδιο απότι κατάλαβα

    αν έρτει ο μάστρος σας τζαι πει σας, ξέρετε έχουμεν κρίσην εν πάμεν καλά κλπ κλπ
    τζαι πρέπει είτε να σου μειώσουμε τον μισθό σου

    είτε να σε απολύσουμε

    τότε τι θα κάνεις;

    θα βρεις αλλού; και αν δεν βρεις με τους ίδους όρους που είχες αλλά με πολλά πιο χαμηλό μισθό;

    το στεγαστικό δάνειο εννα τρέχει οι κόρες εννα έχουν τις ίδιες ανάγκες η πεζίνα ακριβώνει ούλλα ακριβαίνουν

    τζαι οι μισθοί παν κάτω

    τέσπα αυτά τα ολίγα

    ReplyDelete
  15. Εγω δαμέ γοραζω γάλα με το γαλόνι γιατι το λατρεύω! 1 γαλόνι εν 3.89 λίτρα. Η κάθε μάρκα έσhει άλλη τιμή, τζαι πολλές φορες εχουν προσφορές. Εγω πιάνω που 2-3 τόπους τζαι πληρώνων $2.50-$3 το γαλόνι. Δηλαδή 1,80-2,20 ευρω τα σχεδον 4 λίτρα!! Στοιχίζει μου δηλαδή 50 σεντ το λίτρο!!! Αν θελεις την χάικλασάτι μάρκα εν τοτε $4-5. Εδοκίμασα τζαι τες χαικλασάτες αλλά δεν βρίσκω διαφορα. Αν πιάσεις πιο μικρό μεγεθος, εν πολλά πιο ακριβό (η Αμερική εν γνωστό ότι εν η χώρα της ποσότητας!). Το μισό γαλόνι με το 1 μπορεί να έχουν ούτε καν 50 σεντ διαφορα στην τιμή!

    Επίσης να πω οτι δαμέ το γάλα έσhει ημερομηνία λήξης τουλαχιστον 15 μέρες μετα. Τζαι τουτο ισχύει για ουλλα τα γάλατα.... Τζαι επισης να πω οτι εν πολλά ωραίο γαλά.
    Στες ίδιες συσκευασίες κυκλοφορα τζαι γαλα της σοκολάτας με 1%, 2% κτλ γαλα αναλογα με τα γουστα. Τουτο εν λίο πιο ακριβο αλλά πάλε καμια σχέση με Κύπρο.

    Υ.Γ. Πότε θα μετακομίσετε δαμε;; Να ετοιμάσω το δευτερο δωμάτιο;;;

    ReplyDelete
  16. Κυπριακόφωνε γιατί να χαλάσει; Το έβαλες μέσα στο αεροπλάνο η ώρα 8 μεσημέρι είναι Κύπρο.

    Defiance όχι μόνο δεν έδωσαν αυξήσεις, αλλά επίσης είχαμε και απολύσεις τον τελευταίο καιρό σε γαλακτοβιομηχανίες.

    Ελλάδα Daydreamer έπινα πολλά ωραίο γάλα. Θυμάμαι ένα ήταν όπως την κρέμα. Ευτυχώς τότε δεν έκαμνα αναλύσεις αίματος 


    Osr άρα η λύση ποια είναι; Συμφωνούμε στο ότι υπάρχει πρόβλημα. Πως προχωρούμε;

    Πρασινάδα εκέρδισες με το πιο φτηνό γάλα. Σάσε τζείνο το δωμάτιο τζαι ερκούμαστε. Είμαστε τέσσερις συν ένας σκύλος. Ποιος να το ελάλε του λεβέντη ότι θα πάει στο Αμέρικα…

    ReplyDelete
  17. η λύση είναι μόνο η διεκδίκηση

    διεκδίκηση για ποιο πράμα όμως;

    για να βρεις θεραπεία πρώτα πρέπει να κάνεις διάγνωση της ασθένειας

    άρα βρες τι φταίει πρώτα ούτως ώστε να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις πρακτικά

    πως προχωράμε;
    να κάνω μια πρόταση προς εσένα που θεωρώ ότι εχεις ανοικτό μυαλό αλλά το πιο σημαντικό είσαι καλοπροαίρετη και προς όποιον ενδιαφέρεται πχ ο defiance που έκανε και αναφορά στα θέματα του καρτελ των νταβατζήδων

    να γίνει μια συνάντηση με όσους ενδιαφέρονται όχι και καλά για να γίνει κάτι πρακτικό άμεσα κλπ

    να γινει μια κουβέντα, συζήτηση να πει ο καθένας τις απόψεις του τις ιδέες του για το τι φταίει γενικά αλλά και ειδικά

    πχ το θέμα της λίμνης του Μαγγλή που ανέδειξες είναι πολύ σημαντικό και δείχνει πως όταν συσπειρωθεί κόσμος μπορεί να βγει κάτι

    οπότε αν θέλεις μπορείς μαζί με άλλους φίλους παρακολουθούν το blog σου αλλά και γενικά με όποιον ενδιαφέρεται να γίνει κουβέντα και βλέπουμε

    ReplyDelete
  18. το θέμα του γάλακτος είναι πολύ πιο περίπλοκο από τη λίμνη. εκεί ξέραμε πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Κύκκου.

    αλλά με το γάλα έχω κάποιους ενδοιασμούς. είναι μεγάλη η αλυσίδα. και πολύ φοβάμαι πως αυτοί που θα την πληρώσουν στο τέλος είναι οι παραγωγοί που όπως είπε τζαι το Καϊσί τρων ούλλη τη φάκκα για να έχουμε γάλα. από τις αυξήσεις των τελευταίων μηνών ελάχιστα πήγαν στις τσέπες τους.

    επιπλέον το μποϊκοτάζ είναι αδύνατο. είναι ηλικίες βλέπε μωρά που το γάλα είναι απαραίτητο.

    ReplyDelete
  19. Πολλά καλή η ιδέα σου. Ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα που τους αφορούν. Μπορεί να μεν φκει τίποτε αρχικά, αλλά τουλάχιστον μπορούν να δωθούν ιδέες τζαι να μοιραστούν επιστολές π.χ. σε τοπική αυτοδιοίκηση.

    ReplyDelete
  20. εμείς δεν πίνουμε τόσο πολύ, και πάλε παρατηρούμε το ότι παραπάει η κατάσταση.
    Τζι εγώ θέλω να υποστηρίζω όσο μπορώ χωρίς να γίνουμαι άναλ τα τοπικά προϊόντα, όι μόνο για την οικονομία, αλλά τζαι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος που τες μεταφορές κλπ.... (πόσο βιολογικά εν τα "βιολογικά κόκκινα φρούτα" που την βραζιλία να πούμε;
    Αλλά άτε, το γάλα εν γίνεται να εν τόσο ακριβό! Τζαι απορώ τζι εγώ πόσα φκάλλει ο καθένας που την όλη επειχήρηση "λευκός πόσιμος χρυσός".

    ReplyDelete
  21. μάνα λέω δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα του γάλακτος αλλά όπως λέει και ο defiance
    Ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα που τους αφορούν. Μπορεί να μεν φκει τίποτε αρχικά, αλλά τουλάχιστον μπορούν να δωθούν ιδέες τζαι να μοιραστούν επιστολές π.χ. σε τοπική αυτοδιοίκηση.

    τζαι στο κάτω κάτω

    αν κάνεις κάτι μπορει να φκει κάτι

    αν δεν κάνεις τίποτα απλά δεν θα γίνει τίποτα

    οπότε όπως λένε στα αγγλικά χωρκά its your call
    τζαι οποιου θέλει ή δεν θέλει

    απλα μετά ας δεκτούμε σιωπηλά τουλάχιστον τούτα που γινονται για μας χωρίς εμάς αφού εμείς το αποφασίσαμε

    ReplyDelete
  22. Δεν ψάχνετε στο Οικόπεδο 12 μπας και βρείτε κανένα γαλακτοφόρο κοίτασμα!

    ReplyDelete
  23. @Κυπριακόφωνος: Την εισαγωγή γάλακτος την σκέφτηκαν και την απέρριψαν, όχι επιδή εννα χαλάσει αλλά επιδή ειναι πάρα πολύ ακριβή. Δε συμφέρει.

    Οντως το κόστος του παραγωγού ειναι μεγάλο, αλλά παρόλαυτά οι παραγωγοι παίρνουν μόνο 50σεντ.

    Μονοπώλειο υπάρχει αλλά δεν είναι μεταξυ παραγωγών και υπεραγορών, αλλά μονο μεταξύ υπεραγορών. Δες τα νουμερα που παρέθεσα πιο πάνω.

    @Daydreamer: Τα μικρομάγαζα παίρνουν το γάλα σε πιο υψηλή τιμή από ότι τα μεγάλα σουπερμαρκετ και φουρνους, αλλά παρόλαυτά βγάζουν ενα πολύ καλό κέρδος. Οι γονείς είχαν περίπτερο κάποτε και ξέρω το γάλα ειδικά θεωρείτε προοιόν που φέρνει άμεση απόσβεση κεφαλαίου με πολύ καλή απόδοση μάλιστα. Με απλά λόγια ζεστά λεφτα, ευκολα και γρήγορα.

    @Def: Ναι, οι εν λόγω εταιρείες θέλουν να βάλουν αυξήσεις για ανυπαρκτους λόγους και κατα τα άλλα δεχονται πιέσεις οι παραγωγοί να μην αυξήσουν τη δική τους τιμη, οι οποιοι στο κάτω κάτω είχαν πραγματικά μεγάλη αυξηση στο κόστος τους.

    @Πρας: Σιγουρα στην Αμερική παίζει ρόλο ότι και το κόστος του παραγωγού είναι σημαντικότατα πιο μικρό από οτι στην Κύπρο.

    @Moonlight: δες πιο πάνω το πόσα φκάλλει ο καθένας, και με τι κόστος και κόπο.

    ReplyDelete