Thursday, 22 September 2011

Παλιανθρωπιές μεγάλου βεληνεκούς


Το γεγονός πραγματικό και συνέβη πριν από λίγες μέρες, μου το δηγήθηκε γνωστός μου δικηγόρος. Στο δικαστήριο μια 25χρονη για χρέη που δημιούργησε ο πρώην άντρας της. Ο οποίος φρόντισε να την γκαστρώσει, τώρα το μωρό είναι μερικών μηνών, να την φορτώσει με χρέη, να την βάλει να υπογράψει ακάλυπτες επιταγές και το αποκορύφωμα την εγκατέλειψε για μια Ρωσίδα... Την οποία κοπέλα ταΐζει, φροντίζει και προσπαθεί χατίρι να μην της χαλάσει. Μην μου πείτε, όλοι ξέρουμε δυστυχώς παρόμοιες περιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη τη γλύτωσε τη φυλακή, επειδή όλοι όσοι ήταν στο δικαστήριο κλητήρες, υπάλληλοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, έβαλαν το κάτι τις τους και πλήρωσαν μέρος του χρέους. Αλλά υπάρχουν και άλλα χρέη. Και θα πάει ξανά δικαστήριο.

Ο πρώην άντρας της, ούτε να ενδιαφερθεί, ούτε να ρωτήσει, ούτε τίποτα. Υποθέτω, γαμεί τη Ρωσίδα τζαι νομίζει ότι είναι μαζί του για τα κάλλη του. Ούτε του περνά από το νου ότι όταν μιλά στη γλώσσα της με τις φίλες της, και που δεν καταλαβαίνει γρυ, θα λέει για το κοροϊδο που βρήκε.

Δεν το χωρεί ο νους μου, ώσπου μπορεί να φτάσει η παλιανθρωπιά του άλλου. Εντάξει, να κάνεις απάτες το καταλαβαίνω. Να μην γουστάρεις τη γυναίκα σου και να χωρίζεις, επίσης συνηθισμένο. Να την στέλλεις όμως φυλακή για να καλοκρατάς την γκόμενα είναι αδιανόητο.

Και πιο αδιανόητο να μην λαμβάνει υπόψη του ότι όλες αυτές οι μαλακίες έχουν επιπτώσεις στο παιδί του. Το γεγονός ότι το μωρό θα μεγαλώσει χωρίς πατέρα είναι το λιγότερο, γιατί στο κάτω κάτω όσο σκληρό και να ακουστεί αυτό που θα πω, καλύτερα χωρίς παρά με τέτοιο πατέρα. Το Γραφείο Ευημερίας παραμονεύει να της πιάσει το μωρό και θα έχει και χίλια δίκαια αν το κάνει. Δεν σκέφτεται, δεν του περνά από το νου ότι τούτο το μωρό δεν έχει να φάει, δεν έχει πάνες, δεν έχει ρούχα; Δηλαδή πόσο ανώμαλος μπορεί να είναι κάποιος για να κάμνει τόσο κακό στο ίδιο του το παιδί;

Αυτό που γίνεται και δυστυχώς είναι σκηνικό που επαναλαμβάνεται, είναι έγκλημα. Μου έλεγε ένας γνωστός μου αστυνομικός πόσα εντάλματα υπάρχουν για πατέρες που δεν πληρώνουν διατροφή για τα παιδιά τους. Δεκάρα στακιστή δεν δίνουν και τους τρέχουν στα δικαστήρια οι μανάδες μπας και πάρουν κάτι. Καλά ρε μαλάκα, ποιον περιμένεις να πληρώσει φαγητό, σχολεία, ιδιαίτερα, ρούχα, παιχνίδια; Τι τα έκανες τα παιδιά, δεν ήξερες πόση ευθύνη έχουν;

Ειλικρινά εύχομαι αυτοί οι πατέρες να έρθει μια μέρα που να το πληρώσουν ακριβά. Δεν ξέρω πως. Να είναι άρρωστοι, να μην έχουν να φάνε, να είναι φυλακή, να είναι στο γηροκομείο και να εισπράξουν την ίδια αδιαφορία, όπως αυτή που δίνουν τώρα. Να παρακαλούν για λίγα λεφτά, για λίγη σημασία και ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

31 comments:

  1. Ναι, οκ, αλλά ας είχε κι αυτή τον νου της και ας πρόσεχε από τις κακοτοπιές. Δεν σου φορτώνουν ξαφνικά τόσα χρέη αν δεν σε έβρουν και λίγο "παλαβούα". Εγώ όσες ξέρω που την έπαθαν έτσι, ήταν γυναίκες εξαιρετικά ελαφρόμυαλες.

    Αυτό βέβαια επ' ουδενί δεν αθωώνει τον μαλάκα σύζυγο, αλλά... "βρίσκουν και τα κάνουν."

    ReplyDelete
  2. Τζι εγώ σε έτσι θέματα έχω τούτη την απόλυτη ιδέα...αλλά τελικά το αποκορύφωμα εν ότι εν τζαι οι άντρες παλαβοί τζαι απλά εκμεταλλέφκουνται καταστάσεις...τζαι μετά κάμνουν πίσω...
    Εν φταίει μόνο ένας, σχεδόν ποττέ...

    Τελικά έννα συμφωνήσω τζαι με τα 2. Σίουρα εν αξίζει σε κανένα τόση κατζία.

    ReplyDelete
  3. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως ανθρώπους σαν κι αυτόν που περιέγραψες θα έπρεπε να τους ευνουχίζουν. Σπέρνουν κοπελλούθκια ποδά τζαι ποτζεί χωρίς να τους ενδιαφέρει. Το αποτέλεσμα; Να βλέπουμε τούτα τα μωρά, γεμάτα ανασφάλειες και οργή, μετά από κάποια χρόνια να δέρνουν τους καθηγητές τους και να κάμνουν ΤΑ αίσχη μέσα στα γήπεδα!!

    ReplyDelete
  4. Το "ελαφρόμυαλες" παραπέμπει αλλού. Ίσως να χρειάζεται μια άλλη λέξη, όπως "αφελείς" ή "απονήρευτες".

    ReplyDelete
  5. @ AntiChrist
    μην ξεχνάς ότι πολλές φορές είναι γυναίκες που δεν έχουν άλλη επιλογή. μικροπαντρεμένες, με οικογένειες χωρίς μόρφωση, τι άλλη επιλογή είχαν από το να παντρευτούν το πρώτο που βρήκαν ή που τους προξενέψαν. το τζαι βρίσκουν τζαι τα κάμνουν απλά σημαίνει εκμετάλλευση.

    Moonlight θα διαφωνήσω. σε αυτούς που πληγώνουν άλλους ανθρώπους θελημένα και μάλιστα τα ίδια τους τα παιδιά, αξίζει όλη η κατζία του κόσμου.

    Ανώνυμε ίσως ο ευνουχισμός να είναι μια λύση...

    Τakeiteasy καλύτερες οι λέξεις σου. αλλά και πάλι δεν σημαίνει ότι ο άλλος έχει το δικαίωμα να τις ποδοπατήσει.

    ReplyDelete
  6. Ξέρω κι εγώ μια τέτοια παρόμοια περίπτωση και είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ να συμπεριφέρεται ένας "πατέρας" με τέτοιο τρόπο. Το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το παιδί. Και δεν μπορώ ν ακαταλάβω με ποιο σκεπτικό οι δυο τους αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια...δηλαδή όταν το πήραν απόφαση να γίνουν γονείς ήταν νορμάλ ο τύπος και "χάλασε" λίγο αργότερα; Αυτοί οι "άνθρωποι" είναι εξ' ορισμού σκάρτοι...

    ReplyDelete
  7. Εστεναχωρέθηκα που την ώρα που το εθκιάβασα....

    Έχω ακούσει περιπτώσεις... έχω δει γαουροσύνη... ( η μόνη λέξη χωρίς εισαγωγικά ) που θέλω να χρησιμοποιήσω.

    Τώρα βρε Αντίχριστε το : Αξίζει τους τζιαι παθαίνουν τα... οκ.. το έχω πει κι εγώ κάποιες φορές αλλά αν ο ένας άνθρωπος θέλει να εν ΑΝθρωπος τζιαι να δείχνει εμπιστοσύνη... τότε ο άλλος πρέπει να εν Ζώον τζιαι να τον ποδοπατά;

    Τζιαι αν είναι ΝΑΙ η απάντηση, τότε τι την θέλουμε την κοινωνία, τις σχέσεις κτλ κτλ.

    Ας μείνουμε στην αναρχία ( που πολύ την γουστάρω ) να ζούμε με νόμους της ζούγκλας και τουλάχιστον δεν θα έχουμε αυταπάτες....

    Νεράιδα

    ReplyDelete
  8. Ένας άνθρωπος που αδιαφορεί και βάζει τις "ανάγκες" του πάνω που το ίδιο του το παιδί να πάει να λατσιshtεί! Είτε άντρας, είτε γυναίκα!

    Προσπαθώ να είμαι όσο πιο κόσμια γίνεται...

    ReplyDelete
  9. Ινβίκτους κανένα σκεπτικό για να κάμουν οικογένεια. δαμέ εν το πρόβλημα. μετά το γαμίσι προέκυψε μωρό.

    Νεράιδα κάποτε που μπορεί να αργήσω λίγο να σχολάσω βρίσκω τις κόρες να με περιμένουν στα σκαλιά. μετά την αγκαλιά η πρώτη τους κουβέντα να πάμε στον παπά τους. δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα νιώθει ένα παιδί να γυρέυκει χρόνια τον παπά του τζαι να εισπράττει αδιαφορία. θέλω να κλαίω λαλείς τζαι εσύ που το σκέφτομαι.

    Εκφράστου ελευθέρα Ίνα γιατί με τις κοσμιότητες δεν πάμε πουθενά.

    ReplyDelete
  10. Γι' αυτό τη Μάνα μας την αγαπούμε και την τιμούμε και βγάζουμε και το όνομα της γιατί όταν προκύψει πρόβλημα αυτή καλείται να σηκώσει το βάρος! Οκ υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

    Η νομοθεσία ενώ είναι αρκετά προστατευτική όταν πρόκειται π.χ. για δάνεια και επιβάλλει στις Τράπεζες να βεβαιωθούν ότι η αφελής σύζυγος έχει συναίσθηση της κατάστασης, δυστυχώς στο θέμα των ακάλυπτων υπάρχει ακόμα κενό. Είχα κι εγώ πανομοιότυπη υπόθεση και ευτυχώς οι δικαστές τουλάχιστον είναι αρκετά επιεικείς στο βαθμό που τους επιτρέπεται φυσικά.

    Μπρέντα

    ReplyDelete
  11. @Αντιχριστος: Το ας πρόσεχες το λέω και εγώ συχνά, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις απλά δινει αφεση αμαρτιών στον γαααααρο τον αντρα(με πολύ μικρο α)
    Δηλαδή ενεκατάλαβα? Ειμαι σε μια σχέση, ο άλλος να μια χαρά μαζί μου, τον εμπιστεύομαι, όπως κάθε άνθρωπος το σύντροφό του, και αμα μου την κάτσει εν δικαιολογημένος γιατι ας πρόσεχα????

    Οχι κυριε! Σε μια νορμάλ κοινωνια, δεν κατηγορείτε το θύμα γιατι δεν επρόσεχε, αλλά ο θύτης γιατι έπραξε όπως έπραξε!

    ReplyDelete
  12. Δεν ζούμε στο στρουμφοχωριό ούτε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο. Οφείλουμε να προσέχουμε. Κανένας δεν μας εκμεταλλεύεται αν δεν του το επιτρέψουμε και κανένας δεν μας στοχοποιεί αν δεν του δώσουμε δικαίωμα να μας θεωρεί στόχο.

    Δεν λέω να είμαστε καχύποπτοι, αλλά ούτε και τόσο χαζοί. Εν πάση περιπτώσει, τον σύντροφό σου, τον τεστάρεις πριν τον παντρευτείς. Και αυτοί που εκμεταλλεύονται τις συζύγους τους δεν νομίζω να έκαναν μεταβολή συμπεριφοράς εν μία νυκτί. Προφανώς είχαν δείξει δείγματα συμπεριφοράς από παλιά. Αποκλείεται να ήταν πρίγκιπες και μέσα σε ένα βράδυ να έγιναν στείροι εκμεταλλευτές.

    Οπότε, ναι, φταίνε και οι γυναίκες τους που ζούσαν στην κοσμάρα τους και δεν επήραν χαμπάρι με ποιόν έμπλεξαν. Και όχι δεν πιστεύω ότι πρόκειται για αγαθές γυναίκες, αλλά σκέτο μαννές.

    Για να μην παρεξηγούμαι, δεν αθωώνω τους μαλάκες σύζυγους. Θεωρώ πως έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Αλλά και η σύζυγος, με την κακή επιλογή συντρόφου, έχει μερίδιο ευθύνης.

    Kaisi, αυτό που λες δεν ισχύει. Αν αύριο βγεις πάνω σε μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος και σε τρακάρει ένας από πίσω, προφανώς φταίει ο οδηγός, αλλά θα φταις κι εσύ που δεν επρόσεχες. Με κράνος θα είχες σωθεί. Οπότε, πιστεύω ότι στα πάντα έχουν μερίδιο ευθύνης και οι δυο.

    ReplyDelete
  13. Χρίστο θα αντιστρέψω το παράδειγμα.

    μέχρι στιγμής είμαι μια πολλά καλή μητέρα και σύζυγος. στα 40 μου με πιάνει κρίση, βρίσκω ένα ζάμπλουτο Ρώσο, αφήνω τον Μοτορτζή και τα μωρά και πάω στην Αγία Πετρούπολη. ο γέρημος μεινίσκει με δύο κόρες, ένα χρέος που υπογράψαμε μαζί για να κτίσουμε το σπίτι μας, ελπίζω και με το σκύλο. ήξερε τι υπέγραψε; σαφώς. αλλά δεν είχε δείγμα ότι θα την κάνω για Αγία Πετρούπολη.

    έχεις δίκαιο όταν λες ότι πρέπει να έιμαστε επιφυλακτικοί. αλλά από την άλλη όταν μιλούμε για γάμο, πρέπει να υπάρχει και εμπιστσύνη.

    και ναι υπάρχουν περιπτώσεις που ο άλλος αλλάζει μέσα σε μια νύχτα. θέλεις να σου πω πόσους ξέρω, που σε κάποια φάση της ζωής τους γνώρισαν μια άλλη ή ένα άλλο και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους;

    @ Μπρέντα, λες να είναι τη δική σου περίπτωση που άκουσα;

    ReplyDelete
  14. Μανα δεν νομίζω να είναι η δική μου, ήταν 40ρα socialite που βασικά στερείται πλέον τις LV της αλλά επειδή όλα είναι σχετικά σε αυτήν τη ζωή εγώ τη λυπήθηκα για τον ξεπεσμό της:)

    Αυτό που λέει ο Χρίστος δεν διαφέρει ουσιωδώς από αυτό που λέτε κι εσείς νομίζω απλώς επισημαίνει την αδιαμφισβήτητη ευθύνη που έχει ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει κάποια νομική υποχρέωση, στην περίπτωση αυτή, υπογράφει τις επιταγές.

    Μπρέντα

    ReplyDelete
  15. Τούτην την αδιαφορία δεν την κατανόησα ποτέ.
    Δυστυχώς γνωρίζω -μέσω της μαμάς και της θείας-δεκάδες τέτοιες υποθέσεις, με τις μητέρες να κάνουν 2 και 3 δουλειές διότι ο σύζυγος εγκατέλειψε την οικογένεια για χάρη της αλλοδαπής φιλενάδας,φροντίζοντας για τα παιδάκια που έφερε η κυρία από την πατρίδα της αλλά δεν πληρώνει το παραμικρό για τα δικά του παιδιά.
    Ερώτηση:
    Το δικαστήριο δεν μπορεί να παγώνει τη διατροφή από το μισθό του παΤέρα(τος) ώστε να καταβάλλεται απευθείας στην οικογένεια του; Πού μένει η νομική προστασία της οικογένειας;

    Τείνω να συμφωνήσω με τον Αντίχρηστο για τις αφελείς γυναίκες μα όταν αυτό συμβαίνει στο γάμο μετά από 2 και 3 παιδιά, δεν είναι η μητέρα αφελής ή ελαφρόμυαλη αλλά ο πατέρας ανάξιος και πανηλίθιος, και το νομικό σύστημα της Νήσου,ελλειπές.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς,μέσα στον γάμο πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη.
    Πάντα με λίγη καχυποψία.Υπάρχουν μικροσυμπεριφορές που δεν σηκώνουν ανοχή.

    ReplyDelete
  16. @Μάνα: Αν εσύ σηκωθείς να φύγεις για Πετρούπολη με τον Ρώσο γκόμενο, δεν σημαίνει ότι σταματάς να έχεις υποχρεώσεις εδώ, αν υπέγραψες συμβόλαια και έχεις χρέη. Έτσι κι αλλιώς, τώρα όπου και να πας, σε βρίσκουν. Εγώ αναφέρομαι σε περιπτώσεις που οι σύζυγοι φορτώνουν τα χρέη τους στις συζύγους τους με νόμιμο τρόπο και ύστερα εξαφανίζονται. Αυτό που λες εσύ, είναι άλλο.

    Εν πάση περιπτώσει, δεν νομίζω να ήταν τόσο βλάκας ο μοτορτζής που θα φορτωνόταν ποτέ τα δάνεια σου. Επομένως, αν φύγεις ποτέ με τον Ρώσο γκόμενο αυτό δεν σε απαλλάσσει από τις ευθύνες σου που εκκρεμούν στην Κύπρο.

    ReplyDelete
  17. Η πολιτεία πού στέκεται σε τούτες τες περιπτώσεις; Πώς διασφαλίζει ότι ο γάρος θα πιερώνει; Μπράβο των ανθρώπων που εδώκαν τα λεφτά τους για να βοηθήσουν, άκουσα πολλές περιπτώσεις που ο κόσμος διά -τζαι μάλιστα που το υστέρημά του- για να βοηθήσει, αλλά κάτι τέτοια εν μόνο πάτσιες. Γι' αυτό τζαι καταλήγουν πολλές περιπτώσεις σε Φανιέρους τζαι γινίσκεται η δουλειά τους. Τζαι κάτι Φανιέροι αποκτούν δικαιώματα. Τζαι ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Τζαι ύστερα φταιν οι πραξικοπηματίες. Σόρυ εν άντεξα.

    ReplyDelete
  18. @ντιχριστος: Ξέρεις πολύ καλα ότι αν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειο του οι τράπεζες κυνηγούν τον εγγυητή. Ετσι είναι που φορτώνουν τα δάνεια στις συζύγους. Δηλαδή το να πεί ενα ζευγάρι, θα κάμω σπίτι, εννα κάνω εγώ το δάνειο και εσύ να μπείςεγγυητής εν παράλογο? Ενεπρόσεχε η σύζυγος και καλά να πάθει? Οξα εννα πείς του συμτρόφου σου "όι να κάμεις δάνειο για το σπίτι ΜΑΣ αλλά εγώ δεν μπαίνω εγγυητής"?

    Οσο για το ότι δίνουν δείγματα γραφής οι αντρες πριν το χωρισμό, μην ορκίζεσε...
    Πάρα πάρα πολλοί ανθρωποι όταν χωρίζου βγάζουν ενα πρόσωπο που δεν το φαντάζεσαι ότι έχουν όσο ήταν στη σχέση! ΄

    Και σου εύχομαι ποτέ μα ποτε να μη ζήσεις από κοντά μια τετοια περίπτωση, για να καταλάβεις ότι δεν ειναι όλοι όσοι την παθαίνουν μαννοι.

    Σαφώς και τεστάρεις τον άλλο πριν τον παντρευτείς, αλλά ειναι τεστ που δεν μπορεις να τα κάνεις. Ας πούμε πώς τεστάρεις τον άλλο για το πώς θα συμπεριφερθεί αμα ξεμυαλιστεί με καμιά άλλη? Η για το πώς θα αντιδράσει σε έναν άσχημο χωρισμό?

    ReplyDelete
  19. Συμφωνώ με Leni. Αν οι θεσμοί τζαι οι νόμοι της πολιτείας επιτρέπουν σ εκάποιο να σε εκμεταλλευτεί (εσένα τζαι το κοπελλούι σου) τόσο βάναυσα, τότε καταλήγεις στην παρανομία. Αν ήμουν στη θέση της τζαι ήμουν που ήμουν πνιμένος στα χρέη, ήταν να πάω τζαι εγώ σε έναν μαφία (που λειτουργεί με τες ευλογίες των Αρχών γιατί παίζει το πληροφοριοδότης), να του δώκων τζαι τζείνου πέντε μπακίρες να αποδώσει δικαιοσύνη του δρόμου.

    ReplyDelete
  20. @Leni: Αυτά τα θέματα δεν είναι τόσο απλά και οι λύσεις δεν είναι ευκολες.. τι να μπορούσε να κάνει το κράτος?:

    Να βκάλει νόμο και να πεί όταν το ζευγάρι χωρίσει να μην ισχύουν οι εγγυήσεις? Δε γινετε. Θα έρθουν και όλοι οι άλλοι εγγυητες και θα πούν "μα και εγώ όταν υπόγραψα του κουμπάρου ήμασταν φιλοι και τώρα δεν είμαστε και να μην ισχύει η εγγυηση που έδωσα" Οι τράπεζες φυσικά δε θα δεχτουν κάτι τέτοιο γιατι ενας σημαντικός αριθμός δανειων συνάπτονται με εγγυήσεις και το πράμα επεκτέινετε και παιρνει διαστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργειας ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος κτλ...

    Να έρθει το κράτος και να πεί εγώ πληρώνω τα κερατιάτικα και να μου χρωστά ο αντρας πχ? Και πόσα ακριβώς κονδύλια θα πρέπει να διαθέσει το κράτος σε πληρωμές (που δε θα εισπραχθουν ποτέ-εδώ οι τράπεζες δεν τα καταφέρνουν να αγγιξουν τους αχαρακτήριστους) σε λειτουργους που θα πιστωποιούν ότι είναι όντως αυτή η κατάσταση και δεν πρόκειτε για κάποιους που βρηκαν ευκαιρια να τους πληρώσει τα δάνεια το κράτος? Και γιατι να πρέπει να πληρώσει ευθύς εξαρχής το κράτος δηλ?

    Βλέπεις ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..

    ReplyDelete
  21. Καϊσί και Λένι και Χρίστο
    να έρθει το κράτος να πιάσει τον μαλάκα που επαράτησε το μωρό του τζαι να τον υποχρέωσει να πληρώσει με κάποιο τρόπο, δεν γίνεται; κάποιος άλλος το πρότεινε η Θάλασσα. έχεις δουλειά κύριος; να παγώνει το κράτος μέρος του μισθού του, για το μωρό του, για τα χρέη του.

    αν δεν πληρώσεις ένα χρέος θα κυνηγήσουν τους εγγυητές όχι έσένα. για αυτό και έφερα το παράδειγμα ότι πηγαίνω στην Αγία Πετρούπολη. δεν είναι θέμα βλακείας να φορτωθεί ο Μοτορτζής το χρέος. και με το να φύγω δεν απαλλάσσομαι των ευθυνών μου. απλά τες παραιτώ τζαι φεύγω. ή πέζο πελλό και δεν πληρώνω. είναι εκατοντάδες επαναλαμβάνω τα εντάλματα για πατέρες που δεν πληρώνουν. τους κατάγγειλαν και η αστυνομία υποτίθεται τους βουρά που πίσω να εισπράξει...

    ReplyDelete
  22. Νομικά και νομιμα δεν μπορεί το κράτος να επέμβει και να παγώσει μερος του μισθού κανενός εργαζόμενου.. Το κράτος δεν εχει καμια τετοια δικαιοδοσια. Ακόμα και το πόσα παίρνεις εθεωρειται προσωπικό δεδομένο και ξέρουμε όλοι ότι απλά για να ανοιξουν λογαριασμοι πρέπει να γινει το σώσε.

    Αλλά ο πραγματικός λογος είναι ότι για να παίξει πελλό ο άλλος και να βουρουν οι τράπεζες τους εγγυητες, ο φταιχτης συνήθως μεταφέρει οτιδήποτε έχει στο όνομα του σε άλλους πχ γονεις, και έχει τη δυνατότητα να αποκρύπτει εισοδήματα, λέει "εγώ δε βαστω, τσιεκκάρετε αν θέλετε" κυρύττει και καμιά πτώχευση αμα λάχει και αναγκαστει, και κάμνει τον ωραίο.

    Ειναι όντως εκατοντάδες αυτές οι περιπτώσεις, αποδεικνειοντας ότι δεν ειναι θέμα απλά "ας πρόσεχαν"

    Με αυτό το θέμα οι μόνοι που θα μπορουσαν ισως να βγάλουν καμιά ακρη είναι οι ειδικοί στο οικονομικό εγκλημα. Το Τμημα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος ειναι υποστελεχομένο, θέλει εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε κρίση, μειώστε την κρατική μηχανη, μπλα μπλα, μα εχουμε πιο σοβαρα προβλήματα ως κοινωνια, μπλα μπλα, κριση, μπλα, ...

    ReplyDelete
  23. θα συμφωνήσω με τον Χρίστο. Πρίν αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια και παιδιά πρέπει να είσαι σίγουρη/ος για την επιλογή σου και να προσπαθήσεις να είσαι καλυμένος όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι.

    Δεν έχω προσωπική εμπειρία για αυτά τα θέματα. Σαφέστατα και όποιος ξαπολά το κοπελούδι του (for whatever reason) είναι μαλάκας αλλά το θέμα είναι να προσπαθήσει ο ένας γονιός που μένει πίσω (either the mother or the father) να το μεγαλώσει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί. Σε αυτό το σενάριο η κοινωνία πρέπει να κάμει ενα μηχανισμό στήριξης..εκεί ναι να παρεμβεί η κοινωνία.

    ReplyDelete
  24. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μάνα δούλευκε σε φούρνο για να τα βγάλει πέρα. την απέλυσαν. ψάχνει δουλειά, σιγά που θα βρει. μόνο απολύσεις ακούμε τον τελευταίο καιρό να προσλαμβένεται κανένας όχι.
    αλλά το σενάριο μηχανισμού στήριξης ακούγεται καλή ιδέα Ράνια. αλλά και πάλι όπως είπε το Καϊσί μόνο περικοπές υπάρχουν.

    ReplyDelete
  25. Καϊσί, να πιστέψω ότι σε ούλλες τες χώρες έτσι λειτουργούν τα πράματα;
    Αν και ξέρω κόσμο και κοσμάκη που την έπαθε με τες εγγυήσεις, σηκώνω τα χέρια ψηλά τζαι λαλώ ότι άμα υπογράψεις εγγυητής πρέπει να πληρώσεις. Αλλά τζαι οι τράπεζες μια χαρά παίζουν πελλό τζαι τσιμπούν τους εγγυητές. Έχω υπόψη μου περίπτωση που τύπισσα έκαμε δάνειο, εσηκώστηκε μια καλή ημέρα τζαι επήε εξωτερικό τζαι χωρίς να προσπαθήσει να την έβρει η τράπεζα εγύρευκε να τα εισπράξει που τους εγγυητές. Ε όι κύριε, κάμε μισή προσπάθεια πρώτα.

    Διάβασε ξανά το σχόλιό μου. Δεν είπα να τα πληρώνει το κράτος και ούτε συμφωνώ καθόλου με κάτι τέτοιο. Αλλά δαμέσα εν λειτουργεί τίποτε σωστά. Θυμούμαι που είχα ακούσει πριν κάτι μήνες πόσα ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ έχει να παίρνει το κράτος που απλήρωτα πρόστιμα (κάποια μάλιστα επιφανών προσωπικοτήτων). Εν εκατάλαβα. Χρωστάς κύριε; Φέρε δα το αυτοκίνητο σου να πληρωθούν τα χρωστούμενα σου. Ή κάμε κοινωνική εργασία τζαι τα λεφτά που θα έπιανε ένας υπάλληλος για τούντη δουλειά να παν τζιαμέ που χρωστάς. Άσε που στην προοπτική ενδεχόμενης σύλληψης τους ούλλοι βρίσκουν τα λεφτά. Αλλά τζαι η αστυνομία μας τρώει καλά. Ο κουμπάρος, του κουμπάρου, εφαρμόζεται ο νόμος μόνο τζιαμέ που λείπει ο γνωστός.

    Καταλαβαίνεις το θέμα που θίγω. Ασφαλιστικές δικλίδες. Έχει περιπτώσεις που ό,τι τζαι αν κάμεις τα λεφτά δεν τα παίρνεις. Αποδεκτό. Αλλά εν συμφωνώ με τη λογική του άμα φτάσει τζαι γινεί το κακό ούλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τζαι ναι, να υπάρξει τούτο που αναφέρει η Ράνια. Μηχανισμοί στήριξης. Διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ειδικά για τους μονογονιούς. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Στην Κύπρο του ούτε ενός εκατομμυρίου.

    ReplyDelete
  26. Για αυτό τζαι οι τράπεζες θέλουν 4, 5 εγγυητές. για να εν σίουρες ότι θα πάρουν τα λεφτά τους. άκουσα περίπτωση που τζείνος που έκαμε το δάνειο κυκλοφορεί κύριος τζαι ο εγγυητής του επούλησε σπίτι για να μην πάει φυλακή.

    ReplyDelete
  27. Kata tin tapini mou apopsi touta oulla symvainoun gia enan polla aplo logo... gia na ektimisete ti antra exete dipla sas...

    Thanks

    ReplyDelete
  28. @Leni: Ναι περιπου έτσι λειτουργουν, γιατι όπως ειπα δεν ειναι μονο θεμα κράτους αλλά και τραπεζικου συστηματος και νομων που ρυθμιζουν τη λειτουργια του.

    Το να υπάρχουν Μηχανισμοί Στηριξης Μονογονιών ειναι απόλυτα αναγκαιο και συμφωνώ.

    Αλλά κανενας μηχανισμός στηριξης δε σε απαλλάσει από χρεη ή την προσαγωγη σου στο δικαστηριο λόγω αυτών (εκτος και αν τα πληρώνει το κράτος όπως ειπα και πιο πάνω).

    Οπότε ο Μηχανισμός Στηριξης θα επελυε άλλα προβλήματα, και αυτά σημαντικά δε λέω, αλλά όχι το προκειμενο.

    ReplyDelete
  29. Έρχεται μου να κλάψω όποτε ακούω έτσι ιστορίες. Που εν η δικαιοσύνη να τιμωρήσει τον ηλίθιο;
    Νευριάζω με τους ανθρώπου που πιαίνουν και σπέρνουν και μετά δεν παίρνουν καμία ευθύνη.

    Πριν χρόνια κάποιοι γνωστοί μας είχαν χωρίσει και ο άντρας εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό. Η γυναίκα έμεινε πίσω με τρία παιδιά. Εκείνος δεν έστειλε ποτέ διατροφή. Ο μεγάλος θα σπούδαζε Αμερική αλλά επειδή έβλεπε πως η οικογένεια του δεν έβγαινε οικονομικά δεν πήγε να σπουδάσει και αποφάσισε να βρει μία δουλειά εδώ στην Κύπρο. Ο μαράχαλος εξαφανίστηκε και τώρα δεν ξέρουν αν ζει ή αν πέθανε όμως ο γιος του αναγκάστηκε να ξεχάσει τα όνειρα του και το μέλλον του.
    Σέβομαι πολύ αυτό τον άνθρωπο γιατί έγινε ο πατέρας που δεν είχε η οικογένεια του.

    ReplyDelete
  30. Συμφωνώ με Αντίχριστο και Ράνια όσον αφορά το μερίδιο ευθύνης. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί τις πράξεις του πατέρα.

    Νομίζω το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Αντί να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να θέλουμε την κυβέρνηση να αστυνομεύει τις υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να ζητάμε να υπάρχουν μηχανισμοί (κυρίως στα σχολεία) που δεν θα αφήνουν αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Θα μου πεις διδάσκεται ο σεβασμός? Ναι διδάσκεται...και αν δεν διδάσκεται από το σπίτι θα πρέπει να το αναλάβει το κομμάτι αυτό το σχολείο. Επίσης, δεν είμαστε όλοι fit να γίνουμε γονείς. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να το αντιληφθούμε και να έχουμε την οριμότητα να το εφαρμόσουμε.

    Στο μεταξύ ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει την ευθύνη του εαυτού του. Και να αναλαμβάνει να τον προστατεύει με όποιο τρόπο μπορεί. Και κάτι τελευταίο...νομίζεις ότι αν ήσουν άτομο που ξεμυαλίζετε έστω και δύσκολα, αν ήσουν άτομο που την απιστία την είχε στο αίμα του έστω και δύσκολα, αν ήσουν άτομο που δεν εσέβετουν την οικογένεια του και τον σύντροφο του, ο Μοτορτζής θα επερίμενεν να γίνεις 40 και να του την κάνεις για να το καταλάβει? Πόσο καλό θέατρο θα έπαιζες για να μην σε καταλάβει κανένας? Στοιχεία υπάρχουν...εμείς αρνούμαστε να τα δούμε...

    ReplyDelete
  31. Μάνα μου ανώνυμε μου, που το στόμα σου τζαι στου θεού τ'αυτί. Ξέρεις πόσο ευτυχισμένοι θα ήταν οι εκπαιδευτικοί εάν εμπορούσε να διδαχτεί ο σεβασμός στα σχολεία, ακόμα και απουσίας σχετικής διαπαιδαγώγησης που το σπίτι; Δυστυχώς όμως με τα μυαλά που κουβαλούν οι γονιοί σήμερα το μόνο που μπορεί σε τούτη τη φάση να διδαχτεί εν η αυτοάμυνα, στα τμήματα παιδαγωγικών τζαι στες καταρτίσεις των καθηγητών.

    Μια ακόμα αδιόριστη, έχουσα μικρήν αλλά πικρήν πείρα.

    ReplyDelete