Tuesday 4 October 2011

Σύνδρομα


Είμαι στη φάση που περνούν αρκετοί γονείς. Μήπως οι κόρες έχουν κάποιο σύνδρομο; Εντάξει, δεν ακούγεται και πολύ καλό έτσι όπως το λέω.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε site για παιδιά, να ξεφυλλίσω περιοδικό και να μην πέσω σε ένα κατεβατό σύνδρομα. Σύνδρομο υπερκινητικότητας, ελλειμματικής προσοχής, διαταραχή προσοχής, δυσλεξία, δεν ξέρω και εγώ τι άλλο υπάρχει.

Οι μισοί και βάλε από τους γονείς που ξέρω, έχουν περάσει την πόρτα του ψυχολόγου και του ειδικού. Ο γιος μου δεν καθόταν ήσυχος στην τάξη, η κόρη μου δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί σε κάτι, έχω ανησυχίες, έχω έννοιες.

Από τέτοια μπορώ να γράψω βιβλίο. Βεβαίως κάτι τέτοια λέω, υποστηρίζει ο Def και για αυτό δυσκολεύομαι μετά να βρω babysitter. Αλλά τι μαλακίες θα λέω τώρα; Δεν θα τις έλεγα άτακτες. Είναι ανεξάρτητες, πεισματάρες με πολλή δόση φαντασίας και ακατάσχετη όρεξη για παιχνίδι. Δεν κάθονται λεπτό, είναι μέσα στον ενθουσιασμό, συνεχώς τρέχουν για να προλάβουν, να παίξουν με όλα τα παιχνίδια.

Δεν αντέχουν να δουν DVD περισσότερο από 10 λεπτά. Θα εγκαταλείψουν την τηλεόραση ανοιχτή και θα βγουν έξω στην αυλή να αλωνίζουν, να σκαρφαλώνουν, να κάνουν ποδήλατο.

Στο σχολείο είναι σχετικά καλές. Που και που δεν λείπουν οι παρατηρήσεις για τη μεγάλη ότι αφήνει σύξυλη τη δασκάλα που κάνει μάθημα, για να πιάσει κουβέντα με τις φίλες της ή να πάει να παίξει. Γιατί αγάπη μου δεν έκατσες στο μάθημά σου; τη ρωτώ. Βαρέθηκα, είναι η συνηθισμένη της απάντηση.

Τώρα τι να της πω. Την καταλαβαίνω απόλυτα. Πήγα πανεπιστήμιο για να καταφέρω να βγάλω ολόκληρο μάθημα χωρίς να σηκωθώ από την καρέκλα μου, χωρίς να γράψω σημειώματα στις διπλανές, να πειράξω αυτούς που κάθονταν πίσω. Και πολύ μουρμούρα. Πουρ πουρ πουρ πουρ. Στο γυμνάσιο στο μέσο της χρονιάς μας χώριζαν από τη διπλανή, επειδή δεν σταματούσαμε να μιλούσαμε. Μήπως είχαμε κάποιο σύνδρομο;

Οι δικές μας ήταν, βέβαια άλλες εποχές. Σήμερα δεν δικαιολογείται ένας γονιός να μην προσέχει κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά στη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Αλλά μήπως το παρακάνουμε; Είναι δυνατόν τόσα παιδιά να πάσχουν από διάφορα σύνδρομα; Και άντε αν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα καλό δάσκαλο για παράδειγμα να το καταλάβω. Το γεγονός ότι κυκλοφορούν ψυχοφάρμακα για μωρά; Το γεγονός ότι τόσα πολλά μωρά πίνουν φάρμακα;

Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι είναι και η εύκολη λύση. Αντί να διαλύεσαι κυνηγώντας ένα ζωηρό μωρό, του δίνεις για παράδειγμα Ritalin, που είναι ένα φάρμακο υποτίθεται για υπερκινητικά παιδιά και το έλυσες το πρόβλημα. Για το συγκεκριμένο μπορώ να γράψω ολόκληρη διάλεξη.

Τέσπα. Προβληματίζομαι. Γιατί όσο και να λέω ότι πρέπει να είμαι cool, να μην φτάνω στο σημείο να παραείμαι cool και να μην βλέπω τις αλήθειες που είναι μπροστά μου.

10 comments:

  1. τωρα σοβαρομιλάς; έθελες να κάθουνται σαν τες χαντές να θωρούν dvd;; ΕΛΕΟΣ...

    Μια χαρά εν οι κόρες μας, χάτε να σε δω.

    ReplyDelete
  2. Τώρα βάλουν ετικέττες στα πάντα. Εκτός από παιδιά που κάνει μπαμ από μακρυά ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, μια χαρά τα βρίσκω τα παιδιά σήμερα. Και οι γονείς βομβαρδιζόμαστε από τόση πληροφόρηση, πως να μην αγχωνόμαστε; Εγώ από την άλλη έχω φοβία με τις διάφορες παράξενες αρρώστιες γιατί η μεγάλη στα 4 αρρώστησε με αλλεργική προρφύρα και ταλαιπωρηθήκαμε.

    ReplyDelete
  3. Κτηνό να κάθονται σαν τες χαντές όϊ δεν θέλω. αλλά τουλάχιστον 10 λεπτά να μπορούν συνεχόμενα να παρακολουθήσουν κάτι ναι.

    Σμιλί, έτσι είναι ετικέτες στα πάντα. Αλλεργική προρφύρα; τι είναι τούτο;

    ReplyDelete
  4. Αλλεργική πορφύρα είναι κάτι αγγεία που σπάζουν και ξεκίνησαν από το δέρμα, το κορμί της από τη μέση και κάτω ήταν όλο μια τεράστια μελανιά και επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν αγγεία και από άλλα κρίσιμα όργανα όπως εγκέφαλο και καρδία θέλει παρακολούθηση και έλεγχο.

    Άσε έχασα χρόνια από τη ζωή μου μέχρι να της περάσει. Έξι μήνες μετά κάναμε ακόμα αναλύσεις να δούμε αν έγιανε.

    Μέχρι να το πάθει η κόρη μου ούτε εγώ ήξερα τι ήταν. Μακρυά που μας!

    ReplyDelete
  5. Πάρε τες κόρες και κάμε τους μια επίσκεψη σε έναν ειδικό να σου επιβεβαιώσει οτι εν μια χαρά να σου φυεί η έννοια..

    εμείς εν εξέραμε τι εν τα σύνδρομα και we managed to turn out ok.

    ένεν κακό τα μωρά να είναι υπερκινητικά..

    ReplyDelete
  6. Μια χαρά είναι σιορ! Τη σημέρο ημέρα συνηθίζουμε να φκάλουμε σύνδρομα, αρρώστειες τζαι ξέρω γω με το παραμικρόν τζαι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε κομπλεξ στα μωρά τζαι παραπάνω προβλήματα. Άλλες εποχές, άλλες συμπεριφορές, άλλες συνήθειες τι να πεις, έτσι είναι.

    ReplyDelete
  7. Σας κάλεσε ο ψυχολόγος του σχολείου/νηπιαγωγείου; Συνήθως αυτό γίνεται στις ιδιαίτερα άτακτες συμπεριφορές.
    Μάλλον το σύνδρομο του καλού και διαβασμένου γονιού είναι φυσιολογική αντίδραση στο μεγάλωμα των παιδιών.:) Φαντάζομαι περνούσες αντίστοιχη φάση "σωματικής ακεραιότητας" των κόρων,όταν αυτές ήταν βρέφη.Τώρα μάλλον λόγω σχολείου είναι η φάση της "ψυχολογικής ακεραιότητας".
    Υπάρχει σύνδρομο για το κάθε τι.Όλοι "πάσχουμε" από κάτι. Το θέμα είναι αν θα δώσεις βαρύτητα σε κάτι μικροσκοπικό ή αν θα το προσπεράσεις όπως του αξίζει,και να τονώσεις τα μεγάλα προτερήματα των μωρών σου προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξοντώσεις τα σοβαρά τους ελαττώματα. Όσο περνάει από το χέρι σου.
    Για τις φαρμακοβιομηχανίες, είμαστε νούμερα και πελάτες. Εννοείται πως τα χαπάκια είναι πιο εύκολα από το να πάμε τα παιδιά σε πάρκο να παίξουν,να εξαντλήσουν την ενέργεια.
    Για τις ασφαλιστικές, συνήθως συμφέρει ο θάνατος μας από ότι η θεραπεία. Στην Παγόχωρα τουλάχιστον,οι ιατροί είναι συχνά αναγκασμένοι να αφήσουν κάποιον να πεθάνει διότι η ασφάλεια του αρνείται να πληρώσει τη θεραπεία.

    ReplyDelete
  8. Το μόνο σύνδρομο που με κόφτει είναι το σύνδρομο Down.

    ReplyDelete
  9. με βρίσκουν σύμφωνη τα περισσότερα που λέτε. έχουμε μάθει να δίνουμε σημασία σε ασήμαντες ίσως λεπτομέρειες, η θάλασσα έχει δίκαιο ότι όλοι πάσχουμε από κάτι.

    να σας πω όμως ένα παράδειγμα για να καταλαβέτε τον προβληματισμό μου. η αδερφή μου δυσκολεύτηκε πολύ ως μαθητρία. τη θυμάμαι ώρες ατέλειωτες με τη μάνα μου να κάθονται στο τραπέζι της κουζίνας. ήταν μέτρια μαθήτρια, παρόλους τους κόπους της και ενδεχομένως να ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν ξόδευε τόσες ώρες να διαβάσει. εκ των υστέρων κατάλαβα ότι μπορεί να έχει μορφή δυσλεξίας. αν το ήξερε τότε θα μπορούσε να ήταν τα πράγματα πιο εύκολα.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete