Όπως υποσχέθηκα της Αχάπαρης, σήμερα θα σας μιλήσω για την καμένη δούκισσα, αν και το σωστό είναι η τηγανιτή δούκισσα. Όπου δούκισσα βάλε το γνωστό γλυκό και όχι την Κέιτ του Κέιμπριτζ ή την Καμίλα της Ουαλίας.
Αποφάσισα μια καλή ημέρα να κάμω δούκισσα. Πήρα τηλέφωνο μια φίλη και μου έδωσε οδηγίες. Σοκολάτα, κουβερτούρα, γάλα, μπισκότα κομμένα, τέσσερα αυγά, ένα βούτυρο. Η συνταγή άρχιζε ως εξής: Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο, αφού προηγουμένως έχουμε σπάσει τα μπισκότα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
Η συνταγή δεν διευκρίνιζε ότι αφού λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το άφησα πάνω να βράζει. Έτσι όταν έφτασε η ώρα να ρίξω τα αυγά, τα αυγά τηγανίστηκαν μέσα στη σοκολάτα και το βούτυρο. Ήταν ένα άθλιο θέαμα. Πραγματικά έκαμα τηγανητά αυγά μέσα στη σοκολάτα. Τα δύο πρώτα πρόλαβα και τα ανακάτωσα, έκοψαν αμέσως. Ένα μόνο θα πω, φανταστείτε το ασπράδι του αυγού να χρωματίζεται σοκολατί. Τα άλλα δύο, τα άφησα περισσότερη ώρα και τηγανίστηκαν. Μετά είπα να ρίξω και τα μπισκότα μπας και φτιάξει η κατάσταση… Τα σκάτωσα εντελώς και τα πέταξα.
Εδώ τελειώνει η ιστορία. Το επόμενο γλυκό που επιχείρησα ήταν το γαλατομπούρεκο για το Μοτορτζή. Άλλη πονεμένη ιστορία και αυτή. Γενικά, όσο τα τρώω, τόσο δεν καταφέρνω να τα κάμω.
Στο επόμενο θέμα. Περασμένη Παρασκευή ήμουν στη Λεμεσό. Η πόλη γίνεται μια κούκλα. Κυρίως η περιοχή γύρω από το Τεπάκ είναι άλλο πράμα. Τα έργα και οι σκαμμένοι δρόμοι να έλειπαν και θα ήταν μια χαρά. Το πανεπιστήμιο έφερε άλλο αέρα, έφερε ανανέωση. Ίσως να δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα όπως αυξημένη κίνηση, στάθμευση κτλ κτλ. Όμως όλες οι γειτονιές γέμισαν με μπαράκια, καφέ, εστιατόρια. Περπατάς στους δρόμους και συναντάς νέα παιδιά να μιλούν, να περπατούν, να κάθονται αμέριμνα.
Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική στη Λευκωσία το έστειλαν στο πυρ το εξώτερο στην Αγλατζιά. Δεν λέω, άπλα έχει εκεί, έκτισαν ωραίες εγκαταστάσεις. Αλλά είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στη μέση του πουθενά, αποκομμένο από την πόλη και τους κατοίκους της. Δεν λέει κάτι στους υπόλοιπους, οι μόνοι που είχαν κέρδος οι Αγλατζιώτες που είδαν τα ενοίκια των διαμερισμάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη.
Κατά τα υπόλοιπα τίποτε. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι μέρος της πόλης στην οποία υπάρχει. Να γίνεται ένα πάρε δώσε. Οι φοιτητές να δίνουν ζωή στην περιοχή και η περιοχή να αναπτύσσεται. Να αγκαλιάζει τους φοιτητές, να τους κάνει μέρος τους και όχι να τους βλέπει σαν τη κότα με τα χρυσά αυγά ή ακόμη χειρότερο εσκεμμένα να τους κρατά στο περιθώριο (όσοι σπούδασαν στο Durham ξέρουν πολύ καλά για ποιο πράμα μιλώ).
Εδώ, δεν συμβαίνει τίποτα από τα δυο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μέρος της πόλης ούτε με την καλή ούτε με την κακή έννοια. Είναι κάτι ξένο, κάτι μακρινό που δεν κάνει καμιά διαφορά στην πόλη. Και είναι κρίμα. Μια πόλη έχει πολλά να κερδίσει από ένα πανεπιστήμιο. Όπως και το πανεπιστήμιο, όταν γίνεται μέρος της πόλης.
Ε μα!!! Να μην διευκρινίζουν λεπτομέρειες της συνταγής;;;
ReplyDeleteΤι εννοείς τα αυτονόητα παραλύπονται;
Ποια αυτονόητα;
Μανούλα, ποιο είναι το επόμενο γλυκό που θα μας φτιάξεις;
Θα κάμει πύραυλο (ή πόμπα πως το λέουν?). θα την βοηθήσω τζιαι εγώ (φαντάζεσαι?).
ReplyDeleteΚάτσε να τελειώσει τζιαι ο μώλος με το κάστρο, θα θέλεις να μετακομήσεις.
Μια συνεργασία Αχάπαρης Μάνας στη κουζίνα θα είναι όλα τα λεφτά. Άτε, κανονίστε το!
ReplyDeleteΑχάπαρη ο λαός το απαιτεί. τι λαλείς να τους κάμουμε; κάτι δύσκολο σίουρα αφού θα ενώσουμε δυνάμεις.
ReplyDeleteΜην είσαι προκατειλημμένη...
ReplyDeletehttp://www.youtube.com/watch?v=xzuw4HJysb0
Εν την creme brulee που ανάφκουν πουπάνω για να καραμελώσει? Αλλά να πάμε στο τρίπατο να την καμουμε μεν κρούσουμε τα σπίθκια μας.
ReplyDeleteaxxaxaxaxaxaaxxa Axapari!
ReplyDeleteΤο τρίπατο εν τζαι κοντά στο Τεπάκ έννε; όϊ μόλις εχούμισα την περιοχή να την κάψουμε.
ReplyDeleteΤι να πρωτοσχολιάσω: ότι η Αγλαντζιά γράφεται με ν κυρία μου? Εγώ μένω Πλατύ, μην νομίζεις αλλά όχι και πυρ το εξώτερο:Ρ Το ότι είναι όνειρο ζωής για μένα να μετακομίσω μόνιμα στη Λεμεσό? Το ότι ούτε εγώ ξέρω ποια γλυκά ψήνονται και ποια όχι?
ReplyDeleteΕνεκάτωσες τα στομάσια μου...
ReplyDeleteχαχαχχαχχα Ντεφ τζαι μενα εγυρισε που την αναποδη!
ReplyDeleteΑχαπαρη & Μανα στην κουζινα! Ελατε να τα καμουμε γρουτα! χαχαχα
αχαχαχχα
ReplyDeleteθέκκιου ρε, νιώθω πολλά καλλλύττερα
mind you, ο μόνος λόγος που εν είμαι shειρόττερη σας είναι επειδή δε δοκιμάζω να κάμω τίποτε
Εγω μονο να πω, οτι υπαρχει συνταγη δουκισας χωρις αυγα.
ReplyDeleteBrenda πάμε να έβρουμε κανένα σπίτι στην παραλία να μεινίσκουμε μαζί; ξέρω κάτι σπιτούθκια εν λίο ακριβά γύρω στα 15 εκατομμύρια (όχι δεν κάνω πλάκα) αλλά εν δίπλα που το κύμα.
ReplyDeleteDef τζαι Γρούτα αν επηαίνετε σε κανένα χαϊκλασάτο εστιατόρειο τζαι επκιερώνεται 40 ευρώ το πιάτο να φάτε αφκά τηανιτά στη σοκολάτα δεν θα ανακατώνουνταν τα στομάσια σας απλά θα ενιώθετε τρέντι.
Neerie έσσεις πρόσκληση για την κρεμ Μπρουλέ.
Αχά. υπάρχει δούκισσα χωρίς αυγά. στο φούρνο ψήνεται; χαχαχα
Μα τουτη εν συνταγή για μίνιμουμ τα ιστομαγειρέματα....για να μεν πω για βιβλίο με γκουρμέ συνταγες!
ReplyDeleteParadidw seminaria. Tzai i doukissa perna mou, tzai to galatompoureko :D
ReplyDeleteEpisis exw syntagi gia doukissa pou den exei me afka me tipote tetoia dyskola. Prepei na vre8w epitelous spiti na kamw post ti syntagi, giati efwtografisa tin tziolas.
παραπονίεσε για την Λευκωσία ότι δεν έχει τίποτε, για έλα στην Λάρνακα που είμαστε όπως την έρημο της Σαχάρας τζιέ τσίττεμερου κόμα.
ReplyDeleteΝομίζω θα δοκίμαζα τα αυκά...
Μανα εν ηξερω για τον Ντεφ, μα που ετσι χαϊκλασσατα, πιασοκωλαδικα, κοψολαιμιτικα εστιατορια, που μαειρευκουν unidentified, μισομεριδικα, ταχα γκουρμε φαουθκια, εγω ουτε ποξω εν περνω! ;p
ReplyDeleteΜάνα μου νομίζω τούτη η συνταγή εν εις τα μετρα σου!!
ReplyDeletehttp://oladepalabras.blogspot.com/2011/11/blog-post_05.html
θέλουμε σχόλια άμα τη κάμεις