Monday 14 November 2011

Οδηγός επιβίωσης για το κρύο


Είναι κρύο. Και ακόμη δεν πλάκωσαν οι μεγάλες παγωνιές. Το Σάββατο ανάψαμε για πρώτη φορά θέρμανση. Προσεκτικά βεβαίως βεβαίως. Περασμένα μεγαλεία οι εποχές όπου με το παραμικρό, τσουπ πατούσες το κουμπί και έκανες το σπίτι θερμοκήπιο. Τώρα με μέτρο. Με πολύ μέτρο.

Ήρθε ο κ. Πανίκος για πετρέλαιο. 400 ευρώ και πρέπει να είναι περίπου λίγο πιο πάνω από το μισό. Αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 98 σεντ το λίτρο. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσα θα πληρώσουν φέτος όσοι είναι στα βουνά... Πάντως ο Γερμανός σύζυγος μιας ξαδέλφης μου έλεγε ότι η οικογένειά του θέλει γύρω στα 1000 ευρώ το χρόνο για θέρμανση. Σημειωτέον ότι οι μόνοι μήνες που δεν ανάβουν θέρμανση είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Περίπου τόσα όσα θέλουμε και εμείς που την ανάβουμε 4 μήνες. Και φυσικά στη Γερμανία η θέρμανση δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι στην Κύπρο.

Παρακάτω αναλύονται τρόποι για να εξοικονομήσετε λεφτά.
Φροντίστε να μένετε στη δουλειά όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Και πνεύμα καλής θέλησης δείχνετε στον εργοδότη σας, ευκαιρία να τσιμπήσετε και καμία προαγωγή (λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα) και ζεσταίνεστε με τα χρήματα άλλου.

Για τα Σαββατοκυρίακα οργανώνεται εξόδους σε σπίτια ή σε χώρους που ξέρετε ότι έχουν θέρμανση. Ανασύρετε από την ατζέντα σας ξεχασμένους συγγενείς και φίλους. Κανονίστε να τους επισκεφτείτε και κάτσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες εκεί. Αν σας ταΐσουν κιόλας ακόμη καλύτερα, κάνετε οικονομία και στο φαί. Μην ντραπείτε να ζητήσετε να πάρετε και μαζί σας αν περισσέψει.

Το βράδυ ενδείκνυνται οι αγκαλιές. Δυο δυο, τρεις τρεις, τέσσερις τέσσερις. Ό,τι βολεύει τον καθένα φτάνει να είναι ζεστά.

Στην περίπτωση που δεν αντέχετε να κοιμάστε αγκαλιά ρίχτε όσα παπλώματα και κουβέρτες έχετε στο κρεβάτι σας.

Αν δε, σας περισσεύει κανένα κουίλτ που δεν το χρειάζεστε, την έχετε κάνει. Θα το πάρετε σε μια ράφτρα να σας το τροποποιήσει και να φτιάξει… αδυνατώ να βρω την κατάλληλη λέξη στα ελληνικά. Λοιπόν δείτε την εικόνα και θα καταλάβετε. Τέτοια φορώ στις μικρές και έχω βρει την ησυχία μου. Είναι ζεστές όλο το βράδυ και έχω σταματήσει να αγχώνομαι αν είναι ξεσκέπαστε ή όχι.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να το ρίξετε στα τσάγια. Διαλέγετε τις αγαπημένες σας γεύσεις, κάνετε το τσάι σας, κρατάτε το ποτήρι και ζεσταίνεστε. Αν Ρίξετε μέσα στο ρόφημα λίγη βότκα ή ζιβανία, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο θεαματικά.

Επίσης, η μόδα φέτος είναι υπέρ μας. Φορέστε όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα, έστω και αν είναι αταίριαστα. Κανένας δεν θα βρεθεί να σας πει τίποτα. Μάλλον θετικά σχόλια θα αποκομίσετε και το κυριότερο θα ζεσταθούν τα κοκαλάκια σας.

Ιδέα μπόνους: Το σεξ επίσης είναι καλή ιδέα, φτάνει να μπορείτε να το κάνετε φορώντας τα ρούχα σας. Θα βοηθούσε όταν θα πάρετε το κουίλτ στη ράφτρα για μετατροπές να της πείτε να αφήσει μια τρύπα στο επίμαχο σημείο.

Και τώρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Αν δεχτούμε ότι στα μέσα Απριλίου τα κρύα φεύγουν μας έμειναν πέντε μήνες.

25 comments:

  1. Εχτύπησεν τον η κρίση τον κύριο Πανίκο; Εν κανούν πλέον τα τζάμια τζαι βάλλει τζαι πετρέλαιο θέρμανσης;

    ReplyDelete
  2. Μάνα θα συνδυάσω την πρόταση σου για τσάι με την κουβέρτα, ξάπλα μπροστά στον καναπέ. Έχεις δίκαιο, η θέρμανση θα ανάβει με πολύ προσοχή

    Άτε, καλό χειμώνα να έχουμε.

    ReplyDelete
  3. Φραστικό λάθος, πας τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση ήθελα να πω... ένταλώς μου εφκήκεν όμως!

    ReplyDelete
  4. Κανόνισε Ινβίκτους αν θέλεις τζάμια καθαρά για τα χριστούγεννα να τηλεφωνήσεις που τα τωρά γιατί ο κ. Πανίκος πνίεται.

    Ρε Σμιλί είσαι με άδεια;

    ReplyDelete
  5. Μάνα, πολύ θα το ήθελα, είμαι δουλειά. Κάμνω σχέδια για τις κρύες νύκτες που έρχονται!

    ReplyDelete
  6. Τα καθαρά τα τζάμια κρατούν το κρύο έξω παραπάνω που τα λερωμένα δηλαδή;

    ReplyDelete
  7. Εν νομίζω Ινβίκτους. θεωρητικά η ξιμαρισιά πρέπει να βράζει το σπίτι. πάντως εγώ θα καλέσω ξανά τον κ. Πανίκο για τα τζάμια τον Μάιο. να φύουν οι κρυάδες τζαι μετά.

    Μια άδεια θα ήταν ό,τι πρέπει Σμιλί. άλλα άτε που έρκονται χριστούγεννα τζαι φυλάουμε μέρες.

    ReplyDelete
  8. Έχω θέρμανση με υγραέριο, για τον περσινό χρόνο που δεν ήταν και τόσο κρύο πλήρωσα μόνο €300 για όλο τον χρόνο. Ψάξε την πιθανότητα αν μπορείς να αλλάξεις τον καυστήρα του boiler της θέρμανσης απο πετρέλαιο σε υγραέριο.
    Όσο για το κρύο έχω μιάν παροιμία " ασσιημοφόρηνε τζιέ μεν ριάς"

    ReplyDelete
  9. Εμείς πάντως φέτος πριν να ανάψουμε τη θέρμανση κάνουμε μια οικογενειακή συνέλευση, εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να τυλιχτούμε άλλα ρούχα και ακολουθεί ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνος που πληρώνει το πετρέλαιο έχει νικώσα ψήφο.

    ReplyDelete
  10. εμάς εν και κρυό το σπίτι μας σχετικά (είπαμε ότι το καλοκαίρι 2 βδομάδες έμεινα χωρίς πάπλωμα), αλλά ακόμα θέρμανση εν ανάψαμε...

    ReplyDelete
  11. εμας η θέρμανση μας εν με : ταρατατααααμ: φυσικό αέριο! πληρώννουμε 70 ευρώ το μήνα πάγιο τζιαι δεν το τρώμεν, με αποτέλεσμαν να μας διούν κάθε καλοκαίρι λεφτά πίσω. Σοού σταρτ ντιγκιν δε ση!

    Εξίασες την πουγιόττα!

    ReplyDelete
  12. Brenda χαχαχχαχαχα Εν το καθεστως τζαι του πατρικου μου τουτο! Ο φαδερ εδηλωσε οτι φετος θερμανση εν εσχει! Ευτυχως, που σπιτι μου γινεται οτι θελει ο στύλλος του σπιθκιου (δηλ. καμνει οτι θελει, επειδη νομιζει οτι γινεται το δικο του χεχε).
    Μανα καψε πετρελαιον αφοα! Ειμαστεν πετρελαιοπαραγωγικη χωρα or what?

    ReplyDelete
  13. το τζάκι εν η λύση! και ατμόσφαιρα και σε ζεσταίνει! πάντως ούλλοι το ίδιο λεν για την θέρμανση..ανάφκουν την με μέτρο!

    ReplyDelete
  14. Marco δεν είναι κακή ιδέα. Θα ρωτήσω πόσο κοστίζει η μετατροπή. Πέρκει τωρά που εν να το έχουμε με τες μποτίλιες να εν μούχτι.

    Μέσα στη δημοκρατία η οικογένεια Brenda. Τώρα εκατάλαβα με ποια ιδανικά μεγάλωσες.

    Moonlight δεν κρυώνετε ή κάμνετε ότι δεν κρυώνετε τζαι εν ανάψετε θέρμανση;

    Ποστ δε αδερ σολουσιον ις του μουβ του Τζερμανι.

    Γρούτα να το κάψω το πετρέλαιο. Δώσε διεύθυνση να σου στείλω τον κ. Πανίκο να τον πλήρώσεις.

    Ράνια συμφωνώ ότι το τζάκι είναι λύση. Ώσπου ήμασταν μόνοι μας με τον Μοτορτζή ανάφκαμε το συνέχεια. Τώρα όμως με τα μωρά και με σπίτι πάνω κάτω δεν λέει.

    ReplyDelete
  15. Όι εν νοιώθουμε κρυάδα. Είμαστε ακόμα οκ με τες φόρμες μας ή τα ρούχα μας χωρίς να ανάψουμε θέρμανση. Τζαι εν εννοώ ότι φορούμε ό,τι έχουμε για να είμαστε εντάξει. Εννοώ φυσιολογικά ρούχα, απλά όι κοντομάνικα ασπούμεν...

    ReplyDelete
  16. Τζαι εμείς δαπάνω ειμαστε του φυσικου αερίου.....Το καλοκαίρι πληρωνω περίπου 15-20 ευρω (για το έαρ κοντίσhιον + νερο βραστο + φουρνος) τζαι το σhειμώνα αμαν είμαστε στους -30 φκαίνω στα 120 ευρώ....Μέσος όρος όπως την Ποστ περίπου.

    Συν ότι σε άλλο ποστ υπολογίσαμε οτι έχουμε τζαι το πιο φτηνό γάλα (έπιασα εχτες $2.59 τα 4 λίτρα) + τα "Λαβ Σικάγο" του μπλογκ μου.... έ τι άλλο να σας πω!!

    ReplyDelete
  17. Μανα ακομα εν την αψα την δικη μου γιατι εν εσχει πετρολαο μεσα! Πεψε τον Πανικο να μας βαλει πριν να φατσισει ο μασελλος μας τζαι πλερωνουμεν τα μαζι, να μας καμει τζι εκπτωση!

    ReplyDelete
  18. Mana όσο και να στοιχίσει η μετατροπή της θέρμανσης από πετρέλαιο σε υγραέριο, σίγουρα θα αξίζει τον κόπο αφού θα εξοικονομήσεις λεφτά κατά τη χρήση.

    Επειδή όμως η κάθε μετατροπή είναι σοβαρή υπόθεση, μην αφήσεις τον κάθε άσχετο ποy αυτοπροσδιορίζεται "μάστρος" να την κάμει.

    Πιάσε μια σοβαρή εταιρεία για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μια που μου έρχεται στο νου, είναι η CLIMACO(κάποιος από αυτούς μας έκανε εκπαίδευση και κατάλαβα τι στραβάρες γίνονται στην Κύπρο).

    ReplyDelete
  19. Σας θυμίζω αυτή την ανάρτηση για να ζεσταθείτε λίγο:
    http://mana-mia.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

    ReplyDelete
  20. Μεγαλειότατε η μνήμη σας με αφήνει άφωνη.

    Thanx for the tip HeatJo θα το έχω υπόψη μου όταν αποφασίσουμε τη μετατροπή.

    Γρούτα αν θα περιμένεις να βάλουμε μαζί για να πληρώσουμε μαζί σας βλέπω να γίνεστε ούλλοι στύλοι που την κρυάδα :))

    Πρας αν εκατάλαβα καλά κάμνεις ανταγωνισμό της Ποστ; να έρθουμε Σικάγο μεριά αντί για Κρυοχώρα;

    Moonlight πρέπει ο αρχιτέκτονας σας να έκαμε καλή δουλειά. μπράβο του. από τις ελάχιστες περιπτώσεις που άκουσα.

    ReplyDelete
  21. Εν η μάμμα σχεδιάστρια αρχιτεκτονικού τζαι έβαλε το χέρι της. Άσχετα αν ο παπάς παουρίζει που τωρά εθυμήθηκε τζαι θέλει αλλαγές, εν καλή δουλειά...
    Όσοι χτίζετε μεν κοθγκιέστε, εν κάμνω διαφήμιση. Ούλλα οτύτα ήταν στα νιάτα της, τωρά γιόκ-καπούτ.

    ReplyDelete
  22. Στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητη η περιττή χρήση θέρμανσης.
    Αν επενδύσεις σωστά στα δομικά υλικά και στον ενεργειακό σχεδιασμό του σπιτιού,βέβαια.
    Στο πατρικό μου,σπάνια ανάβαμε θέρμανση,δεν την χρειαζόμασταν εκτός από μερικές πολύ παγωμένες νύχτες του Φεβράρη/Μάρτη.

    Στην Παγόχωρα,όπως είπε και η Ποστ,συνήθως παίρνεις πίσω χρήματα. Φέτος για πρώτη φορά πληρώσαμε επιπλέον, και αυτό διότι ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς στη Λουκανικούπολη,έπρεπε να έχουμε συνέχεια ανοικτή τη θέρμανση στο 1 για να μην παγώσουν οι σωλήνες ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε συνέχεια φιλοξενούμενους από τα Νότια.

    ReplyDelete
  23. είσαι μες το νου μου!!! εψές εσκέφτουμουν που μπορώ να έβρω πυτζάμες όπως τα εσκιμούθκια (έτσι που τα λαλούν, έννε?) των μωρών!!!

    ReplyDelete
  24. και εμεις προ ολιγων ημερων το γεμισααμε...να δουμε αν θα βγει ο μηνας κ αυτος με οικονομια.ευτυχως εχουμε κ το τζακι.φιλια.

    ReplyDelete
  25. Πόσο γέλασα με την ανάρτηση σου! Είσαι θεά, καλώς σε βρήκα! Να είναι καλά το μικροί μεγάλοι που σε ανακάλυψα, τα φιλιά μου απο την Αθήνα

    ReplyDelete