Wednesday 11 January 2012

Αστυνομία στα σχολεία


Παίρνω πάσα από την Αχάπαρη. Πάσα είπαμε, δεν ανταλλάζουμε συνταγές για αυτό μην τρέχετε να καλυφτείτε. Έγραφε για ένα περιστατικό όπου η μάνα μιας μαθητρίας τρομοκρατεί μια άλλη μαθήτρια και ολόκληρη την τάξη.

Στην Αμερική το θέμα bullying έχει πάρει διαστάσεις. Καταγράφονται άσχημα περιστατικά συναισθηματικής, ψυχολογικής, σωματικής ακόμη και σεξουαλικής βίας. Θεωρούν πως βρήκαν την ιδανική λύση για να λύσουν το πρόβλημα. Όχι δεν προσέλαβαν ψυχολόγους και ειδικούς, δεν καλούν τους γονείς για σεμινάρια, δεν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κάθε περιστατικό ξεχωριστά φτάνοντας στην ρίζα του κακού.

Πολλά δημοτικά και γυμνάσια έχουν προσλάβει είτε ειδικούς φρουρούς, είτε φρουρούνται από κανονικούς αστυνομικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν να «συνετίζουν» τους εφήβους, γράφει το Βήμα σήμερα. Έτσι στους διαδρόμους των σχολείων βρίσκεις αστυνομικούς να κάνουν περιπολίες και να επιβάλλουν την τάξη.

Δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το θέμα. Σε μια χώρα όπου οι φυλακές έγιναν ιδιωτικές, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι κερδοφόρα βιομηχανία γιατί να μην ανατεθεί και το θέμα bullying σε φρουρούς και αστυνομικούς;

Σε αρκετές περιπτώσεις οι άνδρες των εταιρειών σεκιούριτι και οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τόσο μεγάλο ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε στα δικαστήρια της πολιτείας του Τέξας παρελαύνουν εκατοντάδες μαθητές συνοδεία των γονιών τους, προκειμένου να παραστούν σε μια δίκη επειδή πέταξαν ένα μπουγέλο με νερό ή απλώς αντιμίλησαν στον δάσκαλο. Μόνο το 2010, η αστυνομία του Τέξας έδωσε 300.000 κλήσεις για σχολικά παραπτώματα σε μαθητές δημοτικού, 1.000 εκ των οποίων ήταν σε μαθητές της πρώτης τάξης, δηλαδή παιδιά έξι ετών.

Αν δεν ήταν γελοίο θα έλεγα ότι είναι ένας καλός τρόπος να λύσουμε όλα τα προβλήματα από την οικονομική κρίση. Βάζουμε πρόστιμο στους άταχτους και ξεμπερδέψαμε. Αν βέβαια ισχύει κάτι τέτοιο μας βλέπω με το Μοτορτζή να κάνουμε κατάθεση τους μισθούς μας απευθείας στα δικαστήρια και στην αστυνομία...

Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν. «Καταντήσαμε να θεωρούμε την απλή εφηβική συμπεριφορά ως παραβατική», δήλωσε η Κέιντι Σίμπκινς, δικηγόρος από το Τέξας που εκπροσωπεί μια 12χρονη μαθήτρια η οποία δέχτηκε χρηματικό πρόστιμο από την αστυνομία του σχολείου της δια… ασήμαντη αφορμή. «Οι συμμαθητές μου με κοροϊδεύουν επειδή είμαι περίεργη και μου λένε πως βρωμάω», λεει εμφανώς στεναχωρημένη η συγκεκριμένη μαθήτρια, η Σάρα Μπουσταμάντες, η οποία πάσχει από το σύνδρομο ADHD, δηλαδή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, ενώ είναι και παχύσαρκη. «Για αυτό ψέκασα τον εαυτό μου με πολλή κολόνια. Αλλά τότε ήρθε η καθηγήτρια και μου είπε να εξαφανίσω το μπουκαλάκι με την κολόνια, λέγοντας πως είναι η πιο άσχημη μυρωδιά που έχει μυρίσει. Και μετά φώναξε την αστυνομία».

Την κατηγόρησαν για διατάραξη της αίθουσας και της έβαλαν χρηματικό πρόστιμο και φυσικά την στάμπαραν για το υπόλοιπο της ζωής της. Με την παρούσα κατάσταση λέει η Κέιντι Σίμπκινς, «κάτι που παλιότερα αντιμετωπιζόταν με μια απλή παρατήρηση και ένα τηλεφώνημα στους γονείς, πλέον τιμωρείται με κάτι χειρότερο που μπορεί να μπει στο ποινικό μητρώο του μαθητή και να τον εμποδίσει μελλοντικά να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο».

Προσπαθώ να φανταστώ κάτι ανάλογο στην Κύπρο. Σταματά ο αστυνομικός τον μαθητή που παρενοχλεί το συμμαθητή του. Ετοιμάζεται να του γράψει πρόστιμο. Εντάξει, ξέρετε τι ακολουθεί. «Ξέρεις ποιος είναι ο παπάς μου εμένα; Κάτσε να τον πάρω τηλέφωνο». «Ξέρεις τι θα πάθεις αν μου γράψεις πρόστιμο;» «Η μάμα μου είναι αστυνομικός, γίνεται να μην με γράψεις;» «Ρε φίλε μην μου γράψεις το πρόστιμο και θα σου δώσω 50 ευρώ».

13 comments:

  1. Στο λύκειο που ήμουν για κανένα εξάμηνο είχαμε αστυνομικούς να κάνουν περιπολία τα διαλείμματα. Το συγκεκριμένο σχολείο θεωρείται και από τα καλά της πόλης... Τα πράματα απλά έφτασαν στα άκρα εκείνη τη χρονιά ενώ τις υπόλοιπες καμία σχέση.

    ReplyDelete
  2. που τότε που εχάσαν οι γονείς το μέτρο, ήταν επόμενο να εχάσαν τζαι τα μωρά τζαι οι δασκάλοι...

    ReplyDelete
  3. Ενηξέρω πως μπορεί να λυθεί τούτο το θέμα, παραπάνω προσοχή που τους δασκάλους ίσως?
    Η αστυνομία is not the way τούτο εν το σίουρο.

    ReplyDelete
  4. Ακουγεται υπερβολικο πάντως, να στιγματιζουν εξαχρονα για απλη αταξια. Τωρα, για σοβαρα παραπτωματα οπως το να δερουν καποιον να το καταλαβω.

    ReplyDelete
  5. Α ρε Μανα! Ποσο δικαιον εσχεις στην τελευταια παραγραφο!

    Αλλα δειτε τζαι τα καλα: ηταν να δοσουμε την ευκαιρια στα μωρα μας να εντρυφησουν στην... ρουσφεττολογια! Σιουρα η εμπειρια μετρα σε τουν τον τομεα ;(

    ReplyDelete
  6. Οντως εφτασαν στο αλλο ακρο ποτζι. Αλλα lat week μια δεκατριαχρονη αυτοκτονησε για bullying τζιε εσυνεχισαν να την περιπεζουν στο facebook με σχολια τυπου "τι; Εν ειδες το τρενο με τους γιαλλατσους;" φρικη!

    ReplyDelete
  7. Ιδιαίτερα ενοχλητικό το θέμα του bullying στην Κύπρο, μιας τζιαι ούλοι αγνοούντο ή θκιαλέουν να το αγνοήσουν. Το ότι οι καθηγητές τζιαι η ίδια η κυβέρνηση εν αναγνωρίζει ότι εν ενα πολλά σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στα δημόσια σχολεία της Κύπρου εν αρκετά ανησυχητικό για την ίδια την κοινωνία μας, η οποία κυβερνείται εξίσου που bullies. Η διαφθορά σε ούλο της το μεγαλείο. Τότε πως περιμένουμε να μεν υπάρχει bullying τζιαι στα σχολεία των μωρών μας;

    ReplyDelete
  8. Ίνα μα για ποιο λύκειο μιλάς;

    Moonlight από όποια πλευρά τζαι να το δει κανείς το ψάρι εν που την τζεφαλή που βρωμεί έννε;

    Αχάπαρη τζαι εγώ πιστεύκω ότι με λίγη προσοχή από τους δάσκαλους θα είχαμε καλύτερη αντιμετώπιση. Άλλα όταν έχουν να καλύψουν ύλη βουνό, με περισσότερους μαθητές στην τάξη από όσους πρέπει, με το να πρέπει να κάμνουν γιορτές τζαι παναϊρκα, μεινίσκει χρόνος για ουσιαστικά πράματα;

    Σμιλί τζαι πάλε. Δεν επικροτώ το ξύλο με καμία δύναμη. Εν παράλογο να στιγματίζεσαι γιατί πλακώθηκες με ένα συμμαθητή σου κάποτε στο σχολειο.

    Γρούτα εν τω εσκέφτηκα έτσι… Από νωρίς μαθήματα διαφθοράς τζαι ρουσφεθκού.


    Dreamer και δεν είναι η μόνη αυτοκτονία εφήβων λόγω bullying.

    Lucrezia το bullying υπάρχει παντού. Σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες στην πολιτική, στην κοινωνία στην οικονομία. Για αυτό δεν αναγνωρίζεται ως θέμα σοβαρό και δεν αντιμετωπίζεται. Θα έρθει ο Μπούλλης να πει ότι είναι μπούλλης; Με τίποτε.

    ReplyDelete
  9. ε εχάσαμε το τέλεια νομίζω..αστυνομία και δίκες μες τα σχολεία..ρε που πάμε σε τούντη κοινωνία..

    ναι εννοείται οτι εν αναγνωρίζεται ως σοβαρό θέμα το bullying..τίποτε ένεν σοβαρό μες τούντο τόπο..

    ReplyDelete
  10. Το οτι οι Αμερικάνοι παραχέζουν το εν δεδομένο. Δαμέ πολλά σχολεια σγια να μπεις μεσα περνας σεκιουριτι τυπου αεροδρομιου...περνάς που μέταλ ντιτέκτορ τζαι διας την τσέντα σου να περασει που σκάνερ.

    ReplyDelete
  11. Το πρόβλημα ειναι υπαρκτό και σοβαρό,μα καμια αστυνομια δεν εχει δουλειά μέσα στα σχολεία παρά μονο γυρω απ'αυτά....

    ReplyDelete
  12. Είδα την ανάρτηση, είχαμε μια συζήτηση το σκ για τα θέματα του σχολείου, πολλά προβλήματα υπάρχουν και δεν είμαι σίγουρη ότι αντισταθμίζονται από οφέλη. Ίσως να πρέπει να σκεφτούμε ως κοινωνία εννοώ άλλες μεθόδους, home schooling για παράδειγμα; Πάντως με το σχολείο στην κλασική δημόσια μορφή του κάτι δεν πάει καλά.

    ReplyDelete
  13. Το φλερτ με τι πρόστιμο τιμωρείται;

    ReplyDelete