Monday 5 March 2012

Big Google is watching you




Σήμερα, θα κάνουμε μάθημα για την Google. Η οποία Google καλή και άγια (λέμε τώρα), αλλά τώρα τελευταία μπάζει νερά. Και το λέει αυτό, ένα άτομο, που όχι μόνο χρησιμοποιεί όλες, μα όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και το μπρελόκ του είναι από τη Google και φορμάκια στα μωρά του φορούσε με το λογότυπο.

Η Google, λοιπόν την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει νέους κανονισμούς για το απόρρητο. Βασικά, αυτό που θέλει η Google είναι να συγκεντρώσει 60 διαφορετικές πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων σε μία και μοναδική. Όμως οι νέες αλλαγές δεν θα είναι ιδιαίτερα «ορατές» από τους χρήστες καθώς αφορούν κυρίως σε κωδικοποιήσεις πρακτικών που εφαρμόζονται εδώ και καιρό.

Με λίγα λόγια, η Google θέλει να ενοποιήσει το gmail, το google search, το Google +, το Youtube, το Blogspot και γενικά ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες που της ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι η Google θα μπορεί να διαμορφώνει πιο σύνθετα προφίλ των χρηστών χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από τη δραστηριότητα του χρήστη σε έναν αριθμό ιστοσελίδων.

Τα προφίλ των χρηστών που η συνάθροιση αυτών των πληροφοριών επιτρέπει είναι εξαιρετικά σύνθετα αφού πρόκειται στην ουσία για λεπτομερή ανάλυση των διαδικτυακών συνηθειών τους από τα βίντεο που παρακολουθούν, μέχρι τις ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες και το περιεχόμενο των ιστολογίων που πιθανόν να διαθέτουν. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ηλεκτρονική «ακτινογραφία» εμπλουτισμένη όχι μόνο με τις καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών αλλά και με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Παράδειγμα: Μπήκα στο youtube και άκουσα ένα τραγούδι. Μετά το έβαλα στο blog μου, και στη συνέχεια έψαξα τους στοίχους στη μηχανή αναζήτησης. Η Google τώρα πια είναι βέβαιη ότι μου αρέσει το συγκεκριμένο τραγούδι και ο τραγουδιστής. Έτσι, όταν θα κυκλοφορήσει το επόμενο cd του, θα μου στείλει μια προσωποποιημένη διαφήμιση καθώς είμαι στο Google + για να με δελεάσει.

Και πάμε τώρα στα μέτρα προστασίας. Αντιγράφω από Τα Νέα.

1.  Μη χρησιµοποιείτε την Google. Υπάρχουν και άλλες µηχανές αναζήτησης ή πλατφόρµες e-mail, τις οποίες µπορείτε να χρησιµοποιήσετε αν σας ενοχλεί η νέα πολιτική απορρήτου.

2. Να αποσυνδέεστε (sign out) πάντα από τον λογαριασµό σας στις υπηρεσίες της Google, όταν δεν τον χρησιµοποιείτε. Όταν συνδεθείτε ξανά, απενεργοποιήστε την επιλογή «Να παραµένω συνδεδεµένος».

3. Αλλάξτε τις ρυθµίσεις ασφαλείας. Στο επάνω δεξιά µέρος της οθόνης, πατήστε το βελάκι που βρίσκεται δίπλα στο όνοµα χρήστη. Στο µενού που θα εµφανιστεί κάντε κλικ στην επιλογή «Ρυθµίσεις λογαριασµού» και από εκεί επιλέξτε τη λειτουργία «Υπηρεσίες». Κάντε κλικ στο «Μετάβαση στο ιστορικό ιστού» και, αν θέλετε, διαγράψτε το. Μπορείτε ακόµη να σβήσετε ολόκληρο τον λογαριασµό σας στην Google.

4. Αξιοποιήστε τη «Μυστική Λειτουργία» (Incognito Mode) του Google Chrome. Μην τρέφετε όµως αυταπάτες. Μπορεί ο υπολογιστής σας να µη συλλέγει cookies (αρχεία δεδοµένων που αποθηκεύονται κάθε φορά που επισκέπτεστε µια ιστοσελίδα), αλλά ο σέρβερ σας (ή ο σέρβερ της εταιρείας σας) θα εξακολουθήσει να το κάνει.

5.  Μην «γκουγκλάρετε» τον εαυτό σας. Οι επαναλαµβανόµενες αναζητήσεις για το όνοµά σας ή τις προσωπικές σας πληροφορίες, όπως είναι η διεύθυνσή σας, µπορεί να δηµιουργήσουν έναν εικονικό χάρτη µε το ψηφιακό σας προφίλ.

16 comments:

  1. Actually, σε λίγα χρόνια θα είναι ξεκάθαρο ποιοι θα κυβερνούν... Google, Facebook, etc...

    ReplyDelete
  2. Η google συλλέγει δεδομένα ήδη. Πάντα το έκαμνε. Αλλά με άλλη ονομασία εδώ και πολύ καιρό. Στόχος της εκ γενετής ήταν η βελτιστοποιημένη αναζήτηση. Ο τρόπος που το πέτυχε ήταν χρόνια φωτός μπροστά απο ότιδήποτε άλλο τότε που ανακαλύφτηκε και δεν σκοπέυει να μείνει πίσω.

    Τo motto της Google είναι "Don't be evil", σχεδόν απο το '96. Διότι ξέρουμε τι κάμνεις. Θέλεις κάμε sign out κάμε ότι θέλεις. Κάθε αναζήτηση εν κομμένη ραμμένη πάνω σου. Ούτε να σβήσεις τον λογαριασμό σου μπορείς. Τζαι να τον σβήσεις τζαι να κάμεις καινούριο ο παλιός εν φυλάμενος. Η συλλογή εν τόσο ενδελεχής που εν έχεις παρά να πεις στα @@ μου.

    ReplyDelete
  3. Δαμέ καταφέρνει και μας φακελώνει η Επαγρύπνηση, η Google θα κωλώσει;

    ReplyDelete
  4. πάντως το google+ μου θα το σβήσω...
    κατά τα άλλα, το youtube έχω το σε άλλο λογαριασμό, το blog σε άλλον, κλπ...
    κατά τα άλλα δεν με πειράζει να διαφημίζουν πράματα όσο θέλουν. ας ξέρουν ποιος τραγουδιστής που αρέσκει, εν με κόφτει τζαι πολλά.

    το προϊόν που προσφέρει η google έχει τόσα χρόνια, είναι πολλά καλό, εν θα το αλλάξω να πάω στη yahoo για παράδειγμα τωρά...

    ReplyDelete
  5. Το ανώριμο attitude μου, γενικώς για το internet, είναι ότι αν κάποιος θέλει να με βλάψει θα βρει τρόπο να το κάνει.

    Τώρα, το ότι μου αρέσκει ο Ρουβάς εν τζιαι θέλεις τζιαι την google να σου το πει.

    Σάκηηηηηηηηηηη

    ReplyDelete
  6. Κτηνό δεν είναι κακή ιδέα. Ας πούμε μια κυβέρνηση Google αποκλείεται να ανατίναζε το Βασιλικό, γιατί θα ήξερε από το Google maps που είναι το Μαρί.

    Έβρος ξεκίνησα να σβήνω. και μετά κατάλαβα ότι είναι ιστοσελίδες που δεν θυμάμαι τους κωδικούς, αλλά η Google τους ξέρει. τότε ήταν που σκέφτηκα να πω στα @@ μου.

    Moonlight το θέμα δεν είναι οι φανερές διαφημίσεις. είναι οι κρυφές, αυτές που δεν τις παίρνεις είδηση.

    Αντίχριστε αν υπάρχει μια πιθανότητα η Google να σε κάμει delete κάποια μέρα, η Επαγρύπνση ποτέ. μια ζωή φακελωμένος θα είσαι.

    Σάκηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη. Γεια σου Νεράιδα.

    ReplyDelete
  7. αφού οτι και να κάμουμε είμαστε anyway φακελωμένοι ισχύει το 'στα @@ μου'...

    ReplyDelete
  8. Εδώ και 2-3 χρόνια οι διαφημίσεις που παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες,αφορούν με,ενδιαφέρουν με. Το ότι μάλλον τώρα νομιμοποιήθηκε η πρακτική της Γκούγκολ τί σημαίνει;Από το ήμειλ της έφυγα όταν μου ζητήθηκε επανελλειμένως ο αριθμός τηλεφώνου. Περιόρισα όσο γίνεται τις συσγκευές "έξυπνης τεχνολογίας".
    Στην Παγόχωρα δυστυχώς η συγκέντωση των προσωπικών δεδομένων καλά κρατεί.Ήδη έχουνε τις καινούριες ταυτότητες,με τις οποίες δεν χρειάζεσαι έξτρα κάρτα τράπεζας,πιστωτικές,δίπλωμα οδήγησης,κάρτα ασφάλειες κλπ...όλα συγκεντρμένα στην ταυτότητα σου. Φώναζαν οι ακτιβιστές,τί έγινε;
    Δεν ξέρω αν μπορώ να πω τόσο εύκολα "στα @@μου".

    ReplyDelete
  9. Να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το Google και να χρησιμοποιείς τί; Το Yahoo? Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Yahoo δεν κάνει ακριβώς το ίδιο; Να χρησιμοποιείς το Bing? Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Microsoft δεν κάνει ακριβώς το ίδιο;

    ReplyDelete
  10. Ράνια ενδεχομένως πως ναι. ό,τι και να κάνουμε με την τεχνολογία είμαστε φακελωμένοι.

    Θάλασσα να το πεις εύκολο δεν είναι, ούτε να το αποδεχτείς. είτε ζεις με την τεχνολογία, είτε όχι. το κινητό μας φακελώνει, το ίντερνετ, οι τράπεζες, οι κάρτες.

    Ινβίκτους υποθέτω πως όλοι το ίδιο κάνουν, αλλά η google πέρασε ένα βήμα μπροστά. παραδέχτηκε ότι το κάνει και γράφει κανονικά όσος διαμαρτύρονται.

    ReplyDelete
  11. Μάνα, εξακολουθώ να μην βλέπω διαφορά.
    Ναι μεν η Google μας έβγαλε ένα popup και μας είπε ότι άλλαξαν μπλα μπλα μπλα και διάβαστα μπλα μπλα μπλα αλλά κι όσον αφορά τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της google, ποιός χρήστης έχει διαβάστει στ' αλήθεια τα terms & conditions που του βγάζει για να κλικάρει το checkbox που λέει I accept και να προχωρήσει παρακάτω; Ουδείς.

    ΟΛΟΙ το παραδέχονται, ΟΛΟΙ το λένε, απλά η Google το λέει πιο "ντόμπρα". Και το λέει με τρόπο που σίγουρα θα το διαβάσουν/μάθουν πιο πολλοί χρήστες. Κι αυτό είναι -αν μη τι άλλο- πιο "έντιμο".

    ReplyDelete
  12. ίσως η διαφορά της Google είναι ότι ενοποιεί την πολιτική των πολλών της πλατφόρμων. ενώ οι άλλες εταιρείες να μην μπορούν γιατί δεν έχουν κοινωνικό δίκτυο, email, Youtube και ένα κάρο άλλα πράματα.

    ReplyDelete
  13. Προσωπικά δεν νιώθω ιδιαιτέρως σημαντική για να ασχοληθώ με το φακέλωμα μου, είτε απο την google είτε από οποιονδήποτε άλλο.

    ReplyDelete
  14. Δηλαδή, αν διαπιστώσει η Γκουκλ ότι γουστάρω τις γυναίκες με μεγάλα βυζιά, τι θα μου κάνει;
    Μπορεί να μου στείλει και καμία δώρο στη γιορτή μου;

    ReplyDelete
  15. @Ασκαρδαμυκτί: Το πρόβλημα είναι να έχει φυλάμενο μέσα στα αρχεία της (όσο ανασφαλές και αν ακούγεται αυτό) πως σου αρέσει κάθε πρωί πριν πας γραφείο να βλέπεις δίμετρες καλλονές με π..τσους να εκστασιάζονται την ώρα που πίνεις τον καφέ σου τζαι τρώεις τα κρουασάν σου. Δικαίωμα σου να βλεπεις ότι θέλεις, να το ξέρει ο κάθε καθυστερημένος υπάλληλος της google εν πρόβλημα. Ειδικά αν σκεφτείς πως η google καλοκρατεί τα μωρά της να μεν της φύουν σε κάτι τέλεια γραφεία εν ύποπτο επίσης. Πολλά έυκολα βρίσκεις την τιμή του κάθενός και ανακτάς ότι αρχείο θέλεις ύστερα.

    Τζαι εμέναν αρέκσουν μου οι γκόμενες με μεγάλα βυζιά, ντάξει όι πολλά μεγάλα, που 8 χρονών που νεκατώννω το ίντερνετ όμως εν μου ήρτεν καμιά με ταχυδρομείο.

    ReplyDelete
  16. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος πανικός. Το Google μαζεύει τις πληροφορίες των χρηστών για να τους δώσει καλύτερες διαφημίσεις. Και τι έγινε;

    Οι συμβουλές από τα Νέα είναι πολύ απλοϊκές. Εάν θέλετε πραγματικά να μην μαζεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία η μόνη λύση είναι είτε να μη χρησιμοποιείται το Διαδίκτυο είτε να χρησιμοποιείται το wget όπως κάνει ο Stalman.

    ReplyDelete