Wednesday 9 May 2012

Σεξ στα σχολεία





Είχαμε δεν είχαμε, δείξαμε πάλι πόσο μυαλό δεν έχουμε. Συζητούμε, πόσα χρόνια δεν ξέρω, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ίσως μόνο η Λάμψη και η Γοητεία να έχει περισσότερα επεισόδια ως σίριαλ. 

Ο καθένας έχει άποψη. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η κοινωνία, οι βουλευτές, η εκκλησία, οι θεσμοί. Και όλοι την εκφράζουν εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους μαθητές.

Από την πολλή συζήτηση και την πολλή διαφωνία αποφασίστηκε ότι δεν θα διδαχτεί φέτος το εκπαιδευτικό υλικό για τις προγαμιαίες σχέσεις στα σχολεία. Που η αλήθεια να λέγεται το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό ένα χάλι ήταν. Αντί να εξηγεί στα παιδιά τι είναι το σεξ, πως προστατεύονται, τι σημαίνει, έλεγε ένα σωρό αρλούμπες για το θεσμό του γάμου που είναι τρόπος έκφρασης της αγάπης και ότι μέσα από το γάμο η σωματική ένωση του ζευγαριού (τουτέστιν σεξ) μεταμορφώνεται σε μια ανιδιοτελή, αμοιβαία και διαρκή σχέση... 

Αν ξαναδιαβάσετε μεγαλύτερη μπούρδα επί του θέματος να μου τρυπήσετε τη μύτη.

Και συνεχίζει το εκπαιδευτικό υλικό όπου μαθαίνουμε ότι με την ερωτική σεξουαλική διέγερση ο κόλπος της γυναίκες υγραίνεται, ενώ το πέος του άντρα γεμίζει με αίμα και επέρχεται η στύση. Μετά την είσοδο του πέος στον κόλπο, ο άντρας με παλινδρομικές κινήσεις προκαλεί την εκσπερμάτωση, με την οποία απελευθερώνεται σπέρμα στο βάθος του κόλπου.

Εν ολίγοις η γυναίκα δεν κάνει τίποτα. Ξαπλώνει εκεί και περιμένει τον άντρα να ολοκληρώσει με παλινδρομικές κινήσεις είπαμε… Τσάμπα, μου φαίνεται παιδεύομαι τόσο καιρό με στάσεις και αντιστάσεις. Ακίνητη έπρεπε να μένω και να περιμένω τις παλινδρομικές κινήσεις να φτάσουν.

Αλλά να μου πείτε σε μια κοινωνία που το σεξ εξακολουθεί εν πολλοίς να είναι ταμπού, που διακατεχόμαστε από ένα σωρό κόμπλεξ, που αρνούμαστε να παραδεχτούμε ανοιχτά ότι πηδιόμαστε και ότι μας αρέσει, τι άλλο να περιμένεις;

Η διδασκαλία του σεξ στα σχολεία είναι όπως την κατάθεση του φακέλου για το χαλλούμι και την κατοχύρωση του ως προϊόν μοναδικής προέλευσης. Στην προσπάθειά τους οι αρχές να ικανοποιήσουν τους πάντες και χωρίς να είναι σε θέση να παίξουν αποφασιστικό ρόλο και να πουν έτσι είναι το σωστό έτσι θα γίνεται, έφτιαξαν ένα νεροζούμι που έμπαζε νερά από παντού με αποτέλεσμα να χάνουμε τώρα την υπόθεση.

Το ίδιο έγινε με το σεξ στα σχολεία. Στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τους πάντες έβαλαν ότι μαλακία έβρισκαν μπροστά τους. Και λίγο βιολογία, τι σημαίνει κύριος παλινδρομικές κινήσεις; Πες ξεκάθαρα ο άντρας και η γυναίκα γαμιούνται και κουνιούνται. Και λίγο Εκκλησία το σεξ που εξυψώνεται μέσα από το γάμο, Και λίγο ενημέρωση το σπέρμα μένει στον κόλπο, πιάστε το νόημα παιδάκια το σεξ γκαστρώνει κιόλας. Και λίγο ψυχολογία να μην γίνονται φορτισμένες αναφορές για τα παιδιά.

Τα οποία παιδιά, να μην ξεχνούμε ότι μιλούμε για μαντράχαλους και κοπέλες των 15, 16 χρονών που το πιο πιθανόν να έχουν ήδη γαμήσει… Θα ακούν όλες αυτές τις μαλακίες και θα γελούν.

Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ απλό ζήτημα. Εξηγείς στα παιδιά τι ακριβώς είναι το σεξ με απλά λόγια, εξηγείς πως δεν είναι μια απλή βιολογική πράξη αλλά περιέχει πολλά συναισθήματα, τους δίνεις να καταλάβουν πως ναι μεν είναι ευχάριστο πράμα αλλά έχει και συνέπειες. Και δίνεις βάρος σε αυτές τις συνέπειες γιατί μιλούμε για σεξουαλικές αρρώστιες και το κυριότερο για εγκυμοσύνη. Μιλάς για μέτρα προστασίας και δεν φοβάσαι να πεις λέξεις όπως προφυλακτικό, χάπι της επόμενης μέρας, αντισυλληπτικά. Απλές, ξεκάθαρες κουβέντες.

Χρειάζεσαι ανοιχτόμυαλους καθηγητές, ακομπλάριστους που δεν θα μπουν στην τάξη και να τρέμουν μπας και τους κάνουν καζούρα οι μαθητές. Έτοιμους να απαντήσουν ερωτήσεις, που να μην σοκάρονται με τις απορίες που θα έχουν τα παιδιά. Και το θέμα τελειώνει.

Υγ. Το πιο γελοίο που διάβασα ήταν στο Φιλελεύθερο ήταν μια μάνα που εκπροσωπούσε ομάδα γονιών που δεν συμφωνούν με τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Λοιπόν η τύπισσα έλεγε πως με αυτό το υλικό τα παιδιά φοβήθηκαν και αηδίασαν και πως θα ήταν καλύτερα να μορφωθούν πρώτα οι γονείς για να αναλάβουν το ρόλο της ενημέρωσης. Κυρία μου έχω καλύτερη πρόταση. Να μορφωθούν πρώτα οι παππούδες, για να μορφώσουν τους γονείς (γιατί και αυτοί χρειάζονται μια άλφα ενημέρωση), για να μορφώσουν τα παιδιά. Ολοκληρωμένη μόρφωση.

Υγ. 2. Κάπως σεξιστική μου φαίνεται και μονοδιάστατη η διαπαιδαγώγηση. Πότε θα πέσουν ιδέες στο τραπέζι να βάλουμε και σεξουαλική μόρφωση για ομοφυλόφιλα ζευγάρια;

49 comments:

  1. Καλημέρα Μάνα. Ποιας ειδικότητας καθηγητές θα διδάσκουν τη σεξουαλική αγωγή;
    Υπάρχουν ωραιότατα βιβλία σεξουαλικής και συναισθηματικής αγωγής, με εικονογράφηση, που απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω και έχουν πολύ όμορφες κι απλές εξηγήσεις για όλα τα ερωτήματα. Μιλούν και για ομοφυλόφιλες σχέσεις, στις οποίες αναφέρονται με τον ίδιο σεβασμό- τις παρουσιάζουν μειοψηφία μεν, σεβαστές επιλογές δε.
    Αν περιμένουμε οι γονείς να φτάσουν τα παιδιά μας στο γυμνάσιο να μάθουν περί ...παλινδρομικών κινήσεων, είμαστε χαμένοι. Γυναικολόγος χρειάζεται τότε και ψυχολόγος. Αργά, πολύ αργά... Κι όσο δεν υπάρχουν κατάλληλα καταρτισμένοι καθηγητές, θα εμπιστευτώ το παιδί μου στους βιολόγους και τους γυμναστές; Ή μήπως οι θεολόγοι θα το διδάξουν; Να μας αποτελειώσουν...

    ReplyDelete
  2. το μόνο που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη εν το "Να μορφωθούν πρώτα οι παππούδες, για να μορφώσουν τους γονείς (γιατί και αυτοί χρειάζονται μια άλφα ενημέρωση), για να μορφώσουν τα παιδιά. Ολοκληρωμένη μόρφωση".

    Το "απλές, ξακάθαρες κουβέντες" πάλε βρίσκει με σύμφωνη, but then again ακόμα εν έχω άποψη για το αν πρέπει να σεξοδιαπαιδαγωγούνται στα σχολεία. Ίσως ο λόγος που διστάζω να τεθώ υπέρ να είναι η αμφιβολία μου ως προς το πώς θα το προσεγγίσουν και αν όντως θα έχει επιθυμητά αποτελέσματα. Επιθυμητά για μένα είναι το να μεν κάμνουν καθόλου, όι το να λυσσιάσουν να τεστάρουν τες παλινδρομικές κινήσεις τζιαι να δουν αν προλαβαίνουν να καταπιούν το χάπι της επόμενης μέρας εγκαίρως.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ποτέ δεν γίνεται αυτό που επιθυμούμε, οπότε κάτι πρέπει να γίνει για αυτό που ήδη γίνεται και δεν μας αρέσει. Ναι, τα σχολιαρόπαιδα γαμιούνται, πάντα υπήρχαν σχολιαρόπαιδα που γαμιούνταν, και γώ όταν ήμουν λύκειο γαμούσα,άσχετο αν τώρα δεν θέλω οι κόρες μου να γαμιούνται... έλα μου όμως που δεν γίνεται αυτό που θέλω εγώ; κάτι πρέπει να κάνω (εκτός από του να προσπαθήσω μεγαλώνοντας τες να ξέρουν που να το δίνουν), ως προς το τι να προσέξουν και γιατί... και όχι μόνο για το σεξ. Τσιγάρο, Ναρκωτικά, κακή διατροφή, κτλ κτλ

      Delete
  3. υ.γ. χαλά με η φωτό σου! εν ερώτησες ξέρω :)

    ReplyDelete
  4. Με τέτοια μυαλά που κουβαλούμε στην Κύπρο, τόσο αγύριστα και οπισθοδρομικά, ό,τι κι αν πουμε είναι περιττό!
    Πρόσφατα άκουσα για ένα ζευγάρι (άνω των 27) που αποφάσισε να συγκατοικήσει. Πήραν ένα διαμέρισμα, το έφτιαξαν κι ενώ ήταν έτοιμοι να μετακομίσουν, τελικά χώρισαν. Η αιτία; Η μητέρα της κοπέλας πήγε στον πνευματικό της για εξομολόγηση και του είπε για τις προθέσεις του νεαρού ζευγαριού. Ο πατέρ τότε της έκανε ολόκληρο κήρυγμα πως θα ήταν μεγάλη αμαρτία να μείνουν μαζί (άρα και να κάνουν σεξ) χωρίς καν να είναι αρραβωνιασμένοι.
    Για να μην τα πολυλογώ, αφού γέμισε τη μάνα ενοχές και τύψεις, αυτή με τη σειρά της απαγόρευσε στα παιδιά να μείνουν μαζί κι έτσι χάλασε και τη σχέση τους.
    Δηλαδή τώρα αυτό, πόσο γελοίο και παράλογο είναι; Λες και περίμεναν να μείνουν μαζί για να βγάλουν τα μάθκια τους, τόσων χρονών πλάσματα!!
    Sorry για το σεντόνι...

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://oilaomon.blogspot.com/2012/03/blog-post_2794.html

      Delete
  5. Έλα ντε... αλλά τι περιμένεις που η εκκλησία εν μέσα σε ούλλα τα χωράφκια του κράτους; πολιτική, εκπαίδευση, πολιτισμός, τα πάντα;
    Τζαι έχεις και τους γονείς που εν μπορώ να καταλάβω ήντα ιδέα έχουν για τα κοπελλούθκια τους; Τζαι να μεν έχουν σχέση τα παιδιά, εν σημαίνει ότι εν πρέπει να ξέρουν τίποτε.
    Τζαι συνεχίζουνται καπάλιν οι αρρώστιες, οι "παράνομες" εκτρώσεις, κλπ. Ούλλα πίσω που το δάχτυλο μας...

    ReplyDelete
  6. Στα 15-16 είναι πολύ αργά. Η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον από τη πρώτη γυμνασίου να μην πω και νωρίτερα. Οι δικές μου 10 και 9 χρονών ξέρουν αρκετά πράγματα για το σεξ, τους πήρα και βιβλίο το οποίο διάβασαν και σιγά σιγά τους λέω και κάτι περισσότερο. Μέχρι τα 13-14 σκοπεύω να ξέρουν τα πάντα και για την πράξη και για προστασία και για τις επιλογές που έχουν.

    Αν ο γονιός δεν αναλάβει, τότε ζήτω που καήκαμε.

    ReplyDelete
  7. Μισοάγνωστη έχεις δίκαιο σε αυτό που λες. Υπάρχουν ωραιότατα βιβλία και μάλιστα σε χώρες με παράδοση στον τομέα της σεξουαλικής αγωγής. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα παραδείγματα και να γίνει ένα πολύ ωραίο μάθημα.

    Sike το να μάθουν για σεξ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αρχίσουν να επιδεικνύουν τις γνώσεις τους. Τζαι εγώ ξέρω πως γίνονται τα μακαρόνια του φούρνου αλλά ως τώρα εν επεχείρησα να κάμω. Ενημέρωση πρέπει να υπάρχει. απλές ξεκάθαρες κουβέντες.
    What’s the problem with the photo Sike dearest?

    Κτηνό μου μα σαν τζαι παραληρείς; Έτο άκουσες σεξ τζαι κόρες τζαι εν τω χωνεύκεις το θέμα χαχαχα.

    Ανώνυμε ήταν σχέση προγραμματισμένη να χαλάσει. Άμαν 27 χρονών γαϊδούρα κάθεται τζαι ακούει τη μάνα της, τι άλλο να πούμε;

    Ινβίκτους πάλε επρολάβες με;

    Moonlight και όμως τις περισσότερες αντιδράσεις τις έφεραν τα οργανωμένα σύνολα των γονιών όχι η εκκλησία. Όμως ναι. Ούλλα πίσω που το δάχτυλο μας. Να γίνονται αλλά να μην φαίνονται.

    Σμιλί αν ο γονιός δεν αναλάβει ζήτω που καηκάμε. Έλα όμως που υπάρχουν γονείς που δεν αναλαμβάνουν; Κάτι πρέπει να γίνει για αυτά τα παιδιά, κυρίως για μέτρα προφύλαξης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ta makaronia tou fournou ennen mes tes proteraiotites twn efivikwn ormonwn

      sti foto en enas mitsis me tin megali tou aderfi :D :S

      Delete
    2. ε οϊ τζαι αδερφή. είδες καμιά ομοιότητα;

      Delete
    3. a to oti tzeinos en mitsis je jeini megali en se ekopse! To oti jeinos en mitsis genikws! (gia na men mou amfisvitiseis je tin ilikia tis)

      Delete
    4. έννε μεγάλη. εμένα συνομίλικοι μου φατσάρουν. επίσης κόρη όταν ακούεις ότι 15χρονοι κάμνουν σεξ, τι εικόνα έχεις στο μυαλό σου; τίποτε διαφορετικό που την εικόνα που έβαλα;

      Delete
    5. τα ύφη τους προδίδουν εμπειρία και μητρική στοργή από τη μεν, λύσσιασμα τζιαι σπάρκωμα για τον δε

      φροντίζω να μεν έχω εικόνα με 15χρονους να κάμνουν σεξ μες τον εγκέφαλο μου

      Delete
  8. "Κάπως σεξιστική μου φαίνεται και μονοδιάστατη η διαπαιδαγώγηση. Πότε θα πέσουν ιδέες στο τραπέζι να βάλουμε και σεξουαλική μόρφωση για ομοφυλόφιλα ζευγάρια;"

    Αυτό και αν δεν, ποτέ όμως, στην κοινωνία που ζούμε.

    Δεν μπορώ ούτε να απορρίψω απροκάλυπτα στα μάτια των παιδιών μου το τι και πώς μαθαίνουν στο σχολείο, γιατί θα καταλήξουν να το απαξιώνουν, αλλά ούτε και να επικροτήσω όταν διαφωνώ. Άρα προσπαθώ να τις κάνω να καταλάβουν ότι δεν είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται τα πάντα που μαθαίνουν. Μπορούν και έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν.
    Δύσκολα τα πράγματα όμως....

    ReplyDelete
  9. Πολλά ωραίο ποστ ρε Μάνα,
    Νομίζω το πρόβλημα εν τζίνο που λέεις, πως το μεγαλύτερο (ίσως) μέρος της κοινωνίας αρνείται να παραδεχτεί πως τους αρέσκει το σεξ, άρα γίνεται ταμπού τζαι άρα κάθε αναφορά σε τούτο γίνεται κωμικοτραγική.
    Τζαι συμφωνώ με το ότι πρέπει να συζητούνται τζαι οι σχέσεις ομοφιλοφύλων. Ίσως αν το εσυζητούσαμε πιο άνοιχτα τζαι αν το αποδεχούμασταν (ούλλοι εννοώ) ως μορφή έρωτα να εξεπερνούσαμε τζαι την ομοφοβία που έχουμε σαν κοινωνία.

    ReplyDelete
  10. Θεωρώ εντελώς παρωχημένη πλέον την ιδέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Πολύ 90ς για την ακρίβεια! Οι μαθητές κατακλύζονται πλέον από τέτοιας έκτασης και εμβέλειας σεξουαλικό υλικό που είναι αστείο να έχουν τη ψευδαίσθηση ότι το μονότονο αυτό μάθημα στο σχολείο θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται σε σχέση με το σεξ. Συμφωνώ με Sike ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσουμε στο έλεος των σχολείων, οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    ReplyDelete
  11. Θα συμφωνησω και γω με το ποστ.Ειμαστε πισω απο το κοσμο σε ετσι θεματα.Προτιμουμε οι κορες μας να κανουν εκτρωσεις απο τα 15 τους παρα να τους εξηγησουμε 5 πραματα.

    ReplyDelete
  12. έχει δίκαιο η sike! το αγόρι της photo looks quite young! and underage..εν για να ταιριάζει με το θέμα!

    το λύκειο είναι αργά..αφού τώρα τα κάνουν όλα απο το γυμνάσιο. Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να γίνεται στο σπίτι..απο τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα και για να είσαι σίγουρος οτι θα γίνει σωστά πρέπει να γίνει απο σένα,

    ReplyDelete
  13. Σίγουρα δύσκολα τα πράγματα Κολόνα. Τουλάχιστον να κάνουμε σωστά το ρόλο μας ως γονείς να αντισταθμίζουμε κάπως την κατάσταση.

    Σε ευχαριστώ Μαριλού. Αν το συζητούσαμε ανοιχτά θα μπορούσαμε να βρίσκαμε και καλύτερες λύσεις. Και να μην γίνονται 15 χρονών τα κοπελούθκια για να ακούσουν μια σωστή κουβέντα για σεξ.

    Brenda η σεξουαλική αγωγή δεν θα έπρεπε να γίνεται στα 15 αλλά στα 5. από το δημοτικό σιγά σιγά να κτίζεται το θέμα. Τι γίνεται όμως με τους γονείς που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους; Αφήνεις το θέμα έτσι τζαι ό, τι κάτσει από εγκυμοσύνες μέχρι αρρώστιες;

    Ακριβώς ανώνυμε. Η άγνοια έχει μεγάλες συνέπειες, δυστυχώς.

    Ράνια τώρα θέτεις άλλο ζήτημα. Underage sex. Από ποια ηλικία αρχίζει να είναι underage? Ο Ρωμαίος και η Ιουλίετα για παράδειγμα που ήταν ο ένας 16 τζαι η άλλη 15 ήταν ανήλικοι για να έχουν σχέση και συνεπώς και σεξ;

    ReplyDelete
  14. Εν τζαι διαφωνω οτι η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση στα σχολεια εν ναιν σωστη, ετσι οπως γινεται. Τζι σιουρα εν γινεται τζι εγκαιρα.

    Αλλα εν τζαι φανταζομαι να εννοεις οτι πρεπει να τους διδαξουμεν ολο το Καμα Σουτρα?

    Γιατι τοτε θα παθουμεν, οπως, με τα ναρκωτικα τζαι την αρνητικη διαφημιση, που ομως ειναι... διαφημιση! Τζι οταν ενας εφηβος βλεπει συνεχεια στην τηλεοραση τζαι παντου, πως ακριβως πρεπει να κινηθει τζαι τι να καμει για να παρει ναρκωτικα, διευκολυνεται σε μια δυσκολη στιγμη να ππεσει στην παγιδα.

    Κατ' εμενα πρεπει να περιγραφεται η σεξουαλικη πραξη, αλλα οϊ εκτενως (τζαι παντως οϊ οπως ηδη διδασκεται - ελλειπως), τζαι το βαρος του μαθηματος να ππεφτει στην αντισυλληψη τζαι την προφυλαξη απο αφροδισια.

    Επισης, εν σημαντικο - οπως ειπες - να μαθαινουν οτι τουτη η πραξη εν ναιν μονο βιολογικη, αλλα τζαι συναισθηματικη στους ανθρωπους. Δεν πρεπει να παιζουν με τα αισθηματα, αλλων ανθρωπων για την σωματικη τους ικανοποιηση.

    ReplyDelete
  15. let them all google it, kalyteri douleia tha mathoun
    episis to statement: 'εξηγείς πως δεν είναι μια απλή βιολογική πράξη αλλά περιέχει πολλά συναισθήματα'ine stin pleiopsifia tou analithes.

    ReplyDelete
  16. Σεξ στα σχολεία:

    Πίσω από την καντίνα: Πισωκαντινωτό.
    Στα αποδυτήρια: Αποδυτηριατικό.
    Στην τάξη: Ταξηκό.

    Βίτσια - Roleplay:
    Με καθηγητή γυμναστικής.
    Με καθηγήτρια φιλόλογο, που φορεί στενό ταγιεράκι.
    Με καθηγήτρια θεολόγο ντυμένη καλόγρια.
    Με τον διευθυντή πάνω στο γραφείο του.
    Ο αλήτης της τάξης με το σπάσμα/παρθένα συμμαθήτρια.
    Ο φλούφλης άβγαλτος σπυριάρης μαθητής με την απουσιολόγο.


    Παρτούζες:
    Το Β1 με το Β2.
    Το πρακτικό με το κλασσικό.
    Το οικονομικό με το εμπορικό.
    Το κλασσικό με όλα.

    Αυτή είναι οργάνωση. Ακούς εκεί: "Στο πέος συσσωρεύεται αίμα και επέρχεται η στύση!".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης: Σεξουαλικά βοηθήματα:
      Κιμωλίες
      Σπόγκος
      Πέννες/Μολύβια/Σβηστήρια
      Ξύστρα για να ακονίσεις το πέος σου.
      Χάρτης της Κύπρου για να ξαπλώσετε πάνω και να μην χύνετε όπου κι όπου.

      Delete
    2. ΕΦΥΡΕΣ ΜΕ!!!! ΑΧΑΧΑ ήταν λλίο άσχετο αλλά πολλά καλό!!!

      Delete
  17. xaxaxaax antixriste!

    Βασικά για το μόνο που ειμαι σύμφωνη είναι οι τρόποι προφύλαξης.

    Πέρα απο αυτό , σε τούτο μας εμεινεν εμάς τους μεγάλους να ανακατωθούμε και να επιβληθούμε.

    ReplyDelete
  18. Nai...ok...

    Apo pou na ksekinisoume.. Oi pleistoi kupraioi average age 27, den exoun tin paramikri idea gia to thema. Na min milisoume gia tis kupraies... i to ena akro i to allo...

    Einai polla megalo thema, tzai polla tragiko, dioti fefkoun 17 xronon na spoudasoun tzai kataligoun na kindineuei i zoi tous me ious kai molinseis.

    En na pw kai kati dioti en antexw... exei lies meres ipopsiazoume oti mia kopela kati sigoura na pienei lathos me to anosopiitiko tis kai ipopsiazoumen na einai immunodeficient dioti para polla sixna ipoferei pou molinseis, persi eixe fkalei erpi zostira pou fkaloun atoma me sobaro thema anosopiitikou, kai fetos kathe 3 je ligo...proxtes itan opws ti rihanna pou tin edere o chris brown... molinsi sta mathkia ktl.

    Prosopika spoudazw biologia, briskome stin agglia kai eimai 24 xronwn... eimai stin agglia apo ta 18 mou kai ta mathkia mou eidan para polla. Den fantazeste.

    En eipa tipote tis korous dioti en thema diko tis na paei na koitaxtei... alla polla fooume... To simperasma mou den einai mono pou tes molinseis..eshi istoriko i mitsia...ebolepse pollous..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν εν θεμα δικο της μονο! Συγγνωμη τζιολας! Αλλα αν εσχει κατι τζαι μεταδιδει το, εν προβλημα τζαι δικο σου, που τη στιγμη που το υποψιαζεσαι... Μια κουβεντα με τροπο εν θα εβλαφτε νομιζω...

      Delete
    2. Diko mou provlima intalos eni?

      Ksanadkiabasme agapite Grouta, den ennow oti eshi tzini provlima! Tzini mia xara irte pou ti kupro 17 xronwn afkarti... tzai 17 xronwn eni stelleis to kopelloui sou ekswteriko, kserwntas ti katastasi epikratei...tzai na men ksereis matheneis prin to stileis... Ennow oti pou tous pollous pou epie ISWS tzai MI KAKO kapios na tin ekollise kati tzai den simenei apeutheias tzai kati kako... men paei o nous sas... egw efkala ena simperasma pou ta simptomata pou eida tzai to istoriko pou kserw!

      Delete
    3. Sorry twra ekatalava ti eipes. Pale en nomizw en thema diko mou, oute kai provlima! Ta STDs metadidounte mono me sigkekrimenous tropous tzai aman eisai esi 18,19,20 tzai gw 24-25-26 exw mian gnwsi tsas parapanw sou tzai kserw pou ton ballw.

      Os tzai oi pappoudes elean to gnwsto rito, tin ipografi mas prosexoume pou ti baloume... Tzai sinithws atoma opws tin kopela...ginonte stoxoi ekatalaves? Ksexorizoun tes pou to mili tzinoi pou theloun... Ara most likely, tzinoi pou ekmetalleukounte kseroun polla kala ti kamnoun...

      Delete
    4. Δηλαδη... εν σαν να μου λαλεις:

      1. αν εσχει κατι, καλα να παθει, ας οψονται οι γονιοι της που την εστειλαν να σπουδασει, χωρις να της πουν θκυο πραματα πριν ή να την αφηκουν να ξεπαρθενιασει, για να ξεχαρμανιασει. Τζαι
      2. οτι τζεινοι που παν μαζι της, επισης καλα να παθουν, ας προσεχαν, τραβα τα ο οργανισμος τους...

      Πολλα... ανθρωπιστικη η σταση σου...

      Delete
    5. Oxi...

      1. Ennow oti, otan stin oikogeneia epikratei mia abnormal katastasi; diladi, den noiazei ton gonio i den endiaferete, i asxoleite me otidipote allo para me to paidi TOTE tha yparksoun sunepeies kai tha einai asximes. Afto simbainei sto 90% twn periptosewn. To allo 10% anagkazete na parei tin thesi tou goniou mesa sto spiti kai ginete super upeuthino atomo.

      2. Exathike i peitharxia stis oikogeneies kai o sebasmos.

      3. Erkounte oi kalamaraes pou tin ellada na spoudasoun...megalwmenoi tis athinas, mathimenoi allospos sinithws gia na kamoun 2o ptuxio. Tzai erkounte tzai oi kupraioi koumpomenoi eni kseroun pou pan ta 4 tous.. tzai pairnoun mathimata pou tous kalamaraes poios en o poio magkas! Sunagwnizounte oi kupraioi poios en na deiksei parapanw pellara tzai na ginei pio trendy! Nai, ma o kalamaras irte etoimos pou ena xaos sto allo! En erkete afkartos opws ton kupraio...

      4. Tzinoi pou pan mazi tis, kseroun poia einai. To koutsompolio paei sinnefo en tzain tipote krufo. O kosmos mila. An exeis lio ta mathkia sou anoixta, epidi stin agglia exoun xeirotero provlima me tetoia themata, en pio euesthitopioimenoi toulaxiston sta panepistimia tzai yparxei stiriksi kai enimerosi gia ta panta! Ara afou kseroun, prosexoun. Dioti ta STDs metadidounte tzai pou to stomatiko, ene anagki na ginei oli i praksi. Ara to thuma en i mitsia. Pou tin alli, oi parees pou kamnei kapoios stigmatizoun ton. Ene eukolo na paei me ena agori p.x. pou thkievazei, ksipna i wra 9 tzimate i wra 10, mairefkei ktl. Afto ennow.

      Delete
    6. Παρακολουθώ τη συζήτησή σας με ενδιαφέρον.
      Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί γονείς που να μην ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους. είναι θέμα άγνοιας. αν έρθει δηλαδή η κόρη μου να της μάθω μαθηματικά θα διαπιστώσει πως εν ξέρω να φκάλω τα μάθκια μου. ήμουν άχρηστη. είμαι άχρηστη μάλλον.

      το ίδιο ισχύει και για το σεξ. άμαν ο γονιός δεν ξέρει, δεν μπορεί και ντρέπεται να μιλήσει με το παιδί του, για αυτό το θέμα, θα το αφήσει τζαμέ με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται.

      Delete
    7. Isws na einai kai agnoia mana.. Den kserw. Pantws exw polli apogoiteusi me ola pou blepw kathimerina kai to pws ta lefta ksafnika allaksan ton paradosiako kupraio pou itan polu kaluteros. Einai lipiro.

      Delete
  19. Θυμάμαι και εμάς που μας έκαναν σεξουαλική αγωγή 3η γυμνασίου. Οτι να ναι ήταν!
    H εκκλησία τι ρόλο έχει με το όλο θέμα δεν μπορώ να καταλάβω.. και γενικά δεν νομίζω πως πρέπει να βάλεις δάσκαλους και καθηγητές να το εξηγήσουν, μιας και ο καθένας έχει διαφορετική άποψη και θα τα πει με τον δικό του τρόπο. Για αυτό θέλουν κάποιον που να ξέρει να μιλήσει για το θέμα.
    Και καλύτερα να μιλήσουν για αυτό, πριν του δώσουν και καταλάβει, για να ξέρουν η νεολαία, απο θέματα αντισύλληψης και όχι μόνο. Και εκτός από τις παλινδρομητικές κινήσεις τοα άντρα να τους πουν για τα 8αρακια που κάνει η γυναίκα με τον κόλπο της. :P

    ReplyDelete
  20. Γρούτα το κάμα σούτρα να μεν τους το διδάξουμε, αλλά τουλάχιστον να μην λένε βλακείες στα παιδιά. Ότι ξέρουν πως είναι το σεξ, ξέρουν. Η σημασία πρέπει να δοθεί στα μέτρα προφύλαξης.

    Ανώνυμε τι ακριβώς εννοείς

    Αντίχριστε έγραψες πάλε.

    Νεράϊδα δεν είναι θέμα επιβολής, είναι θέμα προστασίας. Δαμέ υπάρχουν μιτσιοί που κάμνουν σεξ και δεν ξέρουν πώς να βάλουν ένα προφυλακτικό…

    Ανώνυμη θα συμφωνήσω με τη Γρούτα. Ίσως να πρέπει να βρεις ένα τρόπο να θίξεις το θέμα στη συγκεκριμένη κοπέλα.

    Daydreamer η εκκλησία πάει με όλα εν όπως την κοκα κόλα. Έχει άποψη για όλα τα θέματα.
    Τι εννοείς οκταράκια; Είναι καμιά στάση και μου διέφυγε; Χάχαχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agapiti mana... exeis dikaio otan leeis den kseroun na baloun profilaktiko... oso taboo kai na fainete einai tragiko. Esizitisa to kai me kathigites, kai me giatrous epistimonika...DEN kseroun pws einai to sex. Kseroun oti blepoun apo ta porno, apo ithopious kai anthrwpous me xronia peira sto theatro. Epidi blepw ton Tom Cruise na petasete pou tin mia taratsa stin alli me anesi, den simenei oti kai egw mporo na petaxtw me anesi pou tes taratses. Afto simbainei.

      Episis, exw tin entupwsi oti oi kupraioi goneis, logo akribws twn taboo pou yparxoun kai tis nootropias mas, den kseroun ta kopelouthkia tous. Den exoun tin anesi na miloun mazi tous gia polla kai diafora themata sta opoia ta paidia exoun anagki na sizitisoun tzai exoun anagki tous gonious na kseroun to paidi tous pokso kai nekatota. Fusika fteei tzai to oti stin kupro eimaste kseroles... en oi genia twn kserw-ta-oulla-gia-ta-panta, tzai otan ertei mia stigmi pou prepei na eshis kapoia Alfa gnwsi na miliseis gia ena thema paizeis to kserolas tote to paidi tha to mathei lathos tzai paei alusida. Egw prosopika otan epia ston gunaikologo tzai antakwsa erwtiseis, se kapoia fasi egirise o gunaikologos tzai lalei mou bravo pantws pou rwtas, en kalo prama, makari na to kamnan tz alloi.

      Tzai simiose, den itan toso to oti ematha apo to ptuxio mou alla tzai to oti egirepsa kai biblia. To gray's anatomy to gnwsto biblio anatomias, eshi mesa polla kala kefalaia, me eikones kanonika kai epeksigiseis... An upirxe kupriaki ekdosi tou bibliou itan na ginei ban prin mpei stin agora dioti itan na fkoun oi mi mou aptou goneis tzai na poun apanagia mou en dexome o gios mou na dkiavazei etsi biblio en akatallilo!

      Tzai prin pou eipes an kseroun na kamnoun sex... poses tzai poses kopeles shizoun ospou na mathoun. Atsaloi! Signomi gia ti glwssa pou xrisimopoiw. Fusika kai pou tin alli pleura, kopeles na kontefkoun ta 30 kai na men eidan pote tous!

      Gia ta metra profulaksis.. "MA..oi pinw egw antisilliptika, ene anagki na balei profilaktiko en ton boleukei..." "ma re kori mou.." "oi! o giatros eipe mou na pinw antisilliptika..en ok!" "MA..!" ekatalabes? Tzai epine antisilliptika opws tes koufetes 3 xronia... tzai na doume poses alles... Den einai thema profilaksis...einai kai thema na eshis mian alfa gnwsi ximeias, mian alfa gnwsi biologias genika na ksereis se pion kosmo zeis! Na kserw touto blaftei me touto fela me! Alla pou tin alli...afinei mas to facebook??!?! an men doume tes fotografies pou ebale i koula pou fkainei twra o nikos o proin mou pou ta eishe tzai me tin anipsia tis simmathitrias mou en pnazoume... i an men dkiabasoume an exartwthike i angelina i oi...

      To na milisw stin kopela... i kopela... opws anefera pio panw... esiran tin 17 xronwn se mia terastia agglia... HTAN athwa.. twra meta pou 3 xronia, oxi mono egine allos anthrwpos alla epie se tzini tin katigoria pou apokalw egw "kseroles"... giafto den lew tipote... egw 6 xronia dame ematha oti, oti pathei o kathenas en pou ti kele tou kai mono! Ntaksi, yparxoun kai eksereseis... boitha tzai lio i oikogeneiaki katastasi...ama thwreis manaes pou irtan "na sasoun to paidi tous" tzai tin paraskeui ti nixta kamnoun party tzai pittwnoun tzai athimounte ton tzairo pou itan foititries... tzai boura o mitsis na tin ferei sta ishia tis...

      Telospantwn.. kathe mera lalw eidame ta oulla... en tzai psemata pou laloun gia tin agglia oti ginounte orgia...


      (en geniko to reply..) :)

      Delete
  21. Το θέμα δεν είναι ή διαπαιδαγώγηση στο σχολείο ή στο σπίτι.
    Το ότι συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει το μάθημα στα σχολεία δε σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να γύρουν πίσω.

    Εν ψευτοπουριτανοί που είμαστε ως κοινωνία. Ξέρουμεν ότι γίνονται τα αίσχιστα αλλά εθθέλουμε να το συζητούμεν ανοικτά. Μόνο να κουτσομπολεύκουμε τζαι να νομίζουμε ότι τούτα γίνονται μόνο στες άλλες οικογένειες.

    Τζαι ούτε πρέπει να ανεχόμαστε να νεκατώνονται παντού οι παπάες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Ξέρουμεν ότι γίνονται τα αίσχιστα αλλά εθθέλουμε να το συζητούμεν ανοικτά. Μόνο να κουτσομπολεύκουμε τζαι να νομίζουμε ότι τούτα γίνονται μόνο στες άλλες οικογένειες."

      To zoumi ekeinwn pou egrapsa pio panw se 4 grammes!! Opws ta eipes file..

      Delete
  22. to na kamnoun sex apo mikra den simenei kseroun ti einai.
    to na miliseis sta mora den simenei oti to diafimizeis.
    esto oti valleis ena giatro, i kamneis apla erotimatologia i valeis to os imerida sto sxoleio. en j didaskeis tous pos na to kamoun stoxos einai pos na men to kamnoun me tropo pou na exei arnitika apotelesmata.
    ta vivlia en na voithisoun jino pou ta diavazei. jinon pou exei tin oikonomiki euxereia na ta agorasei. to na valeis enan a8ropo na tous milisei ishia j starata kserete to kai to sivenei. touta en ta thetika touta en ta arnitika. k an tixei kai pan sas strava kapia pramata exei kosmo pou mboreite na milisete en i tade grammi stiriksis pou mboreite na apefthinthite. sexoualiki diapedagogisi den einai mono to kama soutra en j o viasmos, j i sexoualiki ekmetalleusi j i via pou erxete me touta oulla. ta kopelouthkia mas den kseroun intza ti einai pragmatika sex para mono ti vlepoun ston papakaliati j stin tzoulia. anarotieme an egirizetoun kamia elliniki seira j edeixnen oti ekollisen aids enas mesa apo sexouialiki epafi na doumen intalois itan na allaksei i apopsi mas. oi goneis polles fores den miloun sta paidia tous. Ennen oulloi anoixtomialoi, men ksianete oti mia mana enos 13 xronou mborei na einai apo 30 mexri 50 xronon.. jini mana pou en 40 xrnon pos na milisei stin kori tis i sto gio tis aman akoma tous vlepei mora i otan i idia emegalosen se mian koinonia pou to sex itan kati kako? ama miliseis sovara sta kopelouthia mas oso voursoizika j an einai en na deis oti siopoun j akououn j exoun apories. pou ton foon tous gia to agnosto nai siopoun j akououn.. ftanei na to paroume j emeis sta sovara...
    i misirlou

    ReplyDelete
  23. Ο σχολικός σεξοσύμβουλος βλέπει δυο παιδάκια να παίζουν το πουλάκι τους μέσα στην τάξη, ρωτάει την καθηγήτρια,"τι κάνουν αυτοί εκει;"και εισπράττει την απάντηση,"έμειναν ανεξεταστέοι και ξεκινούν το μάθημα απ'την αρχή"!!!:)))

    Καλημέρα...

    ReplyDelete
  24. μάνα με βρίσκεις σύμφωνη! ο πουριτανισμός μας έφαε. στο δικό μου σχολείο είχαμε 6 περιπτώσεις εγκυμοσύνης. οι πλείστες εκάμαν έκτρωση. οι 3 περιπτώσεις κουβαλούν του κόσμου τα ψυχολογικά αυτή τη στιγμή. όπως και να χει επειδή υπήρξε μια γενική αναστάτωση εκάμαν μας σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μια ολόκληρη μέρα από κάποια άτομα του υπουργείου υγείας νομίζω. και όλοι αντιμετωπίσαν το ιδιαίτερα ώριμα και ακούσαν με προσοχή. συνήθως μαθαίνουμε για το σεξ από άλλες πηγές αλλά επιφανειακά. το σχολείο πρέπει να ξεπεράσει τους καθωςπρεπισμούς και να το δει πιο σοβαρά το θέμα.

    ReplyDelete
  25. Συγγνώμη, για να καταλάβω δηλαδή, στο νησί της Αφροδίτης χρειάζεστε σεξουαλική διαπαιδαγώγιση;

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχα εμείς κι αν χρειαζόμαστε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

      Delete
  26. Μα αφού εγώ θυμούμαι που ήρταν δυο νέα παιδιά στο σχολείο και μας έφεραν φυλλάδια κι εσυζητήσαμε για το θέμα. Δευτέρα λυκείου πρέπει να ήμουν, πριν τέσσερα, πέντε χρόνια.

    Εντάξει, ούτε για το ιεραποστολικό μάς είπαν, αλλά ούτε για εκκλησιές κι εξαπτέρυγα. Πάντως εσυζητήθηκαν όλοι οι τρόποι προφύλαξης και τα διάφορα νοσήματα. Στο κάτω κάτω, όσο άμπαλος και νά 'σαι, άμα έρτει η ώρα σου, τες παλινδρομικές κινήσεις καταλάβεις που μόνος σου και κάμμεις τες. Ξεφυλλίζεις και το κάμα σούτρα άμα χρειαστεί.

    Πάντως το σεξ εσυζητούσαμε το από το δημοτικό με τους συμμαθητές (με όλη την ανωριμότητα και την άγνοια της ηλικίας) και τσόντα είδα πρώτη φορά στην πρώτη γυμνασίου (κι είμαι κοπέλα, φαντάζομαι τα αγοράκια ήταν - και είναι - πιο ξεπεταγμένα).

    Όπως και νά 'χει, νομίζω πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και η θρησκευτική, πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν στο σπίτι. Η μητέρα μου ανέλαβε την δική μου, κι εγώ με τη σειρά μου εκείνην του μικρού μου αδερφού. Ντροπές και υστερίες δεν υπάρχουν, φυσική λειτουργία είναι.

    *daffodil lament, με αφορμή αυτό που γράφεις. Για την μετεκτρωτική κατάθλιψη, περισσότερο ρόλο παίζει η κατακραυγή της κοινωνίας, ο εμποτισμός τύψεων και το στερεότυπο έκτρωση=φόνος, παρά η πράξη καθεαυτή.

    ReplyDelete
  27. Πηδιομαστε και μας αρέσει...χαχαχα

    φιλια καλημέρας

    ReplyDelete
  28. Εν έτη 2012 έπρεπε ήδη να εδιδάσκετουν εδώ τζαι χρόνια η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση! Όι μόνο να αναφερετουν στα ετεροφυλόφιλα αλλα τζαι στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Απλά μια διαπίστωση για το πόσο πίιιιιιιιιισω είμαστε! Θυμίζει μου όι 90'ς όπως είπε μια συμπλόκκερ αλλά 70'ς!
    Thumbs up για το ποστ τζαι κυρίως για το ΥΓ2 τζαι την αναφορά σου!
    Άλλες χώρες προσπαθούν να εντάξουν στα μαθηματικά προβλήματα ούλλων των ειδών τις οικογένειες, απλά για να δώσουν το μήνυμα ότι μια οικογένεια εν αποτελείται πάντα που μια γυναίκα τζαι ένα άντρα, αλλά τζαι που 2 γυναίκες ή 2 άντρες. Επροχωρησα πολλά ξέρω το αλλα μια μέρα έτσι θα εν τα βιβλία!

    ReplyDelete
  29. Καλωσόρισες Μάνα!

    Καθώς έλειπες βγήκε στη δημοσιότητα ένας διαγωνισμός για νέους, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με αυτή την ανάρτηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.cyfamplan.org
    Επιτέλους ρωτούμε τους ίδιους τους νέους γιατί πιστεύουν ότι είναι σημαντική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

    ReplyDelete