Tuesday 29 May 2012

Η τελετουργία της απόλυσης




Η όλη τελετουργία πάει κάπως έτσι. Μέχρι πρόσφατα εξαιρούνταν οι τράπεζες και το δημόσιο, αλλά πάνε μάλλον οι εποχές όπου ο Χατζηκωστής κατέβαζε ρολά, γιατί έγιναν απολύσεις. Ο Χατζηπέτρου (τι στο καλό το Χατζή έχει πέραση στις συντεχνίες) προς το παρόν μπορεί να το κάνει, αλλά για να μην τον κράξουν προτιμά τις στάσεις…

Τέσπα. Σε μια δουλειά δεν πάνε καλά τα πράγματα. Θα μου πεις τώρα και σε ποια πάνε καλά, εδώ άκουσα μπούκικα και καμπαρέ που κινδυνεύουν με λουκέτο. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι διευθυντές και τα ανώτερα στελέχη είναι να κατεβάσουν μούτρα.

Μούτρα και πολλά νεύρα, λες και τους έβρισες τη μάνα (τη δική τους όχι εμένα). Μπαίνουν μέσα στο γραφείο αντί για καλημέρα γρυλλίζουν. Πας να τους μιλήσεις και σε αποπαίρνουν. Δείχνουν σκεφτικοί, είναι μονίμως θυμωμένοι.

Αρχίζουν οι ψίθυροι, στη συνέχεια. Ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του. Θα γίνουν απολύσεις, θα γίνουν μειώσεις, έπεσε ο τζίρος, κινδυνεύουμε.

Στη συνέχεια τα νεύρα των ανωτέρων μεγαλώνουν και μεταδίδονται παντού. Πλέον, είναι όλοι θυμωμένοι, εκνευρισμένοι, θιγμένοι. Στην τσιτα. Λες και όλο το γραφείο θα δει περίοδο. Οι περισσότεροι δεν μιλούν και είναι με τα ακουστικά στα αυτιά για να μην ακούνε ο ένας τον άλλο.

Η κατάσταση αυτή συντηρείται από μερικές βδομάδες ως μερικούς μήνες. Στο μεταξύ, ο γκράντε μάστρος, συνήθως ο CEO ή ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε ορισμένες κινήσεις. Αγοράζει ένα ακριβό πίνακα για το γραφείο του, μιλά για επενδύσεις, βλέπει στελέχη από άλλες εταιρείες. Περνά η σκέψη από το μυαλό των εργαζομένων ότι μπορεί και να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Ότι τη γλυτώσαμε την κρίση.

Και τότε ένα πρωί φτάνει ένα email. Ο γκράντε μάστρος καλεί όλους στο γραφείο του. Μιλά ήρεμα και αποφασιστικά. Εξηγεί πως η κρίση μας γάμησε όλους και πως δεν πηγαίνουν καθόλου καλά τα πράγματα. Ο τζίρος έπεσε, δουλειά δεν υπάρχει, τα έσοδα είναι λίγα. Κινδυνεύει να μην έχει κέρδη και αν συνεχιστεί η κατάσταση ίσως και να έχει ζημιές.

Πρέπει να μαζευτούν τα έξοδα με κάθε μέσο. Τυπώνετε μόνο τα απαραίτητα, μην ανάβετε τον κλιματισμό, δεν χρειάζεστε φώτα για να δουλέψετε. Να κάθεστε περισσότερες ώρες στο γραφείο. Κομμένο το νερό και οι καφέδες. Κόψτε τα τηλέφωνα από το γραφείο, έχετε κινητά χρησιμοποιείστε τα. Μην πηγαίνετε τουαλέτα συχνά, μειώστε τις ποσότητες κωλόχαρτου. Δουλέψετε. Θα τα καταφέρουμε να γλυτώσουμε τις απολύσεις.

Περνά λίγος καιρός. Η δουλειά όλο και περισσότερη, το άγχος όλο και μεγαλύτερο. Αλλά σιωπή, καμιά διαμαρτυρία. Τουλάχιστον υπάρχει δουλειά. Τουλάχιστον πληρώνονται οι δόσεις και απομένουν όσα απομένουν για σχολεία, σουπερμάρκετ, ιδιαίτερα.

Μια καλή ημέρα, γίνεται γνωστό ότι ο CEO θα πάει πολυήμερες διακοπές στη γαλλική Πολυνησία. Έχει ανάγκη από ξεκούραση. Οι εργαζόμενοι κοιτούν ο ένας τον άλλο χωρίς να τους νοιάζει, σάμπως και θα τους πάρει μαζί του;

Αλλά προτού κάμει το ηλεκτρονικό, εννοείται check in, στέλλει και ένα email. Όχι δεν τους λέει πόσο θα τους πεθυμήσει και δεν τους ρωτά τι δώρα να τους φέρει. Απλά ανακοινώνει πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, πως οι περικοπές που έγιναν δεν πέτυχαν και πως είναι καιρός για απολύσεις. Έτσι ευχαριστεί καμπόσους για όσα πρόσφεραν στην εταιρεία και τους παρακαλεί να περάσουν από το λογιστήριο.

Κλείνει τη βαλίτσα και προχωρεί προς τα duty free.

19 comments:

  1. Πόσο αληθινό! Και πόσο καθημερινό...

    ReplyDelete
  2. Ρεαλιστικοτατο Μανα!

    Ο CEO εν χρειαζεται να σφιξει το ζωναρι... και πινακα θα γορασει, κι επενδυσεις θα καμει, και πολυημερες διακοπες θα παει! Αφου εσχει να... απολυει! (πως λεμεν εσχει να περνει?) :(

    ReplyDelete
  3. Το χειρότερο κομμάτι πρίν από τις απολύσεις είναι οι συμμαχίες που αναπτύσσονται από μέρος των εργαζομένων (των αππέσσω) έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων έτσι ώστε να κατευθύνουν την σκέψη του "κουρασμένου" CEO εναντίον κάποιων άλλων και μακρυά από τους ίδιους. Εννοείται ότι οι μύτες των αππέσσω είναι καφετιές από πολύ κολοφίλημα των "μαστόρων". Θέλω να πώ δηλαδή ότι κάποιο CEO είτε άξιο είτε ανάξιο τον περιμένεις να προβεί στα πιό πάνω. Τα foul games μεταξύ των υπαλλήλων δεν τα περιμένεις και τόσο. Είναι για λύπηση.

    takeiteasy

    ReplyDelete
  4. η περιγραφη σου τα σπασε! δυστυχως ετσι ειναι τα πραγματα!

    ReplyDelete
  5. Πού φτάσαμε! Θάνατος στους CEO! Ξύπνησε μέσα μου η κόρη μου η σοσιαλίστρια...

    ReplyDelete
  6. νομίζω εν δύσκολο για ούλλους άμαν πρέπει να γίνουν απολύσεις..

    ReplyDelete
  7. Φκαρμένο που τη ζωή Ινβίκτους :))

    Γρούτα ο CEO και να απολυθεί κάπου αλλού CEO πάλι θα καταλήξει.

    Takeiteasy δυστυχώς έτσι είναι. ο θάνατος σου η ζωή μου.

    Εκφράσου μακάρι να ήταν της φαντασίας μου η ανάρτηση αλλά δεν είναι.

    Αντίχριστε τσουπ και θα πεταχτεί η Brenda να ρίξει το απαραίτητο συρτάκι.

    Ράνια όχι και τόσο δύσκολο για αυτούς που ξέρουν ότι δεν θα απολυθούν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...Χόοορεψε το σαν μορτάκι να βουίξει η γειτονιάαααα :-ρ

      Σοβαρά τώρα όμως, αυτά είναι τα στερεότυπα...είναι και άλλοι που χάνουν τον ύπνο τους που πρέπει να απολύσουν κόσμο όμως δεν έχουν επιλογή, γιατί αλλιώς θα βυθιστούν όλοι...η κρίση μπορεί να είναι συχνή δικαιολογία, είναι όμως συχνά και η αιτία και είναι εδώ.

      Delete
  8. έτσι ένει ώσπου εν γεμάτη η τσεπούλα υπαρχει χώρος για μαλακιούλες και συζήτησεις ανουσιες περί ανέμων και υδάτων

    όταν η πραγματικότητα του καπιταλισμού κτυπήσει και την δική συο πόρτα αρχίζεις να αναρωτιέσαι για τούτες ούλλες τις ψευδαισθήσεις που είσιες

    1.8 ΔΙΣ στον τοκογλύφο της λαικής εδώκαν οι κυβερνώντες σας την στιγμή που ελαλούσαν ότι έπρεπε να κόψουμε 10% τους μισθούς των μισθωτών γιατί λείγκουνται μας 300 εκατομύρια

    τζαι πουσαι ακόμα

    το νιόβρη του 12 όταν εννα λήξει το ομόλογο των 3 δις που υποθήκευσεν το κράτος στην ΕΚΤ το 2008 για να πάρουν παμφθηνο χρήμα οι εγχώριοι τοκογλύφοι που το πήραν τζαι εκαμαν πάρτι με επενδύσεις στα ελληνικά τοξικά ομόλογα τζαι ως εκ τούτου επαττίσαν τζαι έτσι ζητούν βοήθεια που το κράτος που τους την έδωκεν

    τζαμέ να δεις χαρές

    ακόμα 3 δις εννα φορτωθεί ο κάθε μαλάκας που μας
    ακόμα τζαι το κάθε βληματτούιν που ασχολείται με μαλακιούλες εννα αναγκαστεί να δει την πραγματικότητα

    ReplyDelete
  9. πρίν γίνει γνωστό ότι θα πάει διακοπές ο μάστρος, καλεί τους σε σύσκεψη να τους καθησυχάσει ότι ούλλα παν καλά κι η εταιρεία θα ανακάμψει τζαι να μεν ανησυχούν

    ReplyDelete
  10. O CEO χτίζει τζαι σπίτι του ενός εκατομμυρίου (μόνο;) για αυτό πρέπει να σφίξουν οι κώλοι των υπαλήλων του για να πληρώνει τη δόση του.
    Α, τζαι να μεν ξεχάσω.... το σπίτι θα διαθέτει τζαι εκθεσιακούς χώρους για τους πίνακες που ’γοράζει, αφού εν συλλέκτης ο άνθρωπος!!!
    Κάθες νέος πίνακας τζαι μια νέα απόλυση...

    ReplyDelete
  11. Θα συμφωνήσω με την Μπρέντα. Δεν πάνε όλοι διακοπές, χάνουν τον ύπνο τους και μπαίνουν στη διαδικασία να απολύσουν κόσμο προσωπικώς και όχι μέσω ήμειλ.
    Και σίγουρα δεν είναι όλοι συλλέκτες!

    Ας είμαστε δίκαιοι.

    Ναι,υποσχεθήκε μου σουβενίρ από την Γαλλική Πολυνησία! :Ρ :)))))))

    ReplyDelete
  12. Brenda άλλο όμως να χάνεις τον ύπνο σου, παίρνεις ένα βάλιουμ και λύθηκε το πρόβλημα και άλλο τη δουλειά σου.

    OSR τούτο με τη χρηματοδότηση των τραπεζών εν καταπίνεται εύκολα. Ο κόσμος εν το χωνεύκει ότι χάνει λεφτά για να στηριχθούν τζείνοι που τον απομυζούν.

    Neerie όντως ξέχασα την καθησυχαστική σύσκεψη.

    HeatJo μα σαννα τζαι για τον ίδιο CEO που μιλούμε;

    Thalassa πε του να φέρει τζαι ένα μαγνήτη της She που τους κάμνει συλλογή χαχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάνα, εν για τον ίδιο που μιλούμε.... πολλές φτώσhιες! Για το σπίτι του έμαθα το, που σπόντα, από συνάδελφο μου! :)

      Delete
  13. Ντάξει, έχουμε τζι εμείς τζαι θωρούμεν τους που έρκουνται τζαι στέλλουμεν τους στη γαλλική πολυνησία.
    Αλλά όντως έχει αθρώπους που εν πκιερώνουνται καν που τη δουλειά τους για να έχει να πκιερώννει τον υπάλληλο του, Χωρίς να του κόφκει που ότι χρησιμοποιεί...
    Ξέρω τα που πρώτο χέρι...

    ReplyDelete
  14. όποτε ακούσω ειδήσεις νομίζω ότι ακούω σατιρική εκπομπή αλλά τελικά εν πραγματικές ειδήσεις... :/

    ReplyDelete
  15. Στη δουλεια μας κάλεσαν και μας ειπαν να κανουμε οικονομία, φώτα σβηστά, τυπωμα μπρος πισω, μείωση τηλεφώνου και χρηση κινητου και άλλα. Τουτο το μερος του σεναριου σου για μας ειναι πραγματικοτητα. Τωρά που το σκέφτομαι για χαρτι τουαλέτας και για καζανακι δεν ειπαν τίποτα. Λες να το θέσω;;;

    ReplyDelete
  16. Το τελετουργικο της απολυσης: εβδομαδες πριν ξεκινα ο ενθουσιασμος μαζι με τες αδειες. Ενα πρωι φκαινεις αναφορα τζιαι παουριζεις: σας αναγερω κ. Διοικητα οτι απολυομαι απο τις ταξεις της ΕΦ. Παιρνεις το χαρτι και παεις εσυ για duty free. Τελος.
    Σορυ αλλα εμενα τζινο με κοφτει

    ReplyDelete
  17. Δυσκολια να απολυσουν εν νομιζω να χουν πολλοι.
    Πολλα καλα που εθεσες τα σημεια να προσθεσω το "ειμαστε οικογενεια τζιαι θα το παλεψουμε" που φυσικα μεταφραζετε ελαφρα θα σας πιουμε το αιμα. Δυστυχως.
    Οταν μιλουσα με κοσμο απο την Ελλαδα πριν 4-5 χρονια και μου λεγαν μας δινουν εναντυ απο το μισθο δεν το εχωρεν ο νους μου. Τωρα λουννουμαστε τα. Πολλα ζορι η ανεργια.

    ReplyDelete