Thursday 3 May 2012

Gap




Στη δουλειά έχω συνάδελφο. Καλός άνθρωπος, όχι τόσο εργατικός όσο ήταν στα νιάτα του αλλά ο άνθρωπος το παλεύει. Μου μιλά, όπως τον ακούω να μιλά στα παιδιά του και ζητά βοήθεια με το computer του… Πατώ το τάδε κουμπί και δεν γίνεται τίποτα, η οθόνη δεν δουλεύει, δεν τυπώνω, δεν έχω δίκτυο. Συνήθως του λύνω τα προβλήματα εκτός από τις ώρες που πνίγομαι και του λέω να τηλεφωνήσει σε κανένα τεχνικό.

Έχει κινητό, απλό όχι smartphone όχι touch.

Δεν έχει laptop, δεν πιστεύω ότι σπίτι του να έχει κομπιούτερ, εκτός αν τα παιδιά του. Δεν ξέρει τι είδους σύνδεση στο ίντερνετ διαθέτει και την έβαλε μόνο και μόνο για βλέπει περισσότερα κανάλια στην τηλεόραση.

Δεν έχει email εκτός δουλειάς.

Όταν έχει απορία δεν γκουγκλάρει, δεν καταφεύγει στο ίντερνετ για λύσεις.

Δεν έχει iPad και αγνοεί γενικά τι είναι τα tablet.

Συναντά τους φίλους του συνήθως σε ταβερνούλες και το τα λέμε σημαίνει προσωπική επαφή. Ναι στον ίδιο χώρο, όχι στο Facebook ή στο Twitter.

Οι γνώσεις του για τα κοινωνικά δίκτυα είναι όσες πιάνει από τις κουβέντες των γύρω του και ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει msn ή άλλο παρόμοιο κανάλι.

Για αυτόν angry birds είναι τα περδίκια που δεν πετυχαίνει στο κυνήγι.

Για κάποιο λόγο τον λυπάμαι. Δεν ξέρω, μου δίνει την εντύπωση ότι κάτι χάνει. Που δεν χάνει βεβαία ο άνθρωπος και φίλους έχει και οικογένεια και τη δουλειά του την κάνει, έστω με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι εγώ. Νιώθω ότι έχουμε ένα κενό. Ένα μεγάλο κενό. Σκέφτομαι πως δεν θα ήθελα να βρεθώ στη θέση του. Το αστείο της υπόθεσης που ούτε και εκείνος μάλλον θέλει να είναι στη δική μου…

Δεν θέλω να βρεθώ στο περιθώριο και κάνω τα πάντα για αυτό. Ενημερώνομαι για όσα συμβαίνουν στον τομέα μου, προσπαθώ όσο μπορώ να ακολουθώ τις εξελίξεις.

Με μεγάλη προσπάθεια.

Γιατί όσο μεγαλώνω, όσο γεμίζουν το μυαλό μου οι έννοες, οι κόρες, ο Μοτορτζής, τόσο λιγότερος χώρος και διάθεση απομένει για νέες γνώσεις. Που τις αποκτώ με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία. Κάποτε διάβαζα ένα βιβλίο την ημέρα. Τώρα είμαι ευχαριστημένη και με το ένα τρίτο.

Αναρωτιέμαι αν θα έρθει μέρα που θα διαπιστώσω ότι νικήθηκα. Που θα αρχίσω να μπαίνω στο περιθώριο. Που θα πω, δεν με νοιάζει για τις εξελίξεις, για τα νέα πράγματα, για νεωτερισμούς. Που θα θέλω απλά να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Πράγμα που έχει ρίσκο. Γιατί εύκολα όταν δεν μπορείς να προσφέρεις, όταν δεν ξέρεις μένεις εκτός. Και δεν θέλω να έρθει εποχή που να θέλω να είμαι εκτός.

Υγ. Χτες ο πατέρας φαμίλιας αγόρασε στις κόρες του από ένα παιχνίδι iPad. Σήμερα το πρωί και οι δυο λες και ήταν συνεννοημένες έβαλαν στην τσάντα τους το iPad τους και αναζητούσαν διαφορές με το δικό μου. Σλααααααααααααανγκ έχω angry birds, αυτές δεν έχουν…

24 comments:

  1. Ο συνάδελφος είναι ευτυχέστατος με το κυνήγι και τις ταβέρνες. Εγώ πάντως που δεν άφησα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να μην αλωνίζω σε διαβεβαιώνω ότι πιο πολλή μοναξιά διαπιστώνω σε αυτά παρά ευτυχία.

    Είναι και το άλλο: Όταν δεν ξέρεις τι χάνεις δεν μπορεί να είναι απώλεια. Η Κενυάτισσα μάνα που πλένει τα ρούχα της στη σκάφη δεν λυπάται που δεν έχει πλυντήριο.

    ReplyDelete
  2. Τυχερός ο άνθρωπος :-)

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ με την Brenda. Η "υπερβολική" χρήση των τεχνολογικών μέσων μας απομονώνει από τους ανθρώπους.

    Όσο για το GAP, νόμιζα ότι θα μιλήσεις για τον Γιωργάκη Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι κι αλλιώς κατάντησε συνώνυμο με το απόλυτο κενό....

    ReplyDelete
  4. Αχάπαρη3 May 2012 at 09:40

    Brenda for president.
    Πότε θα ανοίξεις blog τρισμέγιστη?

    ReplyDelete
    Replies
    1. όταν θα νιώσω έτοιμη και θα χτυπήσει το βιολογικό μου ρολόι χαχαχα θενξ για την ψήφο εμπιστοσύνης πάντως!

      Delete
    2. Ειπα σου το τζι εγω οτι πρεπει να καμεις μπλογκ!

      Χατε τζαι πολλυναμεν!

      Delete
  5. Παίδες καλά τα λέτε για κοινωνική απομόνωση, αλλά σε θέματα δουλειάς τι γίνεται ειναι το θέμα. πως είναι για παράδειγμα να είσαι γιατρός και να χάνεις εξελίξεις; έσυ να έμεινες σε αυτά που ξέρεις και οι άλλοι να κάνουν εγχειρήσεις μέσω iPad.

    ReplyDelete
  6. Στο σημείο που θα νοιώσεις ότι δεν υπάρχει χώρος για νέες γνώσεις ίσως να είναι η φάση της ζωής σου που θα έχει επέλθει η πληρότητα. Η εμπειρία της ζωής ενδεχομένως να σε κάνει να καταλάβεις ότι μια επιπλέον γνώση δε θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Και μεγαλώνοντας εκείνο που περισσότερο αναζητούμε είναι την απλή ευτυχία, όχι την περίπλοκη γνώση ή τα υπερβολικά αγαθά. (Απλή άποψη που ενισχύθηκε μετά από μια κουβέντα που είχα πρόσφατα με ένα 85αρη κύριο στην παραλία.!.

    ReplyDelete
  7. σκέψου τούτος ο συνάδελφος να ήταν ο μάστρος σου! και να αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει την τεχνολογία! και να σε αναγκάζει να μάθεις προγράμματα που εν τα χρησιμοποιεί κανένας άλλος απλώς επειδή "φοάται" να τα αλλάξει!!! και να γίνεσαι ένα με την τεχνολογία του 90!!! ευχαριστώ για το βήμα:P

    ReplyDelete
  8. Πρόσφατα είχα τα γενέθλια μου. Εκτός από σύζυγο και κόρες, μου ευχήθηκαν από κοντά οι δύο αδερφές μου, τα πεθερικά μου και μια φίλη μου. Όλοι οι άλλοι μου ευχήθηκαν απο το Facebook. Ε, λοιπόν, αυτό δεν με έκανε να χαρώ, αντίθετα μου προξένησε μεγάλη θλίψη και απογοήτευση...

    Κάπου κάτι δεν πάει καλά.

    ReplyDelete
  9. σόρυ αλλά είσαι υπερβολική. άλλο το να μεν μαθαίνεις τες εξελίξεις στον τομέα σου, τζιαι άλλο να μεν ξέρεις ή να μεν έπαιξες τα άνγκρι μπερντς.

    ReplyDelete
  10. Δεσποσύνη το πρόβλημα είναι ότι ο τομέας μου είναι τα άνγκρι μπερντς. ότι δουλεύω σε ένα περιβάλλον που όταν δεν ξέρεις περιθωριοποιείσαι.

    Σμιλί μου τζείνο που θέλω να πω είναι ότι άλλο να σχηματίζεις τη ζωή σου γύρω από τα κοινωνικά δίκτυα και άλλο να βλέπεις εξελίξεις στη δουλειά σου και να μην ακολουθείς.

    Daffodil έπιασες ακριβώς το νόημα που θέλω να πω.

    Κολόνα οι εξελίξεις όμως τρέχουν. και στο σημείο που είμαστε τώρα δεν συμφέρει να κόψεις πίσω γιατί ίσως σε προσπεράσουν, ίσως μείνεις χωρίς δουλειά. δεν διαφωνώ ότι η ευτυχία είναι απλή.

    HeatJo Γιωργάκης είπαμε ποοιος; μα υπάρχει τούτο το άτομο ακόμα;

    Brenda o συνάδελφος ευτυχισμένος είναι. αλλά επίσης είναι και πρώτος στη λίστα απόλυσης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ενώ αν ήταν κυβερνητικός θα ήταν στην κορυφή της πυραμίδας και σίγουρα μέλος διοικητικού συμβουλίου :) έχεις δίκαιο επαγγελματικά υπάρχει μόνο ένας δρόμος - μπροστά. Αλλά λίγοι είναι αυτοί που βρίσκουν την ισορροπία και θέτουν όρια στην παρέμβαση της τεχνολογίας στη ζωή τους.Αν τα καταφέρεις είσαι κερδισμένη!

      Delete
  11. Δεν έχω δει/παίξει ποτέ angry birds, άσχετο. Στο θέμα μας τώρα.

    ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

    Πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να "ακολουθείς" και να "παρακολουθείς" τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα σου και γενικότερα για να μην φτάσεις στο σημείο να βρίσκεις εμπόδια μπροστά σου λόγω των παρωχημένων αντιλήψεων που έχεις σε κάποιους τομείς.

    Και σαφώς δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο όπου η επικοινωνία μας με τον "έξω κόσμο" να είναι μέσω "κοινωνικής δικτύωσης" αποκλειστικά. Να ξέρεις ότι όσο πιο "δημοφιλής" είναι κάποιος στα facebook και τα twitter κλπ κλπ τόσο πιο μόνος νιώθει στην πραγματικότητα

    ReplyDelete
  12. Ο συνάδελφος σου όμως έχει αυτό που δεν έχεις εσύ και δεν θα αποκτήσεις μέχρι να φτάσεις στα χρόνια του..experience.
    Εννοείται πρέπει να είσαι updated σε οτι αφορά την δουλειά σου και σε μερικά επαγγέλματα είναι υποχρεωτικό το continuing education.
    Και να είναι πρώτος στην λίστα απόλυσης αφού λογικά είναι κοντά στο retirement age θα κάτσει σπίτι του να απολάυσει και την οικογένεια του..

    Το angry birds εν πολλά καλό αλλά σίγουρα ο καφές με την παρέα μου ή μπύρες σε κανένα μπάρ είναι καλύτερες!

    ReplyDelete
  13. ok so μόνον εγώ εστυλλομμάθκ-σόρρυ, εντυπωσιάστηκα που οι κόρες έχουν δικό τους ipad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. εγώ κατάλαβα ότι είναι ψεύτικο αλλιώς επίσης θα στυλλομμάθκ....

      Delete
    2. Εν ψεύτικο κόρη το iPad. Κόκκινο που το τουρκομαγαζί. Α, βου, γου, δου, ε, ζου. μπορείς να μετρήσεις μέχρι το δέκα; θέλεις να τραγουδήσουμε;

      τζαι τα νεύρα του γονιού κουρέλι.

      Delete
    3. αααααα το "παιγνίδι ipad" πάει μαζί! Βάρτου ρίγαν-σόρρυ, παύλα! Ενόμισα έπιασεν τους που ένα παιγνίδι ΓΙΑ ΤΟ ipad, όπως με το playstation τάχα... ok.

      Delete
  14. "You can not teach an old dog new tricks."

    Μπορουμεν μονο να ευχομαστεν, οτι αυτο δεν θα μας συμβει τζαι μας, σε καποια φαση, οσο τζι αν προσπαθουμε να καλυφκουμεν τα κενα - τωρα, που ειμαστε νεοι τζι εχουμεν ακομα... ορεξη :)

    ReplyDelete
  15. Κι εγώ θα πω ότι όλα θέλουν μέτρο. Κάθε τι έχει τον χόρο και το χρόνο του! Οι εξελίξεις είναι για να τις ακολουθούμε όχι όμως αφήνοντας πίσω τη ζωή!
    Αυτά!
    Καλό βράδυ να 'χουμε!

    ReplyDelete
  16. Νομίζω τούτο το χάσμα υπάρχει διότι τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι καταιγιστική. Δαμέ πριν 40 χρόνια που ήταν οι γονείς μου νέοι εν υπήρχε καν παντού ρεύμα στην Κύπρο τωρά δεν νοείται σπίτι χωρίς υπολογιστή ή ταμπλετ. Επομένως αντιλαμβάνεσαι... πόσο δρόμο να καλύψει όσο αναφορά τούτο το τομέα η γενιά τους;

    Νομίζω ότι εμείς εν θα κόψουμε τόσο πίσω που τα τεχνολογικά επιτευγματα όσο η προηούμενη γενιά.

    ReplyDelete
  17. Το "Μοτορτζής" γιατί το γράφεις με κεφαλαίο;

    ReplyDelete
  18. Η τελευταία γενιά κανονικών ανθρώπων! Είδος προς εξαφάνιση! Κάτι σαν τους δεινόσαυρους ένα πράμα! Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο για τη τεχνολογία και το πόσο αλλάζει το μυαλό μας τη συμπεριφορά μας και το κοινωνικόν μας γιγνεσθαι! Αυτός είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και το ζηλεύω που δεν εξαρτάται όυτε που το γκουγκλ, ούτε που το ιπατ αλλά ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ που τον ίδιο του το εαυτό!

    ReplyDelete