Monday 25 June 2012

Το πέταξα




Μιας και η πτήση θα ήταν μεγάλη είπα να πάρω μαζί μου ένα γερό βιβλίο. Έτσι διάλεξα το Φύλακα των χαμένων υποθέσεων, του Γιούσι Άντλερ Όλσεν. Ένα βιβλίο που βρήκα μέσα από διθυραμβικές κριτικές, που έλεγαν ότι ο Όλσεν είναι  το νέο πολυσυζητημένο όνομα του σκανδιναβικού νουάρ μυθιστορήματος, που έχει σαρώσει τις λίστες των best sellers αλλά και τα λογοτεχνικά βραβεία των σκανδιναβικών χωρών.

Τις πρώτες ώρες της πτήσης κοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα είπα να το ρίξω στο διάβασμα. Παρά το μέγεθός του κατάφερα να το τελειώσω ώσπου να φτάσω. Έκαμα και σκιπ μερικές σελίδες, αλλά δεν φταίω εγώ. Πιο προβλέψιμο και πιο εύκολο βιβλίο δεν θα μπορούσα να διαβάσω. Καμία σχέση με ό,τι περίμενα. Μεγάλη απογοήτευση.

Έτσι είπα πως αποκλείεται να το φέρω πίσω. Μισό κιλό βάρος, αχρείαστο βάρος θα έλεγα για ένα ανούσιο βιβλίο. Έλα όμως που σκέφτηκα πως μπορεί να το θέλει η κολλητή για την παραλία το καλοκαίρι και το άφησα στη βαλίτσα.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο ανακάλυψα πως είχα, ναι καλά μαντέψατε μισό κιλό βάρος επιπλέον! Το οποίο μεταφραζόταν σε εκατό δολάρια, παρακαλώ. Άνοιξα τη βαλίτσα, το έβγαλα έξω και το έβαλα στη μικρή μου τσάντα. Έκανα κανονικά check in μπήκα μέσα στο χώρο των αναχωρήσεων και έκατσα σε μια καρέκλα. Έβγαλα το βιβλίο, το άφησα εκεί, τράβηξα και μια φωτογραφία και έφυγα.

Ελπίζω να μην έρθει να με βρει γιατί έχω γραμμένο μέσα το όνομά μου. Δεν ξέρω να το βρει κανένας και να σκεφτεί ότι το έχασα και ότι το θέλω και να ξεκινήσει ένα γκρουπ στο Facebook βρείτε τον ιδιοκτήτη αυτού του βιβλίου. Σας παρακαλώ, όχι δεν το θέλω.

Και νομίζω αυτό είναι ένα καλό μάθημα, ότι δηλαδή πρέπει να κρατώ τις αποφάσεις μου. Αφού είπα ότι δεν το ήθελα, δεν έπρεπε να το ρίξω στη βαλίτσα. Πολλές φορές η πρώτη σκέψη που μας περνά στο μυαλό μπορεί να είναι βιαστική, συναισθηματική μακριά από τη λογική. Τις περισσότερες φορές είναι όμως και αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Είναι πιο αυθεντική.

15 comments:

  1. been there, done that.
    απόφαση που νόμιζα ότι μετάνοιωσα, αλλά τελικά αποφάσισα ότι ήταν σωστή και τελικά αυτήν ακολούθησα...
    welcome back to paradise. :p

    ReplyDelete
  2. Jai polla kala ekames Mana. Ama den itan kai tis areskeias sou tote axreiasto varos indeed. Kali sou mera kai welcome back home! :-) xxxx

    ReplyDelete
  3. Το πέταξες κάπου και μπορεί να το βρει κάποιος άλλος να το διαβάσει. Άθελα σου έκανες κάτι που ονομάζεται bookcrossing. Το βιβλίο σου μπορεί ήδη να ταξιδεύει για κάποια χώρα της Αφρικής.
    Όσο για της αποφάσεις θα έρθω να συμφωνήσω.

    Καλημέρα και καλώς όρισες.

    ReplyDelete
  4. Emena areskei mou i idea na afinoume kapou ta vivlia otan ta telionoume gia na ta diavazoun kapioi alloi :) eidika stis diakopes! kamno to sixna ego. exei kai mia istoselida http://www.bookcrossing.com/ gia etsi katastaseis
    Kalosorises Mana!

    ReplyDelete
  5. Ουέλκκαμ μπακκ Μάνα!

    ReplyDelete
  6. Καλωσόρισες κορηηηηηηηηηηηηη!

    Γουι μισντ γιου! :)

    ReplyDelete
  7. Την ιδια απογοητευση ενιωσα με την τριλογια του David Larson...την διαβασα ομως καθοτι οταν αρχισω ενα βιβλιο παντα το διαβαζω μεχρι το τελος...στην προκειμενη περιπτωση καλα εκανες...and welcome back :-)

    ReplyDelete
  8. εσκεφτόμουν που είσαι! καλωσόρισες! περιμένουμε νέα του ταξιδιού:)

    ReplyDelete
  9. Γουέλκαμ μπακ τζαι προσπερνω το γεγονός οτι μαλλον ήρτετε Αμερική τζαι δεν επεράσετε καν για ενα καφε! Θα σημειωθεί! :Ρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. έχει και αλλού δολλάρια κόρη!

      mana you cant skip pages! that's cheating:p

      welcome back:)

      Delete
  10. Ευτυχώς που δεν σε περίμενε η φρουρά να σε παραλάβει καημένη μου,τόλμησες να αφήσεις αντικείμενο σε αεροδρόμιο!!!
    :Ρ :))))))))))))))))

    Περιμένοντας τα μπλαμπλαμπλα του ταξιδιού, να προσθέσω ότι αν δεν στο στείλουν,σίγουρα θα το διαβάσει κάποιος,καθώς τα βιβλία ταξιδεύουν,μπορείς να το σημειώσεις κιόλας στη σχετική ιστοσελίδα (μη με ρωτάς τώρα να την βρω!)...

    πολλά φιλιά
    Καλωσόρησες!

    ReplyDelete
  11. Εγώ το βρήκα.
    Σου το στέλνω.

    ReplyDelete
  12. καλωσόρισες! :)

    περιμένουμε νέα που το ταξίδι εννοείται...

    καλά έκαμες... έπρεπε να γράψεις τζαι τίποτε στα αγγλικά του στυλ: αν το έβρετε χάρισμά σας, εμένα εν μου άρεσε, μεν το πέψετε πίσω, καλό διάβασμα... :ρ

    ReplyDelete
  13. Το μοναδικό ίσως βιβλίο που ήθελα πραγματικά να πετάξω-δωρίσω είναι το ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ του Eco. ΠΛΗΡΗΣ ΒΑΡΕΜΑΡΑ.

    Όποιος ενδιαφέρεται κερνάει καφέ στη Λάρισα και του το χαρίζω

    ReplyDelete