Monday 30 July 2012

Γυναίκες στο τιμόνι




Το θέμα κατάντησε εκνευριστικό. Πραγματικά. Και εξηγούμε.

Παραδέχομαι ότι το οδήγημα δεν είναι από τα δυνατά μου σημεία. Δεν συναγωνίζεται βέβαια τις καταστροφικές μου επιδόσεις στη ζαχαροπλαστική, αλλά τη δουλειά μου την κάνω. Έχω κόψει πολλά χιλιόμετρα και μεταφέρω την οικογένεια με ασφάλεια. Μικροζημιές τις έχω κάνει. Κάτι δεν είδα την ταμπέλα, κάτι ο στύλος ήταν σε λάθος τόπο, κάτι σταμάτησε απότομα ο μπροστινός τα έζησα.

Και έμαθα από τα λάθη μου. Βελτιώνομαι. Έμαθα να υπολογίζω καλύτερα, μπορώ να παρκάρω με την όπισθεν, περνώ μέσα από στενούς δρόμους. Ίσως όχι με την πρώτη προσπάθεια, μπορεί και με τη δεύτερη. Αλλά τα καταφέρνω.

Και φτάνουμε στο σημείο όπου ένας ηλίθιος και ενώ μου έκοψε το δρόμο έκαμε το εξής σχόλιο όταν διαμαρτυρήθηκα ότι δεν με χωρούσε να περάσω. Πραγματικά είχα πέντε εκατοστά περιθώριο από τη μια πλευρά και εφτά από την άλλη. «Αν δεν σε χωρεί δώσε το και πάρε ένα Yaris να μπορείς να το οδηγείς». Του απάντησα αναλόγως και με τα χίλια ζόρια πέρασα.

Φτάνω μετά τη στη δουλειά, παρκάρω όμορφα και ωραία. Στη δεύτερη και τελευταία όπισθεν ακούω συνάδελφο να μου λέει: «Τι τα θέλετε τα αυτοκίνητα δεν μπορώ να καταλάβω. Με γαϊδούρι να κυκλοφορείς που δεν θέλει παρκάρισμα»…

Γκρρρρρρ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο κόμπλεξ οι άντρες με το ότι τάχα μου είναι καλύτεροι οδηγοί. Μαλακίες. Γιατί, αν στ΄ αλήθεια οδηγούσαν καλύτερα, δεν θα αποτελούσαν τη μεγάλη και βάλε πλειοψηφία των πεθαμένων οδηγών. Άσε και που τις ελάχιστες φορές που σκοτώθηκαν γυναίκες σε οδικά δυστυχήματα, πάλι άντρες οδηγούσαν.

Γιατί τόση έλλειψη ανεκτικότητας και πάντα με μια δόση κοροϊδίας; Ας υποθέσουμε ότι κάτι στον αντρικό εγκέφαλο είναι προγραμματισμένο για καλύτερη οδήγηση. Και πάλι δεν αντισταθμίζει όσα μια γυναίκα κάνει καλύτερα.

Ένα χαμόγελο αυταρέσκειας, μια μεγάλη δόση περηφάνιας, ένας κομπασμός ότι οδηγούν καλύτερα. Σιγά το πράμα. Είναι κανένα σπουδαίο κατόρθωμα ότι μπορούν να βάλουν το αυτοκίνητο σε μια στενή θέση πάρκινγκ, για παράδειγμα; Να το ξέρω δηλαδή να το βάλω στο βιογραφικό μου.

Τον επόμενο πάντως, που θα μου κάμει έστω και το παραμικρό σχόλιο για το πώς οδηγώ δεν θα περιοριστώ να τον βρίσω. Και μιας και αποκλείεται να καταφέρω να τον πλακώσω, λόγω μεγέθους και λόγω μη αποδοχής της βίας ως μεθόδου επίλυσης των διαφορών, θα κατεβώ και θα του κατουρήσω πάνω στο κατά πάσα πιθανότητα καλογυαλισμένο αυτοκίνητό του.

22 comments:

  1. χαχαχα..μα γιατί ασχολείσαι με τι κάθεται και λαλεί ο κάθε άσχετος μέσα στους δρόμους?!

    οι άντρες έχουν better sense of direction και υπολογισμού αποστάσεων thats all!

    όποιου δεν του αρέσκει να μεν κυκλοφορά μες τους δρόμους..έτσι να τους απαντάς!

    personally 2 πράματα με εκνευρίζουν..να παρκάρεις στους παράλυτους και να πιάνεις 3 θέσεις για να παρκάρεις!

    ReplyDelete
  2. Η δική μου διαπίστωση είναι ότι οι γυναίκες οδηγούν πιο άγαρμπα αλλά οι άντρες οδηγούν πιο επικίνδυνα (προφανώς επιβεβαιώνεται και με αυτό που λες εσύ!)

    Για τη στάθμευση όμως δεν δέχομαι κουβέντα διότι από τους άντρες του κύκλου μου μόνο εγώ κάνω παράπλευρη! είναι αυτά τα στερεότυπα παιδί μου που συντηρούν κυρίως οι άντρες για να έχουν να λένε!

    ReplyDelete
  3. Νευριάζω ρε Ράνια ακριβώς γιατί είναι ο κάθε άσχετος... αλλά έχεις δίκαιο. είναι πολύ χειρότερο που δεν σέβονται πεζοδρόμια, παράλυτους, ποδηλατόδρομους.

    Έλα η σωφερίνα η καλή. Μπρέντα πάω στοίχημα ότι έχεις στιλ Αλίκης όταν οδηγείς...

    ReplyDelete
  4. συμφ με μπρεντ

    την παράπλευρη έχω την για μπρέκφαστ!
    όπως επίσης και το σταμάτημα του αυτοκινήτου σε ανήφορο με κλαtch και πεζίνα :D *proud σωφεράντζα*

    τα τριψίματα που κοσμούν το όχημά μου οφείλονται σε τοίχους και στύλλους που εφκήκαν για θκιάνεμα σε λάθος στιγμή. Α, και στον χάσπα!

    άρεσεν μου πάρα πολλά τούτο, εν το είχα ξανασκεφτεί: Γιατί, αν στ΄ αλήθεια οδηγούσαν καλύτερα, δεν θα αποτελούσαν τη μεγάλη και βάλε πλειοψηφία των πεθαμένων οδηγών

    ReplyDelete
  5. εγώ είμαι με τη Μπρέντα.
    απλά οι άντρες εν επικύνδινοι και οι γυναίκες άγαρμπες.

    επίσης, πολλές γυναίκες υπερεκτιμούν τον εαυτό τους (όι πως οι άντρες εν το κάμνουν), ή απλά θεωρούν ότι οι νόμοι εν νόμοι και ισχύουν ακόμα και αν είναι να πάεις να δώκεις πας στον άλλο. εν αποφεύγουν το ατύχημα κάμνοντας παρανομία. επίσης, οι γυναίκες είναι πιο ισχυρογνώμονες πολλές φορές στο οδήγημα τους.
    και τέλος, πολλές γυναίκες δεν οδηγούν νύχτα, δεν οδηγούν αυτοκινητόδρομο, δεν οδηγούν σε χωριά, σε βουνά, σε χωματόδρομους, σε ξένες γειτονιές, εκτός του χωρκού τους, κλπ.
    ντάξει, ούλλα μετρούν.

    η αλήθεια είναι, θωρώ παραπάνω γεναίτζες πίσω που τιμόνι που να ασκούνται, παρά άντρες.
    το θέμα είναι να παραδέχεσαι την αδυναμία σου άντρας ή γυναίκα....

    φορ δε ρέκορντ φτυννούμαστε τζαι δακκάνουμε τη γλώσσα μας δεν την έδωκα κανενού, δεν μου την έδωκεν κανένας και οδηγώ παντού και πάντα και πολύ.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα από έναν άντρα έμπειρο οδηγό.

    Έχοντας οδηγήσει πάρα πολλά χιλιόμετρα μπορώ να πω ότι το επίπεδο της γυναικείας οδήγησης έχει ανέβει αισθητά. Τι θέλω να πω. Οι γυναίκες είναι πολύ μα πολύ πιο προσεχτικές από εμάς.
    Μπορεί να μην οδηγούν γρήγορα, σβέλτα όπως λέμε, αλλά πάνε στον προορισμό τους με ασφάλεια. Το παν σήμερα είναι να μην διαπράξεις ατύχημα.

    Μόνο η ανθρώπινη ζωή μετρά, σε τελική ανάλυση και το είμαι καλύτερος οδηγός από σένα δε σημαίνει τίποτα εάν δεν ανταποκρίνεται σε όρους ασφάλειας.

    Και εν πάση περιπτώσει, εάν θέλει κανείς να παραστήσει τον μάγκα οδηγό πες του να πάει σε πίστα αγώνων να τα κάνει όσα κάνει στο δρόμο. Εκεί να δούμε πάνω σε πόσα λάστιχα ασφαλείας θα πέσει και πόσες τούμπες θα πάρει.

    Οδηγούμε μα ασφάλεια πάνω από όλα και όλους.

    ReplyDelete
  7. Ξέρω γυναίκες που οδηγούν καλύτερα από πολλούς άντρες.
    Όπως ισχύει και το αντίθετο.
    Στερεότυπα!

    ReplyDelete
  8. ti sto kalo ine i paraplevri?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Προχτές η κόρη μου η πεντάχρονη τζιαμέ στου Παπαφιλίππου, μπήκε μόνη της στα αυτοκινητάκια για πρώτη φορά και με εντυπωσίασε πόσο άνετα και επιδέξια οδηγούσε και με το ένα χέρι μάλιστα (!) χωρίς να χτυπήσει πάνω σε κανένα άλλο παιδάκι, σε αντίθεση με κάποια αγοράκια που συνέχεια ετουμπαρίσκαν και όχι για πλάκα αλλά επειδή δεν επρολαβαίναν να αποφύγουν τους άλλους.

    στερεότυπα δε λέτε τίποτε!

    ReplyDelete
  12. παιχνιδι στους κυπριακούς δρόμους: βρες τη σωστή λωρίδα πριν μπεις στον κυκλικό κόμβο.
    παίζεται επιτυχώς τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες.

    2ο παιχνίδι:αντικανονικό προσπέρασμα (βλ. γρήγοροι ελιγμοί ή/και προσπέρασμα από αριστερά):παίζεται κυρίως από άντρες

    ReplyDelete
  13. Sike. Καθαρό φταίξιμο των τοίχων τζαι των στύλλων εν τω συζητώ. Άσε που είμαι πεπεισμένη ότι τα αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα για αντρικά κορμιά, βολεύκει τους.

    Moonlight δεν είναι καλύτερα να είσαι άγαρμπος παρά επικίνδυνος;

    Όπως Gyro θα μετρήσει πολύ υπέρ σου ότι δεν στάθηκες να θεοποιήσεις το αντρικό οδήγημα. Respect man.

    Invictus το χειροκρότημα μετρά και για σένα.


    Κτηνό θα σου εξήγησω απόψε τι είναι η παράπλευρη χα χαχα.


    Κολόνα με το ένα χέρι; Μπράβο της μιτσιάς.

    Μις πως ήταν η Βαρκελώνη; Άσχετη ερώτηση αλλά είπα να σε ρωτήσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. τελευταια φορα την επισκεφθηκα το Σεπτεμβρη που πέρασε. Θα επιστρέψω όμως τον ερχόμενο Φλεβάρη.
      Ένα ταξίδι σε ολόκληρη την επαρχία της Καταλονίας είναι μαστ.
      Δεν θα αναφερθώ στον Γκαουντί, δεν είναι και από τους αγαπημένους μου, αλλά αντιπροσωπεύει την πολύχρωμη πόλη του.
      Ενθουσιάστηκα με κάτι μικρά μαγειρία στη γοτθική πλευρά της πόλης (όπως ανεβαίνεις την Λα Ράμπλας δεξιά) και με μία από τις μεγαλύτερες λαικές αγορές της Ευρώπης. Τα αυτοκίνητα σταματούν όταν περνούν πεζοί από τις διαβάσεις, αλλά αν κάνεις το λάθος να διασταυρώσεις με κόκκινο οι πιθανότητες να μη γίνεις χαλκομανία στο οδόστρωμα δεν είναι με το μέρος σου.
      Πάμφθηνα κοκτέηλς. Εγώ μεθούσα από τις 5 το απόγευμα.
      Αν θες να την επισκεφθείς έχω κι άλλα να σου πω.
      Υ.Γ. Τα τουριστικά τους λεωφορεία (3 γραμμές) περνούν από όλα τα αξιοθέατα και αξίζουν.
      Υ.Γ.2 σαγραδα φαμιλια σακς.

      Delete
  14. Την εγύρισα τη Βαρκελώνη αλλά πριν κάτι χρόνια... αρέσε μου το Μονχουίκ, έκαμα κάτι κατρακύλες πάνω στο γρασίδι απίστευτες. ερωτεύτηκα τους δρόμους γεμάτους κόσμο τη νύχτα, το λιμάνι.
    κατέβασα φαί του άλλου κόσμου, αλκοόλ ισάξιας ποσότητας.
    μια επιστροφή λαλείς τζαι εσύ είναι μαστ.

    γιατί νόμιζα ότι θα πήγαινες τούτο το καλοκαίρι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. ελα μου ντε...
      παντως μεχρι μαιο θα βρισκομαι εκει για δουλεια. κοπιαστε για λιγο αρχιτεκτονικο τουρισμο!

      Delete
  15. Κοιτα ειμαι περηφανη για τον τροπο που οδηγω γιατι καταφερνω τα πολλα καλα.

    Τωρα αν μπει η Τατσα να σπιλωσει την προηγουμενη μου δηλωση, εχω ραμματα για την γουννα της!

    Επισης, παρηφανα δηλωνω οτι μπορω να παρκαρω με μιαν μονο πισινη τζι ομπροστινη, εχοντας αποσταση ενα ποϊ που τον πισινο τζι εναν, που τον ομπροστινο!!! (κατι που ο Γρουτος δεν μπορει να καμει χωρις 18 πισινες τζι ομπροστινες :))

    Το μονο πραμα στο οποιο με εκνευριζουν οι αλλες γυναικες οδηγοι ειναι που δεν διουν προτεραιοτητα!!! Ε κατσε κυρια μου τζιαμαι να ρεξουμεν τζι εμεις! Εν να σου φαμεν την σειρα? Εν χωρις πως ειμαστεν ουλλοι σπιλασμενοι?

    ReplyDelete
  16. Συμφωνω τζαι εγω με την Μπρεντα.

    Στην Κυπρο ουλλοι ελαλουσαν οτι ειμαι χαλια οδηγός γιατί βλέπεις ακολουθώ τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας με αποτελεσμα να μου παιζουν "πουρού" γιατι πάω μόνο 60 σε δρομο που το οριο εν 50. Στην Γιου Ες οφ Έι ειμαι πολλάααα καλη οδηγός. Τζαι παραλλέλ πάρκινγκ (εν η παράπλευρη τουτη ενεν;) τζαι στα χάιγουει με τες 5-6 λωρίδες ειμαι καλη. Αλλα παντα ακολουθω κανόνες κτλ.

    Κυπρο τα Χριστουγεννα εν οδηγησα. Τωρα ενημερώνω οτι θα πιασω τιμονι τζαι ειμαι ικανη αν μου πει κανένας τιποτε να κατεβώ κατω τζαι ποιος ειδε την μενόμενη Πρασινάδα τζαι δεν την εφοήθηκε.

    Υ.Γ. Δαμέ παντως περιπαίζουν με λιο για το Γιάρις μου....εν πολλά μιτσι λαλουν για Αμερική! ΕΛΕΟΣ

    ReplyDelete
  17. Δεν ξέρω με τι ύφος σου είπε ο κύριος για το Yaris, πάντως δεν είχε άδικο, έχω βρει την υγειά μου με δαύτο! Ξανασκέψου το! :)

    ReplyDelete
  18. Μα που εν τούτη η Τάτσα να πει καμιά πληροφορία για τη Γρούτα; Αλλόπως κάμνει διακοπές.

    Πρασινάδα ακριβώς εν τούτο που με σπάζει. το να ακολουθώ τους κανόνες τζαι οι άλλοι να παίζουν πουρούδες γιατί δεν πάω με το κιτρινοκόκκινο ας πούμε, γιατί εν πατώ πάνω στο ελεγχόμενο τετράγωνο. ε τζαι κανεί σιόρ.

    Koueen το ύφος του ήταν απαίσιο και περιπαιχτικό για αυτό τα πήρα. Δεν περιφρονώ το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, το αντίθετο μάλιστα.

    ReplyDelete
  19. αχχαχαχα εφαντάστηκα σε να είσαι πάνω στο αυτοκίνητο και να κατουράς κι εφύρτηκα.

    Λατρεύω το οδήγημα! Δηλώνω ότι η χωρομετρική μου αντίληψη, σαν γυναίκα, κυμαίνεται κοντά στο μηδέν! οπόταν εννοείται ότι δεν παρκάρω με την όπισθεν, κάμνω 10 πισινές για να το βγάλω απο θέση πάρκινγκ, χάνομαι μονίμως ( αν δεν κάμω mini tour της περιοχής που πρέπει να βρω δεν ησυχάζω ) αλλά το απολαμβάνω!!!

    ας λένε ότι θέλουν ;-)

    ReplyDelete
  20. Τους χειρότερους οδηγούς τους είχα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, αλλά μπορώ να πω ότι τελικά η Κύπρος πήρε τα πρωτεία στο απαίσιο οδήγημα. Να πω την αλήθεια οι μεγαλύτερες γυναίκες κοντά 45 και άνω παρατήρησα πως οδηγάνε όχι και σπουδαία, λες και είναι αρχάριες ακόμη.
    Προσωπικά αν και σχετικά καινούρια οδηγός (από το 2008) δεν έτυχε να τρακάρω, αλλά δηλώνω πως στην παράλληλη αν δεν έχω πολύ περιθώριο δυσκολεύομαι. (ειναι εξακριβωμένο πως οι γυναίκες δεν έχουν αίσθηση του χώρου και το πόσο περθώριο υπάρχει)
    Highway τα φοβάμαι γιατί ο καθένας τα δικά του εκεί, και εξαιτίας των φακών επαφής δεν οδηγώ σε άλλες πόλεις.
    Ο καλύτερος οδηγός που γνώρισα είναι γυναίκα btw.

    ReplyDelete