Wednesday 3 October 2012

Κόψε, κόψε, κόψε




Από το πρωί που διάβασα την είδηση, βράζω από το κακό μου. Γράφει ο Φιλελεύθερος, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα νέο χαράτσι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπεται αύξηση της ειδικής εισφοράς που θα κυμανθεί από 3% μέχρι 5% και θα καταβάλλεται μισό από τον εργοδότη και μισό από τον εργοδοτούμενο.

Ο λόγος για αυτή την αποκοπή είναι τάχα μου, αν εγκριθεί η αποκοπή μόνο για το δημόσιο τομέα με τη μορφή έκτακτης εισφοράς θα είναι αντισυνταγματική. Έτσι, θα τους κόψουν όλους για να μην έχει κανένας παράπονο.

Και με καμία αρνητική διάθεση για τους δημόσιους υπαλλήλους, εγώ ρωτώ. Όταν οι εργοδότες έκοψαν ήδη και 10% και 15% και είναι δουλειές που έφτασε και το 20% στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργικό συμβούλιο γιατί δεν έκανε καμιά παρέμβαση, είτε να σταματήσει το πετσόκομμα είτε να το επιβάλλει και στο δημόσιο;

Όταν έχουμε να πάρουμε αύξηση εδώ και πέντε χρόνια, που ήταν το υπουργικό να επιβάλει την τάξη;

Όταν η προαγωγή, το μπόνους κατάντησαν λέξεις άγνωστες γιατί δεν έγινε καμία παρέμβαση;

Ο καθένας μας έκανε τις επιλογές του στη ζωή του. Άλλοι επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα άλλοι το δημόσιο. Για χρόνια τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι απολάμβαναν ένα σωρό προνόμια, καλώς ή κακώς ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας. Καλό ωράριο, μονιμότητα, αυξήσεις βρέξει χιονίσει, ένα σωρό άδεια ασθενείας, κανένας έλεγχος. Είτε ήταν ευσυνείδητοι και δούλευαν είτε όχι το ίδιο πράμα ήταν. Είτε πήγαιναν στην ώρα τους είτε με μια ώρα καθυστέρηση, πάλι το ίδιο πράμα ήταν.

Είχαν πολλά καλά πράματα, για τα οποία οι υπόλοιποι ψιλοζηλεύμε η αλήθεια να λέγεται. Να βλέπεις τη γειτόνισα για παράδειγμα, για ψύλλου πήδημα να είναι σπίτι γιατί νιώθει άρρωστη, ενώ εσένα να σου κάνουν σχεδόν πόλεμο γιατί έπρεπε να λήψεις επειδή η αρρώστια σε διάλυσε, εμ, είναι κάτι.

Δεν λέω να πληρώσουν για τα σπασμένα τόσων χρόνων κάθε άλλο. Λέω όμως ότι δεν γίνεται κάθε φορά που πάει κάτι στραβά στο δημόσιο, να έρχεται να την πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας.

Γιατί να χάσω από το μισθό μου 5%, επειδή τα τελευταία χρόνια γίνονταν αβέρτα προσλήψεις στην κυβέρνηση; Γιατί να στερήσω 100, 200 ευρώ από τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό; Δεν το δέχομαι. Να το πείτε σκληρό; Πείτε το. Αν υπάρχουν περίσσευμα δημοσίων υπαλλήλων να γίνουν απολύσεις, δεν κατάλαβα. Θέλετε να μιλήσουμε για τις εκατοντάδες κόσμου, που έχασε τη δουλειά του; Γιατί μερικοί να προστατεύονται λες και έχουν ασυλία και μερικοί όχι; Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, ας κάνει καλά μαζί τους.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ίσως είναι καλύτερα, να θυσιαστούν μερικοί για το γενικότερο καλό. Με τις περικοπές που προτείνονται, υπολογίζεται ότι θα βρεθούν πολύ περισσότεροι στο δρόμο. Θα κλείσουν δουλειές, θα γίνουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αν εφαρμοστεί το νέο χαράτσι. Είναι και αυτό μια άποψη.

Φτάσαμε σε πολύ άσχημο σημείο και που είστε ακόμα. Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή. Η κοινωνία είναι με καζάνι που βράζει. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω αν θα δούμε μια κοινωνική έκρηξη, όπως πριν από ενάμιση χρόνο με το Μαρί. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, φοβισμένος και προπάντων θυμωμένος.

10 comments:

  1. Συμφωνώ μαζί σου επί της ουσίας, αν και θεωρώ ότι από τη στιγμή που οι μισοί ιδιωτικοί υπάλληλοι ονειρεύονται να γίνουν δημόσιοι για να έχουν ακριβώς αυτά τα ωφελήματα και να... "γύρουν πίσω" διακρίνω και μια δόση ζήλειας που εξασθενεί ελαφρώς τα επιχειρήματά σου.

    Εν πάση περιπτώσει, το μεγάλο θέμα είναι ότι άμα οι Ελλαδίτες δεν κατάφεραν να ξεσηκωθούν ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να φέρουν την αλλαγή, και όταν ένα ολόκληρο Μαρί που έφερε περικοπές ζωών και όχι μισθών τη γλίτωσε ξώφαλτσα με ελαφρές ειρηνικές διαδηλώσεις, μην περιμένεις και θαύματα... Ώσπου υπάρχουν καναπέδες με δυσκολία θα έρθει η "επανάσταση".

    ReplyDelete
  2. Αντέχετε την αλήθεια;;;

    Δείτε όλο το βιντεο, εκέι που μιλά για πετρέλαιο μπορείτε να βάλετε την λέξη Φυσικό Αέριο, και όπου λέει Ελλάδα, βάλτε Κύπρο...

    http://biker-cy.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

    ReplyDelete
  3. "Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, ας κάνει καλά μαζί τους" - τόσο απλά! συμφωνώ απόλυτα.

    ReplyDelete
  4. Ινταλως να βρουμεν δουλειαν τζι εμεις οι ανεργοι μετα... :(

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ σε όλα και δεν έχω κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους.Ότι βρίσκεις κάνεις σε αυτή τη ζωή Και αφού το κράτος ήταν και είναι ανίκανο να ελέγξει τη δημόσια υπηρεσία και να κρίνει τους σωστούς εργαζόμενους μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δυστυχώς ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μέχρι σήμερα. Ακόμη και οι συντεχνίες και δεν μιλώ για την ΠΑΣΥΔΥ ( αυτή είναι αλλη ιστορία) αλλά για την ΣΕΚ την ΠΕΟ κλπ για τους ημικρατικούς κόπτονται. Σιγά μην ασχοληθούν με τον χτίστη και τον καπλουψιή.

    ReplyDelete
  6. trivia: "κόψε ανατόμε, κόψε..."

    hint: ελάσσων ποιητής.

    ReplyDelete
  7. Το θέτεις πολύ ωραία το θέμα. Αλλά με αυτούς που έχουμε, στις θέσεις που έχουνε και με τα μυαλά που κουβαλάνε, πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Βλέπουν το δέντρο κι όχι το δάσος

    ReplyDelete
  8. Καλέ μην ανησυχείς! Έχουμε και χειρότερα να ζήσουμε. Έχω 10 ευρά στην τσέπη και τα φυλάω σαν το γκόλουμ. Την βγάζω με ζαρζαβατικά από το μπαλκόνι μου για σαλάτες! Κάντο και εσύ. Γλάστρες θέλεις ήλιο νερό και χώμα.

    ReplyDelete
  9. ΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΤΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    Υ.Γ: ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝ ΣΑΝΝΑ ΤΖΑΙ ΦΩΝΑΖΩ;

    ReplyDelete