Monday 22 October 2012

Kiss kiss




Μην γελάσεις ντίαρ αναγνώστερ (respect Post). Έφτασε η μέρα που πίστευα ότι θα αργούσε να έρθει. Μην βιάζεσαι, δεν κατάφερα να φτιάξω τούρτα με τριπλή δόση σοκολάτας, ούτε καν με μονή.

Απλά, πιάσαμε στα πράσα την κόρη Α να δίνει τα πρώτα της φιλιά…

Ένα σοκ το περάσαμε μπορώ να πω. Για τον πατέρα ήταν σαφώς περισσότερα τα σοκ (αναγνωρίζω ότι δεν υπάρχει πληθυντικός, είναι για να δώσω έμφαση). Μπορώ να πω κράτησε ψυχραιμία. Αυτή που την έχασε εντελώς ήταν η άλλη η μάνα, η οποία εκτός από αγαπημένη φίλη, της βάφτισα το γιο.

Οπόταν μια υστερία τη ζήσαμε, γιατί δεν είναι δυνατόν να παντρευτούν και τι θα γίνει τώρα και δεν είναι πράματα αυτά και τα καλαδέρφια είναι σαν τα αδέρφια… Ναι, ναι, ναι. Μέσα σε λίγα λεπτά, πεταχτήκαμε καμιά 25αριά χρόνια προς το μέλλον.

Νομίζω με ανησύχησε η κατάσταση, αλλά τη χειρίστηκα ψύχραιμα. Την επόμενη μέρα έκατσα και της μίλησα και μου εξήγησε πως έπαιζαν μάμα και παπά. Όταν τη ρώτησα γιατί φιλήθηκαν, μου απάντησε πως έτσι κάνουν οι παντρεμένοι (είδατε όμως αθωότητα το μωρό μου).

Στην τηλεόραση έχει δει ελάχιστες ερωτικές σκηνές και όταν λέω ερωτικές εννοώ να φιλιούνται τίποτα περισσότερο.

Στην πραγματική ζωή τώρα. Πάντα πίστευα πως οι γονείς δεν πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματά τους από τα παιδιά. Θεωρώ πως τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας να ξέρουν πως ο ένας ο γονιός αγαπά τον άλλο και του το δείχνει. Για αυτό και αγκαλιαζόμαστε μπροστά τους και φιλιά δίνουμε. Σε λογικά πλαίσια εννοείται, δεν χαμουρευόμαστε μπροστά στα παιδιά, για όνομα.

Δεν είμαι σίγουρη αν επηρεάστηκε από εμάς ή από κάποιους άλλους. Έχει δει για παράδειγμα τη νονά της να φιλά το νονό της, επίσης σε λογικά πλαίσια.

Ή μπορεί απλά να νιώθει τα πρώτα της σκιρτήματα. Με κανένα άλλο αγόρι και συναναστρέφεται πολλά δεν κάνει έτσι. Ίσως να νιώθει κάτι διαφορετικό για αυτόν.

Τέσπα, άκουσε για άλλη μια φορά το γνωστό κήρυγμα είμαστε προσεκτικοί, δεν φιλούμε ξένο κόσμο, δεν δείχνουμε το βρακί μας, δεν αφήνουμε κανένα να ακουμπήσει το πουλάκι μας, αν γίνει κάτι το λέμε αμέσως στη μάμα και στον παπά, αν κάποιος σου πει να μην το πεις είναι κακός άνθρωπος και πάει λέγοντας. Αυτό το τροπάρι επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. Το λέμε και το ξαναλέμε και πραγματικά ελπίζω πως κάτι θα κολλήσει.

Δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Καλοδεχούμενες εισηγήσεις και συμβουλές, κυρίως από γονείς που πέρασαν από αυτό το στάδιο.

14 comments:

  1. Δεν περάσαμε τέτοια φάση, εφόσον γνωρίζω δηλαδη, το τροπάρι τους το λέω και γω που ειναι πιο μεγάλες, νομίζω μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν περισσότερα. Η μεγάλη περνά την φάση αγόρια; λιαξ. Υπομονή.

    ReplyDelete
  2. Κοίτα σύμπτωση!

    Ψες κάπου ήμασταν και της μεγάλης μου, της φίλησε ένα αγόρι μεγαλύτερο το χέρι. Μου το είπε η μικρή. Η μεγάλη δεν μου είπε τίποτε. Την ώρα που την καληνύχτιζα, προσπάθησα να της ανοίξω κουβέντα, τάχα ότι κάτι είδα εγώ και αρνιόταν να μου μιλήσει. Έκλεινε τα μάτια για να "μην τα διαβάσω" και έβαλε το μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι της λέγοντάς μου να φύγω γιατί την ενοχλώ και αύριο δεν θα ξυπνά. Δεν κατάφερα να της βγάλω λέξη. Δεν ξέρω αν απλά ντράπηκε ή αν ένιωσε κάτι και ντράπηκε. Της είπα μόνο ότι αν θέλει κάποια στιγμή να μου πει κάτι, μπορώ να την ακούσω. Πάντως τα ίδια και εδώ. Μόνο κινούμενα σχέδια βλέπει, εξάλλου 7 χρονών είναι τι να δει;

    Επειδή είμαι περίπου στο ίδιο στάδιο δεν γουστάρω να δώσω συμβουλή. Προκαλώ και εγώ άλλους να δώσουν. Απολογούμαι που καταχρώμαι του χώρου σου :)

    ReplyDelete
  3. Θώρε ίνταμ' που μου αθθύμησες με τον τίτλο:

    http://www.youtube.com/watch?v=fgobLFgkR9M

    Παππούς

    ReplyDelete
  4. Δεν είμαι γονιός που πέρασε από αυτό το στάδιο αλλά έχω διαβάσει ότι οι ψυχολόγοι συνιστούν τις εκδηλώσεις αγάπης (εντός λογικών πλαισίων βέβαια) ενός ζευγαριού μπροστά από τα παιδιά τους. Ως πρώην παιδί μπορώ να σου πω ότι έχω ακόμα εικόνα των γονιών μου (οι οποίοι χώρισαν όταν ήμουν 6 άρα ήταν πιο νωρίς) να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται ως μια πολύ γλυκιά ανάμνηση! Επομένως, μια χαρά τα πάτε συνεχίστε!:)

    ReplyDelete
  5. θυμάμαι όταν ήμουνα μικρό έδωσα το πρώτο μου φιλί σε ηλικία 4-5 ετών (στον παιδικό μου φίλο, τον οποίο έλεγα ότι όταν μεγαλώσω θα παντρευτω..) και θυμάμαι ότι το θεωρούσα κάτι φυσιολογικό. Αλλά δεν έγινε κάτι κακό μετά από αυτό. Το επόμενο φιλί το έδωσα στα 18 (ναι ήμουνα μπουμπουκάκι που έργησε να ξεπεταχτει..)! Μήπως είναι φυσιολογικό σε τέτοια ηλικία;

    ReplyDelete
  6. Μην πανικοβληθείς, το μωρό απλώς έκαμε ότι κάμνουν πολλά μωρά σε τούτην την ηλικία. Βλέπουν τους γονιούς να δείχνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο με αυτό τον τρόπο (και σωστά την βλέπουν) δεν θεωρούν το φιλί λάθος (που δεν είναι) και επειδή ακριβώς ένει αθώα και απονήρευτα, την εκφράζουν σε κάποιο άλλο φιλικό ή ακόμα και συγγενικό παιδάκι έτσι απλά. Παίζει και λλίο το ένστικτο που υπάρχει, πιστεύω, από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Πιστεύω ότι αντέδρασες πάρα πολλά σωστά. Χωρίς υπερβολές, απλά της υπέδειξες τι πρέπει να προσέχει.

    Να σου πω ότι είχα και εγώ παρόμοια εμπειρία με τη μια μου κόρη όταν ήταν 3-4 χρονών. Είχε γωνιάσει ένα συγγενικό αγοράκι στον τοίχο και το φιλούσε. Ναι ήταν πάντα της δυναμική γυναίκα. Τωρά στα 20 τους ούτε καν που το θυμούνται, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, και έχουν μια φυσιολογική συγγενική σχέση.

    ReplyDelete
  7. Σμιλί πιστεύκω η δεύτερη θα κάμει ακριβώς το ίδιο πράμα. Αγόρια λιαξ.


    Κολόνα διάβασε τι λένε οι παθόντες να μάθεις τζαι εσύ. Δεκτή η κατάχρηση του χώρου μου 

    Ανώνυμε πάω τωρά στο youtube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    Παππού για όνομα. Καρφώνεις την ηλικία σου με έτσι τραγούδια.

    Bonjour Brenda πολλά καθησυχαστικό τούτο που έγραψες. Merci. Μια γιατί μου φκαίνει το γαλλικό μαζί σου;

    Vanilla και εγώ το ίδιο σκέφτομαι. Μήπως όντως είναι φυσιολογικό σε τέτοια ηλικία. Πάντως αν ακολουθησει το παράδειγμά σου και δώσει το επόμενο στα 18 της θα κάμει τον πατέρα της πολύ χαρούμενο.

    Ασπρο θα το πω της συμπεθέρας καλό να μην ανησυχεί… Τζαι εγώ πιστεύκω πως ότι βλέπουν κάμνουν τα μωρά.

    ReplyDelete
  8. εγώ τους γονιούς μου άμαν φιλιούνται/αγκαλιάζουνται λαλώ τους οτι εν disgusting:p
    αλλά πειράζω τους..I think its nice..

    για την κόρη δεν έχω advice!

    ReplyDelete
  9. Πάντως αν γυρέφκετε μη συγγενικό γαμπρό διαθέτουμεν ένα σε άριστη κατάσταση. Εν λιο μούρμουρος αλλά έσιει προοπτικές να στρώσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α θα ανοίξουν και οι συμπεθέρες το Μανάπαρη catering services!

      Delete
  10. Επειδή έχω γαλλικό όνομα? Επειδή μοιάζω της Μπριζίτ Μπαρντό? Επειδή εκπέμπω αριστοκρατικότητα γεννημένης στα Παρίσσια? επειδή ξέρω απέξω όλο το savoir vivre?? Τι να σου πω....

    ReplyDelete
  11. χαχα η Μάνα συμπεθέρα!!! Φαντάζομαι να μην γίνεις σαν την γνωστή Χούντα!!
    Οσο για την κορούλα σου, καλά της τα λες και να της τα ξαναλές, Τα παιδιά όμως πάντα θα θέλουν να μιμηθούν τους μεγάλους γιαυτό και θα φιληθούν και θα φιλήσουν. Μην σε πιάνει πανικός, δεν έγινε και τίποτα. Αν δεν της το θυμήσεις εσύ, εκείνη αύριο δεν θα το έχει ξεχάσει.
    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  12. Εμεις εκοψαμεν τα ματσια μουτσιου μπροστα στα μωρα, ρε Μανα :(
    Εν τολμουμεν... βασικα!
    Αν μας παρει το μματι του μαμμο, εν αξιος να δολοφονησει τον Γρουτο :[

    ReplyDelete
  13. Rania σίουρα πειράζεις τους έτσι; Όι να δημιουργήσω ψυχολογικά των κοπελουθκιών.

    Συμπεθέρα να σε φιλήσω. Άτε τζαι να γοράσουν τα παιδκιά κανένα διαμέρισμα στους δίδυμους πύργους. Εν πειράζει που εν μακριά θα έρκομαι τες Κυριακές να τες θωρώ (τζαι πρόσεχε εσύ τα εγγονούθκια τες καθημερινές).

    Νομίζω Brenda το κυριότερο είναι επειδή κατεβάζεις γαλλικά κρασιά χα χαχα με τα λίτρα.

    Όχι καλέ Μαρία. Μια χαρά συμπεθέρα θα είμαι. Αν και χούντα η Αχάπαρη μπορεί να γίνει που έχει το γιο…

    Μα τούτος ο Μάμμο ρε Γρούτα εν πολύ το χάλι του να επιβάλει λογοκρισίες.

    ReplyDelete