Wednesday 14 November 2012

Γιατροί και γιατροί




Την περασμένη βδομάδα πήραμε την κόρη Α για MRI στο γνωστό πλαίσιο ( τι εννοείς ότι δεν μας ξέρει όλος ο πλανήτης;) ότι είναι μικροκαμωμένη. Προηγήθηκαν αναλύσεις που έδειξαν ότι όντως έχει έλλειψη αυξητικής ορμόνης.

Από το Evresis, εκεί κάναμε το MRI, μας είπαν ότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό, διευκρίνισαν ότι πρέπει να τα δει γιατρός. Δευτέρα πρωί έπαιξε το τηλέφωνο. Ήταν από το κέντρο και με ενημέρωσαν ότι έχουν τα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό τους. Ελαώθηκα, μου κόπηκαν τα γόνατα, ενημέρωσα τον Μοτορτζή που έτρεξε αμέσως. Σε μισή ώρα με έπιασε τηλέφωνο.

Καθόλου καλά τα νέα μου είπε ότι του είπαν. Βρήκαν δυσπλασία στην υπόφυση (αδένας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την αυξητική ορμόνη) και μια κύστη που μπορεί να είναι εκ γενετής (άρα δεν ανησυχούμε) ή όχι (άρα ανησυχούμε πολύ). Επίσης είπε ότι πρέπει να το συζητήσουμε με το γιατρό μας.

Δεν μπορώ να περιγράψω πως νιώσαμε. Ήταν λες και έφυγε ο κόσμος κάτω από τα πόδια μας. Πρέπει να ήταν από τις χειρότερες στιγμές στη ζωή μου. Και μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ έκανε τα πράγματα χειρότερα, τι για καλοήθης όγκους, για θεραπείες, για εγχειρήσεις διαβάζαμε.

Έπιασα την παιδίατρό μας (μπορείτε να με «χτυπήσετε» για τον πληθυντικό). Ήταν σε γέννα. Όσο για τον παιδοενδοκρινολόγο στο Μακάρειο, ήταν πνιγμένος στη δουλειά του, υποσχέθηκε να τα δει όταν μπορέσει.

Τέσπα, καθώς περνούσε η ώρα η απόγνωση μεγάλωνε. Δεν πιστεύω να υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξέρεις ότι συμβαίνει κάτι κακό στα μωρά σου. Είναι κατάσταση που δεν αντέχεται.

Τελικά μίλησα με την παιδίατρο, της έστειλα τα αποτελέσματα. Με καθησύχασε. Την έπιασα τηλέφωνο ξανά, μου εξήγησε κάποια πράγματα. Την έπιασα τηλέφωνο ξανά γιατί πρόεκυψε άλλη απορία. Και την έπιασα τηλέφωνο ξανά.

Λίγο αργότερα, δέχθηκα ένα τηλέφωνο. Ήταν από μια γιατρό, θα πω το όνομά της, ήταν η Μερόπη Τούμπα παιδοενδοκρινόλογος επίσης, που την είχαμε επισκεφτεί παλαιότερα για το θέμα. Η παιδίατρος της τηλεφώνησε αν μπορούσε να μας μιλήσει. Ζήτησε αμέσως τα αποτελέσματα και της τα έστειλα.

Μας εξήγησε ότι η δυσπλασία ήταν αναμενόμενη λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυξητική ορμόνη ήταν χαμηλή. Για να είναι χαμηλή, συνήθως κάτι δεν πάει καλά. Όσο για την κύστη, ήταν τόσο μικρή που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ότι κύστες έχουμε πολλοί άνθρωποι. Μας είπε μάλιστα να κάνει ξανά MRI όταν θα είναι 17, τόσο σίγουρη ήταν πως δεν ήταν τίποτα.

Ένιωσα λες και έφυγε από πάνω μου ένα βουνό. Ήταν τόσο καλό να της μιλήσω, να ακούσω από ένα στόμα υπεύθυνο, δυο ξεκάθαρες κουβέντες. Χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, το αντίθετο μάλιστα θα μπορούσε να είναι «θυμωμένη» που την είδαμε μια φορά και την «εγκαταλείψαμε», αφιέρωσε σημαντικό μέρος του χρόνου της για μας. Με καθησύχασε, μου εξήγησε και μου έδωσε συμβουλές για το τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

Έτσι πρέπει να είναι ένας γιατρός.

Δεν λέω, ότι ο γιατρός του κέντρου δεν είπε ψέματα ή έκανε κακή διάγνωση. Απλά είπε αυτά που έβλεπε. Ήταν όμως η μισή πραγματικότητα, που χωρίς την εξήγηση για το τι είναι δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Πως λες έτσι πράγμα, κύριε γιατρέ σε γονείς που αγωνιούν για το παιδί τους; Αν δεν είσαι σε θέση να τα εξηγήσεις, άσε καλύτερα, πες ας τα δει αυτός που ξέρει. Μας κοψοχολιάζεις, μας διαλύεις έτσι με κρύα καρδιά; Σε γονείς μιλάς, δεν βλάπτει να είσαι πιο προσεκτικός.

20 comments:

  1. Άσε αννοίουν το στόμα τους τζιαι μιλούν χωρίς να σκέφτονται, ειδικά οι παιδίατροι. Πρόσφατα κάποιοι φίλοι επαρατηρήσαν ότι το μωρό τους είχε πλαγιοκεφαλία, οι γιατροί στην Κύπρο είπαν τους ότι μπορεί να είναι δυσπλασία οστών (ή κάτι τέτοιο) και ίσως χρειαστεί ανοιχτή εγχείρηση κρανίου!!! Πρότειναν μάλιστα να βάλουν το μωρό σε MRI (μηνών το μωρό, έτσι;). Οι γονείς δε δέχτηκαν και ο ειδικός στη Γερμανία γέλασε όταν του είπαν την πιθανή διάγνωση των γιατρών στην Κύπρο. Το μωρό εν καλά.

    ReplyDelete
  2. merikes fores ksereis ti kanoun; lene panta to worst case senario etsi apla gia na einai kalimmenoi an tixei kai einai toso sovaro to thema. kserw pws einai lathos alla enas filos mou pou en giatros panta lalei mou oti kapws etsi to vlepoun. etsi an erthei to kalo as poume na sheroumaste parapanw :) sheroumai pou to mwro en kala re mana. pragmatika agxwthika pou to dkiavaza

    ReplyDelete
  3. Ας μην ανοίξω το στόμα μου για τους "γιατρούς" που ανοίγουν το στόμα τους και λένε είτε μισές κουβέντες, είτε πράγματα για τα οποία δεν είναι σίγουροι γιατί θα ξημερωθούμε.

    Πάντως, για τη γιατρό που αναφέρεις έχω ακούσει τα καλύτερα

    ReplyDelete
  4. Ευτυχώς που πήγαν όλα καλά. Μισή πληροφόρηση είναι ότι χειρότερο σε έτσι περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  5. Ευτυχώς που όλα είναι καλά.
    Ο γιατρός τραγικός,θα μπορούσε να σας πει από την αρχή ότι "ναι μεν είναι αυτό αλλά ξέρετε,δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Περισσότερα βέβαια θα σας πει ο/η ειδικός."
    Γιατί τους είναι τόσο δύσκολο να πουν κάτι τέτοιο;
    Ίσως γιατί οι πλείστοι "πελάτες" βλέπουν γιατρό και νομίζουν πως γνωρίζουν τον Θεό; Είναι μια νοοτροπία,από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε.


    ReplyDelete
  6. Ολοι εγιναν ειδικοι ξαφνικα!Ας μεινει ο καθενας στην ειδικοτητα του!Τελος καλο ολα καλα ευτυχως!



    ReplyDelete
  7. Άσε μάνα μου... Εμένα μου είχαν πει ότι θα πρέπει να ξανακάνω εγχείρηση καρδιάς σε 10 χρόνια, ύστερα από λίγες μέρες μου είπαν άκυρο... Ποιός μας περιπαίζει όλους, δεν ξέρω...

    ReplyDelete
  8. Οι γιατροί σε αυτά τα κέντρα είναι ακτινολόγοι. Αυτό που είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν είναι να διαβάζουν τις απεικονιστικές εξετάσεις και να περιγράφουν τι φαίνεται στις εικόνες, γράφουν και το λεγόμενο ριπορτ για το θεράπων γιατρό αλλά δεν είναι η δουλειά τους να γνωρίζουν τίποτε παραπάνω, κοινώς τι μπορεί να σημαίνει παρακατω τούτη η εικόνα που βλέπουν. Αν άνοιγε το στόμα του και έλεγε κάτι παραπάνω (βλέπε δεν είναι ανησυχητικό ή είναι) τότε ακριβώς είναι που θα υπήρχε το γνωστό θέμα ότι ανοίγουν το στόμα τους και λεν ότι θέλουν χωρίς να γνωρίζουν (που δυστυχώς γενικά συμβαίνει). Δεν είπε μισά πράματα, είπε αυτά που είναι η αρμοδιότητα του να διαπιστώσει. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο θέμα...κατα πόσον αυτοί οι ακτινολόγοι έπρεπε να μιλούν/να δίνουν τα ριπορτ στους ασθενείς. Γιατί γενικά αυτό γίνεται. Ή κατα πόσον θα έπρεπε να σου λένε ότι το ριπορτ θα σταλεί στο γιατρό σας και όλα θα τα δείτε μαζί του. Εμείς κάναμε μονο την εξέταση. Γιατί τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να συμβαίνουν πολύ συχνά. Κι εμείς στην οικογένεια είχαμε παρόμοια εμπειρία.
    Στην κοπέλα που σε πήρε τηλέφωνο, ρισπέκτ. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι τέτοιοι.
    Ευτυχώς που δεν είναι τίποτε σοβαρό...σιγά σιγά θα ανακάμψετε απο το σοκ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ απόλυτα...ο ακτινολόγος είναι τεχνικός. Ξέρει να διαβάζει μια εικόνα καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρει και τί κρύβεται από πίσω. Γι'αυτό υπάρχουν οι ειδικοί.

      Ευτυχώς όλα καλά...

      Delete
    2. o aktinologos den einai texnikos...En giatros...

      Delete
  9. Ευτυχώς που υπάρχουν και γιατροί σαν την Μερόπη Τούμπα για να σώζουν λίγο τη κακή φήμη που έχουν οι γιατροί στην Κύπρο. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι κάτι σαν θεοί, τζαι δεν σκέφτουνται καθόλου κάτι που λένε πώς θα το εκλάβει ο γέριμος ο "κοινός θνητός" που το ακούει. Έχω την υποψία ότι τους αρέσκει να μας πανικοβάλλουν.

    Ευτυχώς που εν καλά το μωρό.

    ReplyDelete
  10. αυτός είπε οτι είδε..
    έχει και καλούς και κακούς και γιατρούς που δεν τους νοιάζει για τους ασθενείς και τους νοιάζει μόνο τα 50εύρα..πρέπει να βρείς αυτόν/αυτήν που νιώθεις οτι μπορείς να εμπιστευτείς.
    Μπράβο στην γιατρό που σε πήρε τηλ..

    ReplyDelete
  11. Ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια dear συμπλόγκερς και αναγνωστικό κοινό.

    ReplyDelete
  12. Θέλω να βάλω τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Ο ακτινολόγος ήταν πολύ καλός, και απλά μου εξήγησε τι είδε. Δεν είναι η δουλειά του να μου πει αν αυτά που είδε ήταν καλά ή κακά. Προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο. Απλώς, όταν είσαι και από τη φύση σου λίγο χέστης, και όταν πρόκειται για το μωρό σου, ότι και να λέμε τώρα είναι μαλακίες...

    ReplyDelete
  13. Κτηνό την επιστημονική εξήγηση του τι είδε τι να την κάνω όταν δεν ξέρω τι σημαίνει; καλύτερα να μην έλεγε τίποτα παρά να μας τρομοκρατήσει, χωρίς λόγο.

    ReplyDelete
  14. MANA, ούσα μητέρα κι εγώ ενός μικρού κοριτσιού και νιώθοντας μάνα για όλα τα παιδιά του κόσμου ειλικρινά κόπηκε η ανάσα μου μέχρι να διαβάσω το τέλος.

    Από την άλλη, χωρίς να θέλω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, πάντα κρατώ μία πισινή σε ότι ακούω από γιατρούς. Για το ίδιο θέμα αν ρωτήσεις 10 γιατρούς θα ακούσεις 10 διαφορετικές απόψεις και καλείσαι εσύ να δέσεις το παζλ. Δεν είμαστε δα και αυτοκίνητα να μας ανοίξουν και να δουν απο πού χάνουμε λάδια.

    Καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά με το κορίτσι σου.
    ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

    ReplyDelete
  15. Πραγματικά χαίρομαι που όλα είναι καλά.

    Για τους ακτινολόγους δεν ξέρω, ξέρω μόνο πως εμένα όταν ήμουν έγκυος μου είπαν ότι το παιδί μου μπορεί να έχει σύνδρομο νταουν. Τουλάχιστον αυτό έβγαλε η μέτρηση τη δεδομένη στιγμή. Αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτε, ούτε καν αμνιοκέντηση γιατί ήμουν στον πέμπτο μήνα. Απλά περίμενα και πήρα και μια δεύτερη, καθησυχαστική η αλήθεια, γνώμη από αλλού. Η ανησυχία φυσικά υπήρχε, αλλά αποφάσισα να μην κάνω τίποτε άλλο. Το παιδί είναι μια χαρά.

    Χρόνια μετά και βλέποντας την κατάσταση ψύχραιμα, αντιλαμβάνομαι ότι ο γιατρός ακόμα και ένδειξη να υπάρχει, οφείλει να σε ενημερώσει.

    Το ότι ο γονιός θα χάσει τη μισή του ζωή, είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί ούτε ο γιατρός, ούτε και ο γονιός να ελέγξει.

    Φυσικά καλό θα ήταν σε περίπτωση πραγματικού προβλήματος, την ώρα της ανακοίνωσης να υπήρχε και μια υποστηρικτική μονάδα στήριξης στα νοσοκομεία μας. Keep dreaming....

    ReplyDelete
  16. To κυριότερο είναι που το παιδί είναι μια χαρά. :) Αχρείαστοι οι γιατροί και τα νοσοκομεία.

    ReplyDelete
  17. εμενα εχτες μου ειπε οτι πιθανοτατα το παιδι μου δεν θα μπορει να δουλεψει με εργασιες που απαιτουν μικροσκοπιο διοτι δεν μπορει να δει το 3D

    ReplyDelete
  18. POPI TOUMPA IS THE BEST DOCTOR EVER!!!!!!!!!

    ReplyDelete