Monday 19 November 2012

Σκυλιά στους δρόμους




Την περασμένη Παρασκευή ο Φιλελεύθερος είχε ένα άρθρο, ότι εξαιτίας της κρίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων. Έγραφε ότι υπάρχουν άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και με πόνο καρδιάς εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο δρόμο στη χειρότερη περίπτωση ή τα παίρνουν σε κάποιο καταφύγιο.

Έχω πολλές διαφωνίες πάνω σε τούτο, για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη μπούρδες. Όχι ότι αμφισβητώ ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους χτύπησε η κρίση, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ακόμη και που δεν έχουν να φάνε.

Αλλά δεν πιστεύω πως κάποιος που αγαπά πραγματικά το σκύλο του, θα τον πετάξει γιατί δεν έχει να του κάνει εμβόλια ή δεν έχει να τον ταΐσει.

Όταν σπούδαζα Αγγλία, πηγαίνοντας στις διαλέξεις ή στις βόλτες στην πόλη συναντούσα αρκετούς άστεγους. Οι περισσότεροι πωλούσαν το Big Issue, το οποίο να σας πληροφορήσω, τώρα κυκλοφορεί και σε application. Big issue sir, big issue madam…. Μαζί τους οι περισσότεροι είχαν και το σκύλο τους. Άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά, δεν είχαν σπίτι, δεν είχαν χρήματα. Είχαν όμως το σκύλο τους, ίσως να ήταν και η μοναδική τους παρέα. Τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν. Πάντα μαζί.

Ότι κοστίζει ένας σκύλος δεν το αμφισβητώ. Ένα εμβόλιο όμως είναι 15 ευρώ το χρόνο. Και στην ανάγκη αν δεν κρατάς μην τον εμβολιάσεις. Όσο για την τροφή υπάρχει η τροφή των 70 ευρώ, υπάρχει και η τροφή των 25 υπάρχει και η τροφή των 3 ευρών. Όπως επίσης υπάρχουν και αποφάγια.

Αν το συγκρίνουμε δηλαδή, τι είναι καλύτερο για ένα σκύλο; Να είναι μόνος του μέσα στους δρόμους, κινδυνεύοντας να τον πατήσει κανένα αυτοκίνητο, χωρίς φαί και νερό ή να είναι με την οικογένεια που τον αγαπά και ας τρώει αποφάγια;

Και στο κάτω κάτω, προτού αποκτήσει κάποιος ένα σκύλο, γνωρίζει πόσα έξοδα έχει. Και αν δεν γνωρίζει ρωτά να μάθει. Για τις ευθύνες, για το χρόνο που πρέπει να του δίνει. Ένας σκύλος είναι ένα ζωντανός οργανισμός. Έχει ανάγκες και έχει ευθύνες.

Το να πετάξει κάποιος το σκύλο του είναι η εύκολη λύση. Είναι το ρεπορτάζ του Αυγούστου, για παράδειγμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβάσουμε ή να μην δούμε στην τηλεόραση για τους αναίσθητους που πήγαν διακοπές και αντί να πάρουν τα σκυλιά τους μαζί τους ή σε κάποιο ξενοδοχείο, προτίμησαν να τα αφήσουν στους δρόμους.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα αποχωριστούμε τον λεβέντη μας. Το χειρότερο σενάριο να μην έχουμε που να μείνουμε θα είναι άστεγος μαζί μας ή να μην έχουμε να φάμε θα είναι νηστικός μαζί μας.

Τελειώνοντας να πω, πως ναι έχει έξοδα, έχει ευθύνες. Αλλά τα όσα παίρνεις πίσω από ένα σκύλο είναι πολύ περισσότερα από όσα δίνεις. Είναι μια ατέλειωτη μηχανή αγάπης. Είναι μια αγάπη μεγααααααααααααααααααααααααααααααααααααλη. 

31 comments:

  1. Είδα το ρεπορτάζ και λυπήθηκα πολύ. Φοβάμαι και αηδιάζω τους σκύλους αλλά δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ ότι είναι λες και σε στιγμές δύσκολες αφήνεις ένα μέλος της οικογένειας σου (που εσύ έφερες εξ αρχής) στους 5 δρόμους.

    Btw ο μόνος λόγος που αγόραζα big issue ήταν για να βοηθώ τον εκάστοτε άστεγο. Τι να κάνω το app???

    ReplyDelete
  2. kai mono i skepsi oti petassw tin Linda mou gia 50 euro pou tha mou stoixisei ton xrono arrwsta me re Mana...den yparxei kamia dikaiologia! Kamia omws!

    ReplyDelete
  3. Παιζει να ειμαι η μοναδικη ιδιοκτητρια σκυλλου που δεν εγκατελειψε τον σκυλλο της, αλλα εγκαταλειφθηκε απο τον σκυλλο :Ρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grouta,
      γίναμε 2!

      Που να μας αντέξει μάνα μου;

      Delete
  4. Για μας ο Μάρσαλ κόστισε ήδη €2000 (ταπετσαρία τοίχων και καναπέ που χάλασε όταν ήταν κουταβάκι) αλλά δεν θα τον εγκαταλείπαμε ποτέ των ποτών...ακόμα και με 10000000 ποτά!!!
    Και για να ακριβολογούμε: στην Κύπρο,τα καταφύγια των σκύλων ήταν γεμάτα από τον ...καιρό της ευμάρειας,απλούστατα διότι πάμπολλοι αγόραζαν χαριτωμένα κουταβάκια,που δεν γνώριζαν τί να τα κάνουν όταν τα τελευταία μετατρέπονταν σε σκύλους. Αν πας περπάτημα στα βουνά μας,θα δεις σκυλιά που πετάχτηκαν για το τίποτα.(Μη μιλήσω για τα "ανίκανα" σκυλιά που πυροβολούνται από τους κυνηγούς ιδιοκτήτες τους).Εκατοντάδες τέτοια σκυλιά έρχονται στη Β.Ευρώπη μέσω υϊοθεσίας. Το ίδιο ισχύει και για Ισπανία,Πορτογαλία,Ελλάδα,Μάλτσα,Ιταλία.

    Η κρίση είναι ακόμη μια δικαιολογία στις πλείστες περιπτώσεις. Θα μου πεις,αν το παιδί σου πεινάει θα σκεφτεις το σκυλί; Μα και το σκυλί Σου δεν είναι παιδί Σου;Τότε γιατί το υϊοθέτησες; Για αξεσουάρ κυνηγιού/βόλτας/σόου;



    ReplyDelete
  5. Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο κάποιος θέλει να έχει σκύλο έτσι κι αλλιώς, αλλά ναι, να μας τους ξαπολάνε μέσα στους δρόμους είναι ακόμα χειρότερο. Άμα θέλετε παρέα και πιστούς φίλους, υπάρχουν και οι άνθρωποι (και αυτά τα περί "γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα" πολύ κλισέ τα βρίσκω).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γνώρισα τον Anti-Christos και αγάπησα την Brenda.

      Delete
    2. entaksei, edeixes ton nou sou kai to poion sou pale.
      yparhoun 1%? 2%? kati tis ekato, poios xerei? pou einai aneuthinoi kai tous xapoloun stous dromous. ti SIMAINEI AUTO? NA ANAPSOUME TO KAZNI NA TOUS RASOUME OLOUS? alla oi Diatheseis gia diakriseis gia kati to opoio den eiai 'twn nerwn' sou pali deihnoun poios pragmatika eisai hristara.
      yparhoun episis ena, elpizw, mikrotero pososto goniwn pou xapoloun ta kopellouthkia tous, i den tous 'anagiwnoun' swsta, i ta dernoun , ta kakopoioun, ta viazoun, ta skotwnoun. Tote ti prepei na poume?
      εν καταλαβαίνω για ποιό λόγο κάποιος θέλει να έχει PAIDI έτσι κι αλλιώς, αλλά ναι, να μας τους ξαπολάνε μέσα στους δρόμους είναι ακόμα χειρότερο???????? gosh

      Delete
    3. Πόσο βλάκας είσαι, όποιος κι αν είσαι, να εξισώνεις τα παιδιά με τους σκύλους.

      Delete
    4. Εν εσύ που είσαι βλάκας ρε Αντίχριστε και μάλιστα μεγάλος! Οι άνθρωποι μπορεί να σου κάμουν μεγάλο κακό ενώ τα ζώα μόνο αγάπη σου δίνουν και αν κάποιες φορές είναι επιθετικά είναι από φόβο όχι από κακία όπως τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να σκεφτώ τι σκατά άνθρωπος είσαι άμα δεν αγαπάς τα ζωά και μιλάς με τόση απαξίωση γι'αυτά! ΖΩΟΝ ε ΖΩΟΝ!

      Delete
    5. Άμα δεν τα βρίσκεις με τους ανθρώπους κάνε παρέα με τα ζώα που συνεννοείσαι ευκολότερα και άσε μας στην ησυχία μας. Έκαστος με το είδος του!

      Ζούμε σε δημοκρατία και δικαιούμαστε να έχουμε γνώμη. Το ποιόν μου είσαι ο/η τελευταίος/α που θα έπρεπε να πιάνεις στο στόμα σου καθότι μεταξύ μας αυτή που βρίζει και μάλιστα χωρίς να έχει προκληθεί προσωπικά είσαι εσύ (για να μην σχολιάσω τη δειλία σου να υπογράψεις τα "επιχειρήματά σου" και μου το παίζεις και καμπόση/ος πίσω από την ανωνυμία.



      Delete
    6. αντιxriste eisai tragikos ilithios.pswfa

      Delete
    7. xilies fores zwa para anthrwpoi!!!tha sai kanas apo tous anwmalous pou ta kakopoioun.anwmalia egefalou pou sas dernei merikous merikous.

      Delete
  6. Brenda αγοράζεις τον κωδικό. Όπως αγόραζες το νέο τεύχος, τώρα αγοράζεις το νέο κωδικό.

    Dagger και περισσότερα να κοστίζει πάλι δεν εγκαταλείπεις το σκύλο σου. Με καμία δικαιολογία όμως.


    Γρούτα τζαι Νεραϊδα, δεν θέλω να σκεφτώ τι εκάμνετε τζαι σας εγκατέλειψαν οι σκύλοι. Αν και το πιο πιθανόν να σας τους έχουν κλέψει. Οι σκύλοι ό,τι και να κάμεις σε αγαπούν.

    Thalassa αν βάλω μέσα βιβλία, δώρα του, γάμου, στρώματα, μπάλες, μαξιλάρια, το τραμπολίνο, παιχνίδια των μωρών που έφαγε ο λεβέντης ανεβάζω κι εγώ το λογαριασμό. Αλλά ναι δεν θα τον εγκαταλείψουμε ποτέ. Ώρες ώρες σκέφτομαι αν έρθουν οι Τούρκοι αν θα δεχτούν να μας βάλουν στο αεροπλάνο μαζί του. Ο σκύλος είναι οικογένεια πάει και τελείωσε.


    Αντίχριστε άνετα μπορώ να σου βρω ανθρώπους που θα προτιμούσες να ήσουν μαζί με το σκύλο μου παρά μαζί τους.

    HeatJo την Brenda την αγαπούμε πολύ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ την αγαπώ πολύ..... :))) Θα καλέσω σε μονομαχία τον Αντίχριστο! :Ρ

      Delete
    2. Κάτσε να δούμε πότε θα ανταποκριθεί στη μονομαχία. εννοείται σπαθί όχι πιστόλι.

      Delete
    3. εννοείται Μάνα πως δεν μετράμε όοοοολα τα άλλα...μόλις παρέγγειλα νέο στρώμα,ελπίζω να μην το σκίσει όπως τα υπόλοιπα...αχ ουφ.

      Delete
  7. Μάνα δυστυχώς δεν είναι λόγω της κρίσης που τα σκυλιά πετιούνται στους πέντε δρόμους. Συμφωνώ με αυτά που αναφέρει η Μωβ.
    Είναι κυνηγός και έχει 3-4 σκύλους. Αν κάποιος σκύλος φοβάται τους πυροβολισμούς ή δεν φέρνει το θήραμα, τον σκοτώνει ή αν είναι μεγαλόψυχος τον αφήνει στα βουνά.
    Είναι οικογενειάρχης και αγοράζει κουταβάκι για τα παιδιά του. Τους πρώτους μήνες όλα είναι ωραία. Μετά, τα μωρά βαριούνται, οι γονείς δεν έχουν χρόνο και ξαπολούν το γέρημο το ζώο.

    Δυστυχώς ακόμα και στις Νομοθεσίες εξυπηρετούνται συμφέροντα. Αν ήταν υποχρεωτικό το τσιπ από τον πρώτο μήνα, πολλοί θα σκέφτονταν δυο και τρεις φορές να κάνουν τα πιο πάνω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφωνώ με heatjo! είμαστε αμπάλατοι γι'αυτό μάνα! δεν έχει να κάνει με χρηματα.απλώς εν αφορμή. θεωρούν τα παιχνίδι για τα μωρά τους και μετά ξαπολούν τα όπως να ναι όπου να ναι.

      Delete
  8. Εβλεπα στο Discovery τζιαι στο Animal planet για την αστυνομια ζωων που υπαρχει σε διαφορες χωρες στο εξωτερικο.
    Φιλε μου βασανιζεις ζωα, εγκαταλειπεις τα ζωα σου, δεν τα φροντιζεις, θα υποστεις τις συνεπειες (με χρημα ή φυλακιση). Αν δεν μπορεις να αντεπεξελθεις μεν πιαεις σκυλο/καττο/παπαγαλο/κτλ εξαρχης.
    Μα που να γινει ετσι πραμα στην Κυπρο! Χλωμο εως εκρου (το χρωμα του νεκρου) το βλεπω!

    ReplyDelete
  9. οι άστεγοι έχουν σκύλους συνήθως επειδή είναι η μόνη τους παρέα..
    ναι ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω πως μπορείς να αφήσεις τον σκύλο σου στον δρόμο. Ίσως το κάνουν αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται την ώρα που αποφασίζουν να τον αναλάβουν, τι σημαίνει να έχεις pet. Αλλά ακόμα και αν δεν ξέρεις στο τέλος της μέρας its what kind of a person you are that matters..άμα είσαι άνθρωπος δεν εγκαταλείπεις το ζωντανό..

    ReplyDelete
  10. δαμέ το Ζιζάνιο που εν κάττα πέρνω το μαζί μου όπου πάω γιατί εν μπορώ να την σκέφτουμαι μόνη της. Τζιαι κάμπιγκ ήρτε, τζιαι island hopping τζιαι επεράσαμεν πόμπα.

    Η κρίση εν η αφορμή/δικαιολογία. Αφού πολλοί πιάνουν ζώα μόνο για το show τζιια μόλις μεγαλώσουν τσας βαρκουνται τα. Ήδη εσκέφτηκα γύρω στες 4 περιπτώσεις που ξέρω...

    ReplyDelete
  11. Και παρ'όλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει και αγοράζει σκύλους! Θέλει τη συγκεκριμένη ράτσα επειδή εν πιο χαριτωμένη ή πιο επιθετική ή ξέρω γιω πελλάρες. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι δεν κοστίζει και τόσο πολύ να έχεις σκύλο. Αφορμή βοήθα με οι Κυπραίοι να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

    ReplyDelete
  12. Ο σκύλος μας δεν είναι pet να μου κάμετε την χάρη. Είναι μέλος της οικογένειας μας, και μάλιστα ο πρωτότοκος γιος, που προχτές έχασε και την παρθενιά του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τζαι ελπίζουμε ότι το παράδειγμά του να αργήσουν να χάσουν την παρθενιά τους θα ακολουθήσουν τζαι οι αδερφές του :)))

      Delete
    2. Μέλος της οικογένειας,ακριβώς! :))))))))))))

      Μάνα,χαχαχα θα τον φύρεις κύτταρο κύτταρο έτσι όπως πάεις.

      Delete
  13. με τι ψυχή πετάσσεις ένα σκύλο στο δρόμο, ποττέ μου εν το κατάλαβα :/

    ReplyDelete
  14. hmmm... εν ξερω κατα ποσο μια οικογενεια που εσιει κατα ποσο εννα βρει σαν λυση να πεταξει το κατοικιδιο αλλα εν μου αρεσκει που θωρω αστεγους που ζητιανευκουν να εχουν κατοικιδιο. εν συγκηνητικο κτλ αλλα ενας ανθρωπος που καθε μερα δυσκολευκεται να βρει το φαι του της ημερας να ταιζει τζιε σιυλλο. εκτος φυσικα τζιε αν δεν τον ταιζει,ξερωγω!!
    οσο για το big issue, τα νευρα μου!

    ReplyDelete
  15. Φουρνόφκιος20 November 2012 at 17:12

    http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Topika/5197/123327/mastiga-oi-adespotoi-skyloi-stin-palia-lefkosia-logo-krisis

    ReplyDelete