Thursday 22 November 2012

Ηλεκτρικό ρεύμα




Με το που άκουσα την είδηση ότι θα δοθεί φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολιτικούς πρόσφυγες και στους αιτητές πολιτικού ασύλου, ήμουν σίγουρη ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις.

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακήρυξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κάτι τέτοιο. Δεν είμαι νομικός να ξέρω αν αυτό ισχύει, θα ήθελα όμως να δω την ίδια σπουδή για βοήθεια και για τις άλλες κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν.

Ο κόσμος, λοιπόν, φωνάζει γιατί υπάρχουν διακρίσεις.

Λογικό αυτό. Όταν σου έρχεται ένα εγκεφαλικό, κάθε φορά που ανοίγεις το λογαριασμοί της ΑΗΚ και σκέφτεσαι πόσα θα κόψεις από το σούπερμαρκετ και ότι δεν θα αγοράσεις κανένα ρουχαλάκι για να τον ξοφλήσεις, σου τη δίνει να ξέρεις ότι άλλοι έχουν έκπτωση.

Δεν είμαι σίγουρη, αν κάποιοι θυμώνουν περισσότερο επειδή αυτοί που δικαιούνται φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ξένοι. Ενδεχομένως πως ναι. Σου λέει υπάρχουν και Κύπριοι που πλέον είναι στην ίδια και χειρότερη μοίρα, γιατί να ευνοούνται κάποιοι άλλοι; Συν του ότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε μια ομάδα που απολαμβάνει προνόμια, χωρίς να προσφέρει στον τόπο.

Το θέμα για μένα δεν είναι αν 300 οικογένειες θα πληρώνουν 20% κάθε μήνα. Το θέμα είναι γιατί οι υπόλοιποι να χρυσοπληρώνουμε, κάτι που θεωρείται βασικό αγαθό. Είναι λογικό να έρχεται σε μια οικογένεια, που δεν σπαταλά την ηλεκτρική ενέργεια λογαριασμοί 500 και 600 ευρώ; Τι στο καλό γίνεται;

Όλοι λέμε τι να κάμω, και τον πληρώνουμε το λογαριασμό. Δεν ξέρω, κάτι πρέπει να υπάρχει που να μπορούμε να κάμουμε. Όλοι αισχροκερδούν στην πλάτη μας και το ανεχόμαστε.

Οι τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί. Συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Γάζα, γλυτώσαμε μια νέα άνοδο. Είδε κανένας να μειωθούν οι λογαριασμοί; Υποτίθεται ότι η ΑΗΚ αγοράζει φθηνότερα καύσιμα. Οι καταναλωτές τα ίδια πληρώνουν.

Τις ζημιές στο Μαρί, που είχε η ΑΗΚ εμείς τις πληρώνουμε, τόσο που και φέτος έχουν κέρδος. Έρχονται και διαμαρτύρονται μερικοί ότι η Τροϊκα θέλει να ιδιωτικοποιήσει ένα «κοινωφελή» οργανισμό. Για κάτσε ρε φίλε, τόσο καιρό που είναι δημόσιος είδαμε κανένα χαϊρι; Έχουμε ένα οργανισμό που βγάζει κέρδη, που μοιράζει συντάξεις και προνόμια στους υπαλλήλους του και που οι υπόλοιποι τον καμαρώνουμε που μας κλέβει. Ε, ας τον πάρουν οι ιδιώτες να ησυχάσουμε.

26 comments:

  1. Posi alitheia kryvoun ta post sou... O kosmos exei aganaktisei!!!

    ReplyDelete
  2. χθές που είχαν την επίτροπο είπε οτι χαμηλότερη τιμή δικαιούνται οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι χρόνια άρρωστοι που είναι se support και μέχρι πρόσφατα οι single parent families. Άρα δεν είναι μόνο οι ξένοι..

    Τι να κάνουμε? να μην πληρώνουμε? θα μας το κόψουν.
    Αν την κάνουν privatise δεν σημαίνει οτι θα χαμηλώσουν οι τιμές απο την στιγμή που δεν υπάρχει ανταγωνισμός..

    ReplyDelete
  3. Αυτό είναι. Εκουράστηκα να ακούω τους πάντες να κατηγορούν τους άλλους ότι εν ρατσιστές επειδή είπαν "ε τούτο έλειψε τωρά"...
    Είμαστε οικογένεια που τες πιο οικονομικές που ξέρω. Το καλοκαίρι το ρεύμα μας ήταν το πιο χαμηλό που άκουσα, και όλοι ξέρουμε πόσο πολλά χοτ ήταν το θέμα σε κάθε συζήτηση.
    Αλλά πάλε, γιατί κάποιοι να έχουν έκπτωση που τη στιγμή που τόσοι άλλοι βρίσκονται (οικονομικά) στην ίδια (και χειρότερη) μοίρα;

    ReplyDelete
  4. Αποφασίστε αν θέλουμε εισοδηματικά κριτήρια ή όχι. Με τη λογική που δεν θα έπρεπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος να παίρνει επίδομα πολυτέκνου, δεν θα έπρεπε να ισχύουν οι ίδιες περικοπές για όλους. Ορθά είπε και η Ράνια, είναι και άλλες ομάδες του πληθυσμού που έχουν έκπτωση από την ΑΗΚ.

    Εγώ πάντως είμαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της.

    ReplyDelete
  5. Ας μας ενημερώσει κάποιος που γνωρίζει παρακαλώ τί προϋποθέσεις υπάρχουν για να αιτηθεί κάποιος πολιτικό άσυλο. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όπως συμβαίνει πάντοτε για να αιτηθείς κάτι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Για να το εξασφαλίσεις υπάρχουν:) Γι'αυτό ακούς πολλούς αιτητές πολιτικού ασύλου αλλά της πλειοψηφίας απορρίπτεται το αίτημα της από την Υπηρεσία Ασύλου επειδή δεν τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί τους για κίνδυνο της ζωής τους, πρόβλημα με τις αρχές του κράτους τους κ.α.

      Delete
    2. Δηλαδή αν τους γνωρίσω τη Χούντα θκιο ππαλιές έπιασα το. Χμμ..

      Delete
    3. εκτός αν κριθείς αναξιόπιστη και αντιφατική στη συνέντευξη όταν τους πεις που μένεις και τι τρως κάθε Κυριακή :-Ρ

      Delete
    4. Γιατί εν αναξιόπιστο το ψητό με τες πατάτες?

      Delete
    5. όχι είσαι αναξιόπιστη όταν λες ότι κινδυνεύεις αλλά μένεις από πάνω της και ταΐζει σε κυρία μου (αυτό θα πει δικηγόρος του διαβόλου FYI)

      Delete
  6. περιμένω να μπει καποιος μεσα από το ανατολικο blo(g)ή(ck) να σε βαλει στη θέση σου ως ρατσιστρια

    ReplyDelete
  7. Συνδρίμιν22 November 2012 at 12:13

    Έχουμε ένα δημόσιο οργανισμό που (προς απογοήτευση μας) τον διαχειρίζονται σαν ναν ιδιωτικός ...και η λύση είναι να τον κάμουμε ιδιωτικό;

    Τέτοιοι μεγάλοι οργανισμοί (ηλεκτρισμός, υδατοπρομήθεια) ανήκουν σε μια κατηγορία που ονομάζεται "υγειή μονοπώλια". Τα κόστη τους εν τόσο τεράστια που δεν συμφέρει να μπει ανταγωνιστής μέσα. Αλήθεια προτιμούμε να διαχειρίζεται τούντο "βασικό αγαθό", όπως λέει κ η οικοδέσποινα, ένας ιδιωτικός οργανισμός με καθεστώς μονοπωλίου;

    ReplyDelete
    Replies
    1. δυχτυχώς δεν υπάρχει κανένα υγιές μονοπώλιο..άμα υπάρχει μονοπώλιο, μια εταιρεία/οργανισμός ελέγχει την αγορά including την ποσότητα και την τιμή και ο καταναλωτής δεν έχει επιλογή πρέπει να αγοράσει σε οτι τιμή και να το πωλούν. Δεν θα βοηθήσει τους καταναλωτές το privatisation..το competition θα τους βοηθήσει..ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει αύξηση της αποτελεσματικότητας,της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης και της καιτονομίας..
      άρα το θέμα μας δεν είναι αν θα γίνει privatised ή οχι..είναι αν θα έρθουν και άλλες εταιρείες στην αγορά που να προσφέρουν παρόμοιο ή καλύτερο προϊόν..

      Delete
    2. Συνδρίμιος22 November 2012 at 17:05

      Τα όσα λες μια χαρά ισχύουν για το μέσο προϊόν/υπηρεσία. Για υπηρεσίες που απαιτούν τέτοιες τεράστιες επενδύσεις (ειδικά σε αντιδιαστολή με την λιλιπούτεια κυπριακή αγορά) όμως τα πράματα έννε τόσο απλά εννε;

      Delete
  8. ακριβως! αν επληρωναμε οι υπολοιποι λογικα ποσα να πεις ατε, να γινουμε τζιε λλιον φιλανθρωποι. Αλλα οταν τα λεφτα που διουμε για το ρευμα παν για α καλυψουν τες τατσες που το Μαρι, να γεμωσουν καποιου τες πουγκες, να πληρωσουν τες ατασθαλειες της ΑΗΚ ε τους ρυπους, να ξεπληρωσουν τα αιολικα παρκα κ.α. εκνευριζεται το πλασμα!
    πι ες: ας τους κοψουν κανενα επιδομα να σταματησουν να γεννοβολουν τζιε χαλαλι τους το ρευμα.
    αν ακουουμε ρατσιστης σημαινει εν εκαταλαβες τι θελω να πω

    ReplyDelete
  9. Μάνα συμφωνώ μαζί σου. Εν απαράδεκτο να έρκουνται έτσι λογαριασμοί για ρεύμα. βασικά είμαι σίουρη ότι εννάν τζιαι παράνομο . Η λύση όμως ένεν η ιδιωτικοποίηση.
    τούτο το ντοκιμαντέρ εξηγά το γιατί:
    http://www.catastroika.com/

    ίσως εαν γίνουν μαζικές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο;

    ReplyDelete
  10. Ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ δεν ξέρω αν θα βοηθούσε,θα βοηθούσε όμως να χανόταν το μονοπώλιο και η ασυδοσία της (πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις το φαγοπότι;),όπως είπαν και σε προηγούμενα σχόλια.
    Αν βοηθούνται και πολίτες και μη πολίτες,καλό.Αν βοηθούνται μόνο οι μηπολίτες όμως,τότε θα υπάρξει πρόβλημα,ειδικά με όσες βλακείες έγιναν τον τελευταίο 1μιση χρόνο. Κάποιοι θα ξεσπάσουν,και μάλιστα σε λάθος τόπο.
    Γιατί να πληρώνει ο πολίτης πάντα τις βλακείες της κυβέρνησης; Μα η πλειοψηφία δεν ζήτησε αυτή την κυβέρνηση; Τώρα καθήστε και παρακολουθήστε τους να τρώνε τα πάντα,έκαναν κάτι άλλο τόσο καιρό; Και για να είναι "εντάξει" με την Ε.Ε. παίζουν τους πολιτικά ορθούς σε όσα θέματα αφορούν ξένο πληθυσμό-όταν τους συμφέρει βέβαια. Στα θέματα που καιγόμαστε όμως,δεν γίνεται απολύτως τίποτα.Περιμένουν μια νέα κυβέρνηση ν΄αναλάβει να λύσει όσα προβλήματα δημιούργησαν.
    Οι "φτωχοί" ξένοι απλά εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα που τους παρέχονται,αν κάποιος θέλει να σταματήσει αυτό ας απευθυνθεί στους αρμόδιους.

    ReplyDelete
  11. Δεδομένα
    Πρώτο: υπάρχει "Ειδική Οικιακή Διατίμηση για τις πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες "
    Δεύτερο: "μέσω των κανονικών λογαριασμών καλύπτεται το έλλειμμα που δημιουργείται για τη ειδική διατίμηση" όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του Φιλελευθερου
    Τρίτο: "Στη φτηνή διατίμηση ηλεκτρισμού της ΑΗΚ που καθορίστηκε για δυσπραγούντες, θα ενταχθούν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, περίπου 1.000 οικογένειες πολιτικών προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Κύπρο που λαμβάνουν επιδόματα και βοηθήματα"
    Απορίες
    -Γιατί δεν τους το εκάμαν επίδομα και τούτο και πρέπει να το πιάνουν άμεσα από την τσέπη του κόσμου που δεν είναι μέσα σε τούτη την κατηγορία;
    -Να μπουν στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος δυσπραγούσες οικογένειες Κυπρίων πολιτών [που πληρώνουν φόρους και τις υποχρεώσεις τους και κινούν τα λεφτά τους μέσα σε τούτο τον κ*λότοπο όπως όλοι μας] να το καταλάβω {εν μέρει ~καθώς σκέφτομαι γιατί να μη λαμβάνουν κανονικά λογαριασμό και να πιάνουν ΕΠΙΔΟΜΑ γι’ αυτό το σκοπό; Όπως υπάρχουν χίλια δυο άλλα επιδόματα για μη Κύπριους πολίτες; }
    -Οι πολιτικοί πρόσφυγες και αιτητές ασύλου γιατί να μπουν στην ειδική διατίμηση και να πρέπει οι υπόλοιποι πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια να της ειδικής διατίμησης (που κανένας αρμόδιος δεν έψαξε να δει αν μπορούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ή όχι και αν θα έπρεπε να αναθεωρηθούν κάποια κριτήρια με τόσο κόσμο πλέον στην ανεργία);
    Συμπεράσματα
    -Άτε να διαλύεται σιγά σιγά η μεσαία τάξη να τα Πιάσουν όλα να ησυχάσουν.
    -Αν θέλω να κάμω φιλανθρωπία θα κάμω όπου και όπως θέλω και όχι επειδή με αναγκάζουν.
    -Αν αυτές οι σκέψεις μου αποδίδουν το επίθετο ρατσίστρια δεν φταίω… γιατί δεν είμαι, ανάμεσα σε όλα είναι και αυτά και δεν θα ανεχτώ από τους Αρμόδιους Κλέφτες να μου φορτώνουν «επίθετα» & τύψεις και να μην με αφήνουν να διαμαρτυρηθώ υπό αυτό το «βάρος».

    Απολογούμαι Μάνα για το σεντόνι

    ReplyDelete
  12. pantos emeis p eimaste politekni oikogeneia mono gia ligo eixame fthno reuma giati hmastan hdh efivoi oi misoi otan psifistike auto k mexri na teleiosoume tis spoudes emegalosan k oi mikroi, irte h krish(apo to 2008-09 alla kapoioi argisan na to katalavoun)k tora den dexonte dikaiologhtika spoudon opos edexouintan gia mas k etsi epistrepsame sth kanonikh xreosh prin 3 xronia epidh mono ena anhliko eixame imish. alla apo fetos kopike k to epidoma teknou p prin gia tis kores htan mexri ta 23 k 25 gia ta agoria.
    pantos oso reuma mas xarisan to phran amesos piso.
    meta to mari erkountan polla fouskomenoi logariasmoi parolo p kaname oikonomia oso mporousame,fetos to kalokairi htan polla pio xamhlo apo ta 400-500 epese sta 150. k zoume akoma oloi mazi giati den mporoume na xtisoume,enoikiasoume, agorasoume,alla oute k skeftomaste dikh mas oikogeneia, gia na se parei kapoios prepei na exeis ama en exeis kofkei laspi.
    pantos o idios o n papadopoulos eipe oti den dekthke na pairnei to epidoma .

    ReplyDelete
  13. Ανώνυμε ο κόσμος αγανακτεί αλλά δεν κάνει και κάτι να δείξει την αγανάκτησή του, μόνο στα λόγια μένουμε.

    Ράνια τις μονογονικές κοίτα που δεν έτσι η λέξη τις έβγαλαν από τη λίστα.


    Moonlight νομίζω εν τούτο που ενοχλεί γιατί αυτή η ομάδα και όχι κάποια άλλη που θεωρητικά είναι στην ίδια χάλι κατάσταση.

    Αχ Brendaτζαι αν κατεβώ πρόεδρος θα σε βάλω υπουργό Οικονομικών να τα πουλήσουμε ούλλα.

    Ιnvictus αν αιτηθείς πολιτικό άσυλα, κοίτα πρώτα να αποκτήσεις τζαι 7,8 κοπελούθκια.

    Αχάπαρη το έχεις στο τσεπάκι σου αν παρουσιάσεις τη Χούντα.

    SKonte εν τζαι πιστεύκω να συμφωνείς με το ανατολικό μπλογκ (εύστοχο πάντως σου το αναγνωρίζω) για τα περί ρατσισμού, έννε;

    Συνδρίμιν Δεν ξέρω αν είναι η λύση αλλά αφού έχει τη χάρη ας έχει και το όνομα. Αλλά μην ξεχνάς ότι και για τη Cyta έλεγαν κάποτε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ανταγωνισμός αλλά κοίτα που οι εξελίξεις το έκαμαν πιο προσιτό. Μου άρεσε πάντως το οικοδέσποινα.

    Rania συμφωνώ μαζί σου. Μόνο ο ανταγωνισμός θα φέρει αποτελέσματα. Αλλά όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός είναι κακό το μονοπώλιο να συμπεριφέρεται ως μονοπώλιο κυρίως όταν έχει την ετικέτα του κοινωφελούς ανταγωνισμού.

    Dreamer καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, ρατσιστή δεν πρόκειται να σε πω.

    Δεσποσύνη μου ας πούμε ότι είναι παράνομο. Υπάρχει κανένα δικαστήριο να μας δικαιώσει;

    Thalassa τούτο με θυμώνει τζαι μένα. Να το παίζει η ΑΗΚ ότι δουλεύκει για το καλό μας, αλλά στην πραγματικότητα να πιάνει γερά που την πούγκα μας. και ναι όταν ο κόσμος νιώσει ότι γίνονται αδικίες, θα ξεσπάσει και δυστυχώς θα την πληρώσουν οι ξένοι. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές χώρες.

    Raindrops ένα επίδομα ηλεκτρισμού νομίζω θα ήταν φυτίλι στην κυπριακή κοινωνία αυτή τη στιγμή. Να μην απολογείσαι να γράφεις ό,τι θέλεις.

    Ανώνυμε η μαρτυρία σου τα λέει όλα. Από τη μια κουρτίζουν τον κόσμο κάμνετε παιδκιά είναι το μέλλον του τόπου τζαι που την άλλη καμία βοήθεια.

    ReplyDelete
  14. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πληρώνουμε ακόμα το Μαρί. Δεν τους αποζημίωσε η ασφαλιστική;

    ReplyDelete
  15. Ν'αγιάσει το στόμα σου Μάνα. Ακριβώς την ίδια συζήτηση είχα το πρωί στο αυτοκίνητο για τη δουλειά με τον αδελφό μου τζιαι έλεα του ότι αφού εν είδαμε τζιαι κανένα ιδιαίτερο χαΐρι που εν κυβερνητικοί κάποιοι οργανισμοί, τζιαι δεν το εκατάλαβα δηλαδή...ας τους ιδιτικωποιήσουν. Δηλαδή στην Αγγλία που εν εκπαίδευση εν ιδιωτική επιχείρηση γιατί εν έχουν προβλήματα τζιαι εμείς να έχουμε με οτιδήποτε πάει που κυβερνητικό σε ιδιωτικό;
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου και περί καυσίμων και την έκπτωση ρεύματος σε μερικές ομάδες. Εν μεγάλη αδικία τούντο πράμα. Εν θέλω να επεκταθώ γιατί εν θα σταματήσω αλλά συμφωνώ με τα λεγόμενα σου!!!

    ReplyDelete
  16. Συμφωνώ μαζί σου μάνα και με πολλούς σχολιαστές. Όμως νομίζω δεν βλέπουμε το ζήτημα απο τη σωστή γωνιά. Δεν μας αρέσουν οι κυβερνητικοί οργανισμοί λόγω της κυπριακής νοοτροπίας που λειτουργούν (άπου φάει φάει...). Θα μπορούσαν όμως να λειτουργούν σωστα αλλα λόγω πολιτικών δεν γίνεται...
    Όσοι λένε ότι ιδιωτικοποιήση δεν είναι η λύση έχουν στο νου παραδείγματα χωρών που αυτό απέτυχε. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνει έτσι. Υπάρχουν και παραδείγματα που ιδιωτικοποιήσεις λειτουργούν σωστα και προς ώφελος του κόσμου.

    Στην τελική, χωρίς να είμαι ειδικός, το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται οι κατάλληλοι κανονισμοί για να λειτουργούν σωστα οι οργανισμοί, είτε είναι κρατικοί είτε ιδιωτικοί. Δεν αλλάζουν οι κακές νοοτροπίες και αχαριστία μερικών με τις ιδιωτικοποιείσεις/κρατικοποιήσεις....

    ReplyDelete
  17. Όσο τα σύστημα δεν δουλεύει σωστά, θα γίνονται αδικίες και ο κόσμος θα δυσανασχετεί, επειδή θα αδικείται. Όταν εγώ πληρώνω διπλά, χωρίς να είμαι πλούσιος τζαι κάποιος άλλος επωφελείται επειδή είναι πολιτικός πρόσφυγας ή οτιδήποτε άλλο, σίουρα εν θα μου αρέσει, όχι επειδή είμαι ρατσιστής αλλά επειδή αδικούμαι.

    ReplyDelete
  18. Ας όψονται αγάπη μου εκείνοι που αντί να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και να έχουμε δωρεάν ρεύμα όλοι οι Κύπριοι και επιπλέον περίσσευμα να πουλάμε, αποφάσισαν να κάνουν εολικά πάρκα. Πήραν τις άδειες δωρεάν και μέσα σε ένα βράδυ τις πούλησαν κάτι εκατομμυριάκια.
    Βλέπεις στην Κύπρο είμαστε το νησί των ανέμων. Για τον αέρα μας έρχονται οι Τουρίστες. Τον Ήλιο ακουστά τον έχουμε.
    Και μετά τα πριγκιπόπουλα το παίζουν αντάρτες και βγαίνουν πρώτοι να φωνάξουν.
    Εγώ δεν είπα ονόματα
    ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

    ReplyDelete
  19. Μαζί σου!

    ReplyDelete