Monday 26 November 2012

Στις αλλαγές του χρόνου




Όταν γνωρίσεις το σύντροφό σου ή τη σύντροφό σου κάπου μεταξύ 25 και 35 τα περισσότερα είναι στη θέση τους. Τα μαλλιά είναι στη θέση τους, το στήθος είναι στη θέση του, τα κιλά είναι στη θέση τους, οι ρυτίδες είναι στη θέση τους. Ώσπου σιγά σιγά αποφασίζουν να αλλάξουν θέση. Ο χρόνος φέρνει πολλές αλλαγές. Κάποιες αναπόφευκτες, όπως το να ασπρίσουν τα μαλλιά, κάποιες πάλι μπορούν να αποφευχθούν όπως το βάρος.

Με το χρόνο δεν μπορούμε να τα βάλουμε και δεν υπάρχει λόγος. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τις νέες ρυτίδες του Μοτορτζή, αγαπώ την κεφάλα του ακόμη και με λιγότερα μαλλιά.

Δεν είναι όμως εύκολο να αποδέχεσαι τις αλλαγές αυτές, Κάποτε δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πώς να αποφύγεις τη φαλάκρα, για παράδειγμα, όταν ο πατέρας σου από τα 40 γυάλιζε το κεφάλι του; Ή πως αποφύγεις το άνοιξε η λεκάνη μου, μετά από δύο και τρεις γέννες;

Κάποιες φορές έχουμε επιλογή.

Μπορεί να λέμε ότι μεγαλώνοντας στις σχέσεις μας ωριμάζουμε, ότι γινόμαστε καλύτεροι, ότι μαθαίνουμε να αγαπούμε τον άλλο και για τα ελαττώματά του. Αυτό είναι αλήθεια και είναι πολύ ωραίο. Όμως δεν παύουμε στις σχέσεις μας να γινόμαστε.. να το πω όχι και τόσο όμορφοι; Ακούγεται βαρύ. Θα πω όχι και τόσο νέοι.

Αν είναι κάτι που με χαλά, δεν είναι η φυσική φθορά του χρόνου. Είναι το να μην κάνουμε κάτι για να βελτιωθούμε. Είναι όπως τα σπίτια, ένα πράμα. Αν μπάζει από κάπου υγρασία και το αφήσουμε, η υγρασία θα καταστρέψει τοίχους, μπορεί να χρειαστεί να ξηλώνουμε πατώματα, τοίχους και οροφές. Η υγρασία πρέπει να απομακρυνθεί εγκαίρως.

Δεν λέω, να γίνουμε μανιακοί βουρ στη δίαιτα, στη γυμναστική, στο κομμωτήριο, στον πλαστικό χειρουργό. Δεν γίνεται όμως να βλέπεις 40ρηδες να έχουν την ίδια σκεμπέ, που είχα όταν ήμουν 9 μηνών έγκυος. Γυναίκες να αφήνουν να χαλιούνται να μην νοιάζονται για την εμφάνισή τους. Σαφώς και στα 40 δεν θα μοιάζουν με 20αρηδες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μοιάζουν και με 60αρηδες.

Άρχισα να προβληματίζομαι για το θέμα, όταν τις προάλλες στην αναμονή στο γιατρό, πρόσεξα ένα ζευγάρι, πάνω κάτω γύρω στα 45 τους υπολόγισα. Εκείνος ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Κανονικός σε ύψος και βάρος, με τα πρώτα σημάδια της φαλάκρας μεν, αλλά περιποιημένο μαλλί, φορούσε ένα τζιν και μια μπλούζα. Εκείνη, με αρκετά έξτρα κιλά, με ρούχα που τόνιζαν τις ατέλειές της, μισοβαμμένα απεριποίητα νύχια, μαλλί σε ακόμη πιο χάλια φάση.

Ο άντρας με την πρώτη ευκαιρία άρχισε τις γνωριμίες. Χωρίς να γίνεται χυδαίος ή προκλητικός αλλά το έβλεπες ότι έπαιζε το μάτι του. Εκείνη χαμένη στην κοσμάρα της.

Σαφώς και δεν λέω ότι επειδή αφέθηκε ο άλλος δικαιούται να κερατώσει ή να ξενοκοιτάξει. Δυστυχώς όμως, με αυτό τον τρόπο είναι σαν να δίνει στον άλλο αφορμή.

24 comments:

  1. Συμφωνω. Άμα ο άλλος σε συγκρίνει με την εικόνα σου στα 25 σου και τώρα είσαι 40 σίγουρα θα βρίσκει κάτι πάνω σου που δεν του αρέσει. Και εγώ βρίσκω πράγματα πάνω μου που δεν μου αρέσουν. Ανήκω στην κατηγορία που προσπαθεί να βελτιώνεται και κάτι γίνεται. Αλλά κακά τα ψέματα, τον χρόνο δεν τον νικά κανείς. Απλά πρέπει να το αποδεκτούμε και να βελτιώνουμε πάνω μας ότι βελτιώνεται χωρις να έχουμε παράλογες απαιτήσεις ούτε από τους άλλους αλλά ούτε από τον εαυτό μας.

    ReplyDelete
  2. Πάντως η αλήθεια είναι ότι θέλει και χρόνο και χρήμα για να διατηρείσαι. Δεν πειράζει, χρόνος πόλικος, οι περισσότεροι θα καταλήξουμε άνεργοι και θα αντισταθμιστεί με την απουσία του χρήματος. χεχε μπορούμε να παραμείνουμε κατά το ήμισυ όμορφοι. Θα βάφουμε ας πούμε τα νύχια ένα μ΄ένα, να κάνουμε και νέο τρεντ και να μη σπαταλούμε μανικιούρ.

    ReplyDelete
  3. Τουτο που λαλεις επροσεξα το τζιαι εγω. θωρω κοπελλες με μωρα πολλα ατημελητες, ντυμενες με οτι εβρουν μπροστα τους, εννοειτε αχτενιστες τζιαι με την ριζα ολομαυρη. Ενταξει αντιλαμβανομαι οτι ενεκα μητροτητας ο χρονος ειναι λιγοστος, αλλά εν θεμα αυτοεκτιμησης μετα.
    Εν πρεπει καποιος να αφηνει τον εαυτο του να φτασει σε ετσι σημειο.

    ReplyDelete
  4. Symfwnw mazi sou!

    ReplyDelete
  5. Είναι το έθιμο " 'Εδησα το γάδαρο μου, τωρά ησύχασα".
    Μετά έρχετε το πρώτο κέρατο, μετά οι καυγάδες κτλ κτλ

    ReplyDelete
  6. Που την άλλη μπορεί ο άντρας να εσταμάτησε να διά λόγο της γυναίκας να σάζεται.
    Ξέρω ότι έννεν που τον άλλο που πρέπει να εξαρτάται η αυτοεκτίμισή μας τζαι η εικόνα που θέλουμε να έχουμε, αλλά άμα εν η καθημερινότητα σου πλέον ένας άθρωπος που εν σε βοηθά να νοιώσεις όπως κάποτε, έννεν το πιο εύκολο να συνεχίζεις να είσαι όπως τότε.

    Ο έρωτας, η αγάπη τζαι η αυτοεκτίμηση βοηθούν πολλά.... τζαι έννεν ούλλοι μπαλανσαρισμένα ζευγάρια...

    ReplyDelete
  7. Σμιλί το παράλογες απαιτήσεις είναι η λέξη κλειδί. μπορούμε να είμαστε όμορφοι στην ηλικία μας.

    Κολόνα όχι και τόσο. δηλαδή το να μην βάλω 15 κιλά ή να κάμω προσπάθεια να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι απλά θέμα θέλησης. ή αν δεν έχει χρόνο κάποια να βάφει τα νύχια της ας μην τα αφήνει μισοβαμμένα. το να βάψεις τα μαλλιά σου είναι θέμα μισής ώρας, μπορείς να το κάμεις σπίτι σου με 8 ευρώ αντί τα 35 του κομμωτηρίου.

    Κυπριοπούλα η μητρότητα θέλει χρόνο, αλλά χρόνο θέλουμε και για τον εαυτό μας. εν πρέπει κάποιος να αφήνεται.

    Ανώνυμε Ι καλή σου μέρα

    Ανώνυμε ΙΙ άστα αστεία, ξέχασα την παροιμία. ταιριάζει γάντι.

    Moonlight τι εννοείς; επειδή είναι ο ένας άσαστος μεινίσκει τζαι ο άλλος; συγκοινωνούντα δοχεία ένα πράμα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι, εννοώ ότι ο άλλος μπορεί να μεν σε ενθαρρύνει να σαστείς. Άμα σαστείς εν σαστείς εν έχει να σου πει ένα καλό λόο, εν προσέχει αν εν βαμένο για όι το μαλλί σου, κλπ, ή λαλεί σου τύπου πάλε επέταξες λεφτά στο ένα τζαι στο άλλο, χάνεις τζι εσύ σιγά σιγά το λόγο σου να περιποιείσαι τον εαυτό σου.

      Delete
    2. symf me moonlight

      o legomenos pavlos kyklos

      Delete
  8. Πάντως έχω να πω οτι 10πόσα χρόνια μαζί μου ο κύριος Αχάπαρος όι μόνο ενέοσε, αλλά επολλύναν τζιαι τα μαλλιά του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχαχχα
      Ενω του Γρουτου τζι αραιωσαν τζι ασπρισαν :ζ

      Εν να τον δοκω μεσα! ΤΕΛΟΣ!

      Delete
  9. eskefthkete omos oti polles gunekes exartontai oikonomika apo ton antra toys akoma k simera k oti gia auto den peripiountai ton eauto tous,an theloun k den tous dinoun lefta na pan kommothrio h na agorasoun ena rouxo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πριν από μερικά χρόνια ίσως ναι. τώρα όμως σχεδόν όλες οι γυναίκες εργάζονται.

      δεν μιλώ όμως μόνο για γυναίκες. και για τους άντρες που αφήνονται ισχύει το ίδιο.

      το να είσαι περιποιημένος/περιποιημένη δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. η γιαγιά του Μοτορτζή ήταν μια γυναίκα που μεγάλωσε με τρομερή δυσκολία μόνη της 4 παιδιά. ήταν μέρες που δεν είχαν να φάνε, κυριολεκτικά. και όμως γνώρισα κόσμο που έλεγε για αυτήν ότι ήταν πάντα κομψή και περιποιημένη. Αριστοκράτισα, την χαρακτήρισε κάποιος...

      Delete
    2. Μάνα, είναι λίγο ακραίο να λες τώρα όλες οι γυναίκες εργάζονται. Κατ’ αρχήν δεν εργάζονται όλες είτε από επιλογή είτε εξ ανάγκης, και κατά δεύτερο ο ότι εργάζονται δεν σημαίνει ότι έχουν και πρόσβαση στα δικά τους χρήματα. Λες ότι κατάγεσαι από επαρχία, ρίξε μια ματιά σε πολλά μέρη της υπαίθρου (δεν αποκλείονται και οι πόλεις) και θα δεις ότι πολλές αντιλήψεις δεν έχουν ακόμα αλλάξει. Όποτε πιστεύω δεν είναι μόνο θέμα θέλησης είναι και θέμα χρημάτων.
      και κυρίως συμφωνώ ότι στην Κύπρο είναι θέμα "έδεσα τον γάιδαρο μου"....

      Delete
  10. Συμφωνώ! Τη γιαγιά μου τη μισώ και είναι παράδειγμα προς αποφυγήν σχεδόν στα πάντα (long story) αλλά αν είναι κάτι που ελπίζω ότι θα της μοιάσω είναι το ότι στα 76 της είναι περιποιημένη και φροντίζει τον εαυτό της όσο και στα 26 της!

    ReplyDelete
  11. egw pantws vlepw pou experience oti i gineka me to pou ginetai mana egkataleipei kathe prospatheia na einai aresti! kamnw lathos;;;

    ReplyDelete
  12. mborei na itan arfi tou...

    ReplyDelete
  13. Καμιά φορά είναι να το έχεις. Προσωπικά θέλω μεγάλη προσπάθεια να ντυθώ και να θυμίσω στο ελάχιστο τη γιαγιά μου τη Χωραϊτισσα,που 24ώρες την ημέρα είναι στην εντέλεια.
    Έχω πολλή δρόμο για την τέλεια εμφάνιση αλλά ΔΕΝ με ενδιαφέρει. Παίζει βέβαια ρόλο ότι στην Παγόχωρα η γυναικεία φιλαρέσκεια δεν είναι στα επίπεδα της Μεσογείου.Κανένα άγχος για φτιασιδώματα.
    Όσο για τον χρόνο που περνάει και τα σημάδια του,αν δεν επέλεξες τον σύντροφο σου για την καρδούλα του,τότε καλά να πάθεις.
    Επίσης,θα συμφωνήσω με την Μουνλαϊτ. Η αυτοεκτίμηση δεν γίνεται να εξαρτάται από άλλον μα αν ο/η σύντροφος σου δεν σου δείχνει ποτέ πως νοιάζεται,συνήθως παραιτείσαι,αυτοκαταστροφικό μεν αλλά συχνό φαινόμενο.
    Τέλος,ναι,μέχρι πρόσφατα οι πλείστες γυναίκες εργάζονταν. Ξέρεις όμως πόσες μητέρες προσφέρουν τα χρήματα τους στο σπίτι και στα παιδιά ενώ οι πατέρες κρατάνε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους για την πάρτη τους; Το ίδιο βέβαια συμβαίνει κι αντίστροφα.

    ReplyDelete
  14. Αχάπαρη o κύριος Αχάπαρος νεώνει μόνο τζαι μόνο που σε έσσει δίπλα του.

    Brenda κάποια μέρα θέλω να ακούσω την ιστορία με τη γιαγιά. Ξέρεις ότι μου αρέσκει να σκαλίζω παλιές ιστορίες.

    Dagger, σε γενικές γραμμές ισχύει τούτο και για άντρες και για γυναίκες. μπορεί να είναι τούτο που είπε ένας ανώνυμος για το δέσιμο του γαϊδάρου.

    Sike ή ξαδέρφη του.


    Thalassa ούτε εγώ είμαι το άτομο που ντύνομαι και στολίζομαι, ούτε είμαι στην εντέλεια. Όμως δεν φτάνω στο άλλο άκρο να μην με ενδιαφέρει καθόλου. μπορεί να μην κυκλοφορώ με βαμμένα νύχια, αλλά είναι κοντά και καθαρά. Μπορεί τα μαλλιά μου να μην είναι του κομμωτηρίου, αλλά ένα ίσωμα μόνη μου, που μου πηγαίνει το κάνω. Δεν φορώ καινούρια ρούχα, δεν κυκλοφορώ με ψιλοτάκουνα. Όμως είμαι μια καλή παρουσία (χμμ τωρά αυτολιβανίζομαι).

    Moonlight καταλαβαίνω τι λες. Μου φαίνεται όμως πως άντρες και γυναίκες πρέπει να είμαστε καλά πρώτα από όλα για τον εαυτό μας και όχι για το σύντροφό μας. Ακόμη και εντελώς κυνικά να το δεις σου συμφέρει. Μια περιποιημένη γυναίκα ή ένας περιποιημένος άντρας έχει περισσότερες πιθανότητες να τον βλέπουν καλύτερα στη δουλειά του, να τον εκτιμούν περισσότερο, να έχουν καλύτερη ιδέα για αυτόν οι άλλοι. Η ομορφιά ανοίγει πόρτες, γιατί να τις κλείνει κάποιος μόνος του;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η διαβόητη γιαγιά Λίτσα αξίζει ένα ολόκληρο μπλογκ από μόνη της!

      Delete
  15. Ναι, ναι δεν διαφώνησα έτσι γενικά!
    Το είπα κιόλας ότι πρώτα πρέπει να το κάμνεις για σένα, και μετά για τα άλλα όλα.
    Απλά βοηθά σε να ξέρεις ότι κάποιος σε ενθαρρύνει να σαστείς.

    Επίσης, τούτο που λες με τη δουλειά και την εκτίμηση και την ιδέα για τον άλλο, δεν πρέπει να το αποβάλουμε; Σε ποιές άλλες χώρες μετρά τόσο πολύ το εξωτερικό;
    Και από το περιποιημένος (καθαρός με καθαρά ρούχα κλπ), μέχρι το φρεσκοβαμμένο μαλλί, τα σεταρισμένα ρούχα-τσάντες-παπούτσια-αξεσουάρ απέχει πολύ.

    Επίσης, ξέρω πολλές γυναίκες με δουλειές παρτ τάιμ για να μπορούν τα απογεύματα να εν σπίτι με τα μωρά τζαι να τα βουρούν, άρα δεν αμοίβονται το ίδιο με τους άντρες τους. Αν ανέλαβαν με τον μικρό τους μισθό να πληρώνουν τα ψώνια του σπιτιού πχ, δεν μένουν χρήματα για βαφές κλπ κάθε μήνα. Τζαι πάντα κάποιο έξοδο προκύπτει.

    Τζαι έχω να σου πω ακόμα ένα. Ο παπάς μου βρίσκει παρανοϊκό το ότι πάμε τζαι κάμνουμε αποτρίζωση. Τζαι οι κόρες του τζαι η γυναίκα του. Ο ίδιος είναι άτριχος, τζαι νομίζει ότι κανένας εν έχει τρίχες. Ούτε και προσέχει έτσι πράματα. Το ίδιο και με τα μαλλιά και τα ρούχα. Δεν τα προσέχει με τίποτε. Η μάνα μου ακόμα συνδυάζεται και αλλάζει ρούχα μέχρι να καταλήξει- άμα είναι στα καλά της. Αν ήταν άλλη που εν είχε την αυτοπεποίθηση και τον εγωισμό της σε έτσι θέματα τουλάχιστον, θα αφήνετουν. Πλέον και η ίδια θα ένοιωθε ότι δεν έχει σημασία τι κάμνει και τι φορεί, αφού εν τα βλέπει κανένας...

    Πέρκει τωρά να με φαντάζεσαι χίππισα/γύφτισσα...εγώ θυμώνω στους φίλους μου να σάζουνται παραπάνω κλπ. Απλά εν μου αρέσκει να τα βλέπουμε όλα άσπρο μαύρο. Νομίζω εν απόλυτα λογικές και πιθανές οι εξηγήσεις που δίνω και πιο πάνω...

    ReplyDelete
  16. Θα απαντήσω με ολόκληρη ανάρτηση γιατί εν με φορεί δαμέσα. Συμφωνώ εν μερει...και διαφωνώ στα υπόλοιπα μέρη . Διότι αγαπητοί μου κανένας δεν ξέρει τι έσιη πίσω που τη πόρτα του σπιθκιού του ο καθένας.

    ReplyDelete
  17. Το Point είναι να θωρείς τη φάτσα σου στον καθρέφτη και να γουστάρεις, εχεστηκες τι λέει ο καθένας, σημασία έχει τι εκπέμπεις, αν μπορείς να υποστηρίξεις τα ξοβαμμενα νύχια Τζαι τους θκιο πουντους ρίζα στο τέλος θα το κάμεις τζαι μόδα, το τι είναι ωραίο είναι καθαρα υποκειμενικο. Όλη η υπόθεση είναι να είμαστε υγιείς να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να τον περιποιουμαστε στα πλαίσια της αυτοβελτιωσης αυτού που μας εδωσεν ο πλαστης μου.

    ReplyDelete
  18. Nομίζω πως στην Κύπρο το πρόβλημα που υπογραμμίζεις είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ότι αλλού. Ζω στο εξωτερικό με τον άντρα μου που είναι ξένος και του κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η ιδέα που έχω για το πώς μοιάζει κάποιος μου μεγαλώνει. Πολλές φορές έτυχε να με ρωτήσει «πόσο την/τον βάλλεις;» και γω να πω «εεε 45;» και το άτομο να είναι 60 ας πούμε! Και δεν υπερβάλλω!
    Αλλά ο κόσμος δαμέ περπατά (μόνο να περπατήσεις να πάεις ως τη στάση του τράμ και μετά να κατέβεις και να περπατήσεις ως τον προορισμό σου εν 15 λεπτά περπάτημα!), τρώνε κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα καξ, και κάνουν συνέχεια σπόρτ. Δεν εννοώ να τρέχει στα γυμναστήρια απαραίτητα αλλά κάθε σκ θα πάνε μια δίωρη βόλτα στα βουνά ή καμία δίωρη ποδηλασία. Θα φάνε επίσης αλλά όι να σπάσουν και θα κατεβούν με το ποδήλατο/πόδια πάλι.
    Επίσης στην Κύπρο υπάρχει η ιδέα ότι έφτασες τα 50 και έκλεισε ο κύκλος. Ο κόσμος δαμέ στα 50 θεωρείται πολύ νέος. Η πεθερά μου εν 63 είναι πιο φιτ που μένα πάνω στο ποδήλατο. Εμένα πάντως με στεναχωρεί που στην Κύπρο μόλις φτάσει κάποιος σε μια χ ηλικία μειώνει τις δραστηριότητες του. Ο κόσμος δαμέ είναι στα θέατρα, σινεμά, κονσέρτα συνέχεια. Πάεις και βρίσκεις κόσμο κάθε ηλικίας. Στα εστιατόρια έχει γριούλες που βγαίνουν για φαί σαν φιλενάδες, έλεος προχτές είδα μια γιαγιά πάνω στο πατίνι!
    Οπότε όταν παραμένεις άκτιβ, όταν έχεις φίλους, όταν έχεις ζωή διατηρείσαι. Πιστεύω πως αν διατηρήσεις το πνεύμα τότε ακολουθεί και το σώμα χωρίς καν να το προσπαθήσεις πολύ.

    ReplyDelete