Monday 17 December 2012

Μαθήματα Savoir Vivre




Σταματώ στην τρίτεκνη κολλητή μου το Σάββατο το μεσημέρι, να της παραδώσω δύο από τα παιδιά της. Με ύφος αγέρωχο, ούτε η Μαρία η Αντουανέτα δεν το είχε, όταν ήταν στα καλά της, όχι την ώρα που την έπαιρναν στην γκιλοτίνα μου ανακοίνωσε ότι είναι καιρός να κάνουμε μαθήματα Savoir Vivre και μου έδειξε αυτό το διαφημιστικό που βρήκε στο γραμματοκιβώτιό της.


Γνωρίζουμε όταν τρώμε δεν μιλάμε και ότι πρέπει να κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό χέρι. Έτσι λέει το φυλλάδιο. Τούτη η ιδέα μου αρέσει. Κομμένα τα μάμα θέλω νερό, δεν θέλω να φάω, θέλω μακαρόνια, θέλω κέτσαπ, μάμα να πάω τουαλέτα, μάμα θέλω σοκολάτα, μάμα μοίρασε μου το φαί μου. Άμαν δεν μιλάμε, δεν μιλάμε. Τελείωσε το θέμα.

Αλλά με το αριστερό χέρι το πιρούνι; Αυτό ισχύει και για τους αριστερόχειρες; Όχι ρε γαμώ το, το μικρουλάκι κρατά το πιρούνι με το δεξί. Πολλή δουλειά μας περιμένει.

Μας φανταστήκαμε πάντως με την φιλενάδα, όντως να πηγαίνουμε στα μαθήματα…

Αφού, θα έχουμε πάρει πτυχίο, δεν θα πηγαίνουμε η μια στο σπίτι της άλλης ακάλεστοι παρά μόνο με πρόσκληση. Τα παιδιά μας θα κάθονται ήσυχα, ευγενικά στο τραπέζι και θα περιμένουν τη σειρά τους να σερβιριστούν, την ίδια ώρα που οι σύζυγοί μας θα συζητούν ευγενικά, ουπς ξέχασα, όταν τρώμε δεν μιλάμε, έχοντας αφήσει ότι έχει αρχίζει από i, iPhone, iPad, iPod και πάει λέγοντας στο διπλανό δωμάτιο στο silent mode εννοείται για να μην ενοχλούν.

Κάπου εδώ η φαντασίωση τελείωσε. Είναι πιο πιθανόν να κάτσουν φρόνιμα πέντε παιδιά παρά οι πατεράδες τους να αποχωριστούν το iPhone.

Σοβαρά όμως, υπάρχει κόσμος, που με τέτοια κρίση θα πληρώσει για να μάθει Savoir Vivre; Πόσο συχνά, τρώμε σε δείπνα με τρία και τέσσερα πιρούνια, για να πρέπει να κάνουμε μαθήματα, ώστε να ξέρουμε ότι το τάδε πάει με το πρώτο πιάτο και το άλλο με το επιδόρπιο. Και άντε και φάγαμε τη σοκολατίνα με το λάθος κουτάλι, θα μας παρεξηγήσει και για αντίποινα θα μας κάτσει στο στομάχι;

Βεβαίως, ο Μοτορτζής, γέννημα θρέμμα Παρισίων και άριστος γνώστης του σαβουάρ βιβρ, να δείτε τι γαλλικά ρίχνει στο δρόμο όταν εκνευρίζεται για παράδειγμα, μόλις είδε το φυλλάδιο έσκασε στα γέλια. «Κανόνας σημαντικός στο Savoir Vivre είναι πως όταν τρώμε, δεν ακουμπάμε ποτέ μα ποτέ τους αγκώνες μας στο τραπέζι».

Αλλά επειδή νιώθω ορεξάτη θα απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στο διαφημιστικό φυλλάδιο.

Τι γίνεται παρακάτω; Τίποτα δεν γίνεται γιατί περιμένουμε το τέλος του κόσμου την Παρασκευή.

Πως στρώνουμε ένα τραπέζι; Με τα χέρια μας και βάζοντας πάνω τα απολύτως απαραίτητα.

Πως συμπεριφερόμαστε απέναντι στους άλλους, τι εικόνα δείχνουμε καθημερινά; Συμπεριφερόμαστε όπως μας συμπεριφέρονται και δείχνουμε το χειρότερο μας εαυτό.

Τι φοράμε και που; Φοράμε ό,τι έχουμε γιατί δεν είναι καιρός για καινούρια ρούχα και πάμε όπου θέλουμε γιατί δεν μασάμε.

Τι κάνουμε όταν ξεχάσουμε το όνομα κάποιου που θέλουμε να συστήσουμε;  Επιλογές πολλές εδώ.
 1. Αποφεύγουμε να τον συστήσουμε.
2. Τζείνος, ρε που η γυναίκα του εν η τάδε που δουλεύκει τζαμέ.
3. Από εδώ ένας πολύ καλός μου φίλος. Χωρίς να πούμε όνομα.
4. Φαντάζομαι γνωρίζεστε μεταξύ σας. Πάλι χωρίς να πούμε τίποτα.
5. Στήνουμε ένα γερό καυγά. Αφού πλακωθήκαμε δεν χρειάζονται συστάσεις.
6. Ρε παλιοσειρά ίντα που κάμνεις; Α ε τον τζαι τον άλλο τον σειρά.
7. Έλα ρε μαλάκα, να σου συστήσω ένα άλλο μαλάκα.
8. Φιλενάδα, αυτή είναι η άλλη φιλενάδα.

16 comments:

  1. Μια μέρα θα σας γράψω τις εμπειρίες μου από τα μαθήματα savoir vivre στη Νίκη Λαζαρίδου όταν ήμουν 10 :-Ρ

    ReplyDelete
  2. Νομίζω έκαμε με η μάμμα μου αρκετά σπαστική, εν χρειάζεται να πάω τζαι σε μαθήματα τζαι να νοιώθω ακόμα πιο μίζερη άμα οι άλλοι τρων χωρίς μαχαίρι, μόνο με πηρούνι...

    ReplyDelete
  3. Άσχετο αλλά το ποστ μου θύμησε μια μάνα με μωρό έξι χρονών που το τάιζε και το πότιζε σαν να ήταν ανήπμπορο ή παραπληγικό (μη κακό του μωρού), για να μην λερωθεί!!! @%$#%&*&(& Μάλλον η μάνα είναι λίγο ανήμπορη στο νου. Το θέαμα φάνταζε τραγικό στα μάτια μου. Πόσο μουρόχαυλο θα το κάμει.

    ReplyDelete
  4. "Βεβαίως, ο Μοτορτζής, γέννημα θρέμμα Παρισίων και άριστος γνώστης του σαβουάρ βιβρ, να δείτε τι γαλλικά ρίχνει στο δρόμο όταν εκνευρίζεται για παράδειγμα, μόλις είδε το φυλλάδιο έσκασε στα γέλια. «Κανόνας σημαντικός στο Savoir Vivre είναι πως όταν τρώμε, δεν ακουμπάμε ποτέ μα ποτέ τους αγκώνες μας στο τραπέζι»." Επειδή αν δεις το φυλλάδιο, θα παρατηρήσεις ότι στην πρώτη φώτο η κυρία ακουμπά τους αγκώνες της στο τραπέζι!

    ReplyDelete
  5. ναι ισχύει και για τους αριστερόχειρες το πηρούνι!

    please να κάμει elaborate η Brenda για τα μαθήματα με την Νίκη Λαζαρίδου!!

    ReplyDelete
  6. Brenda όπως θωρείς υπάρχει απαίτηση να μάθουμε για τα μαθήματα.

    η μάνα μου δεν ήταν σπαστική λαλείς να πάω στα μαθήματα Moonlight? ϊσως για αυτό πάντα δυσκολεύκομαι όταν υπάρχουν πολλά πιρούνια.

    Κολόνα η μάνα του μωρού σίγουρα δεν είχε σκύλο. εμείς τρώμε τζαι κάμνει πίσω μας χούβερ ο λεβέντης τζαι εν ούλλα σσιόνι.

    Κτηνό τους ακουμπά. αυτό είναι δεδομένο.

    Ράνια υποβλήθηκε αίτημα στη Brenda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κόρη μεν περιπαίζεις!! :D
      Εν είμαι τίποτε πριγκιπέσσα, αλλά βασανιούμαι άμα οι άλλοι έννεν σωστοί στα απλά τα καθημερινά. Εν πιστεύκω ότι είναι defining του χαρακτήρα κάποιου, απλά θεωρώ τα τόσο βασικά που εκνευρίζουμαι μόνη μου, τζαι ξέρω ότι εν μπορώ να μιλήσω, τζαι νοιώθω τζαι κακός άθρωπος πουπάνω!

      Delete
  7. Ου αρέσκουν μου έτσι πελλάρες. Αλλά πάλε εμεγάλωσα σε σπαστική οικογένεια. Moon είμαστε συγγενείς?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όι ρε, εγώ ένα πλάσμα ξέρω στη Λεμεσό τζαι τζίνο ε-Λεμεσιανοποιήθηκε, εν Λευκωσιάτισσα κατά βάθος. Αλλά εγώ είμαι γόνος Φράγκων βασιλιάδων, να ξέρεις. μουάχαχαχαχα!!!

      Delete
  8. http://www.biblionet.gr/book/122703/%CE%96%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82,_%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A./Savoir_Vivre

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να ξέρεις ότι ο Ζαμπούνης έγραψε και το θρυλικό savoir vivre για παιδιά http://www.biblionet.gr/book/160627/%CE%96%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82,_%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A./Savoir_Vivre_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC

      Delete
    2. Ο Ζαμπούνης τρώει φρίκη με μαχαιροπήρουνο #na_ta_leme_ki_afta

      Delete
  9. Πάντως διαβάζοντας τες δικές σου οδηγίες αντιλαμβάνομαι ότι είμαι πιρπίνι στο σαβουάρ βίβρ!!! Εν θέλω με μαθήματα με τίποτε.

    Μπορεί όμως να θέλεις λλίην βοήθεια ο συνάδελφος που εν στο διπλανό γραφείο, που τον ακούω μες τα φκιά μου άμαν μασά το μήλο του τζαι έρκεται μου να τσιπππώσω πάνω του τζαι να τον αρκέψω στους πάτσους!!! Γκρρρρρρρ!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ως που εν τρώει πασατέμπο τζαι να τα φτύνει χαμέ είσαι τυχερή.

      Delete
  10. πάντως συμφωνω απόλυτα με την προσέγγιση του θέματος ...τζαι ειδικά με το ότι αφου εννα καταστραφούμε την 21/12
    Τζαι μάλιστα εαν δεν καταστραφούμε την 21/12 προτείνω να θέσουμε μιαν άλλην κατοπινή ημερομηνια για καταστροφή...έτσι για να μεν αγχωνουμαστε με τα καθημερινα..

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχαχαχ καλοοοοοοοοοο

      Delete