Wednesday 2 January 2013

Της φωτιάς και του πετρελαίου




Είπα να ανάψω το τζάκι να γλυτώσω λίγο πετρέλαιο. Ναι, ναι είμαι από αυτούς που μολύνουν την ατμόσφαιρα, γιατί δυσκολεύονται να χτυπούν ένα 500ευρω το μήνα για τη θέρμανση.

Οι μικρές άφαντες προτιμούν να κάθονται στα κρύα σκαλιά και να παίζουν σχολείο. Αυτό το πράμα δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι λες και κυκλοφορούν με ένα θερμόμετρο και ξέρουν ποιο είναι το πιο κρύο μέρος του σπιτιού. Και το προτιμούν.

Αντίθετα ο λεβέντης είναι ένας τζακολάτρης. Μόνο και μόνο που θα μας δει να κουβαλούμε ξύλα, θα πάει να κάτσει πρώτο τραπέζι πίστα και να περιμένει. Απολαμβάνει τη θερμότητα του τζακιού όσο τίποτα άλλο, κάθεται με τις ώρες και ζεσταίνεται. Είναι φορές που αν ρίξω κανένα κομμάτι κρέας πάνω του, θα ψηθεί τόσο ζεστός γίνεται.

Κρατά όλο το χώρο κιόλας, μας εμποδίζει να βάζουμε ξύλα μέσα. Και όταν πάμε να τον σκουντήξουμε ή να του πούμε να μετακινηθεί, ανοίγει τα μάτια του και μας ρίχνει ένα βλέμμα λες και τον σφάζουμε.

Σήμερα, επίσης έβαλα καύσιμα με τις νέες τιμές. Το βρήκα γελοίο να τρέχω την παραμονή. Άντε και γλύτωσα τρία ευρώ, θα με σώσουν; Και έτσι θέλω γύρω στα 68 ευρώ καύσιμα, απλά και μόνο για τις καθημερινές μου ανάγκες. Χωρίς να έχω εναλλακτική λύση, για το πώς θα πάρω τα μωρά μου σχολείο, για το πώς θα πάω δουλειά, για το πώς θα πάω σούπερμαρκετ.

Θα το γκουγκλάρω να δω η κυβέρνηση πόσα κερδίζει από αυτή την υπόθεση. Αντιγράφω από ένα άρθρο στον Φιλελεύθερο.

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2013, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνεται σήμερα η βενζίνη θα αυξηθεί από 35,9 σεντ το λίτρο στα 42,9 σεντ το λίτρο, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθεί από 33 σεντ το λίτρο στα 40 σεντ το λίτρο.

Ζαλίζομαι. Το ένα τρίτο σχεδόν των χρημάτων που δίνουμε για καύσιμα είναι φόροι… Και πείτε μου τώρα πως δεν αξίζει και της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών να τους μαζέψουμε σε μια πλατεία και να τους βάλουμε φωτά με την πανάκριβη βενζίνη.

Και τώρα που δημιουργήθηκαν μερικά κάρβουνα λέω, να ψήσω μερικά κάστανα. Το αδέρφι μου, μου έδειξε ένα εύκολο τρόπο. Παίρνουμε μια σμιλούδα για τα σουβλάκια και περνούμε πάνω τα κάστανα. Τη στερεώνουμε κάπου, πάνω από τη φωτιά και βουαλά. Τα κάστανα ψήνονται εύκολα και γρήγορα.

10 comments:

  1. Θεος ο λεβεντης! Μα δε τι παραπονιαρικο υφος! Ειναι υφος "τι θελετε τζιαι ενοχλατε με! ειμαι δαμε στα βραστα μου!"

    Παντως τζιαι εμας η γατα μας, με το που θα αναψει η θερμανση βουρα τζιαι παει τζιαι καθετε πανω στο σωμα (της θερμανσης).
    Οπως λες τζιαι εσυ, αν την αγγιξεις κρουζεις!

    ReplyDelete
  2. Ευτυχώς είχα το πάρει είδηση (σε κάτι τέθκοια τζοιμούμαι συνήθως) τζαι επέρασα να βάλω την παραμονή σχολάνοντας από το σουβλακερί (γιατί εννοείται ότι τουριστικό γραφείο δεν μας έλεγες τη Δευτέρα!). Είχα σχεδόν ένα τέταρτο του ντεποζίτου γεμάτο, και το γέμισα με ακόμα €58. Τα €4 περίπου που γλύτωσα, θα τα επενδύσω σε ένα ποτήρι ζεστή σοκολάτα. Γιατί όχι; Εννοείται όμως ότι από τις 8 αντλίες μία ήταν διαθέσιμη από τον πολύ κόσμο...
    Τέσπα... δεν έχουμε τζάκι, αλλά ανάβουμε καμιά φορά στο χωριό και κάμνουμε το χάζι μας. Φέτος είδα πατέντα για να βάλλεις σχάρα πουπάνω και να ψήνεις κανένα λουκανικούι, παστουρμαδούι, χαλλουμόυι, καμια οφτή ελιούα κλπ... είπα του πατήρ να την εφαρμόσει... τώρα να δούμεν...

    Καλή χρονιά ρε Μάνα!

    ReplyDelete
  3. Θέρμανση δεν ανάψαμε ακόμα κι ούτε σκοπεύουμε.
    Ξύλα και τζάκι!
    Και πιο οικονομικά και πιο ωραία ατμόσφαιρα ;)

    Καλή χρονιά Μάνα!

    ReplyDelete
  4. Αν έχεις τζάκι καλά ειναι. Εμεις πληρώνουμε πετρέλαιο αλλα προσπαθούμε να την ανάβουμε 1-2 ώρες μόνο. Τι να γίνει, νιωθω τζαι ευκολα την κρυάδα.

    Μάνα καλη χρονιά να χουμε!

    ReplyDelete
  5. 1. o Leventis telika en o pio eksipnos pou oullous!
    2. ta mwra en thermofores kinites! men agxesai!
    3. theleis na ksitimasw jai allo tin kivernisi;;;;en eimai kala molis epathe jai atixima o pertikos!
    4. tzaki sior! romantika, aperitta kai xwris polla polla!!!

    ReplyDelete
  6. εν παίζετε το τζάκι! και ατμόσφαιρα, και βράζεις και σύρνεις πάνω κανένα λουκάνικο και κατεβάζεις και μια ζιβανία! fix

    ReplyDelete
  7. Όντως εν Λεβέντης!

    ReplyDelete
  8. Τι μου αθθύμησες τωρά!!!! Νάμαι μητσιά τζαι να κάμνω χάζι με τον μπόξερ μας τον Ρούντολφ τζαι τη μάμμα μου, να βάλλουν κούρσα ποιος εννα προλάβει να πιάσει τη πρώτη θέση μπροστά που την σόπα του πετρελαίου. Τις πιο πολλές φορές ενικούσεν ο Ρούντολφ. Τζαι κάθε τόσο εγύριζε ούλλον ευγνωμοσύνη τζαι έσυρνεν τζαι μιαν γλυψειάν της "φίλης" του της σόμπας!!

    Καλή χρονιά σε όλους.

    ReplyDelete
  9. Γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα έκανε πρόσφατα διαγωνισμό με έπαθλο 200 κιλά ξύλα. Καλομελέτα κ έρχεται...(ελπίζω χωρίς το νέφος)

    ReplyDelete
  10. Κάτι κάμνετε πολλά λάθος για να λαλείς 500 ευρώ θέρμανση ΤΟ ΜΗΝΑ!?!?!?!
    Το χρόνο εννοείς μάλλον, γιατί και εμείς έχουμε θέρμανση του πετρελαίου τζαι τόσα διούμεν για όλο το χειμώνα!
    Τζιεκκάρετε τον καυστήρα σας και πέτε του ανθρώπου να ελέξει την απόδοσή του.

    ReplyDelete