Wednesday 15 May 2013

Μπροστά στην απόφαση της Αντζελίνα Τζολί




Τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου να μην φοβούνται ότι θα με χάσουν από καρκίνο του μαστού. Αυτά δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί, λίγο μετά που δημοσιοποίησε ότι προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή, επειδή έκανε την ειδική εξέταση και βρήκε ότι έχει τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που ευθύνονται για εμφάνιση της ασθένειας.

Στέκομαι διστακτική μπροστά στην είδηση. Οι περισσότεροι το είδαν ως κίνηση ζωής, ως απόδειξη δύναμης μιας γυναίκας που δεν διστάζει να θυσιάσει τα στήθη της, σύμβολο θηλυκότητας ας μην ξεχνούμε για να ξορκίσει την εμφάνιση καρκίνου. Έχω πολλούς ενδοιασμούς.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Διαβάζουμε το γονιδίωμα του ανθρώπου, αναλύουμε από τι είναι φτιαγμένος. Ξέρουμε για τα γονίδια, μπορούμε να τα αναλύσουμε.

Αν ένας άνθρωπος έχει δύο γονίδια για το γαλάζιο χρώμα ματιών, ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχει γαλάζια μάτια. Ό,τι και να γίνει.

Αν έχει όμως τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 σημαίνει ότι έχει ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ για καρκίνο. Σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσει την ασθένεια μπορεί και όχι.

Η γνώση από τη μια είναι πολύ καλό πράμα. Όταν ξέρεις, έχεις τη δυνατότητα να προλάβεις κάποιες καταστάσεις. Από την άλλη όμως, μπορεί να είναι και μια έγνοια αβάστακτη. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται σε ό,τι αφορά την κλίμακα κινδύνου. Λένε, ότι δεν είναι βέβαιο, πως θα εμφανιστεί ο καρκίνος, παρόλο που υπάρχουν τα ένοχα γονίδια.

Στην Ατζελίνα Τζολί οι γιατροί είπαν ότι είχε 87% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Σε άλλες περιπτώσεις, έδειξαν πιθανότητες 50%. Τι κάνεις τότε; Προχωρείς σε μαστεκτομή για ένα 50%; Είναι μια πανάκριβη και πολυδάπανη διαδικασία. Γιατί δεν είναι μόνο η μαστεκτομή, το καλύτερο είναι να ακολουθήσει και επέμβαση αποκατάστασης του στήθους, με εμφυτεύματα.

Τι θα συμβεί αν σε κάποια φάση στο μέλλον πάει κάτι στραβά με τα εμφυτεύματα; Και μην μου πείτε ότι ξεχάσατε την περίπτωση της γαλλικής PIP, που πριν από καναδυό χρόνια γέμισε τον κόσμο όλο με ελαττωματικά εμφυτεύματα, που περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική.

Και ας υποθέσουμε ότι η Αντζελίνα Τζολί δεν θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, παρόλο που πλέον είναι από τις πιο ιάσιμες μορφές αν ανιχνευτεί εγκαίρως. Τι γίνεται με τον καρκίνο του δέρματος, τον καρκίνο του αίματος ή την οποιαδήποτε άλλη ασθένεια; Εγκεφαλικά, καρδιακά, αλτσχάιμερ, οτιδήποτε. Κάνουμε αναλύσεις και αφαιρούμε όργανα; Πως μπορεί ένας άνθρωπος να προστατευτεί από τις αρρώστιες που είναι πιθανόν να συμβούν;

Είναι μεγάλο το δίλλημα όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά για τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες. Δεν ξέρω, τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση της Τζολί (εκτός του ότι θα ήμουν με τον Μπρατ Πιτ και θα είχα έξι παιδιά). Ξέροντας πως λειτουργώ, μάλλον δεν θα προχωρούσα σε μαστεκτομή.

Ακόμη και ιστορικό καρκίνου να είχαμε στην οικογένεια, το πιο πιθανόν είναι πως δεν έκανα την ανάλυση να δω αν έχω τα επίμαχα γονίδια. Το βρίσκω άσκοπο να κάτσω να ανησυχώ για κάτι που μπορεί να συμβεί μπορεί και να μην συμβεί. Προτιμώ αν συμβεί κάτι να το αντιμετωπίσω, τη στιγμή που θα συμβεί.

36 comments:

  1. Ο καθένας βλέπει τις πιθανότητες του τζαι εν τζαι ανάλογα με την μετάλλαξη του BRCA1/2 που εχει. Υπάρχουν περιπτώσεις που εν παραπάνω που απλά μια προδιαθεση γιατι εν τοσο μεγάλες οι πιθανότητες.

    Πιστευκω οτι τουτο εν ενα ζήτημα που εν στην κρίση του κάθενος γι'αυτο και σε ετσι περιπτώσεις υπάρχει το genetic counseling. Ζυγιζεις τα πραματα τζαι αποφασίζεις. Θα μπορούσα να πω πολλά αλλα σταματώ δαμε.

    ReplyDelete
  2. Εμένα αν μου έλεγαν έχω 87% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού θα έκανα check up κάθε 6 μήνες. Δεν νομίζω ότι θα έκανα προληπτική μαστεκτομή. Επίσης δεν ξέρει αν έχει 90% πιθανότητες να εμφανίσει οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Άρα που σταματά αυτό; νοσηρότητα μιας πλούσιας και διαταραγμένης σταρ θεωρώ. Επίσης τι μήνυμα στέλνεις στις απανταχού ασθενείς; ότι δεν μπορείς να βγεις νικητής;

    ReplyDelete
    Replies
    1. είπες ότι ήθελα να πω! το μόνο που θα άλλαζα εν το check up -κάθε τρεις μήνες :-)

      Delete
  3. αχά! τί ωραίο συνειρμό μπορεί κάποιος να κάμει δαμαί για τις εκτρώσεις που γίνονται άμαν τους πει ο γιατρός ότι το μωρό μπορεί να έσιει σύνδρομο ντάουν ή κάποιο άλλο πρόβλημα τζαι καλλύττερα να τερματίσουν την εγκυμοσύνη!
    καλλύττερα να το προλάβω λαλούν κάποιοι
    καλλύττερα να το χειριστώ ΕΑΝ και ΟΤΑΝ ερτει λαλούν κάποιοι άλλοι
    (τζαι να έχουμεν υπόψην ότι οι γιατροί κάμνουν λάθη τζαι μπορεί να θέλουν απλά να έχουν την πάντα τους σασμένη δίνοντας το χειρότερο σενάριο, τούτον έγινεν ουκ ολίγες φορές)
    ναι ξέρω το πάλε είμαι εκτός θέματος
    εμπειράζει πάλε καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Θεωρρώ πως η πρόληψη βοηθάει.Μιας οποιασδήποτε μορφής καρκίνου ανιχνευτεί εγκαίρως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εχοντας έναν στο τσεπάκι κάνω τις προληπτικές μου και τέλος! Δεν πρέπει να γίνεται εμμονή και κυρίως να μην μας καταβάλει ο φόβος!
    Δεν φοβήθηκα δεν τον φοβάμαι.. Του κάνω γενέθλια και γελάμε είναι ήδη 3,5!

    Κορίτσια μου σας στέλνω φιλιά από τον Πειραιά!

    ReplyDelete
  5. Κοιτα... Εσχει 6 κοπελουθκια να σκεφτει... Μην το ξεχνουμεν τουτο. Καμια φορα αμα εσχεις πολλα να αντιπαλεψεις, προσπαθεις να ξενοιασεις που καποια πιθανα σεναρια... Στην θεση της μπορει να εκαμνα το ιδιο...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και η μάμα της κίολας είχεν πεθάνει που καρκίνο σε ηλικία 56, ίσως να εν και τούτο ένα αίτιο

      Delete
  6. Δεν ξέρω τι θα έκαμνα. Εσυζητούσα κι εγώ τούτη την ιστορία τωρά το πρωί.
    Οι πιθανότητες να πεθάνει που ατύχημα στο δρόμο ποιές είναι;
    Που την άλλη αν ξέρεις ότι που το 87% πάεις στο 5%, κάμνεις το, όπως κάμνεις και το εμβόλιο του τραχήλου στα παιδιά σου, για να τα προστατέψεις έστω και από ένα ποσοστό της πιθανότητας. Και αυτό δεν εξαρτάται ΚΑΝ από τα δικά σου γονίδια, αλλά από τους άλλους...

    ReplyDelete
  7. Πρασινάδα αυτό με τις πιθανότητες είναι που με προβληματίζει. Ο ένας ο γιατρός μπορεί να σου πει 80% ο άλλος 60%. Τι κάνεις; Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, χωρίς σωστό και λάθος.

    Brenda και εγώ αυτό θα έκανα, εξετάσεις συχνά. Άσε που μπορεί να προστατευθεί από καρκίνο του μαστού και να αρρωστήσει με καρκίνο των ωοθηκών, πάλι το ίδιο γονίδιο φταίει.

    Neerie εντάξει δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Στην εγκυμοσύνη ξέρεις ότι το έμβρυο έχει σύνδρομο ντάουν και παίρνεις την απόφαση για το τι θα κάμεις. Είναι τζαι τούτο μεγάλο θέμα.
    Καλημερούδια σου.

    Γιαγιά Αντιγόνη συμφωνώ απόλυτα πως η πρόληψη μετρά πάρα πολύ. Και αυτό είναι που ήθελα να πω με τις εξετάσεις να μην γίνει εμμονή. Στο τέλος να μην την πάθεις από τον καρκίνο αλλά από την έννοια ότι μπορείς να πάθεις καρκίνο. Και όπως λες και εσύ είναι κάτι που παλεύεται.

    Γρούτα υποθέτω στο τέλος της ημέρας για χάρη των κοπελουθκιών μας μπορούμε να κάνουμε πολλά. Και σωστά και λάθος.

    Moonlight καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όσα περισσότερα ξέρουμε, τοσο πιο δύσκολη είναι η ζωή μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μιλούμε για πιθανότητες
      οι γιατροί διούν πιθανότητες σε κάθε περίπτωση
      τζαι οι γιατροί κάμνουν τζαι λάθη
      γι αυτό το εσυσχέτισα

      Delete
  8. αμα σου πεί έχεις increased chances (whatever the number) για να παρουσιάσεις κάποια αρρώστια έχεις 2 επιλογές..you can either do whatever it is you have to do or hope you won't get it! ε εγώ θα προτιμούσα να μην το αφήσω στην ελπίδα!

    Θα διαφωνήσω με την αγαπημένη μου Brenda! Δεν νομίζω οτι είναι απλά η βίδα της Αντζελίνα επειδή είναι πλούσια και διάσημη. Ειδικά αν έχεις παιδιά εννοείται πρέπει να κάνεις whatever it takes για να μειώσεις τις πιθανότητες να σε χάσουν..

    Δεν είναι ολες οι ασθένειες που απαιτούν να αφαιρέσεις όργανα για να τις προλάβεις. Με τον ίδιο τρόπο που αποφεύγεις την ζάχαρη για να μην πάθεις διαβήτη, κάνεις υγιεινή διατροφή για να αποφύγεις την χοληστερόλη και τα καρδιακά νοσήματα etc, προσπαθείς να είσαι proactive για να μην τα πάθεις. Στην περίπτωση αυτή being proactive was a lot more invasive απο άλλες ασθένειες. Δεν δηλώνει οτι φοβάσει οτι δεν θα βγείς νικητής αν το πάθεις, δηλώνει οτι κάνεις κάτι για να το αποφύγεις..which for me makes more sense παρά να πεις οκ θα το πάθω άμα έρθει το αντιμετωπίζουμε.

    Υπάρχουν πάντα 2 πλευρές στο 'gene testing'..υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ξέρουν και αυτοί που δεν θέλουν να ξέρουν. Εγώ θα προτιμούσα να ξέρω και να λάβω τα μέτρα μου..and if that required removing parts of my body I would do that γιατί στα 28 μου δεν θέλω ούτε να αρρωστήσω ούτε να πεθάνω.

    σορρυ για το σεντόνι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα αυτή επέλεξε το most invasive. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι το αντίστοιχο. Το να αρχίσουμε να αφαιρούμε σπλήνες, συκώτια και νεφρούς με βάση το νόμο των πιθανοτήτων είναι.

      Delete
    2. Παιθκιά εν δικαίωμα του κάθενος. Οπως ειπεν και η Μάνα, εν εχει σωστό και λάθος.

      Delete
    3. Μεν φοβάσαι δεν τσακωνόμαστε χαχα μεν σου πω θα συνεχίσουμε over coffee :-P

      Delete
    4. χαχα..εσκέφτηκα το ίδιο πράμα!

      Rania

      Delete
    5. Κάμετε τες μπύρες τζαι είμαι τζαι εγώ μέσα.

      Delete
  9. Εσυζητούσαμε το θέμα εψές με τη γυναίκα μου στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια βόλτας. Χωρίς να θέλω να γίνομαι απόλυτος και χωρίς να κατακρίνω την Τζολί για την απόφαση της, τη θεωρώ απλά ΒΛΑΚΩΔΗ!

    Και να σου εξηγήσω το σκεπτικό μου...
    Έχω κι εγώ μεταλλαγμένο γονίδιο και πάσχω κι εγώ από ένα σύνδρομο (HNPCC) το οποίο μου δίνει μεγάλα ποσοστά για εμφάνιση στο μέλλον καρκίνου του παχέως εντέρου. Τα ποσοστά κυμαίνονται στα επίπεδα της Τζολί πάνω-κάτω οπόταν μπορώ να πω ότι μιλώ κατανοώντας τη θέση της.

    Έχω κι εγώ οικογένεια κι έχω κι εγώ παιδί να μεγαλώσω. Αλλά δεν θα έπαιρνα ποτέ μου πιστεύω τόσο ακραία μέτρα για να "προλάβω το κακό". Είναι σαν για παράδειγμα να πάω εγώ στο γιατρό και να αφαιρέσω το παχύ έντερο, να τους πω να μου κάνουν και μια κωλοστομία στο πλευρό μου και να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου με ένα σακουλάκι κολλημένο στο πλάϊ μου για τα κόπρανα μου τα οποία πλέον θα βγαίνουν από την κωλοστομία κι όχι από τον κώλο μου.

    Ναι, ξέρω για το προβληματικό γονίδιο και ναι κάνω προληπτικά τις εξετάσεις μου ούτως ώστε αν και εφόσον έρθω αντιμέτωπος με τον καρκίνο να τον προλάβω στα αρχικά στάδια και να αποφύγω τα χειρότερα. Αυτό κάνει κι η μάνα μου κι έχει κερδίσει τις 3 μάχες που χρειάστηκε να δώσει μέχρι σήμερα με τον καρκίνο. Αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ.

    Ειδικά η Αντζελίνα Τζολί που έχει όλα τα μέσα (οικονομικά και μη) και να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια, θεωρώ πως ενήργησε ακραία. Βέβαια, δικαίωμά της είναι και ποιός είμαι εγώ για να κρίνω;

    ReplyDelete
    Replies
    1. εκείνο που δεν μου άρεσε στην όλη φάση είναι ότι αφαιρεί κάτι από το σώμα της που μπορεί να έχει πρόβλημα για να βάλει κάτι άλλο, εντελώς ξένο, σιλικόνη. που ξέρει τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η σιλικόνη σε δέκα χρόνια; πως μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν θα της προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι θα είχε αν αρρωστούσε με καρκίνο;

      επίσης μου άρεσε τζαι τζείνο που είπε η Μπρέντα για το μήνυμα που στέλλει. ο καρκίνος του μαστού αν τον προλάβεις είναι ιάσιμος. δεν ξέρω απλά μου έδωσε την εντύπωση πως κατέθεσε τα όπλα, προτού ξεκινήσει καν η μάχη.

      βεβαίως ο καθένας βλέπει το θέμα από τη δική του σκοπιά, το φιλτράρει με τα δικά του βιώματα και αντιλήψεις. όμως η Τζολί δεν είναι η Ελένη, η Μαρία, η Γιάννα, που άτε να επηρεάσει τη γειτονιά τζαι τες φίλες της. είναι ένα πρόσωπο με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροή.

      Delete
    2. http://www.genetichealth.com/CRC_Surgical_Procedures_in_Hereditary_Colon_Cancer.shtml#Anchor1

      Invictus, στην περιπτωση της προληπτικής κολεκτομής μπορεί να γίνει αναστόμωση κ έτσι να μην αλλάξει η ανατομική συνέχεια του γαστρεντερικού.
      Στην κολεκτομη μετά την διάγνωση καρκίνου οι πιθανότητες μειώνονται όπως καταλαβαίνεις.

      Delete
  10. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τη Ράνια. Τζαι εγώ νομίζω θα προχωρούσα σε μαστεκτομή. Ο καρκίνος ένει φρικτή αρρώστια τζαι ας μην ξεχνούμεν ότι είδεν τη μάμα της να περνά πολλά μέχρι να την χάσει. Που την άλλην άμαν αρχήσουμεν να υπολογίζουμεν τι μπορεί να πάθουμεν στο μέλλον μπορεί να ταράξει ο νους μας. Εμένα δηλαδή που τα οικογενειακά γονίδια ένει καταχεσμένα τζαι που τες θκυο πλευρές, από καρκίνους, καρδιοπάθειες, διαβήτες, μέχρι τζαι Αλτσχάιμερ, πρέπει να πιάσω το λαιμό μου να πνυώ; Καλύτερα να προτιμήσω να πάθω Αλτσχάιμερ πριν ούλλα τα υπόλοιπα για να είμαι τουλάχιστον στην κοσμάρα μου.

    ReplyDelete
  11. Η Μπρέντα και ο Ινβικτους με καλύπτουν αρκετά. Από την άλλη ναι, στέλνει ένα μήνυμα, με τον λάθος τρόπο όμως κατά την άποψή μου. Θα μπορούσε να στείλει ένα πιο χρήσιμο, για την πλειονότητα, μήνυμα με το να δίνει δημοσιότητα στις συχνές εξετάσεις της. Γιατί για να προβεί κανείς στις επεμβάσεις που έκανε μόνο και μόνο για πρόληψη και όχι θεραπεία, χρειάζεται και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που δεν έχουν όλοι. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να κάνει αυτό που έκανε η ηθοποιός. Άρα θεωρώ εντελώς παλαβο να βγει και να το πει για παραδειγματισμό. Και εγώ την κρίνω γιατί μου δίνει το δικαίωμα να την κρίνω απο την στιγμή που το δημοσιοποίησε για παραδειγματισμό.

    ReplyDelete
  12. "Ακόμη και ιστορικό καρκίνου να είχαμε στην οικογένεια, το πιο πιθανόν είναι πως δεν έκανα την ανάλυση να δω αν έχω τα επίμαχα γονίδια.Προτιμώ αν συμβεί κάτι να το αντιμετωπίσω, τη στιγμή που θα συμβεί.". Το κακό είναι ότι όταν θα το έχεις ανακαλύψει ότι έχει συμβεί, ίσως να είναι πολύ αργά. Ύπουλη ασθένεια ο καρκίνος...
    Εγώ στη θέση σου θα την έκανα την εξέταση. Btw, τι είδους εξέταση είναι αυτή;;;

    ReplyDelete
  13. Εγώ ούτε συμφωνώ, ούτε όμως διαφωνώ με την απόφαση της Αντζελίνας να προχωρήσει με την μαστεκτομή. Πιστεύω ότι πήρε την απόφαση της μετά από πολλή σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή τη δική της, το τι πέρασε η μητέρα της που πέθανε από καρκίνο, τον άντρα της, τα παιδιά της, τους φίλους της τους γιατρούς της και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Το θέμα όμως έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις και είναι άδικο και λάθος ο οποιοσδήποτε να την κρίνει. Ειδικά από άτομα που δεν έχουν βρεθεί στη θέση της και μακάρι να μην βρεθούν ποτέ.

    Το ότι μπορεί να εμφανίσει μια άλλη ασθένεια ή ότι μπορεί να κτυπηθεί από αυτοκίνητο στο δρόμο και δεν ξέρω και γω τι, δεν ευσταθεί ως επιχείρημα ώστε να μην προχωρήσει σε μια μαστεκτομή, αν ανησυχεί για την ζωή της και πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για την ίδια και την οικογένεια της. Επίσης μια προληπτική μαστεκτομή δεν είναι το ίδιο με μια έκτρωση που μπορεί να γίνει για ιατρικούς λόγους. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις.

    Και παρόλο που δεν είμαι γυναίκα, είμαι σίγουρος ότι οι μαστοί δεν είναι το ίδιο με τους νεφρούς τα συκώτια και τις σπλήνες. Πάλι εντελώς άστοχο το επιχείρημα.

    Εγώ πριν 4 περίπου χρόνια διεγνώστηκα με καρκίνο του στομάχου. Είχα λιγότερο από 10% πιθανότητες επιβίωσης. Στην οικογένεια μας είχαμε αρκετά κρούσματα καρκίνου, όπου κανένας και καμιά δεν επιβίωσε παρόλες τις χημειοθεραπείες και ραδιοθεραπείες. Έτσι έχωντας υπόψη αυτό και συν το γεγονός ότι έχασα πολλά κιλά από την αρρώστεια μέχρι να ανακαλύψουμε τι μου συνέβαινε, και το ανοσοποιητικό μου ήταν εξασθενημένο αρνήθηκα να προχωρήσω με τις χημειοθεραπείες και τις ραδιοθεραπείες και ακολούθησα μη συμβατικές θεραπείες.

    Το μόνο που άκουγα τότε ήταν ότι έκανα λάθος και ήμουν κάτω από πολλή πίεση. Σωματική και ψυχολογική. Φυσικά έγινα καλά, απόδειξη ότι πήρα την σωστή απόφαση. Όταν κάποιος βρεθεί στη δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις όσο αφορα την υγεία του και την ζωή του, ζυγίζει τις επιλογές του και ενεργεί ανάλογα με το τι πιστεύει ότι είναι το καλύτερο για εαυτό του. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τον άλλο, ή να του πει τι να κάνει, ειδικά όταν δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην θέση του.

    Η Αντζελίνα έκανε αυτό που πίστευε ότι ήταν το σωστό γι αυτήν κάτι που δεν αφορά κανένα. Σταματείστε επιτέλους να ασχολείστε με αυτήν και ασχολειθήτε με τα δικά σας.

    Ευχαριστώ.

    Γιάννης


    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη νομίζω ο καθένας μπορεί να κρίνει μια πράξη και να σκεφτεί αν συμφωνεί ή διαφωνεί και τί θα έκανε ο ίδιος στη θέση του άλλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατακρίνει τον άλλο που το έκαμε ή δεν το έκαμε

      Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο η δική σου αντιμετώπιση της ασθένειας σου... αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακουστεί αφού η χημειοθεραπεία θεωρείται τζαι πλασάρεται ευρέως (δυστυχώς) ως η μόνη λύση...

      Delete
    2. @Γιάννης
      Γιάννη, όπως είπε και η Neerie, ο καθένας σχολιάζει και κρίνει την πράξη της Τζολί με βάση τα δικά του πιστεύω και κριτήρια. Κι εγώ την "έκρινα" υπό το πρίσμα της δικής μου περίπτωσης, όντας κι εγώ με μεταλλαγμένο γονίδιο και βαρύ οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Δεν την κατακρίνω, απλά εγώ δεν θα επέλεγα αυτή τη λύση αν ήμουν στη θέση της.

      Πέρα από τα της Τζολί όμως, θα ήθελα κι εγώ περισσότερες πλροφορίες για τις "μη συμβατικές μεθόδους" που επέλεξες για τη δική σου θεραπεία. Τα τελευταία 2 χρόνια έχασα 2 πολύ αγαπημένα πρόσωπα από καρκίνο κι έχω άλλο ένα που το παλεύει ακόμη.

      Αν δε θες να τα γράψεις εδώ "δημόσια", στείλε μου αν θες email στο oilaomon@gmail.com.

      Ευχαριστώ.

      Delete
    3. Γιατι οϊ δημοσια?
      Ουλλους μας ενδιαφερει τουν το θεμα! Εσχει κανεναν σημερα που πιστευκει Ο,τι του πλασαρουν οι γιατροι χωρις δευτερη σκεψη?

      Ολοι καταφευγουμεν σε αλλες, εναλλακτικες λυσεις!

      Γιαννη τζαι μεναν ενδιαφερει με να μαθω για τες μη συμβατικες μεθοδους! Εννοεις ειδικη διατροφη? Ομοιοπαθητικη ή κατι αλλο?

      Delete
    4. Γρούτα ακολούθησα ανοσοθεραπεία, παρόλο που πιστεύω ότι πιο σωστός όρος είναι ομοιοπαθητική ανοσοθεραπεία.

      Delete
    5. Ευχαριστω και ευχομαι να εισαι καλα :)

      Delete
  14. Ινβίκτους λυπάμαι που το ακούω αυτό. Σε καταλαβαίνω πως νιώθεις γιατί και εγώ βρέθηκα στην θέση την δική σου πριν αρρωστήσω, αφού και εμείς έχουμε βαρύ ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια.

    Neerie η χημειοθεραπεία και η ραδιοθεραπεία δεν είναι οι μόνες λύσεις. Απλά είναι οι πιο επικερδείς. Έτσι αντιλαμβάνεσαι γιατί πλασάρονται ευρέως. Και ούτε είναι και οι καλύτερες. Αντίθετα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Φυσικά πολλά άτομα έχουν θεραπευτεί από τις πιο πάνω θεραπείες για να λέμε και την αλήθεια. Απλά εγώ επέλεξα να ακολουθήσω διαφορετική οδό, για λόγους που δεν μπορώ να αναλύσω εδώ.

    Και για να μην καταχραστούμε άλλο το μπλογκ της Μάνας στην πιο κάτω διεύθυνση θα βρείτε πληροφορίες για την θεραπεία που ακολούθησα. Ινβίκτους θα σου στείλω άργότερα ένα email με περισσότερες πληροφορίες.

    http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/treatmenttypes/immunotherapy/immunotherapy-toc

    Γιάννης

    ReplyDelete
  15. Δείτε το και τούτο
    Υπάρχει μία εταιρεία η οποία είναι η μόνη που έχει το "δικαίωμα" να ερευνά το συγκεκριμένο γονίδιο. Που σημαίνει ότι η Αντζελίνα, και να θέλει δεύτερη γνώμη από άλλο εργαστήριο, δεν μπορεί να το έχει. Άρα είναι όμηρος ενός εργαστηρίου που φκάλλει λεφτά που τον ανθρώπινο φόβο.
    Ετσι απλά ως τροφή για σκέψη
    http://www.upworthy.com/an-awful-corporation-does-something-so-cartoonishly-creepy-that-we-have-to-make-a-dr-evil-reference-4?c=upw1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ελαττωματικό γονίδιο που εντοπίσθηκε στην Αντζελίνα Ζολί και η ύπαρξή του την οδήγησε στη διπλή προληπτική μαστεκτομή για την αποφυγή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αποτελεί αντικείμενο έντονης δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ, όπου μία εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα επί του γονιδίου.

      Οι αποκαλύψεις της χολιγουντιανής σταρ την Τρίτη στους New York Times δεν αναμένεται να επηρεάσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που πρέπει να αποφανθεί τον ερχόμενο μήνα σχετικά με τη δικαστική διαφορά που φέρνει αντιμέτωπους την εταιρεία Myriad Genetics με οργανώσεις γιατρών, ασθενών και υπερασπιστών των ελευθεριών, που αρνούνται ότι δικαιώματα αποκλειστικότητας μπορεί να ισχύουν επί των γονιδίων.

      Δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέτρεψε τον περασμένο Αύγουστο στην Myriad Genetics να θεμελιώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα μεμονωμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία απαντώνται στους περισσότερους τύπους κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

      Delete
    2. Τα πάντα πλέον θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Επίσης διάβασα και το πιο κάτω άρθρο σήμερα και το βρήκα ενδιαφέρον.

      How Angelina Jolie was duped by cancer doctors into self mutilation for breast cancer she never had

      http://www.naturalnews.com/040349_Angelina_Jolie_breast_cancer_surgery.html

      Delete
  16. Γιάννη μπορείς να έχεις όσο χώρο θέλεις για να εκφράσεις τις απόψεις σου. Συζητούμε για ένα θέμα που αφορά όλους είτε έμμεσα είτε άμεσα. Είναι πολύ καλό να ακούμε για νέες ιδέες, να βλέπουμε πτυχές ενός θέματος που μπορεί καν να μην είχαμε σκεφτεί.

    ReplyDelete
  17. διάβαζε τις πηγές σου σωστά.

    BBC
    She said her doctors estimated she had an 87% risk of breast cancer and a 50% risk of ovarian cancer. "I decided to be proactive and to minimise the risk as much I could,"

    εκτός του 87% risk of breast cancer που εχει, έχει ΚΑΙ 50% risk για ovarian cancer τα οποία είπε το πιο πιθανόν να τα αφαιρέσει ΚΑΙ αυτά στο μέλλον αφού σιγουρευτεί ότι δεν θέλει άλλα παιδια.

    ReplyDelete
  18. και η μάνα της πέθανε από αυτή την νόσο.

    ReplyDelete
  19. 2 words: oh dear

    Παρένθεση:
    @ γιαννης :
    όντως ίντα ανοσοθεραπεία ένει? i'd be interested to find out as well roam_88[at]hotmail.co.uk

    ReplyDelete