Tuesday 11 June 2013

Η Κουτσουκουτού



Στη τελική γιορτή της, η κόρη Α τραγούδησε την Κουτσουκουτού (μετάφραση έτσι λέμε την πασχαλίτσα). Τι εννοείς, υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει ποια είναι η Κουτσουκουτού; Λοιπόν η Κουτσουκουτού, σύμφωνα με το τραγούδι ήθελε να παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί, ήθελε άντρα λεβέντη πρώτο στο χωριό αλλά να μην την χτυπά.

Ρώτησε το βοσκό και τον καμηλιέρη αν θα την δέρνουν της είπαν ναι, ρώτησε τον ποντικό και της είπε πως θα τη χτυπά με την ουρά του και δέχτηκε να τον πάρει.

Το τραγούδι με εκνεύρισε. Όποια ελαφρυντικά και να του βρει κανείς κυπριακή παράδοση κτλ κτλ κτλ δεν παύει να στέλλει το μήνυμα πως η γυναίκα είναι αποδεκτό να τις τρώει από τον άντρα της και ότι στο γάμο μπορεί να διαλέξει το μη χείρον βέλτιστο. Μπορεί να επιλέξει πόσο ξύλο θα φάει. Η επιλογή μιας ειρηνικής και μη βίαιης συμβίωσης είναι εκτός.

 Όταν μοιράστηκα τις σκέψεις μου με την κουμπάρα–νηπιαγωγό, με πληροφόρησε πως υπάρχουν και χειρότερες εκδοχές της Κουτσουκουτούς, όπου είτε παντρεύεται το βοσκό και πέφτει ξύλο με τη μαγκούρα, είτε παντρεύεται τον ποντικό και εκεί που πάει να του μαγειρέψει πέφτει μέσα στο τσουκάλι και σκοτώνεται!

Αν δεν υπάρχει επίσημος ύμνος του φαλλοκρατισμού νομίζω ότι μόλις βρήκαμε ένα.

Πάντως να πω ότι έκδοση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από την κυπριακή. Γιατί η ελληνίδα Κουτσουκουτού, ούτε κουβέντα θέλει να ακούσει για ξύλο.

Ο άντρας που θα παντρευτώ
ταξίδια θα με παίρνει
θα μ’ αγαπά, θα με φιλά
και όχι να με δέρνει.
Δεν θέλω άντρα δυνατό
ψηλό, να τον φοβάμαι.
Θέλω κοντό κι αδύνατο
ωραία να περνάμε.

Έτσι η Κουτσουκουτού παντρεύεται τον ποντικό και όταν πάει να την χτυπήσει με την ουρά του τη γαργαλά και ζουν ευτυχισμένοι ever after.

Συνάδελφος που του διάβασα το ποίημα, επιμένει πως οι τελευταίοι δύο στοίχοι έχουν έντονο σεξουαλικό υπονοούμενο και πως δεν κάνει για παιδάκια και να σκεφτώ να μηνύσω το σχολείο… Κοντό και αδύνατο υποστηρίζει κάτι έχει να πει για τα προσόντα του ποντικού και όχι για το μπόι του.

Στο μεταξύ είναι καιρός να γραφτούν νέα παραδοσιακά τραγούδια, που να είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής. Η Κουτσουκουτού, για παράδειγμα, να ψάχνει δουλειά και να μην βρίσκει ή να έχει χάσει το ένα τρίτο του μισθού της και να μην τα βγάζει πέρα. Η Κουτσουκουτού να μην θέλει να παντρευτεί αλλά να υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Η Κουτσουκουτού να αφήνει τα παιδιά της στη γιαγιά, για να κυκλοφορήσει με τον άντρα της. Η Κουτσουκουτού πιάνει μηνύματα στο κινητό της από την BOC ex Laiki Bank. Η Κουτσουκουτού σκέφτεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ψάχνει απεγνωσμένα όλα τα job find sites που πέφτουν στην αντίληψή της.



Υγ. Πολλά ου η Κουτσουκουτού πάντως. Όμως, στο διαγωνισμό λέξης με τα περισσότερα ου, έχει άξιο αντίπαλο: του μουστουκούλουρου.

20 comments:

  1. Αχάπαρη11 June 2013 at 10:02

    Συμπεθερά νομίζω εν του μουστοκούλουρου.

    ReplyDelete
  2. Γκρρρρρ και σεις γιορτή εψές; Χαζίριν να ταπανιάσω τη δασκάλα. Τόσα χρόνια, πρώτη φορά μου είπε το μωρό πριν λίγες μέρες ότι δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο, μισά τις πρόβες και τις παλιογιορτούλες. Πόση πίεση τους έβαλε για να τα κάνουν όλα τέλεια;

    Μουστοκούλουρου indeed.

    ReplyDelete
  3. Εν τζιαιροί νομίζω να αλλάξουν τζιαι τα μωρά λιο ρεπορτόριο νομίζω.
    Όκεϊ με την κουτσουκουτού, αλλά μπάστα. Ιναφ ις ιναφ. :p

    ReplyDelete
  4. Ρε συμπεθέρα παίζει να έχεις δίκαιο αλλά ακούεται καλύτερα του μουστουκουλουρου.

    Κολόνα δεν μας συναγωνίζεσαι ό,τι τζαι να κάμεις. Για το σχολείο της μικρής μιλώ, γιατί η μεγάλη στο δημόσιο έκαναν λίγες πρόβες.
    Στο ιδιωτικό που λες οι πρόβες άρχισαν πριν από το Πάσχα. Από τα μέσα Μαίου είχαν την απαίτηση να πέρνουμε τα μωρά 7:45 σχολείο για να προλαβαίνουν. Εκαμναν πρόβες ως τις 11:00. μετά έπαιζαν. Εδώ και ένα μήνα δεν έχω πάρει αναφορά τι μάθημα κάνουν γιατί απλούστατα δεν κάμνουν μόνο προβες, πρόβες, πρόβες.

    Λουκρεζία πολλά μπανάλ και εκτός θέματος η Κουτσουκουτού.

    ReplyDelete
  5. Τουν την Κουτσουκουτου εγω πρωτη φορα την ακουω... Μαλλον στην Παφο ειμαστεν πολλα προχω, εν ναι? Τι εννοεις λαθος συμπερασμα? :Ρ

    ReplyDelete
  6. Ο άντρας μου λαλεί με κουτσουκούτα, λαλείς να έσιει κάποια σχέση με το τραγούδι? Εν με δέρνει πάντως (ως τωρά τουλάχιστο) εκτός στα αστεία που εννοείται δέρνω κι εγώ πίσω! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι μου θυμισες! Ετσι στα αστεια, μιαν φορα, επισκαλισα του μιαν πατσαρκα μες τα μουτρα!!! ηταν ουλλη δικη του! :Ρ

      Delete
  7. TO LOIPON A.
    EXO POLLI THEMA ME TOUNTO TRAGOUDI TZE ME TOUNTO PARAMYTHI. ESHI ENA POU PAI MES TA SXOLIA TZE POULA TO PARAMYTHI TOUTO, ME TIN ADIA TOU IPOURGIOY PAIDIEAS, AKOUSON AKOUSON, OPOU I KOUTSOUKOUTOU ROTA TON ANTRA TIS "INTALOS EN NA ME DERNIS". AISME TZE AN ARKEPSO EN NA GRAPSO SENTONI
    SHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. na grapseis, na to ypograpsoume je na tous to pepsoume

      Delete
    2. Νιώθω σε κουζ. έσσει δκυο εβδομάδες ακούω την πιτσίρτα να το τραγουδά Ποντιτζέ μου να χαρείς, θέλω ένα να μου πεις, άμα λάχει τζαι θυμώσεις, ξύλο εν να μου διάς...
      Και φυσικά παίζει το repeat κάθε φορά που θα την ρωτήσουν τι ποίημα είπε στη γιορτή.

      H Sike έχει δίκαιο όμως. μια διαμαρτυρία στο Υπουργείο εν ό,τι πρέπει γιατί κάποιος πρέπει να φκάλει λεφτά που τούτη την μαλακία.

      Delete
  8. Emeis koutsoukoutou leme tis piastroules tis gia ta mallia. Alla seriously me pia logiki na eimai daskala kai na didaksw tetio tragoudi? Pws to eksigas sta paidia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Forward 3 χρόνια. Ακούω την κόρη μου που το τραγουδά. Δεν το θυμάται όλο. Ακούω στο repeat μέχρι το πρώτο ξύλο.

      Delete
  9. say what?
    εμάς που το 1992 εν μας εμαθαίναν έτσι πράματα. τωρά πού τα σκεφτήκαν;
    έννεν θέμα ότι μαθαίνουν τα μωρά λάθος πράματα κλπ, αλλά ΓΙΑΤΙ να το κάμεις τούτο το πράμα; εμένα θίγει με ασπούμεν! :S

    ReplyDelete
  10. Enna allaksoume kai tin Xionati i tin Kokkinoskoufitsa re paithkia? Tin Oraia Koimomeni?? Treis kiries pou perimenoun to dinato arseniko na rtei na tis sosei.

    Ta folklore einai etsi opos einai. Ta mora en tha pathoun tpt me ena pioima i ena paramithi.

    Ta mora allassoun apo to ti vlepoun kai ti vionoun stin koinonia giro tous.

    Kai toutos o sinaderfos soy re Mana, an einai dinaton, poso nou. Oi teleytaioi stixoi en sinexeia ton dio proigoumenon kai onomazetai sinoxi poiimatos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τη χιονατη την ωραια κοιμωμενη τη σταχτοπουτα δεν τις διδασκει το υπουργειο παιδειας ομως σε αντιθεση με την κουτσουκουτου.

      Delete
  11. Δηλώνω έκπληκτη. Κυρίως επειδή δεν έκανε κανείς παράπονο ακόμα.
    She go ahead!

    ReplyDelete
  12. jero go? mpori i koutsoukoutou na tin vriski me ton apalo patso tou pontikou! k me tin oura, mipos en iponooumeno? :P

    ReplyDelete
  13. Omg!! εν είμαι μόνη μου!!!!
    Ελέαν μου το τα μωρά τζαι έμεινα..
    Επίσης εν είμαι τζαι το καθαρότερο μυαλό σόου όταν εξέγρασα την άποψή μου για το θέμα είπαν μου τα μωρά εν κάμνουν έτσι σκέψεις...
    Ναι ρε κουμπάρε μου αλλά ΚΑΜΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ πως να το κάμουμεν!!!
    η Μισιρλού
    χχ

    ReplyDelete
  14. Κανετε λαθος, η Κουτσουκούτα/Κουτσουκουτού ειναι η μαυρη κατσαριδα, ή το σκαθαρι-μακαρι να εβρισκα ακριβως ποιο εντομο ειναι. Παντως ΔΕΝ ειναι η πασχαλίτσα!
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: στην Κυπρο την πασχαλίτσα τη λεμε 'παπαρούναν' ή 'μαρουθκιάν').

    ReplyDelete
  15. Εφκαλεν με 'Unknown' πριν...

    ReplyDelete