Wednesday 12 June 2013

Ρέκβιεμ για την ΕΡΤ



Να τον κλάψουμε το μακαρίτη. Μπουχουχού και μπουχουχού. Ήταν γλυκός ήταν καλός είχε τις χάρες όλες.

Μόνο που παραήταν ακριβός. Εμ, επίσης είχε υπεράριθμο προσωπικό, πολλοί από αυτούς κάααααααααααααααααααααααθονταν και δεν έκαναν τίποτα. Εκτός από το μηνιαίο πάγιο κάθε μήνα που έπαιρνε από τους φορολογούμενους, είχε και διαφημίσεις αλλά ο προϋπολογισμός ήταν αρνητικός. Και από τηλεθέαση άστα να πάνε.

Μιλώ για την ΕΡΤ, η οποία χθες το βράδυ έβαλε λουκέτο. Εδώ και τριάντα χρόνια αγωνίζονται να την εκσυγχρονίσουν. Μελέτες, σχέδια εκπονούνταν και έμπαιναν στο συρτάρι. Τίποτα δεν γινόταν. Αλλά όλοι έλεγαν πως κάτι πρέπει να γίνει με το «τέρας».

Και όταν έγινε κάτι, έστω και με αυτό τον σκληρό τρόπο που στέλλει σπίτι του, κάτσε να δω πόσους διάβασα, α ναι 2,650 ανθρώπους, φωνάζουν και αντιδρούν. Ακόμη και ο Σύριζα, που τα είχε βάλει ουκ ολίγες φορές με την ΕΡΤ και τον τρόπο που κάλυπτε ό,τι τον αφορούσε.

Είναι όπως όταν λέω του Μοτορτζή να συγυρίσουμε το υπόγειο και όλο λέει μετά. Όταν έρθει η ώρα να μου πει άντε πάμε να καθαρίσουμε, αρχίζω εγώ τις δικαιολογίες και δεν μπορώ, και δεν είναι η ώρα κατάλληλη.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ, εννοείται πως άλλο πράμα είναι να λες ότι θέλεις να εξυγιάνεις ένα οργανισμό και άλλο να τον στέλλεις στον τάφο. Πραγματικά αισθάνομαι συμπόνια για τους εργαζόμενους, δεν είναι και λίγο να χάνεις τη δουλειά σου, τέτοιες δύσκολες εποχές που ζούμε.

Από την άλλη όμως είναι και τόσες οι ιστορίες κακοδιαχείρισης και σπατάλης που βασάνιζαν την ΕΡΤ. Να πούμε για κάτι τεράστιους μισθούς; Να πούμε για εργαζόμενους που δεν πατούσαν ποτέ στη δουλειά τους; Να πούμε για εκπομπές που δεν βλέπονταν και όμως υπήρχαν; Να πούμε για επιδόματα που υπήρχαν για γελοίους λόγους; Είναι γνωστά σε όλους τούτα τα πράγματα.

Και μην ακούω βλακείες για ποιοτικό πρόγραμμα και ότι ακούγονται όλες οι απόψεις και για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μαλακίες. Όπως μαλακίες είναι και το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Για αυτό το να συγκρίνουμε την ΕΡΤ με το BBC και το Mega με το NBC όχι μόνο είναι αυθαίρετο, είναι και βλακώδες.

Θα έπρεπε να γίνει κάτι εδώ και πολύ καιρό με αυτή την κατάσταση. Αντιδρούσαν όμως πολλοί γιατί είχαν να χάσουν πολλά. Προνόμια που δεν θα έπρεπε να είχαν. Οι εργαζόμενοι, οι συντεχνίες, οι πολιτικοί. Και έτσι τα έχασαν όλα.

Όπως αντιδρούν, καλή ώρα και στην Κύπρο, όταν πάει κάποιος να μιλήσει για εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, του ΡΙΚ, του δημόσιου. Και καθυστερούν οι λήψεις αποφάσεων, οι τομές που θα αλλάξουν τα πράματα,λείπουν τα προγράμματα που μπορεί να είναι μεν επώδυνα, αλλά θα διορθώσουν πολλές στραβές καταστάσεις.

Και ενδεχομένως θα έρθει ένα βράδυ (οι νυχτερινές ώρες είναι καλύτερες για έτσι δουλειές), που ο πρόεδρος όποιος και να είναι, θα αναγκαστεί να ρίξει ένα «κλείσιμο». Κλασσικά θα αρχίσουμε να κλαίμε και να θρηνούμε για τον κόσμο που χάνει τη δουλειά του, αντί να ρίξουμε μια μούντζα σε αυτούς που τόσο καιρό δημιουργούν τέρατα και δεν παίρνουν τις σωστές αποφάσεις όταν πρέπει.

10 comments:

  1. Ενδιαφέρον. Like.

    ReplyDelete
  2. Έβαλα τους κωδικούς μου τζιαι μπήκα μέσα και είδα ότι μου έκλεψες το ποστ που σκόπευα να γράψω.. Περίπου όπως θα το έγραφα. Θενκς.

    Ξέχασες να πεις ότι ήταν ως την πόοοοορτα ο μακαρίτης. Έτρωεν τζιαι πολλά.

    Φυσικά και γω λυπάμαι για αυτούς τους πολύ-πολύ λίγους που πραγματικά δούλευαν εκει μέσα. Οι περισσότεροι όμως απλά υπήρχαν στο μισθολόγιο και τα πρόσωπά τους ήταν άγνωστα μεταξύ των συναδέλφων. Και μάλιστα το διατυμπάνιζαν και χασκογελούσαν χαριεντιζόμενοι. (Ναι, ξέρω περιπτώσεις).

    Δεν ξέρω αν είναι φασιστική απόφαση το κλείσιμο και κατά πόσο μια εξυγίανση θα μπορούσε να δουλέψει. Μάλλον ήταν πολύ αργά. Και εμείς τα βλέπουμε και περιμένουμε πια τη σειρά μας.

    ReplyDelete
  3. Αχάπαρη12 June 2013 at 10:31

    Tζιαι εμένα έκλεψες μου το θέμα αλλά θα το έπαιρνα που άλλη σκοπιά. Που τα φώτα του φούη ολόισια.

    ReplyDelete
  4. Ρε γαμώ το, όσο χάλια, όσο λάθη κι αν ήταν, είχε και ανθρώπους που άξιζαν, που δούλευαν, που ασχολούνταν. Και τεχνικούς, και δημοσιογράφους, και παρουσιαστές, και απ'όλα.
    Τζαι εν πάσει περιπτώση τι θα πει αντιδρούσαν σε σχέδια εξυγείανσης. Ποιός επερίμενε να μην αντιδρούν; Το θέμα είναι να είσαι κάθετος τζειαμέ που πρέπει, επειδή τούτη εν η δουλειά σου. Εδιάβασα ότι πολλοί υπάλληλοι εθέλαν αξιολόγηση για να φύουν όσοι εν είχαν λόγο να εν τζειαμέ. Εν την εκάμναν τζαι εκάμναν την σωστά, αμφιβάλλεις ότι θα είχαν πολλά καλύτερο πρόγραμμα και επιδόσεις;
    Εν το κάμνεις έτσι. Εν στέλλεις τελεσίδικο σε μια μέρα, εν στέλλεις ΜΑΤ να κάμουν όσα εγίναν εψές.
    Αλλά ως γνωστόν στην χώρα που εμπνεύστηκε το μέτρο, το μέτρο εν υπάρχει πλέον, εν ντεμοντέ.

    ReplyDelete
  5. h ert kai h net en to idio kanali?

    ReplyDelete
  6. Thanx Sike

    Κολόνα μια εξυγίανση θα μπορούσε να δουλέψει στη Βρετανία. Όχι στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

    Συμπεθερά απολογίες για την κλοπή.

    Μουνλάιτ συμφωνώ πως δεν έπρεπε να φτάσουν εδώ τα πράγματα. αλλά επειδή τα αφήκαν να φτάσουν, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το τέλος. πιστεύεις πως αν εφαρμόζονταν σχέδια εξυγίανσης δεν θα έφευγαν οι καλοί εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι και θα έμεναν οι κηφίνες και αυτοί που τα παίρνουν χοντρά;

    Ανώνυμε είναι αδερφάκια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα εδώ είναι το πρόβλημά μου, ότι δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν κάποια μέτρα, και πήγαν στην επόμενη λύση- να τα κλείσουν όλα!
      Στα σχέδια είχαν αντιδράσεις, στο κλείσιμο μπόρεσαν να τις παραβλέψουν;

      Delete
  7. Συμφωνώ με όλα. Όμως, τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν άγαρμπος και έδωσε λαβή για σχόλια αναβίωσης του φασισμού κτλ. Έχουν κι αυτοί το δίκιο τους, αλλά να πληρώνεται η Στάη και η κάθε Στάη τόσες χιλιάδες για ένα δελτίο που δεν το έβλεπε και κανένας, πάει πολύ.

    Ας την αναδιαρθρώσουν και ας την αναστήσουν, ελπίζω με πιο ανεξάρτητη δομή. Εννοείται ότι εμένα μόνο δύο πράγματα με κόφτουν: Πρώτον να μην χαθεί η συμμετοχή στη Γιουροβίζιον και δεύτερον, να μην χαθεί το αρχείο της.



    ReplyDelete
  8. H NET einai i doriforiki ipiresia tis ERT. Profanos an kleisei o pirinas enna paei kai touti mazi tis. Oso gia ta ipoloipa en thelo na anoikso to stoma mou giati enna afriso.

    I Ellaaddaaa pote den metadiiideiiiii !!! Den tin skiaaazeiiii metarrithimisssssiiii kamiaaaaaaa!!! :P

    ReplyDelete
  9. "Μάνα" μου, παίρνω τρεις κι εξήντα (στα αλήθεια) και είχα κι εγώ αρνητική άποψη για πολλούς εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Όχι για όλους όμως. Αλλά, άλλο πράγμα οι εργαζόμενοι και άλλο η σημειολογία. Χώρα χωρίς κρατικό μέσο ενημέρωσης δεν (πρέπει να) υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Είναι σύμβολο και ως τέτοιο το αντιμετωπίζω εγώ τουλάχιστον, για να υποστηρίξω την θέση μου. Άσε που δεν έκλεισε για τα οικονομικά, αλλά για τα ξεφτιλίκια της τρικομματικής μας κυβέρνησης και τα παιχνιδάκια που παίζονται πάνω στα κεφάλια μας. Δεν γνωρίζω τα του δικού σας κρατικού καναλιού, αλλά αν, ο μη γένειτο, κλείσει (σας το κλείσουν συγκεκριμένα) τότε θα μιλάμε για ήττα του λαού και όχι των εργαζομένων απλά και μόνο. Παρεμπιπτόντως, στην ΕΡΤ δεν ήταν όλοι με μισθούς Στάη, η οποία δεν ήταν μια απλή δημοσιογράφος, δημόσιες προσωπικές σχέσεις καλλιεργούσε, αλλά δεν είναι ΑΥΤΗ (η Στάη) η ΕΡΤ και ούτε με αφορούν τέτοιοι τύποι. Η προηγούμενη φορά που έκλεισε η κρατική τηλεόραση ήταν στην (προηγούμενη) χούντα. Κι από ότι ξέρουμε όλοι, η χούντα (ήταν) είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Τέλος, συμφωνώ με τον Αντίχριστο: τα αρχεία της ΕΡΤ δεν τα διαθέτει κανείς άλλος σ' αυτήν την (κατεχόμενη) χώρα.

    ReplyDelete