Tuesday 25 June 2013

Ρούχα της ηλικίας



Άκου ανθρωπάκο αγαπητέ αναγνώστη το σημερινό μου, ταπεινό και άκρως υλικό προβληματισμό.

Την Κυριακή είχαμε γάμο. Με ένα φόρεμα των 18 ευρώ παρακαλώ, έλαμψα διά της παρουσίας μου. Ένα ωραίο, απλό, χαρούμενο φόρεμα το οποίο θα μπορούσα να βάλω και όταν ήμουν φοιτήτρια, προ αμνημονεύτων ετών, για να καταλάβεις.

Για να μην μακρηγορώ, αυτό που με απασχολεί είναι, υπάρχουν ρούχα που αρμόζουν σε κάθε ηλικία;

Σαφώς και υπάρχουν αλλά τα όρια είναι θολά. Πριν κάτι μέρες φορούσα παρόμοιο φόρεμα με την κόρη μου… Θα μπορούσαμε να είμαστε γελοίες, αλλά δεν είμαστε. Πάντως, εγώ δεν έχω φορέσει ποτέ κάτι παρόμοιο με τη δική μου μάνα.

Βλέπω πενηντάρες να φορούν τα ίδια ρούχα με μένα. Βλέπω φοιτήτριες που φορούν, επίσης, ίδια ρούχα με μένα. Επομένως, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν πενηντάρες που ντύνονται όπως τις φοιτήτριες.

Όμως δεν μου αρέσει. Ακόμη και όταν έχουν το κατάλληλο σώμα για να υποστηρίξουν το πιο νεανικό ντύσιμο, ξενίζει αρκετές φορές το θέαμα. Δεν ξέρω γιατί. Ξέρω αρκετούς που κοροϊδεύουν μια τύπισσα πίσω από την πλάτη της για το τι φορεί. Παρά τα πενήντα της χρόνια διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Φορεί ρούχα, παρόμοια με της έφηβης ανιψιάς μου. Ακόμη και οι άντρες του γραφείου, για να μην πεις ότι είναι θέμα γυναικείο, γελούν μαζί της. Αντί να είναι ωραία, καταντά θέαμα.

Φυσικά το θέμα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Ίσως στους άντρες να είναι πιο απλό. Πόσο θέμα ηλικίας να είναι μια μπλούζα με γιακαδάκι, για παράδειγμα; Αλλά και πάλι τα όρια έχουν χαθεί.

Ρούχα για όλους. Ακούγεται σαν την πλήρη ισοπέδωση ή την πλήρη ισότητα. Διαλέγεις και παίρνεις.


Πάντως, έτυχε αρκετές φορές να προβληματιστώ για ένα κομμάτι ρούχο. Να το κοιτάζω, να το φορώ και να προβληματίζομαι. Κάνει τάχα για την ηλικία μου;

38 comments:

  1. Το ντύσιμο είναι έκφραση. Και προκαλεί ευχαρίστηση στο άτομο που τα φορεί.

    Μάλλον υπάρχουν άτομα που ντύνονται για τον εαυτό τους. Και άτομα που ντύνονται για τους άλλους.

    Ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Και ΔΕΝ πέφτει λόγο σε κανένα το τι φορώ :-P

    Ναι, υπάρχει το φαινόμενο που λες, που φαίνεται "κάπως" κάποιο άτομο με τα ρούχα του.

    Αλλά δικαίωμά του! Κι ας σχολιάζουν οι άλλοι.

    Μου άρεσε η έκφρασή σου "Πλήρη ισότητα".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νεραϊδα συμφωνώ απολύτως ότι το ντύσιμο είναι προσωπική έκφραση. και αν ήταν μόνο σε προσωπικό επίπεδο ίσως να μην προβληματιζόμουνα.

      αλλά στο χώρο εργασίας τα ρούχα μας μιλούν για μας. αν πάω σε ένα meeting που προωθώ τα συμφέροντα της εταιρείας ντυμένη λες και πάω παραλία ή σε κλαμπ θα με πάρουν σοβαρά; όχι. και θα έχω συνέπειες.

      Delete
    2. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το είδος της εργασίας σου. Αν απαιτείται dress code. Εκεί είναι άλλο θέμα. Δεν είναι έκφραση. Είναι μέρος της δουλειάς σου.

      Delete
  2. "Επομένως, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν πενηντάρες που ντύνονται όπως τις φοιτήτριες"
    τελικά τζείνο το μαθηματικό-IQ τεστ μπορεί τζιαι να το περάσεις :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λαλείς; Άτε καλό πάω να κατεβάσω κανενα online.

      Delete
  3. Αχάπαρη25 June 2013 at 12:01

    Αμαν σιορ μεν δείτε 50αρα με σιησμένη φανέλλα τζιαι καυτό short τζιαι πλατφόρμα φούξια αμέσως να πείτε το λόον σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αφησες πίσω το να φαίνεται η μωω τελαντα του σουτιεν.

      Delete
  4. Σε μερικές γυναίκες πάει. Εξαρτάται φυσικά και από το σωματότυπο όντως. Αλλά είναι θέμα και το πως θα φορέσεις κάτι. Μπορεί μια 40άρα να φορέσει μια νεανική μπλούζα αλλά να τη φορέσει με τόσο ωραίο τρόπο που να μην δόσει καν στόχο. Εξαρτάται πάντα το πως φοράς κάτι. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμμ καλή σκέψη τουτη.

      Delete
  5. Νομίζω εν τι μας "πάει" και τί μας ταιριάζει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι αλλά στο τι μαι ταιριάζει τι κριτηρια βάζουμε; Αν δείχνει καλό πάνω μας μόνο ή αν ταιριάζει με την όλη εικόνα μας βάλε μέσα ηλικια, που θα το φορέσουμε κτλ κτλ;

      Delete
  6. Ρε γιατί να μεν πάει σε μια κοπέλλα 25 χρονών να φορεί ένα μάξι φόρεμα πχ, αμάνικο και σεμνό, όπως θα πάει και σε μια 50ρα; Ή ένα πουλόβερ με ένα τζην; Δεν είναι ούτε προκλητικό για την 50ρα (να πεις εν μάνα, έπρεπε να εν πιο σεμνή), ούτε το ανάποδο (εν κρίμα μιτσιά κορούδα να ντύνεται σαν την κοτζιάκαρη!).
    Εν ξέρω τι να σκεφτώ στην περίπτωση που ΔΕΝ μιλούμε για τέτοια, αλλά για κάτι όπως τούτο που περιγράφει η Αχαπαράκλα πουπάνω εν η αλήθεια, αλλά οκ. Εν μου αρέσκει, κανεί. Τι άλλο να κάμω; Ο καθένας έχει την άποψή του κι αν έχει κυρώσεις για τούτο, ας πρόσεχε, έννε; :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μουν η αληθκεια να λέγεται έχουν πολλαπλασιαστεί τα παραδειγματα τύπου όπως είπε η Αχαπαρη.
      Απλα τζεινο που ηθελα να πω ηταν πόσο κουλ τζαι να ειμαστε και να μην ασχολουμαστε με τι φορούμε ή τι φορούν οι άλλοι το ντύσιμο μας μιλά για μας.

      Delete
    2. Είμαι τυχερή, αποφεύγω τα δείγματα που λέτε. Το χειρότερό μου ήταν γνωστή κοσμική (ξερνώ μόνο με τη λέξη) να φορεί τακούνι φοσφοριζέ και ξώπλτο μέχρι τον κώλο, να φαίνεται το τάνγκα της άμα ταράσσει επειδή είναι και φαρδούδιν.
      Πριν αρκετά χρόνια τούτο το σκηνικό.
      Ναι, είμαι τυχερή.

      Delete
  7. Πάντως η 77χρονη γιαγιά μου όταν φόρεσε μίνι τη μέρα που θα πηγαίναμε εκδρομή στο Τρόοδος και το επεσήμανα ευσχήμως, μου απάντησε τι σημασία έχει αφού είναι ωραία τα πόδια μου; :-S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αρα ήταν καλή η γιαγιά με το μίνι ή έδειχνε γελοία;

      Delete
    2. Δεν θα σου απαντήσω θα επαναλάβω την ηλικία της. 77.

      Delete
  8. Μεγάλο θέμα άνοιξες μάνα!! Νομίζω πάνω απ'όλα παίζει ρόλο πόσο χρονών φαίνεσαι,όχι πόσο είσαι! Και εννοώ οτι αν μια 40άρα δείχνει ακόμα νεα(μικροδείχνει που λέμε), έχει ωραίο σώμα και δεν έχει πολλές ρυτίδες μπορεί να φορέσει κάτι νεανικό και να δείχνει ωραίο πάνω της, ενώ μια αντίστοιχη σαραντάρα που ο χρόνος δεν ήταν και τόσο 'καλός' μαζί της φορώντας ρούχα που ταιριάζουν σε μια έφηβη δείχνει όντως γελοία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα σαράντα εντάξει είναι εύκολο. Τα εξήντα όμως; Α

      Delete
  9. Ζω για τη μέρα που η Αχάπαρη θα πίνει τον καφέ της στον Εναέριο με την πεθερά της τζαι θα φορούν ίδια ρούχα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάνα μου μάνα μου συμπεθερά μου άκου όνειρα που κάμνουν για λόου σου.

      Delete
    2. Αχάπαρη25 June 2013 at 16:00

      Θα σε καλέσω να έρτεις μαζί μας, να πείτε τζιαι καμιά ιστορία του τζιαιρού σας.

      Delete
  10. @Ινβίκτους: Rolf.

    @Mana:Όταν το σώμα και η ηλικία σου επιτρέπουν να υποστηρίξεις τα ρούχα που φορείς, γιατί όχι?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα Ινα ειδες που εβαλες ως παραγοντα για σου παει κατι και την ηλικια;

      Delete
    2. Ε ναι γιατί στα 16 τα hot-pants είναι χαριτωμένα στα 30+/- θεωρούνται ξεκ#%$^ αν τα φορέσεις εκτός παραλίας, ενώ τα μίνι ώσπου μεγαλώνεις αποκτούν κάποιο μήκος μέχρι να γίνουν φούστες,;)

      Delete
  11. εδοκίμασα να φορήσω μίνι τελευταίως κι ανακάλυψα ότι εν μου πάει πλέον

    η κάθε ηλικία έσιει τα ωραία της, συμπεριλαμβανομένων ωραίων ρούχων

    ReplyDelete
  12. Κυρία, κυρία γίνεται στα 35 να θελεις να κανεις τατου και να βάλεις σκουλαρικι στη μύτη; Το τατου ενεν για μένα, αλλος θελει, το σκουλαρικι έχω το απωθημενο έχει χρόνια.

    Να κάτσω στα βραστα μου λαλεις; Νταξ....

    ReplyDelete
  13. νομίζω το συμπέρασμα εν ότι τελικά εναπόκειται στην προσωπικότητα τζιαι στο βαθμό υποστήριξης του ενδύματος από το άτομο. Η ηλικία, ή το μάριταλ στάτους (άκου ιμίsh εν μάνα άρα πρέπει ναν σεμνή!) ουδεμίαν σχέσην (έπρεπε να) έχουν...

    Έχω υπόψη μου 50άρα που δεν της πάει να ντύνεται "σεμνά" όπως την επίσης 50άρα μάμα μου. Ό,τι υποστηρίζει ο καθένας.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εν μέρει έχεις δίκαιο αλλά το παράδειγμα της Αχαπαρης τουμπάρει τούτο το επιχείρημα :))));

      Delete
    2. Ήταν παράδειγμα που τζείνα που "ακούεις" στην πιάτσα που έφερα. Όι δική μου πεποίθηση!

      Delete
  14. Άκου σοβαρά τώρα. Στο θέμα ντυσιματος υποστηριζω οτιδήποτε δεν φαινεται γελοίο πάνω στον άλλο. Μπορει να είσαι 17 και να ντυνεσαι τόσο ξετσιπωτα όπως μια πενηνταρα. και οι δυο είναι γελοίες σωστά; Αν όμως μια πενηνταρα μπορει να υποστηρίξει ένα κακόγουστο νεανικό ντύσιμο δε με χαλά, αντιθέτως μου αρέσει. Το ίδιο δεν με χαλά αν μια 20 μπορει να υποστηρίξει ένα πιο κυριλε ντύσιμο.

    ReplyDelete
  15. εννα ταν πολλα ωραια τα "εισαι οσο νιωθεις" τζιε να φορεις οτι θελεις αλλα εννεν ετσι. εν καλα να υπαρχει ενα οριο. τζιε βασικα να μπορεις να υποστηριξεις το ρουχο. οπως με ξενιζει που θωρω συνομηλικους μου που σπουδαζουν Λονδινο τζιε με την παραμικρη αφορμη φορουν κοστουμιες (με αππωμα, εν επιβαλλεται) το ιδιο θα με ξενιζε τζιε ενας 40αρης με converse.

    ReplyDelete
  16. episis, nai o kathenas oti theli forei. aman ntinounte oulloi semna kai omorfa, emis pion tha peripezoume OEO?? peran tis plakas, nai, ta rouxa en enan alpha theman gia olous.

    ReplyDelete
  17. Κολόνα την επόμενη φορά που η γιαγιά της Μπρέντας θα βάλει τα μίνια της, να σου τη στείλει να πάτε για καφέ να αλλάξεις άποψη ;)))

    Dreamer ακριβώς τζαι εγώ τούτο λέω. το όσο νιώθουμε τζαι όσο φαινόμαστε είναι άλλο πράμα από το πόσο είμαστε. και ναι δεν ζούμε μόνοι μας οι άλλοι και μας κρίνουν και θα μας σχολιάσουν.

    She δεν είπα να ντύνονται όλοι όμορφα, άλλωστε πως θα ξεχωρίζαμε. απλά λέω πως κάποια ρούχα δεν είναι για όλους.

    ReplyDelete
  18. Οδηγίες σε συνταξιούχους Πρέσβεις, συνταξιούχους Πληρεξούσιους Υπουργούς Α’ και συνταξιούχους Πληρεξούσιους Υπουργούς Β΄ να ανοίξουν ένα λογαριασμό email ώστε να μπορούν να αλληλογραφούν με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, Ακαδημίας 1, Αθήνα, Τ.Κ. 10671.

    Kατ’ επανάληψη έχει συζητηθεί στα πλαίσια των Γενικών Συνελεύσεων του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων η ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να ανοίξουν ένα δικό τους email για να επικοινωνούν με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, Ακαδημίας 1, Αθήνα, Τ.Κ. 10671,. Αλλά και από την πλευρά του Συνδέσμου Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων, επί τιμή ή όχι επί τιμή, πρέπει να υπάρχει άμεση πληροφόρηση σε διάφορα σημαντικά που συμβαίνουν στους συνταξιούχους του διπλωματικού κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών (διπλές μειώσεις συντάξεων και λόγω εισφοράς αλληλεγγύης και εξ αντανακλάσεως λόγω της μείωσης του μισθού του εν ενεργεία Πρέσβη που ως ειδικό μισθολόγιο επιφέρει μείωση και των συντάξεων των διπλωματών, φορολόγηση ακινήτων στο εξοχικό τους στο Μάτι, για την απόκτηση του οποίου έδωσαν την ψυχή τους στο διάβολο).

    Εδώ για μια σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ξοδεύονται 280 Ευρώ σε φακελάκια και γραμματόσημα, χώρια η δουλειά που κάνει σαν σκλάβος ο Γραμματέας του Συνδέσμου. Και γιατί, Κύριοι; Για να μην κάνετε τον κόπο να ανοίγετε το email σας;

    Κύριοι συνταξιούχοι Πρέσβεις, συνταξιούχοι Πληρεξούσιοι Υπουργοί Α’ Τάξεως, συνταξιούχοι Υπουργοί Β’ Τάξεως σας παραθέτουμε παρακάτω οδηγίες για το πως θα ανοίξετε ένα email:

    Ξεκινήστε να ανοίξετε email από τη Google, ώστε να πουν «Τι ωραίο email έχετε κύριε Πρέσβη».
    α) Ανοίγετε το https://accounts.google.com/SignUp?service=mail&continue=https%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Ftab%3Dwm&ltmpl=default ΠΑΤΗΣΤΕ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ πάνω στο site αυτό και θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου.

    β) Στο First name να γράψετε το όνομά σας λ.χ. Εμμανουήλ.
    γ) Στο Last name να γράψετε το επώνυμό σας λ.χ. Ταδόπουλος
    δ) Στο Choose your username να γράψετε ένα «ηλεκτρονικό όνομα» στα αγγλικά που να θυμίζει εσάς και να μη χωρίζεται σε λέξη, μόνο ενιαίο. Γράψτε tadopoulos και προσθέστε και κάτι επιβλητικό όπως το epi timi οπότε θα γράψετε tadopoulosepitimi και το email που θα προκύψει θα είναι το tadopoulosepitimi@gmail com Σημειώστε το στην ατζέντα σας.
    ε) Στο Create a password βάλτε ως συνθηματική λέξη κάτι που να το θυμάστε εύκολα όπως syntaxi1 (Σημειώστε και το password στην ατζέντα σας).
    στ) Στο Confirm your password ξαναγράψτε το password sas για να βεβαιωθεί η Google ότι δεν το γράψατε λάθος παραπάνω.
    στ) Μετά συμπληρώστε την ημερομηνία γέννησή σας και αν είστε ΑΡΡΕΝ ή ΘΗΛΥ
    ζ) Στο Mobile Phone, η συμβουλή μου είναι να μη το συμπληρώστε, διαφορετικά θα σας παίρνουν τηλέφωνο εγκληματίες από την Τσετσενία και θα σας χρεώνουν ύποπτες συναλλαγές χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι.
    η) Στο Your current email address Έχετε δύο επιλογές Ή να βάλετε το email ενός φίλου σας ή να βάλετε ένα ψεύτικο email. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο η google να σας ζητήσει σε εκείνο το ψεύτικο email να επιβεβαιώσετε το άνοιγμα του καινούριου λογαριασμού, οπότε θα την έχετε πατήσει!
    θ)Πατήστε ENTER και αυτό ήταν! Έχετε τώρα ένα δικό σας email.

    Τυπώστε το τώρα (μην το γράφετε με το χέρι, αυτός που το διαβάζει δεν καταλαβαίνει πολλές φορές αν αρχίζετε με κεφαλαία ή μικρά γράμματα ή τη διαφορά ανάμεσα στο n και στο u και μπορεί να το γράψει λάθος στο δικό του κατάλογο. Αν μάλιστα το γράψει και εκείνος με στυλό, μπορεί να μπερδευτεί και ο άλλος που θα το διαβάσει για να στείλει το email σε σας, οπότε βράσε ρύζι.

    Πως αισθάνεστε τώρα που αποκτήσατε δική σας διεύθυνση email κύριε Πρέσβη, κύριε Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως, κύριε Πληρεξούσιε Υπουργέ Β’ Τάξεως;

    ReplyDelete
  19. Κοριτσακια μου μεγαλα και μικρα , με αυτο το σοφο ερωτημα βγαινουν ολες οι ανασφαλειες μας στη φορα... θεωρω οτι ειναι καθαρα θεμα προσωπικης αισθητικης της φερουσας το "ντυσιμο" οπως επισης και των 'Θεατων" της και αρα θεμα κουλτουρας. Οσο για τις ανασφαλειες ενα ειναι σιγουρο... η ομορφη γυναικα που απο μικρη εχει τραβηξει "αβιαστα" βλεματα θαυμασμου, ως ωριμη πια δεν εχει την αναγκη να αποδειξει τιποτα και ως εκ τουτου δεν κανει ντυσιμο που θα "ανταγωνιστει" τα φρεσκα κοριτσακια. η ωριμη γυναικα περα απο το να ειναι καλοδιατηρημενη οφειλει να επενδυσει πανω στη γοητεια της και το διακριτικο της γουστο. Ποτε υπερβολες..τοσο, οσο! Αν φορεσει ενα κοματι που " φωναζει" θα φροντισει τα υπολοιπα να ειναι αθορυβα...Θα φορεσει κατι σεξυ σε αυστηρα μονο ενα μερος του σωματος και ολο το υπολοιπο outfit θα ειναι αυστηρα σοβαρο. Η συνταγη δεν ειναι ευκολη, και οι πραγματικα καλοντυμενες Γυναικες ελαχιστες. ΑΛΛα παλι μηπως και τα ωραια πραγματα στη γη δεν ειναι σπανια?

    ReplyDelete