Tuesday 16 July 2013

Το αμάρτημα της μητρός των κόρων μου



Το πρόβλημά μου είναι ηθικό. Ταυτοχρόνως είναι και οικονομικό. Ίσως είναι και πολιτιστικό.

Προ της κρίσης και των μειώσεων όταν είχα μεγαλύτερη οικονομική άνεση, και προ των κόρων, όταν είχαν μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου και σαφώς λιγότερη κούραση, αγόραζα βιβλία αβέρτα. Πολλά βιβλία και πολλά λεφτά.

Κάποια βιβλία άξιζαν τον κόπο και κάποια όχι. Δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως.

Στην εποχή του iPad όμως υπέκυψα στα ebook. Ναι η μαγεία του χαρτιού, ναι η οθόνη κουράζει, ναι διαβάζοντας από τυπωμένο βιβλίο κατανοείς καλύτερα το περιεχόμενο κτλ κτλ. Συμφωνούμε και σε αυτό.

Το μεγάλο ΑΛΛΑ όμως είναι αλλά τα ebook είναι πολύ πιο φτηνά. 22 ευρώ η ανάλυση του Σταύρου Λυγερού για την Τουρκία αν το αγοράσεις σε χαρτί, 12 αν το αγοράσεις σε ebook. Η διαφορά αγγίζει τα δύο μοχίτο στην Ελλάδα, το ενάμιση στην Κύπρο.

Έτσι άρχισα να αγοράζω ebook. Ώσπου ανακάλυψα ότι πολλά βιβλία και μάλιστα τελευταίας διαλογής, κυκλοφορούν σε μορφή pdf.

Προλαβαίνω την απορία να πω ότι το κατεβάζεις δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος. Για παράδειγμα, το Δόγμα Σοκ της Ναόμι Κλέιν στα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο το βρίσκεις 19 ευρώ. Στην Πρωτοπορία στην Αθήνα προσφορά 12 ευρώ, όσο και το ebook. ΔΩΡΕΑΝ το pdf. Το κατεβάζεις και το διαβάζεις.

Το δίλλημα είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Γιατί όσο ωραίο είναι το μούχτι, δημιουργεί ενοχές. Με ενοχλεί να κατεβάζω κάτι δωρεάν, κάτι για το οποίο ξέρω ότι ο δημιουργός του κόπιασε και θέλει να αμειφθεί για τον κόπο του.

Αν ο Μίλαν Κούντερα δεν πληρωνόταν για τα βιβλία του δεν θα καθότανε να γράψει. Θα δούλευε για να τα βγάζει πέρα. Αχ Μίλαν. Και αν έβαζε το εφάπαξ του στη Λαϊκή, τώρα θα ήταν στην ψάθα, αλλά δεν το κάνουμε θέμα.

Όμως όταν ο μήνας βγαίνει με δυσκολία και έχεις την ευκαιρία να κατεβάσεις ένα βιβλίο, δεν θα το κάνεις επειδή κάπου το βρήκες δωρεάν; Μούμπλε, μούμπλε.

Ακούγεται σαν κλοπή. Μπορεί και να είναι. Εντάξει, Brenda δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, το να κατεβάζεις ένα βιβλίο χωρίς να δικαιούσαι, είναι κλοπή.

Μου αρέσει όμως το διάβασμα. Και δεν έχω χρήματα για βιβλία. Είναι καλύτερα να μην διαβάζω ή να διαβάζω κλέβοντας;

Φαντάζομαι τη σκηνή στο δικαστήριο, ο δικαστής με ύφος βλοσυρό να με ρωτά αμείλικτος γιατί κατέβαζα pdf. Οι εξηγήσεις μου δεν θα είναι αρκετές, η δικηγόρος μου σε μαύρη απελπισία γιατί ξέρει ότι θα χάσει τη δίκη, θα με χώσουν μέσα και θα πρέπει να πηγαίνει σπίτι μου να προσέχει λίγο τις μικρές και φοβάται το σκύλο (πιο φωτογραφικό ποιος με εκπροσωπεί στο δικαστήριο δεν γίνεται).

Μπορώ να το παίξω υπέρμαχος της ελεύθερης διακίνησης στο ίντερνετ, όλα ελευθέρα για όλους, κάτι σαν τους Anonymous ένα πράμα. Μπορώ να το παίξω ότι χάννει η παττίχα μου και ότι είμαι εθισμένη στα βιβλία και όπως οι ναρκομανείς χρειάζομαι τη δόση μου. Μπορεί να το παίξω Χριστόφιας, ιδέα δεν έχω ότι είναι παράνομο το κατέβασμα. Και Μάρθα Βούρτση, επίσης αμάρτησα για το παιδί μου, αν και δεν ξέρω ακόμη πως θα το υποστηρίξω τούτο. Μπορεί επίσης να τα ρίξω στους εκδότες που δεν ρίχνουν τις τιμές κάτω. Γίνεται 20 ευρώ ένα βιβλίο;

Ιδέες πολλές, η ουσία είναι μια. Το download είναι παράνομο.

Ωστόσο θα το εκτιμούσα δεόντως αν ξέρει κάποιος να μου πει που θα βρω την Αραβική Άνοιξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου σε pdf.

18 comments:

  1. http://www.protoporia.gr/araviki-anoixi-p-364668.html

    :ΡΡ

    δανειστικές βιβλιοθήκες ίσως; δοκίμασε και εδώ:
    http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html

    ReplyDelete
  2. Χαχαχα θα σε έκανε να νιώσεις καλύτερα αν σου έλεγα ότι κι εγώ είμαι υπέρ της πειρατείας;

    Μου αρέσει επίσης που η διαφορά μετριέται σε μοχίτα!

    Πέραν της πλάκας, το ebook δεν είναι κλεψιά γιατί με μειωμένο κόστος και μειωμένη απόλαυση παίρνεις σε μειωμένη τιμή. Νιώθεις άσχημα όταν ψωνίζεις από τις εκπτώσεις παπούτσια που είναι και λίγο μεγάλα σου αλλά είναι μισή τιμή;;;

    Το downloading δωρεάν και παράνομα είναι άλλη ιστορία. Να νιώθεις άσχημα αν το κάνεις και μην περιμένεις εκπροσώπηση!

    ReplyDelete
  3. Look. Είμαι βιβλιοφάγος, σόου καταλάβω σε. Έσσιει τζιαι εγώ κανένα χρόνο που υπέκυψα στα pdf πας το ipad για τους ίδους λόγους. Πλέον αποφάσισα να αγοράζω ΜΟΝΟ βιβλία που πραγματικά θέλω. Πρώτα τα διαβάζω πας το ipad και αν κρίνω ότι το θέλω να το έχω και σε hard copy τότε μπορεί να το αγοράσω.

    Σόου, μεν νιώθεις τόσο ένοχη. :)

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Μάνα!
    Κι εδώ ακόμα μια βιβλιοφάγος! Κάθε μήνα έχουμε συμφωνία με τον Tn'H να με παίρνει σ ένα βιβλιοπωλείο να μου γοράζει ένα βιβλίο δώρο. Φυσικά, όπως όλα τα πράματα υπάρχει αντίτιμο που για μας είναι να του γοράζω παιχνίδια του playstation. Ουσιαστικά εν με συμφέρει διότι εγώ κάθουμαι ήσυχα ήσυχα να δκιαβάζω τα βιβλία μου ενώ το playstation πελλανίσκει με και κρατά μου και την τηλεόραση απασχολημένη για ώρες, μέρες, βδομάδες!! :)
    Ξέφυγα που το θέμα!
    Ήθελα βασικά να πω ότι εγώ κυνηγώ και λλίο τις εκπτώσεις, τα παζαράκια βιβλίων, τις προσφορές βιβλιοπωλείων για να έβρω πιο φτηνά βιβλία διότι όντως εν αρκετά ακριβά. Ηλεκτρονικά εν μπορώ να δκιαβάζω (εν κανεί που ούλλη μέρα στη δουλειά είμαι μπροστά που το pc, εν μπορώ και μετά!)

    ReplyDelete
  5. Βρε καλως την. Αργησες με τα free e books, αλλα, εχεις πάρει φόρα. Μπράβο. Δεν ξέρω να σου πω που θα βρείς οτι ψάχνεις, αλλά δενειναι κι ολα φρη... μην παίρνεις φόρα.!
    Πάντως γκουγκλάρισε τι θές και κάτι θα βρείς !
    την καλημέρα μου απο την πολυτάραχη Αθήνα!

    ReplyDelete
  6. i see ur point re the cost αλλά το είπες και μόνη σου..αν δεν αγοράσεις ο συγγραφέας πως θα ζήσει να γράψει και άλλο?

    don't download..would you like it if someone benefited from your work without paying what was owed?

    Rania

    ReplyDelete
  7. Α ρε Ουφ. σε ηλεκτρονική μόρφη πάντως δεν κυκλοφορεί.

    Brenda δεν αγοράζω ποτέ παπούτσια που είναι πιο μεγάλα μου. Πάω στο Nine West που έχουν ακριβώς το νούμερό μου.

    Lucrezia άρχισα να πιστεύω πως το στοίβασμα στις βιβλιοθήκες είναι μάταιος κόπος. καλύτερα η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που δεν θέλει ούτε ξεσκόνισμα.

    Joy δυστυχώς στα παζαράκια και στις εκπτώσεις βλέπεις βιβλία του στιλ Κοέλιο και Νταν Μπράουν. Σοβαρά βιβλία, μελέτες, φιλοσοφία και πολιτική από σπάνια ως ποτέ.

    Έτσι είναι Ζουζούνα. τα ανακάλυψα, και έπεσα με τα μούτρα.
    Καλημέρα από τη ζεστή και ήσυχη Λευκωσία.

    ReplyDelete
  8. Έχεις απόλυτο δίκιο και είναι μια φάση που λίγο πολύ όλοι περνάμε... Να σου πω τί κάνω εγώ; Κατεβάζω, διαβάζω και ΑΝ αξίζει το βιβλίο το αγοράζω (όποτε μπορώ) για να το έχω και να το... μυρίζω (βίτσιο) και να το ξαναδιαβάσω κάποτε στη μορφή που του αξίζει. Γιατί, κακά τα ψέματα, έχουμε δώσει μια περιουσία για να αγοράσουμε ένα σωρό μπαρούφες μέχρι να πετύχουμε αυτό το ένα που θα αξίζει. Τώρα, η οικονομική κρίση βοηθάει στο να γίνετε καλύτερη επιλογή και ξεσκαρτάρισμα. Σε ούλους τους τομείς, εντέλει...

    Φιλάκι!

    ReplyDelete
  9. H Loukrezia kai i Eva einai oi sostoteres. H pirateia, nai den einai kali praktiki alla oute to na mas pasaroun oti malakia graftei san logotexnia.

    Kamno to idio prama me ta video games. Katevazo ta peiratika kai an to paixnidi einai aristourgima frontizo na agoraso to original. Touto diasfalizei oti oi anthropoi pou kamnoun kala games, tha paroun lefta gia na sinexisoun na grafoun kala games, eno oi ipoloipoi pairnoun ta 3 ta araxovitika.

    Kai nai ta video games einai morfi texnis, san tin logotexnia.

    ReplyDelete
  10. Σολλεπτόν τζι έχω ερωτήσεις:

    - Ταινίες κατεβάζεις ή γοράζεις/ενοικιάζεις τες;
    - Τα mp3 πας το iPod σου εκατέβασες τα ή εγόρασες τα;
    - Dreambox έχουμε;

    Αν θα μας πιάσουν τύψεις για την πειρατεία, να μας πιαν μιαν τζαι καλήν όι επιλεκτικά!

    Τζι επειδή εμείς είμαστεν που τον τζαιρόν του Napster, ας μεν πω παραπάνω :D

    ReplyDelete
  11. Ράνια μα το παραδέχομαι ότι κατά βάθος ξέρω ότι η πειρατεία εν κακό πράμα αλλά έλα που συμφέρει κυρίως σε καιρούς χαλεπούς.

    Το θέμα Εβα όμως είναι ότι στην περίπτωσή μου δεν θα πάω να αγοράσω βιβλίο που το διάβασα γιατί αποκλείεται να βρω χρόνο να το ανοίξω ξανά. και κυρίως βιβλία λογοτεχνικά. επιστημονικά που τα χρειάζομαι για τη δουλειά ίσως.

    Πανίκο οι καλοί δημιουργοί πρέπει να αμοίβονται. αυτό είναι δεδομένο. μακάρι όμως να ήταν πιο φτηνοί. το τελευταίο βιβλίο του Άμοζ Όζ, κάτι διηγήματα χάλια σε σχέση με τα υπέροχά του βιβλία καμιά 150 σελίδες τα πλήρωσα 12 ευρώ. δεν τα άξιζε. Το Ιστορία αγάπης και σκότους και 120 θα τα έδινα (πριν το eurogroup εννοείται).

    Ινβίκτους ταινίες δεν κατεβάζω γιατί δεν βλέπω. εξαιρείται η Μπάρμπι σχολείο για πριγκίπισσες που τζαι φυλακή να με βάλουν δεν δίνω σεντ για έτσι μαλακίες που βλέπουν οι πιτσίρτες.

    Τα mp3 ΟΛΑ είναι ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ.

    Dreambox όμως έχουμε αλλά βλέπει ο Μοτορτζής μάππα. άρα τζείνος φταίει :))))

    ReplyDelete
  12. Δοκίμασα κι εγω,μα δε μου πάει,εμεις μάθαμε στο χαρτί :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι. Συμφωνώ με τον vad. Δε θα το αγόραζες μετά; τσ! τσ! τσ! κι η συλλογή; πάει χαμένη; (στο τέλος δε θα χωράμε εμείς στο σπίτι για να μένουν τα βιβλία!)
      Ούφ! Με προβλημάτισες. Και κάνει και ζέστη, πού να σκεφτώ να βρω σου λύση...

      Delete
  13. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΑ ΜP3 ΕΝ ΟΥΛΛΑ ΓΟΡΑΣΜΕΝΑ;

    ReplyDelete
  14. καλο το διλημμα βρε παιδια και η ηθικολογια αλλα απο την αλλη δεν ειναι και αισχρο να πληρωνεις 20+ ευρω για ενα βιβλιο; αν δεν μπορει να το αγορασει ο εργαζομενος με τον κουτσουρεμενο μισθο, τι να πει ο φοιτητης ή ο μαθητης; για να μην μιλησω για τους ανεργους! και οταν τα 20 ευρω σε ταιζουν για μια δυο μερες, ποιος θα τα δωσει για βιβλιο? νομιζω οτι αν καποιος ηθελε να αποφυγει την πειρατεια καλο θα ήταν να κοιταγανε πως να κατεβασουν λιγο τις τιμες!
    Δεν εχω κατεβασει ποτε βιβλιο ειτε σε pdf ή ebook για τον απλο λογο οτι πλεον δεν εχω χρονο για διαβασμα, μακαρι να ειχα γιατι μου λειπει πολυ! παντως αν μου προκυψει και βρω πηγη για pdf θα το κατεβασω, το δηλωνω!

    ReplyDelete
  15. Με τίποτα δεν το αλλάζω το βιβλίο.. Πάω σε παζάρια, πάω σε μεταχειρισμένα, αλλά το χαρτί είναι πάντα χαρτί.. Μαγεία! Σε φιλώ γλυκά! :)))

    ReplyDelete
  16. Δάσκαλε εδώ στην Κύπρο λέμε το μάθημα τζαι το ξεμάθημα εν κοντά :)). όσο και να μου αρέσει το χαρτί δεν με παίρνει. θα σταματούσα το διάβασμα.

    Dreamer τα αγοράζω τα τραγούδια που ακούω. Από το Legal Sounds με ενάμισι δολάριο αγοράζω ολόκληρο το cd και είμαι καλυμμένη και νομικά και ηθικά. Μακάρι να μπορούσα να βρω κάτι ανάλογο και στα βιβλία με ένα μικρό αντίτιμο να μπορώ να αγοράζω.

    Ταλιμπανούλα συμφωνώ μαζί σου. στις μέρες που φτάσαμε οι τιμές των βιβλίων είναι εξωφρενικές.

    Joan όπως είπα και στο VAD το χαρτί είναι μαγεία αλλά πανάκριβη μαγεία. ανταποδίδω τα φιλιά.

    ReplyDelete
  17. Η δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Τάδε σας λεέι κάτι????

    ReplyDelete